lördag 30 mars 2019

"Sveket" av Linwood Barclay

Författare: Linwood Barclay
Titel: Sveket
Genre: Thriller
Antal sidor: 457
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Broken promise
Översättare: Kjell Waltman
Serie: Promise Falls 1
Förlag: Louise Bäckelin Förlag
Utgivningsår: (original) 2015 (min) 2018
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 19 mars 2019
Första meningen: Jag avskyr den här staden.

Baksidetext
David Harwood är journalist och lever med sin nioårige son i Boston. Hans fru dog för ett par år sedan och när David förlorar jobbet ser han ingen annan utväg än att återvända till sitt föräldrahem i Promise Falls.

En dag åker han hem till sin kusin Marla och blir förvånad över att hon har ett litet barn hos sig. Ett barn som Marla säger att en ängel lämnat hos henne. När David samma dag får höra att en ung kvinna hittats mördad i sitt hem och att hennes lilla barn saknas får han onda aningar. Samtidigt börjar andra underliga saker hända på orten.

Min kommentar
Linwood Barclay har blivit något av en favorit för mig och jag har envist köpt på mig hans böcker. Dock utan att läsa dem i samma takt. Det är nästan fem år sedan jag läste något av honom senast och därför tyckte jag att det kunde vara dags igen. Av den anledningen tog jag med honom i min Vi möts igen-utmaning. Trots att jag har äldre olästa böcker av honom så valde jag den nyaste (nu är den förstås bara näst nyast).

Jag tror att jag var fast redan från de första sidorna. Det är något med tonen som tilltalar mig. Den är svagt humoristisk, i stort sett hela tiden. Just den typ av lågmäld humor som jag tycker förhöjer allt. För mig är humor tätt förknippat med hårdkokt. Som den här boken kanske inte är, egentligen. När jag skulle skriva ihop det här inlägget och läste mer om Linwood Barclay så upptäckte jag att han har varit/är komiker. Också. Det märks.

Det dröjer inte länge innan jag får känslan att det händer/har hänt mycket mystiska saker i Promise Falls. För att vara en stad på runt 30 000 invånare så sker det en hel del där. Många olika trådar blir det, som jag så klart gissade hörde ihop. Det var både rätt och fel. Eller, det vet man egentligen inte än. Det är bara ett par av trådarna som knyts ihop här. Just de var inte speciellt kluriga att lösa, men de andra har jag faktiskt ingen som helst aning om. Mer eller mindre alla verkar ha en hel del bagage och hemligheter. Det mesta antyds bara, lite i taget, och jag hoppas att vi får veta mer i efterföljande delar.

Karaktärerna är tydliga, om än inte alltid sympatiska. Till min stora förvåning och glädje så visar det sig att Sveket hänger ihop med Barclays tidigare bok Alltför nära. En bok jag läste för en väldig massa år sedan, men Derek Cutter och hans far Jim var huvudpersoner i den. Även Randall Finley och Natalie Bondurant förekom. Just nu önskar jag att jag kom ihåg hur den slutade och om det var mystiska ouppklarade saker även i den.

Detta är den fjärde boken jag läser av Linwood Barclay och jag tror att alla har handlat om familjer och familjehemligheter. Så även denna. Han är onekligen bra på det, Barclay. Sveket är rejält spännande, trots att den inte är speciellt oförutsägbar. Alla de mystiska lösa trådarna gör att jag väldigt gärna vill läsa andra delen på en gång. Som av en slump kom den hem till mig precis innan jag började läsa denna.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,94 i genomsnitt (beräknat på 9 306 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Sveket: Fru E:s böcker, Romeo and Juliet och Bina's books.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

4 kommentarer:

 1. Kul att du gillade den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är så svag för tonen i den här boken :)

   Radera
 2. Såg i den lokala bokaffären att denna kommit ut som pocket. Det var några år sen jag läste Barclay senast, har inte sett att det kommit ut något, så jag blev glatt överraskad av att hitta den här. Kommer läsas under året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker detta är en av hans bättre och jag får nog se till att läsa mer av honom. Har ju några olästa i hyllan.

   Radera