torsdag 23 juni 2016

Kommande böcker juli 2016

Brukar det inte vara färre böcker som släpps under sommaren? Ska bokfloden dränka mig?

Eugen Kallmans ögon av Håkan Nesser
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2016-07-18
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Året är 1995. Spelplats: en högstadieskola i staden K- i det inre av Norrland. Huvudrollsinnehavare: ett antal elever, ett par lärare, en kurator. Samt den nyligen avlidne lektorn i svenska - Eugen Kallmann. Vem var han egentligen? Hur står det till med utredningen av hans död?

Det är en tid av främlingsfientlighet. Det ritas skeva hakkors på skolans väggar. Det skrivs hotbrev. I en skrivbordslåda hittar någon lektor Kallmanns efterlämnade dagböcker.


Håkan Nesser finns på min autobuy-lista.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Ett vakande öga av Fredrik T Olsson
Genre: Kriminalroman
Serie: William Sandberg (2)
Antal sidor: 580
Utgivningsdatum: 2016-07-21
Förlag: Wahlström & Widstrand

Från Bokus
Strömmen slås ut i stora delar av Sverige.
Över hela världen utsätts viktiga mål för elektroniska attacker.
Och den nyligen avskedade kryptologen William Sandberg grips av sina egna forna kolleger, misstänkt för att ligga bakom dåden.

I Ett vakande öga möter vi William och Christina Sandberg tre år före händelserna i Slutet på kedjan. Deras tjugoåriga dotter Sara är spårlöst försvunnen, William är nedbruten, härjad och avstängd från sitt jobb på försvarshögkvarteret, och Christina har för sista gången släppt sina nycklar genom brevlådan och flyttat ut.

När så det svenska strömavbrottet visar sig vara ett i en lång rad liknande attacker världen över, blir Williams enda sätt att rentvå sig att själv försöka hitta vem eller vilka som ligger bakom.
Men vem är det som följer honom för varje steg han tar? Vad vet försvaret som de inte berättar? Och varför verkar Sara ha med händelserna att göra?

Med privatlivet i upplösning och anklagad för terrorbrott han inte begått, måste William hitta den verkliga källan till attackerna innan samhället slås i spillror. På var sitt håll inleder han och Christina en desperat jakt på sanningen - en jakt som tvingar dem båda att möta sina egna mörkaste minnen.

Ett vakande öga är en spänningsroman om det moderna samhällets sårbarhet, sökandet efter mening, och om vad det egentligen betyder att vara vid liv.


Har inte läst första delen, men det här borde passa mig väldigt bra.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Sov du lilla videung av Cilla Börjlind & Rolf Börjlind
Genre: Kriminalroman
Serie: Rönning & Stilton
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2016-07-27
Förlag: Norstedts

Från Bokus
En natt snubblar den hemlösa Muriel över en mager gråtande flicka. Hon heter Folami och har flytt från Nigeria. Muriel tar med henne till en sommarstuga ute i skogen. En eftermiddag attackeras Folami brutalt av en man i grannskapet. Muriel vågar inte bo kvar med henne i stugan utan söker hjälp hos den före detta uteliggaren Tom Stilton.

Han arbetar just nu hos kriminalkommissarie Mette Olsäter. Tillsammans med Olivia Rönning utreder han ett mord på en okänd tonårspojke som hittats nedgrävd i Småland med halsen avskuren. Utredningen har förgreningar till kloakerna i Bukarest.

När Olivia träffar Folami ser hon att flickan bär ett smycke som har kopplingar till den mördade pojken. Tillsammans med Folami lyckas hon och Stilton tränga in i och avslöja en chockerande verksamhet.


Har inte läst första delen i den här serien än, men den står och väntar.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.En kvinna i blått av Elly Griffiths
Genre: Kriminalroman
Serie: Ruth Galloway (8)
Antal sidor: 324
Utgivningsdatum: 2016-07-27
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
När Ruth Galloways vän Cathbad vaktar ett hus i pilgrimsorten Walsingham i Norfolk, får han en kväll syn på något högst märkligt. På kyrkogården i närheten av huset sitter en ung kvinna, klädd i nattlinne och blå morgonrock. Morgonen därefter hittas hon död i ett dike utanför Walsingham. Kriminalkommissarie Harry Nelson kallas in och konstaterar att den döda kvinnan behandlades för drogmissbruk på ett privat sjukhus i närheten.

Som hängiven ateist har Ruth själv undvikit Walsingham under sina 17 år i Norfolk, men blir kallad dit av en gammal universitetsvän som arbetar som präst. Väninnan har börjat få hätska, anonyma brev som riktar sig mot kvinnliga präster och refererar till ortens arkeologi - och med en slående formulering om "en kvinna i blått, gråtande över världen".

Sambandet mellan den döda kvinnan och de religiösa hotbreven kan omöjligt vara en slump. Medan det lilla samhället förbereder sig för det årliga påskspelet om Jesu korsfästelse, påbörjar Ruth och Harry en kamp mot tiden. Frågan är om de kan hitta mördaren innan fler faller offer?


Den här serien står på min autobuy-lista. Men varför har man bytt design på omslaget?

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Nordiska gudar av Johan Egerkrans
Genre: Fakta
Serie: -
Antal sidor: 180
Utgivningsdatum: 2016-07-29
Förlag: B Wahlströms

Från Bokus
Med avstamp i de gamla Eddorna har Johan Egerkrans tolkat de mest spännande och fantasifulla sagorna. Från den gruvliga skapelseberättelsen där ur-jätten Ymer styckas av Oden och hans bröder, till gudarnas ödesmättade undergång i Ragnarök. Från urtidens kaos, till världsträdets nio riken med alla dess fantastiska och ohyggliga skapelser. En mörk, blodig, fantasieggande och stundtals humoristisk resa i den nordiska mytologins värld.

Välkända berättelser från Eddorna - som sagorna om Iduns äpplen, Mimers brunn och Tors färd till Utgård - paras med fakta om de varelser som befolkar Asgård, Jotunheim och underjorden.


Måste ha!

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Midnattsflickor av Jonas Moström
Genre: Kriminalroman
Serie: Nathalie Svensson (3)
Antal sidor: 399
Utgivningsdatum: 2016-07-04
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
Det är valborg i Uppsala - studenternas stora högtid. Men den uppsluppna stämningen förtas när två kvinnliga studenter våldtas inom loppet av några dygn. Kort därpå hittas ännu ett offer. Den här gången är kvinnan strypt till döds och utstuderat placerad i den anatomiska teatern i en av universitetets äldre byggnader.

Oron sprider sig och polisen befarar att det kommer begås fler brutala överfall. Nathalie Svensson, Nordens främsta expert på psykopater och medlem i Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp, kallas in för att bistå i utredningen. Även kommissarie Johan Axberg från Sundsvallspolisen får rycka in. Han och Nathalie har precis avslutat ett fall tillsammans, och trots omständigheterna ser de fram emot att ses igen.

Mycket tyder på att det rör sig om en och samma gärningsman; offren är alla studenter, i samma ålder och förvillande lika till utseendet. Misstankarna går till en man som är dömd för flera våldtäkter sedan tidigare och nyss utsläppt från fängelset. Han saknar alibi men Nathalie anar dock att lösningen inte är riktigt så enkel. Spåren leder vidare till ett kvinnofientligt sektliknande ordenssällskap...


Kanske fortsätter jag att läsa Moström, vi får se hur det artar sig.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Dödens skugga av James Runcie
Genre: Kriminalroman
Serie: Morden i Grantchester (1)
Antal sidor: 320
Utgivningsdatum: 2016-07-29
Förlag: Massolit Förlag

Från Bokus
Den unge, charmige och ogifte kyrkoherden Sidney Chambers är en okonventionell detektiv. Han har ett förtroendeingivande sätt och dras ofrivilligt in i en rad brottsfall. Sidney är ofta i sällskap med labradoren Dickens och den buttre polisinspektören Geordie Keating.

Trots sitt värn som präst och sitt detektivarbete hittar han tid för sina favoriter: cricket, öl, jazz, Tolstoj och Shakespeare - samt sin bästa vän Amanda Kendall, som han hyser mycket varma känslor för.


Såg aldrig TV-serien, men boken är jag intresserad av.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Stjärndamm av Lars Wilderäng
Genre: Science fiction
Serie: Stjärnklart (3)
Antal sidor: 380
Utgivningsdatum: 2016-07-27
Förlag: Massolit Förlag

Från Bokus
Den civilisation som sakta men säkert byggdes upp igen, 10 år efter Nedsläckningen, är nu krossad. Inga kulor i världen kunde skydda dem mot den fiende som var nära att förinta dem alla. Och som visade sig vara värre än den mest fasansfulla mardröm.

Några av de få överlevande har åter samlats på Carlstens fästning, fångade som råttor och omringade av hotfullt svarta ögon. Det måste finnas ett sätt att stoppa det här hotet, om det så är det sista de gör. Frågan är bara hur de ska ta sig ur sin fångenskap, och om det finns fler överlevare där ute?


Nu när sista delen kommer så kanske jag skulle ta och läsa serien i ett svep...

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.

4 kommentarer:

 1. Jag har samma känslor inför Nordiska gudar: måste ha! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det något som jag alltid har varit intresserad av så är det ju nordiska gudar :)

   Radera
 2. Du hittade många fler böcker än mig den här gången :). Men jag är faktiskt nyfiken på Wilderängs böcker. En kollega rekommenderade serien så eventuellt får biblioteket ett besök imorgon. Fredrik T Olssons böcker kan också eventuellt vara intressanta... Sen har du ju flera måste-snart-läsa-böcker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gav nästan upp där ett tag, när jag letade kommande böcker. Det blev alldeles för många :) Wilderängs serie skulle man kanske försöka ta tag i nu, alla delar har ju kommit. Fredrik T Olssons böcker borde ju passa oss :)

   Radera