måndag 20 juni 2016

Film: Bröllopskaos

Titel: Bröllopskaos
Originaltitel: Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?
Genre: Komedi
Regissör: Philippe de Chauveron
Manus: Philippe de Chauveron, Guy Laurent
Skådespelare: Christian Clavier, Chantal Lauby, Élodie Fontan, Noom Diawara, Pascal N'Zonzi
Utgivningsår: 2014
Produktionsland: Frankrike
Längd: 93 min
Serie: -
Såg den på DVD 10 juni 2016

Handling
Claude och Marie Verneuil, ett traditionellt och katolskt överklasspar, har fyra döttrar. Även om de alltid försöker visa att de är fördomsfria, är de lite besvärade av att deras första dotter gift sig med en muslim, deras andra med en judisk man och deras tredje med en kines. Nu har de höga förhoppningar att yngsta dottern gifter sig med någon från deras kyrka. När hon introducerar sin blivande man möter de en snäll, artistisk och intelligent katolsk man, men han är också svart. En chockvåg drar över "Benettonfamiljen", som deras grannar kallar dem då de har alla färger. Det blir inte lättare när brudgummens familj reser till Frankrike och bröllopskaoset startar på allvar.

Min kommentar
Jag ser inte speciellt ofta på franska filmer, men då och då kommer det en som lockar mig. När jag såg en trailer på den här filmen så tyckte jag att den verkade rolig, men eftersom min franska är obefintlig så fick jag aldrig med mig titeln. Därför blev jag väldigt glad när Zelly skrev om den så den ramlade tillbaka i minnet och ner i varukorgen.

I början av filmen får man se snabba klipp på bröllop och jag tyckte nog att det var lite oklart där. Jag skyller på de franska namnen när jag först inte fattade att det var tre olika brudar (och nej, jag hade inte läst baksidetexten).

Eftersom jag inte brukar titta på franska filmer så har jag noll koll på de olika skådespelarna, men jag tycker alla gör ett bra jobb. Alla är trovärdiga i sina roller, även om nu kanske inte manuset är det alla gånger. Jag gillar att filmen har det där sockersöta, lyckliga slutet, även om det sällan fungerar så i verkligheten. Men det är faktiskt inte svårare än så att leva ihop med andra kulturer. Man behöver bara acceptera att man är lite olika. För olika kulturer är ju just det, olika, annars hade vi ju bara haft en.

Någon vis människa sa en gång att inget är så allvarligt att man inte kan skämta om det och den här filmen är ett bevis på det. Detta är en sanslöst rolig film, ibland hysterisk, och jag skrattade högt flera gånger. Det enda som krävs är att man har lite självdistans och inte tar sig själv (eller annat) på för stort allvar. Filmen är INTE rasistisk utan handlar om fördomar och kulturkrockar. Och nej, i min bok är det inte samma sak. Filmen driver alltså INTE med personer som blir utsatta för fördomar utan med de som faktiskt HAR dessa fördomar.

Jag tycker den är väldigt pricksäker när det handlar om vilka fördomar som finns mot vilka kulturer, men är du det minsta känslig för politisk inkorrekthet så är detta ingen film för dig. Personligen väljer jag att se att vi alla är olika, gilla det, skratta åt det och lära mig något.Filmtipsets estimerade betyg var 4 (beräknat på 351 betyg).
IMDb hade den 7,0 i genomsnitt (beräknat på 23 321 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

4 kommentarer:

 1. Jag gillade också den filmen! Rikigt rolig och härligt fransk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar inte titta på franska filmer så jag vet inte om den var härligt fransk, men extremt rolig var den :)

   Radera
 2. Hm, maken gillade den här, men jag orkade faktiskt inte se den. Jag tyckte den slog över ibland. Så jag gick lite till och från medan maken såg den...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den blev lite buskis/farsartad ibland, men det är inte ofta som jag skrattar när jag tittar på en komedi längre, men det gjorde jag när jag tittade på denna :)

   Radera