måndag 4 mars 2019

Film: The glass castle (2017)

Titel: The glass castle
Originaltitel: The glass castle
Genre: Biografi
Regissör: Destin Daniel Cretton
Manus: Destin Daniel Cretton, Andrew Lanham, Jeannette Walls (bok)
Skådespelare: Brie Larson, Woody Harrelson, Naomi Watts, Max Greenfield, Sarah Snook
Utgivningsår: 2017
Produktionsland: USA
Längd: 121 min
Serie: -
Såg den på Viaplay 8 februari 2019




Handling
En ung kvinna växer upp i en dysfunktionell familj som ständigt är på rymmen från polisen. I en fattig miljö uppfostras hon och hennes tre syskon av en alkoholiserad men kärleksfull och påhittig pappa som berättar magiska historier för att distrahera barnen från allt elände, och en självisk, svag och konstnärlig mamma.

Min kommentar
För ungefär ett år sedan läste jag den här boken och jag blev väldigt berörd av den. När jag såg att den hade blivit film också så kände jag att jag bara var tvungen att se den. Nu upptäckte jag att den gick på Viaplay så en kväll när sambon var på afterwork så var det äntligen dags.

Som vanligt när jag ser en film där jag har läst boken så är det omöjligt för mig att inte jämföra dem. Stämningen från boken tycker jag de har lyckats ganska bra med, men filmen är betydligt snällare och mer tillrättalagd. Föräldrarna är inte på långa vägar lika hemska och egoistiska som i boken, speciellt mamman, men det var väl förmodligen inte politiskt korrekt att framställa dem så.

Jag minns ju inga detaljer från boken, men det känns som att det är väldigt mycket fokus på tiden "efter" i filmen. Eller så beror det på att de glimtarna var insprängda bland allt det andra. Barnens kärlek till föräldrarna tycker jag inte heller kommer fram riktigt, speciellt inte Jeannettes till sin far. Det här är så klart en hemsk och obegriplig uppväxt med en vuxens ögon, men en ganska lycklig med ett barns ögon. Det var ju inte förrän de blev lite äldre som de slutade lyssna på sagor och förstod hur galet allting var.

Skådespelarna är bra och det var speciellt intressant att se Woody Harrelson i en riktig karaktärsroll. Brie Larson är bra även hon. Hon gör den något kyliga och avtrubbade Jeannette fantastiskt bra. Jag kände bara igen henne till namnet, inte utseendet, och det visar sig att jag har sett henne i massor av filmer.

Om jag inte hade läst boken så skulle jag antagligen ha blivit mer berörd av filmen, men nu kände jag att det var så mycket som var annorlunda att det störde mig. I slutet av filmen, när eftertexterna rullar, så visas autentiska bilder/filmer och det gav onekligen en extra dimension. Det är då man förstår att detta faktiskt är sant.



Filmtipsets estimerade betyg var 4 (beräknat på 132 betyg).
IMDb hade den 7,2 i genomsnitt (beräknat på 21 730 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

2 kommentarer:

  1. Jag som bara sett filmen tyckte den var bra (gav den 8,5/10 ser jag). Minns att jag var rätt imponerad av Woody. Och precis som du skriver så ger de autentiska filmsnuttarna en extra dimension

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är helt säker på att jag hade gillat filmen mer om jag inte hade läst boken. Det var egentligen inte förrän mot slutet, när de riktiga filmerna/bilderna kom som jag blev berörd.

      Radera