onsdag 8 juni 2016

"Kungamördaren" av Hans-Olov Öberg

Författare: Hans-Olov Öberg
Titel: Kungamördaren
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 190
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Benny Modigh 3
Förlag: Kalla Kulor
Utgivningsår: (original) 2015 (min) 2015
Format: Danskt band
Källa: Bokhyllan
Utläst: 25 maj 2016
Första meningen: Sju minuter kvar.

Baksidetext
Det är bara ett halvår kvar till millennieskiftet. Benny Modigh tar farväl av polishuset i Västerås för att tillträda en ny tjänst på Rikskriminalen i Stockholm, med starkt ökade möjligheter att lösa komplicerade brott. Samtidigt kan han inte släppa tankarna på sitt stora, personliga misslyckande: brottslingen som kom undan.

Elias Fagervik återvänder till Sverige från en brutalt avslutad karriär i New York och tvingas inse att hans dagar som självutnämnt underbarn sedan länge är över. Det är dags att växa upp och ta tag i de stora, viktiga frågorna. Samtidigt kan han inte släppa tankarna på att någon hela tiden bevakar honom.

Ett oväntat möte mellan de två utlöser en rad märkliga händelser i huvudstaden. Allt utvecklas till en surrealistisk katt-och-råtta-lek mellan Benny Modigh kommissarien som enligt rykten kan se runt hörn och den grandiost laglöse Elias Fagervik: mannen som ingen någonsin kunnat binda vid ett brott.

I centrum för uppgörelsen: den svenska kungafamiljen.

Min kommentar
Tredje och sista delen i serien om Benny Modigh och hans antagonist Elias Fagervik är en mycket mörkare historia än de två tidigare delarna, kanske mest beroende på Elias sinnestillstånd. Tidsmarkörerna är lika många och tydliga i denna, men nu befinner vi oss i de sista skälvande månaderna av 1900-talet, alltså 1999.

Jag blir alldeles varm i hela kroppen av alla små detaljer som talar om när vi befinner oss, här finns IT-bubblan som fortfarande växer, Y2K, moderna nya uppfinningar som PC och mobiltelefoner, musiken, alla slags händelser och film. Detta är nostalgi på hög nivå. En lågmäld humor är dessutom närvarande hela tiden.

Språket är rappt och effektivt, historien drivs hela tiden framåt. Tempot är väl inte högt i sig, men det händer saker hela tiden. Handlingen är inte i fokus i Kungamördaren, för det mesta befinner vi oss i Elias huvud (eller Bennys) och får ta del av otäcka tankar. Elias, som jag tyckte var läskig redan i första delen, blommar ut på riktigt. Huruvida hans psykiska tillstånd är korrekt beskrivet kan jag inte uttala mig om, eftersom jag inte har någon examen i psykologi, men det känns riktigt. Här finns ingen egentlig gåta, man har allt klart för sig redan från start.

Slutet vet jag inte riktigt vad jag ska tycka om, mest beroende på att jag fortfarande inte är helt hundra på vad det var som hände. Det är svårt och spännande när man inte är säker på vad som sker, men jag är ganska säker på att det som hände [spoiler]bara fanns i Elias huvud[/spoiler].

Detta är ett riktigt bra avslut på trilogin och Kungamördaren är klart bäst av delarna. Det är tre väldigt olika typer av böcker och tillsammans blir helheten större än delarna. Böckerna är absolut inte fristående, jag kan inte tänka mig att man kan få hela bilden utan att ha läst de två första.

Jag tycker det är fantastiskt att man kan få ihop en hel historia på under 200 sidor och det passar mig perfekt. Personligen tycker jag bättre om att inte få allt berättat för mig, utan jag tillåts känna själv.

Boktipsets estimerade betyg var 2,8 och genomsnittet 3,42 (beräknat på 7 betyg).
Goodreads hade den 4,12 i genomsnitt (beräknat på 8 betyg).
Jag ger den 3,5
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Kungamördaren: Lotten, Läsa & Lyssna och Tankar från en samlares hjärna.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

6 kommentarer:

 1. Verkar intressant. Fast jag börjar nog med den första boken i serien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tycker det är ett måste att läsa dem i ordning, annars har man liksom inte hela bakgrunden.

   Radera
 2. Jag läste denna utan att ha läst de tidigare böckerna. Jag hade kanske tyckt bättre om den om jag läst alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte jag hade fattat något om jag bara hade läst den här tredje delen. Benny och Elias har en väldigt lång historia ihop.

   Radera
 3. Jag gillar också helheten, men tyckte nog mest om första. Och ja, jag tror som du (se spoilern).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Första delen var alldeles för mycket musiksnack för mig och så tror jag att det krävdes en tillvänjningsperiod :) Ja, visst måste det ha varit så som jag skrivit i spoilern...

   Radera