lördag 4 juni 2016

"En officer och spion" av Robert Harris

Författare: Robert Harris
Titel: En officer och spion
Genre: Thriller
Antal sidor: 491
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: An officer and a spy
Översättare: Svante Skoglund
Serie: -
Förlag: Bookmark Förlag
Utgivningsår: (original) 2013 (min) 2016
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 23 maj 2016
Första meningen: "Major Picquart anmäler sig hos krigsministern..."

Baksidetext
Paris år 1895. Alfred Dreyfus, en ung judisk arméofficer, har mot sitt nekande dömts för landsförräderi. Under en officiell ceremoni vanäras och skymfas han inför en stor folkmassa. Bland vittnena till förödmjukelsen återfinns den franska arméns framtidslöfte Georges Picquart.

Inte långt efter att Dreyfus deporterats till sitt ödsligt belägna fängelse på Djävulsön, upptäcker Picquart information som pekar på att ett justitiemord har begåtts. Medan Picquart kämpar för att avslöja sanningen tvingas han omvärdera synen på sitt hemland, sina officerskamrater och sig själv.

Min kommentar
Min första reaktion när jag såg den här boken var att jag ville läsa den. Dreyfusaffären är ju en gräslig, men intressant, historia från verkligheten. Visserligen en verklighet som ligger drygt hundra år tillbaka i tiden, men faktum är att inte speciellt mycket har förändrats.

Vi blir bästa vänner direkt, boken och jag, det finns nämligen ett digert personregister först i boken. Det gillas. Speciellt när det handlar om sådana här franska namn, som låter väldigt underliga i mina icke-frankofilöron.

Första delen av boken är en aning för detaljerad och långsam, men det är egentligen inget som stör på riktigt. När jag kommer till andra delen så kan jag nästan inte lägga ifrån mig boken. En sådan här bok skulle ju lätt kunna bli torr och tråkig, men jag tycker författaren navigerar exemplariskt runt alla tråkgrunden. Det måste vara svårt att skriva en bok om något som i stort sett alla(?) vet hur det slutar, trots det så är det ohyggligt spännande. Skickligt gjort.

Medan jag läser så funderar jag över vad vi läste om Dreyfusaffären i skolan, men antingen så är mitt minne opålitligt eller så nämndes inte vissa saker. Jag hade, till exempel, ingen aning om att antisemitismen var så utbredd i Frankrike på den tiden. Min haka är i stort sett nere vid knäna i hela boken och jag blir faktiskt rädd när jag läser om hur lätt det är att sätta dit någon oskyldig. Jag är nog naiv när det gäller vissa saker och jag vill så gärna tro på rättvisa och att den är blind, så varje gång jag påminns om att det inte är på det viset blir jag oerhört ledsen. Det är tur att det fanns visselblåsare redan på den tiden och vi borde vara rädda om de som finns nu. För mig är de hjältar.

Trots att boken utspelar sig för över hundra år sedan så är den högaktuell. Tiderna har inte förändrats ett dugg. Det finns fortfarande människor som, utan att tänka efter själva, rapar upp andras "sanningar" av den enda anledningen att åsikten just nu är "rätt".

Mitt stora problem med den här boken och alla andra som utger sig för att bygga på sanna historier är att jag inte vet vad som är sant. Eller jo, i det här fallet känner jag ju till grundhistorien, men allt det andra... Det är dock inget som berör boken i sig, utan det är bara jag som inte kan låta bli att grunna. Det är otroligt skrämmande om det gick till på det här viset.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipset hade inget estimerat betyg, men genomsnittet var 4,0 (beräknat på 2 betyg).
Goodreads hade den 4,12 i genomsnitt (beräknat på 10 850 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om En officer och spion: Johanna, Boklysten och Enligt min humla.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

6 kommentarer:

 1. Jag måste nog ta och läsa den här :) Men jag måste erkänna att jag inte har hört så mycket om Dreyfusaffären och vi har definitivt inte läst om det i skolan. Ibland kan jag tycka att historieundervisningen i skolan är väldigt märklig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så de har alltså plockat bort hela historien från skolundervisningen nu... Jag tror att det finns en chans att du kan gilla denna :)

   Radera
 2. Den här har jag inte lockats av men nu inser jag ju att det mycket väl kan vara något för mig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag velade länge innan jag bestämde mig och jag är glad att jag har läst den :)

   Radera
 3. Den här ligger i läshögen och väntar på sin tur. Blir lite mer nyfiken på den nu.... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite för detaljerad var den nog i början, men jag tyckte den var spännande :)

   Radera