måndag 20 maj 2019

TV-serie: Störst av allt (2019)

Titel: Störst av allt
Originaltitel: Quicksand
Genre: Drama
Skapad av: Camilla Ahlgren
TV-bolag: Netflix
Skådespelare: Hanna Ardéhn, Felix Sandman, Ella Rappich, William Spetz, Reuben Sallmander
Premiär: 2019-04-05
Produktionsland: Sverige
Antal avsnitt: 6
Avsnittslängd: ca 45 min
Såg den på Netflix april 2019

Handling
När en tragedi sker i en av Stockholms rikaste förorter står en vanlig gymnasieelev, Maja Norberg, anklagad för mord. När händelserna från den tragiska dagen uppdagas avslöjas också privata detaljer om Majas förhållande med Sebastian Fagerman och hans dysfunktionella familj.

Min kommentar
För knappt en månad sedan läste jag äntligen boken som den här serien baseras på, Störst av allt av Malin Persson Giolito. Jag vet att jag var sen på den, men när jag såg att serien var på gång så var jag till slut tvungen att läsa. Det gick bara en vecka mellan bok och serie. Längre kunde jag faktiskt inte hålla mig.

Som vanligt så är det omöjligt för min hjärna att koppla isär bok och serie, den vägrar helt enkelt att se dem som två olika skapelser. Därför blir jag lite förvirrad när jag får helt andra vibbar jämfört med boken. En del relationer känns väldigt annorlunda, som till exempel den mellan Maja och hennes mamma och också den mellan Maja och Samir. Nåväl, min hjärna lägger helt enkelt ihop all information och den kombinationen blir nästan för mycket för mig. Det blir väldigt starkt och berörande.

Jag kan inte riktigt uttala mig om miljön är trovärdig, jag har aldrig umgåtts med snuskigt rika människor, men den motsvarar i alla fall alla mina fördomar mot dem. Något som är trovärdigt är karaktärerna, även om de flesta är rika så är tonårsproblemen desamma. Jag kan relatera till många av känslorna (dock inte till jag-är-bäst-i-hela-världen-och-alla-andra-är-här-för-att-serva-mig) och det är en av anledningarna till att allt som händer kryper in under skinnet. Kemin mellan karaktärerna är riktigt bra, speciellt då mellan Sebastian och Maja.

När jag såg Felix Sandmans namn i rollistan (innan jag hade sett något avsnitt) så blev jag lite förvånad. Jag kände bara till en person med det namnet och min bok så är han sångare. Nu visar det sig minsann att han även kan agera. Sedan var ju också William Spetz med, ännu ett namn som jag förknippar med helt andra saker, men också han är riktigt bra. Skådespelarinsatserna överlag är helt fantastiska, men det är Sebastian och Maja som är mest lysande.

Jag gillar förresten titeln den har fått på engelska (tydligen heter boken också Quicksand). Allt känns som kvicksand. Ju hårdare du kämpar emot desto djupare sjunker du.

Äntligen en riktigt bra Netflix-produktion. Manus verkar ju vara deras största problem, men här hade de ju ett fantastiskt "på köpet".TV Time har serien 9,5 i genomsnitt.
IMDb har serien 7,7 i genomsnitt (beräknat på 8 373 betyg).
Jag ger säsongen 4,5.


Serien är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Serien kan köpas på cdon och discshop.

6 kommentarer:

 1. Den här måste jag verkligen se, tyckte jättemycket om boken :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte serien var lika bra som boken. Ovanligt :)

   Radera
 2. Felix Sandman var bra tyckte jag också. 7,0 gav jag den här också. Fick inte heller ihop relationen Maja-Samir men det var ju ett tag sen jag läste boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev ganska förvirrad över Maja och Samir, fick inte alls samma känsla i boken. Felix Sandman var en väldigt positiv överraskning.

   Radera
 3. Jag har verkligen gillat både bok och serie. Men just William Spetz fick jag lite problem med när det handlade om relationen mellan honom och Maja (inte som kompisar utan kärleksdelen). Kanske för att jag mer sett honom dels bara göra humor och dessutom att han är homosexuell. Jag skulle säkert ha problem att se Jonas Gardell också spela heterosexuell. Jag hoppas du förstår vad jag menar. Jag har inga problem alls med folks sexualitet men här kunde jag inte koppla bort det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag visste inte ens att han är homosexuell, eller jag har väl tänkt det, men inte reflekterat över det. Däremot så var ju Majas och Samirs relation i TV-serien helt annorlunda än vad jag hade tolkat den i boken så jag hade också problem med den :)

   Radera