måndag 27 maj 2019

Film: Wonder (2017)

Titel: Wonder
Originaltitel: Wonder
Genre: Drama
Regissör: Stephen Chbosky
Manus: Stephen Chbosky, Steve Conrad, Jack Thorne, R. J. Palacio (bok)
Skådespelare: Jacob Tremblay, Julia Roberts, Owen Wilson, Izabela Vidovic, Noah Jupe
Utgivningsår: 2017
Produktionsland: USA
Längd: 113 min
Serie: -
Såg den på blu-ray 10 maj 2019
Handling
August Pullman, en pojke med en ansiktsdeformation, ska börja femte klass och för första gången på en vanlig grundskola. Hans livsglädje och personlighet kommer att förändra livet för alla runt omkring honom.

Min kommentar
Mitt behov av att äntligen se en bra film vann till slut över "jag orkar inte med en sorglig film just nu" och det blev dags att se Wonder. Min "oro" kom helt på skam. Jag trodde detta skulle vara en sorglig film, alltså lika med fulgråt. I stället var den sorglig på ett vackert sätt. Till och med sambon gillade.

Filmen berättar ur olika perspektiv och det ger en extra dimension. Vissa saker blir kanske inte ursäktade, men förklarade. Jag gillar det. Speciellt att skiftena är så tydliga.

Jag vet inte om det är jag som är konstig, men man skulle ju kunna tycka att man skulle känna mest för Auggie. Det gör inte jag. Som vanligt blir jag mest ledsen för det osynliga syskonets skull. Det gör mig så otroligt ledsen att någon ska behöva växa upp i skuggan av någon annan. Oavsett anledning. Annars behandlas både stort och smått och jag känner nog nästan alla känslor som finns. Filmen är förvånansvärt osentimental, det är egentligen bara mot slutet som det blir för puttenuttigt.

Skådespelarinsatserna är fantastiska. Jag kan ju erkänna att jag blev lite orolig när jag såg att Owen Wilson spelade Auggies pappa, men han gör det med den äran. Så klart kan han inte låta bli att vara rolig, men han är lysande. Julia Roberts behöver man väl knappt säga något om, hon är alltid bra. Jacob Tremblay, som spelar Auggie, är riktigt bra. Redan när jag såg honom i Room förstod jag att det var något stort på gång.

Visst, Wonder är fylld av klyschor och väldigt amerikansk. Det är tillrättalagt och övertydligt. Den saknar helt dramaturgisk kurva, men skit i det. Budskapet är det viktiga här och det kommer fram.Letterboxd hade den 3,7 i genomsnitt (beräknat på 53 439 betyg).
IMDb hade den 8,0 i genomsnitt (beräknat på 110 251 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

2 kommentarer:

  1. Jag var väldigt positivt överraskad också. Trots förutsägbarhet så berörde den, både skratt och tårar. 8,5/10 fick den av mig :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den slog verkligen an en sträng hos mig. Tyckte den var riktigt bra.

      Radera