fredag 24 juni 2016

Bokbloggsjerka 24 – 27 juni

Fredag igen och efter en extremt jobbig natt/morgon med inte mindre än tre olika åskväder så ska man väl i alla fall vara glad för att det inte är jobbedag. Det är ju midsommar! Som vanligt är det i alla fall dags för Annikas bokbloggsjerka.

Veckans frågan: Vilken karaktär (bok/tv/film) identifierar du dig mest med (både positiva och negativa likheter/egenskaper är välkomna)?

Den jobbigaste typ av fråga jag vet? Ja, det är fullt möjligt. Jag tycker massor om de olika karaktärer som befolkar böcker och film. Medan jag läser/tittar. Sedan är de i stort sett alltid puts väck. Det är väldigt sällan som jag går och funderar över dem sedan.

Det finns ju förstås några som lever kvar, av olika anledningar. En av dem är Ove. Ja, allas vår Ove från Fredrik Backmans En man som heter Ove. Han är nog den karaktär som jag direkt har känt igen mig (och min far) i. Nu lever jag inte ut alla mina Ove-sidor så som han gör, här är det oftast sambon som får ta smällen när grannar och andra inte uppför sig som de ska. Man kan ju inte klaga på allt utan måste välja sina strider. Men Ove har faktiskt inspirerat mig att säga ifrån. Ibland. Speciellt till de tio-tal(?) (mestadels) studenter och annat löst folk som bor i ett kollektiv ovanför oss och som förmodligen aldrig någonsin har bott i ett flerfamiljshus tidigare.
Trevlig midsommar!

20 kommentarer:

 1. Ove kan jag också känna igen mig i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är lätt att känna igen sig i, på många sätt :)

   Radera
 2. haha, jag är nog också Ove, ibland :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt sambon är jag alltid Ove :)

   Radera
 3. Jag känner nog också igen mig i Ove, lite grann. Ibland vill en bara läxa upp grannarna så att de förstår att det inte går att bete sig hur som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fattar liksom inte hur svårt det kan vara att fatta att det bor andra bara någon decimeter bort. Försöker ändå behärska mig så att jag inte gnäller hela tiden :)

   Radera
 4. Jag har nog också Ove-drag, och vi får väl se hur det går med grannar nu när vi bor i lägenhet ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De som bor ovanpå, som låter nästan oavbrutet, tyckte att eftersom de inte hör någon annan granne (oss) så hörs inte de heller. Så fel de har.

   Radera
 5. Lite drag av Ove har vi nog allihop!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hos honom är bara alla de där egenskaperna väldigt förstärkta :)

   Radera
 6. Av Backmans karaktärer är jag nog mer en Britt-Marie men jag försöker hålla henne lite tillbaka för att inte bli helknäpp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog också en del drag från Britt-Marie, mest det där om var sak på sin plats, men jag föll aldrig för henne på samma sätt som för Ove. Hon var bara irriterande ;)

   Radera
 7. Etersom jag ännu inte läst något av Backman så blir jag lite frågande...och nyfiken...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ove är, tror många, bara en grinig gammal gubbe, men de har fel. Ungefär som att många tror att jag bara är en grinig gammal kärring :)

   Radera
 8. Ove är en mänsklig, ledsen man som inte är svår att ta till sig och känna igen sig i

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt att förhålla sig sval till Ove i alla fall :)

   Radera
 9. Jag tycker att du snarast ska sätta upp ett antal skyltar på gården och i trappuppgången :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har försökt med den mer direkta metoden. Gå upp och ringa på ;)

   Radera
 10. Ove är för härlig :) Nog finns det tillfällen där det skulle behövas någon som sa till sina grannar ibland ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt sällan jag fastnar så för en karaktär, men Ove är liksom min pappa plus jag, i kubik. En sådan person måste man ju bara gilla :)

   Radera