onsdag 22 juni 2016

"Operation Nordvind" av Kaj Karlsson

Författare: Kaj Karlsson
Titel: Operation Nordvind
Genre: Thriller
Antal sidor: 276
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Gustav Sterner 1
Förlag: Stella Borealis
Utgivningsår: (original) 2011 (min) 2011
Format: E-bok
Källa: Bokhyllan
Utläst: 8 juni 2016
Första meningen: Han skulle aldrig glömma den söta lukten av brinnande människokött.

Baksidetext
Gustav Sterner är en före detta kustjägarofficer vid Särskilda skyddsgruppen (SSG), Försvarsmaktens hemliga specialförband. Under ett pågående uppdrag i Centralafrika får han reda på att hans fästmö omkommit i en smitningsolycka. Han lämnar livet som operatör och lever ensam med minnena.

Fem år senare bevittnar han en kallblodig avrättning i Stockholms södra skärgård och är själv nära att bli mördarnas nästa offer. Han kontaktar Katarina Wallin, analytiker hos den militära underrättelsetjänsten och tidigare kollega vid SSG. Hon har uppgifter från den franska säkerhetstjänsten som tyder på att en grupp terrorister befinner sig i Sverige.

Med ont om tid och tusentals svenska liv som insats tar de upp jakten, men anar inte att spåret kommer leda dem långt utanför Sveriges gränser och att de står inför upplevelser som kommer att förändra dem för alltid.

Min kommentar
När Operation Nordvind kom så blev jag omedelbart nyfiken på den. Terrorister på svensk mark är ju något som blir mer och mer aktuellt. Samtidigt har jag inte speciellt bra erfarenhet av egenutgivna böcker och inte heller böcker skrivna av före detta eller nuvarande militärer.

Det visar sig att mina farhågor besannas. Jag avskyr förkortningar och finns det något yrkesfolk som använder sig av fler förkortningar än militärer? De flesta förklaras, men det hjälper inte. Redan på sida 25 får jag googla. Förkortningen ftf har inte mindre än sju kända betydelser, men jag gissar att det i det här fallet betyder face to face. Otroligt störigt att behöva avbryta läsningen och gissa betydelser. Språket är omständligt, dialoger och tankar skildras torrt och trist, men förmodligen trovärdigt. För ett fåtal militärer. Jag brukar umgås med några officerare en gång om året och av sex stycken är det en som pratar så där. Även civilt. Det är lika tröttsamt i boken som det är i verkligheten.

Stridsscenerna är alldeles för detaljerade, det är lite som att läsa ett filmmanus där varje steg beskrivs. Det gäller för övrigt allt annat också. Jag behöver inte veta varje grepp man måste utföra för att tjuvstarta en bil och jag behöver inte veta modellbeteckningar på vapen. Det är ointressant för mig. Det är också väldigt mycket hår som reser sig, varningsklockor som ringer och kittlingar i nacken. Alla dessa detaljer och upprepningar gör att jag inte kommer framåt och jag blir uttråkad. Fem dagar tog det mig att läsa ut den här boken som har 278 sidor. För mig säger det allt.

Karaktärerna vet jag inte vad jag ska säga om. Gustav är ingen trevlig prick, inte ens civilt, och jag gillar honom inte. Vare sig som ledare eller man. Katarina, som är en tuff och självständig kvinna i alla andra fall än när det handlar om Gustav, är bara där för att vara snygg och tänd på den manliga huvudpersonen. Och för att serva honom.

Det är väldigt svårt att få grepp om hur lång tid som går mellan olika stycken. Vid ett tillfälle har, till exempel, Gustav livshotande skador, på nästa sida sitter han upp och skämtar med kompisen och på nästa sida är han hemma. Allt som skiljer styckena åt är en *. Det är också väldigt mycket underligheter att fundera över, som kampen på båten. Om det fanns en risk för att bovarna skulle höra en ljuddämpad k-pist så kan man ju fråga sig varför de inte hörde när Gustav slogs med Fahd. Både de och saker föll i golvet. Skrek gjorde de också. Men det hördes tydligen inte.

Dåligt korrekturläst är den också, rent generellt. På sida 240 finns det till och med en mening som har inte mindre än fyra fel.

I stort sett tycker jag att idén är vansinnigt intressant. Hur skulle Sverige och svenskarna reagera och agera om ett stort terrordåd ägde rum här? Tyvärr tycker jag nog att just den biten slarvas bort. Visst får vi en liten stund vara med när de som bestämmer sitter och gör allt annat än bestämmer (vilket ju är trovärdigt i sig), men själva terroristdådet och efterdyningarna är snabbt överspelade. I stället får vi följa enmansarmén Gustav Sterner på hämnduppdrag. Eller nja, i sin jakt på hämnd samarbetar han med både högerextrema och kriminella.

Detta var helt klart inte alls något för mig, men kanske passar den stridspittar och andra insatta som älskar vapenbeteckningar och inte kan få nog av kommandospråk.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 2,9 och genomsnittet 3,06 (beräknat på 50 betyg).
Goodreads hade den 3,30 i genomsnitt (beräknat på 43 betyg).
Jag ger den 2,0
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Operation Nordvind: Annikas litteratur- och kulturblogg, Fantastisk Fiktion och Bokfetischist.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

2 kommentarer:

  1. Vad tråkigt. Men en väldigt bra recension. Var tvungen att se om de andra sågade lika bra som du, och sågningar var det ju, men inte i klass med den här. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, tack! :) Jag betraktade det nog inte som en sågning när jag skrev den, men nu när jag läser inser jag ju att du har rätt ;) Sågningar är kul!

      Radera