onsdag 29 maj 2019

"Törst" av Jo Nesbø

Författare: Jo Nesbø
Titel: Törst
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 585
Originalspråk: Norska
Originaltitel: Tørst
Översättare: Per Olaisen
Serie: -
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår: (original) 2017 (min) 2017
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 7 maj 2019
Första meningen: Han tittade in i ett vitt intet.

Baksidetext
En person hittas mördad i sitt hem. Kroppen är tömd på blod och polisen upptäcker bitmärken på halsen. Kan det handla om vampyrism – ett mycket omdiskuterat begrepp inom psykiatrin. Före detta utredaren Harry Hole övertalas att hjälpa till med fallet. Han vet bättre än många andra vad vissa människor är kapabla till, och flera av kriminalhistoriens värsta seriemördare var väl diagnostiserade som just vampyrister?

Men Harry har ett eget motiv för att hjälpa polisen – att fånga mannen som kom undan. Jaktinstinkten väcks till liv och återigen tvingas Harry offra något av sig själv i jakten på den gäckande mördaren.

Min kommentar
Man skulle kunna tro att man skulle vara lite less på den här serien om Harry Hole efter tio böcker. Man skulle också kunna tro att om man verkligen älskar de här böckerna så borde man redan ha läst denna elfte del som kom för två år sedan. Jag är inte ett dugg less på Harry Hole och jag ville inte läsa Törst innan jag visste om det skulle komma en ny bok. Jag vill ju liksom inte sitta där utan Harry Hole... Nu kommer det snart en ny del så nu var det fritt fram att läsa.

I början av Törst blir jag lite orolig. Det är jobbigt att läsa (lite märklig meningsbyggnad och liknande) och jag kommer inte alls in i boken. Allt löste sig dock med en längre lässtund. De här böckerna kräver en del, speciellt fokus, av sin läsare och det räcker liksom inte med en kvarts läsning i taget. När jag väl gett den mer tid så får jag ett annat problem i stället. Jag kan inte sluta läsa. Herregud, så spännande!

Många av karaktärerna är gamla bekanta och de kommer tillbaka till mig förvånansvärt snabbt (det är ändå nästan 4,5 år sedan jag läste Polis). Harry Hole själv är ju den som gör de här böckerna. Det är svårt att förklara för den som inte har läst dem hur speciell han är. Han är en person som jag gärna velat ha som vän. Det finns ingen mer lojal än han. Jag är hopplöst såld på Harry Hole. Det finns också en hel del nya, intressanta karaktärer, bland annat Anders Wyller som jag ser fram emot att lära känna bättre. Är han en ny Harry Hole? Och så kan jag inte låta bli att undra varför journalister i böcker/filmer alltid är så otroligt korkade och helt saknar förmåga till konsekvenstänk.

Det finns ingen som kan jonglera med olika trådar som Jo Nesbø. Han har en osviklig förmåga att inte på något sätt röja vem som är boven. Eller, en av dem vet man ju här, men vem mer? Jag kände mig misstänksam mot nästan alla. Egentligen var det bara en jag var säker på att det inte var, förutom Harry Hole själv då. Jag är fortfarande osäker på om min huvudmisstänkte var/är oskyldig. Boven, som man vet om, gillar Pink Floyds The Dark Side of the Moon, vilket måste betraktas som en positiv egenskap. Enligt mig är det ett av tidernas bästa album. Se där, nu fick du veta något nytt om mig också.

Jag känner mig alltid trygg i Nesbøs händer, jag är alltid 100% säker på att det inte kommer att finnas några logiska luckor. Däremot är jag alltid orolig för vem han ska ta död på. Jo Nesbø lyckas alltid behandla aktuella frågor och teman. Dessutom lyckas han alltid med konststycket att inte peka finger. Alla dessa saker gäller även för Törst.

Trots det lilla ljus som finns i Törst så blir mörkret bara mörkare och mörkare för varje bok. När slutet kommer (men... så kan det väl inte sluta!?) så är jag väldigt glad för att nästa bok bara är en månad bort.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 4,19 i genomsnitt (beräknat på 21 357 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Törst: Lottens bokblogg, Romeo and Juliet och Kulturbloggen.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

4 kommentarer:

 1. Imponerad av att du kunde hålla dig så länge...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fattar inte hur det kunde gå så lång tid, jag tycker det ju bara var ett litet tag sedan den kom.

   Radera
 2. Jag blev inte helt förtjust i denna men Harry Hole är en favorit, ser fram mot nya. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade lite problem i början, men det gick över. Sedan blev den riktigt bra.

   Radera