lördag 23 mars 2019

"Här kommer natten" av Charlotte Aquilonius

Författare: Charlotte Aquilonius
Titel: Här kommer natten
Genre: Skräck
Antal sidor: 323
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2018 (min) 2018
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 9 mars 2019
Första meningen: Fåfängan.

Baksidetext
Milla har på ovanliga vägar kommit över en stor våning på en av Södermalms bästa adresser. Bakom sig har hon ett kraschat förhållande och framför sig en karriär som läkare på sjukhusets hematologimottagning. När vintermörkret sänker sig börjar hon ifrågasätta meningen med allt. Samma sak drabbar tvillingsystern Laura som arbetar som servitris på konceptkrogen Hunger & Törst. Har det någonting med deras 26-årsdag att göra? Med att deras hemlighetsfulla mamma vägrar att prata om det förflutna? Eller med den noga plomberade kista som är på väg norrut från Paris?

Min kommentar
Vampyrer (nej, det är ingen spoiler). De tillhör inte mina favoritvarelser att läsa om. Det kräver sin författare för att jag ska tycka om de böckerna (det är väl egentligen bara Stephen King, John Ajvide Lindqvist och Mats Strandberg, eventuellt även Justin Cronin, som har lyckats med det). Här kommer natten är inte en bok som jag hade valt ut i en bokhandel, men den dök upp här som en överraskning och jag gillar ju att utmana mig själv. Ibland.

Miljön är Stockholm, mestadels på Söder. Beskrivningarna av allt man kan tänkas se där är oerhört detaljerade. Om man bor på Söder så älskar man förmodligen allt med det. Nu bor inte jag där, liksom de flesta av oss inte gör, och jag känner inte heller till någonting om området. Bilderna som målas upp säger mig absolut ingenting, faktum är att de stör mig i all sin detaljrikedom. Jag kan inte alls se det som författaren målar.

Språket är, i mina ögon, tillkrånglat och späckat med massor av uttryck på franska, italienska, nederländska och säkert något annat språk också. Här finns mängder av krångliga ord, som jag aldrig har hört förut, till exempel trompe l'œil-motiv på tapeter, akantusmönstrade gardiner, bagnomaria, pestlentia av vilka samtliga har fullkomligt dugliga motsvarigheter på svenska. Förutom detta så känns det ibland som att jag läser ett botaniskt lexikon. Jag förstår att botanik är viktigt för historien, men alla dessa uppräkningar... Jag avskyr verkligen när författare gör så där och kan inte låta bli att fundera på varför. Är det för att briljera med sina kunskaper? Bara för att kunna name-droppa namn på underliga växter (även berömdheter och byggnader)? Resultatet blir i alla fall, alltid, att mitt läsflow störs och jag blir irriterad.

Början av boken är väldigt rörig och jag hoppades (länge) att det skulle rätta till sig, men Här kommer natten kan vara något av det mest osammanhängande jag har läst. Jag får inget grepp om vare sig någon eller något. Hela historien kryddas med tillbakablickar i form av, ibland, helt omotiverade historielektioner. Extra besvärligt blir det eftersom det inte är helt tydligt när tillbakablickarna börjar och slutar. En hel del antydningar finns det också, som förmodligen ska föreställa mystiska. Det är de inte. Det är fullständigt klart redan från början vad allt handlar om.

Karaktärerna är många och de får egentligen aldrig någon form, inte ens huvudpersonerna. Jag bryr mig inte om någon av dem och jag är inte ett dugg intresserad av hur det ska gå för dem. De betyder ingenting för mig eftersom jag aldrig får lära känna dem.

Är då boken helt värdelös? Nej, den har faktiskt sina ljuspunkter. Det är onekligen en spännande grundhistoria, problemet är att den försvinner i alla historielektioner och miljöbeskrivningar. I stället för dem hade det kunnat vara lämpligt att dyka djupare ner i Milla, Laura, deras relationer och drivkrafter. Det finns också en hel del humor som får mig att fnissa flera gånger. Det är synd att utförandet inte alls passar mig.

Goodreads hade den 2,53 i genomsnitt (beräknat på 17 betyg).
Jag ger den 2,0.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Här kommer natten: Rak i ryggen, Vindar och vansinne och Bokhusflickan.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

12 kommentarer:

 1. Hm, där var ju några av mina negativa triggers... bl.a. detaljnivå. Oläst står den här i hyllan, den kom ju överraskande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill ju inte gärna säga till andra vad de ska läsa. Eller inte. Men denna är ett definitivt inte...

   Radera
 2. lite annorlunda men tyckte om denna

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2018/05/har-kommer-natten-av-charlotte.html

   Radera
  2. Ja, det är ju tur att all inte gillar samma :)

   Radera
 3. Då känns det ganska okej att den fick flytta vidare utan att ha blivit läst :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle inte säga att det var någon förlust. Min ska också få flytta :)

   Radera
 4. Jag är ju svag för vampyrböcker, men den är vill jag verkligen inte läsa efter vad du skrivit. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det hjälper om man gillar vampyrer, men jag har svårt att se att det skulle räcka för den här boken :)

   Radera
 5. Jag var väl inte så helt förtjust i den jag heller, men jag tyckte att det var en kul grej att jag kunde känna igen en verklig händelse (på tal om veckans topplista) som författaren väver in i berättelsen,

  https://mittbokintresse.blogspot.com/2019/03/hett-i-hyllan-vecka-13-2019.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev fel länk.

   https://mittbokintresse.blogspot.com/2018/05/har-kommer-natten-av-charlotte.html

   Radera
  2. Ja, det hade ju varit roligt. Om jag hade vetat om det :)

   Radera