fredag 10 juni 2016

Bokbloggsjerka 10 – 13 juni

Fredag igen och detta är första helgen på en månad som vi inte har något planerat. Det ska bli så oerhört skönt att bara vara. Som vanligt är det i alla fall dags för Annikas bokbloggsjerka.

Veckans frågan: Denna vecka undrar Mia Eggiman vad vi tycker om recensionsexemplar i e-pub format och pdf?

Jag hade nog kunnat skriva spaltmeter om det här, men jag ska försöka att fatta mig kort.

pdf-filer går bort. De brukar vara uselt formaterade och ofta går det inte att ändra vare sig typsnitt eller dess storlek. Jag läser dem inte.

e-pub fungerar bättre, men jag tycker att de ofta också är lite dåligt formaterade. Det värsta är dock att det verkar som att förlagen tycker att e-böcker är något som katten har hasat in. Det är inte speciellt sällan som de är riktigt dåligt korrekturlästa.

Personligen tycker jag att det är synd att vissa förlag bara ger recensionsexemplar i e-boksformat. Jag tycker inte riktigt om att läsa på läsplatta, även om jag försöker vänja mig. Det stora problemet, för mig, är att böcker som jag verkligen gillar vill jag ha i bokhyllan. Och jag ber bara om böcker som jag tror att jag ska känna så för.

25 kommentarer:

 1. Jag håller med dig om att pappersbok är bäst, men jag tycker e-pub funkar bra också. I alla fall från de stora förlagen. Pdf är däremot ett otyg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan acceptera att förlagen vill skicka e-böcker, men då får de göra det. Och inte skicka pdf-filer. Det är inga e-böcker.

   Radera
 2. min pdf ser likadana ut som en fysisk bok, nöjd med min mini iPad :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag stirrar på en datorskärm hela dagarna och har inte lust att göra det när jag läser också :)

   Radera
 3. ALLA böcker är väl dåligt korrekturlästa??? oavsett format? Det är tydligt att pdf går bort i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. NÄSTAN alla borde jag ha skrivit!

   Radera
  2. Jag var nästan beredd att skälla här ;) Jo, det är väldigt många böcker som är dåligt korrekturlästa, men tyvärr tycker jag att det är än värre när det handlar om e-böcker.

   Radera
 4. När jag fick digitala filer som recensionsex håller jag med om att de var dåligt korrlästa men kanske framförallt dåligt formaterade? Rader som hoppade ner eller kapitel som inte syntes osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dålig formatering tycker jag mest hör ihop med pdf-filer, för det mesta funkar det bättre med e-pub, men jag gillar inte dem heller. Egentligen ;)

   Radera
 5. Pappersbok är vad som gäller för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pappersböcker är ju den bästa formen :)

   Radera
 6. Pappersböcker är väl det man alltid föredrar, men får man den känns det lite synd att klaga om det nu är ebup som erbjuds.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser det lite som träning när jag får e-böcker, förutsatt att de är e-pub, men om jag får välja så blir det pappersböcker :)

   Radera
 7. Jag har bara datorn som jag skulle kunna läsa på men det klarar jag inte av :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. På datorn kan man inte läsa böcker, jag hade blivit tokig.

   Radera
 8. Jag vet inte om jag råkat ut för dåligt korrade e-böcker från förlag. Det har jag inte tänkt på. Men PDF funkar verkligen inte på läsplatta. Och datorn orkar jag inte läsa på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det gäller kanske främst egenutgivare det där med dålig korrekturläsning. Kan inte på rak arm komma ihåg vad det är för böcker som jag reagerat på. pdf tar jag inte emot längre och om jag får en så läser jag den inte.

   Radera
 9. Håller med fullkomligt, böcker man verkligen tycker om vill man kunna ha stående i bokhyllan, bläddra i (slippa ladda upp en elektronisk platta innan!) vid behov, låna ut till andra, o.s.v. Pappersböcker är bäst. Och så slipper man "sär skrivningar" och stavfel! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är viktigt det där, att man kan klappa på sina böcker :) Jag tycker om att se dem i hyllan. Det finns visserligen dåligt korrekturlästa pappersböcker också, men jag tycker det är mer vanligt när det gäller e-böcker.

   Radera
 10. Jag föredrar fysiska böcker, även om jag kan läsa e-böcker så är det något speciellt med att känna boken i handen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill väldigt gärna tycka om e-böcker, men det är väldigt, väldigt svårt :)

   Radera
 11. Jag håller med. Jag gillar att sitta framför datorn och gillar ny teknik, men en bok är bäst inbunden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror kanske på hur man läser. Jag bläddrar ju ofta tillbaka i en bok för att kolla upp något som jag inte minns riktigt. Det är ju omöjligt i en e-bok.

   Radera
 12. Jag hör också till dem som helst läser pappersbok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det är en ganska vanlig inställning bland bokbloggare :)

   Radera