Sidor

torsdag 31 oktober 2019

Hett i hyllan #220

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Och så ännu en från bokrean 2016.
Min familj och andra monster av David Safier minns jag precis varför jag köpte, men tänk, det hjälper inte ett dugg.

Egentligen var det hans Dålig karma jag ville ha (nej, jag tog inte fel, det var ett medvetet beslut) för jag hade hört så väldigt mycket bra om den (och karma är något jag faktiskt gärna vill tro på). Nu var det ju inte den som var på rea utan den här, men jag tyckte att det kanske gick lika bra. Visst låter den annorlunda, speciell och lite rolig?

Så här står det på baksidan:
Mamma Emmas bokhandel har gått i konkurs, pappa Frank är utarbetad och barnen har nog av sitt. Vardagen har nött ner kärleken. Och inte blir det bättre av att de efter en misslyckad maskerad möter en häxa som förvandlar dem till just de roller som de är utklädda till: Emma till vampyr, Frank till Frankensteins monster, tonårsdottern Fee till mumie och lillebror Max till varulv.

Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

onsdag 30 oktober 2019

Kommande böcker november 2019

Jag hade förväntat mig en massa jul-feelgood, men de kom kanske förra månaden. Här är det i alla fall bara spänning...

Svek av Jesper Stein
Genre: Kriminalroman
Serie: Axel Steen (6)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2019-11-07
Förlag: Bokförlaget Polaris

Från Bokus
Axel Steen har lagt livet som polis bakom sig och blivit säkerhetschef på en internationell investeringsbank. Han ser fram emot sommarsemester med fru och dotter när en betrodd medarbetare blir påkommen med att ha förskingrat miljoner. Axel får till uppgift att diskret avskeda honom, utan att blanda in polisen. Det blir startskottet för en ödesdiger händelsekedja där pengar är gud och tystnad är guld.

Samtidigt hittas en ung invandrare med gänganknytning mördad i en källare under bostadsområdet Urbanplanen. Axels gamla kollega, Vicki Thomson, leder utredningen och hamnar under stor press då ingen i gängkretsar vill tala med polisen. Det finns kopplingar till kriget i Syrien, säkerhetspolisen PET lägger sig i och fallet kompliceras ytterligare när det visar sig att den mördade i hemlighet haft kontakt med polisen. Framförallt med en enskild polisman: Axel Steen.


Jag har varit lockad av den här författaren ända sedan den första delen kom. Än så länge har jag inte agerat på den lockelsen.



Ut ur skuggorna av G R Halliday
Genre: Kriminalroman
Serie: Monica Kennedy (1)
Antal sidor: 432
Utgivningsdatum: 2019-11-08
Förlag: Modernista

Från Bokus
Sextonåriga Robert kommer hem sent. Utan ett ord till sin pappa går han upp till sitt sovrum. Det var sista gången Robert sågs vid liv.

En kropp hittas på det skotska höglandets kust. Kriminalkommissarie Monica Kennedy står vid offret i det vackra, avlägsna landskapet. Hennes instinkt säger att fallet inte kommer att börja och sluta med ett enskilt dödsfall. Samtidigt är den Inverness-baserade socialarbetaren Michael Bach oroad över en av sina klienter vars sista korrespondens var ett enda SMS; Nichol Morgan har saknats i sju dagar.

Monica står inför utmaningen att fånga en mördare som minutiöst har betraktat och inväntat sitt offer, Michael fortsätter desperat att söka efter Nichol, innan mördaren kräver en till person om livet.


Ja, jag vet inte, men jag var fast redan vid skotska höglandet...



Rooster Bar av John Grisham
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 378
Utgivningsdatum: 2019-11-11
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Mark, Todd och Zola började sin juristutbildning för att bidra till en bättre värld. De trodde helhjärtat att utbilda sig till jurist innebar att man utbildade sig till att göra gott i samhället. Men nu, på tredje året i utbildningen, inser de att de har blivit lurade. De har alla tre tvingats ta dyra studielån för att ha råd med den privata utbildningen. En utbildning som visar sig vara så värdelös att eleverna knappt lyckas gå ut med fullständiga betyg eller därefter få något jobb inom juridik. De upptäcker att skolan ägs av en skum typ som dessutom är knuten till en bank som specialiserat sig på just studielån... Ju mer Mark, Todd och Zola gräver kring skolans ekonomi, desto märkligare saker dyker upp. På deras stamkrog The Rooster Bar, börjar de smida en plan för att avslöja skolans ägare...

Han är produktiv, den käre Grisham. Och jag ligger flera år efter.



Älvdansen av Kamilla Oresvärd
Genre: Kriminalroman
Serie: Vargön (2)
Antal sidor: 304
Utgivningsdatum: 2019-11-12
Förlag: Bokfabriken

Från Bokus
Frank blir vittne till hur hans elvaåriga styvdotter Elsa blir bortförd av okända kidnappare. Åren går och kidnappningen av Elsa förblir ett olöst fall. Nästan två decennier senare är Frank, som själv blivit misstänkliggjord, psykiskt utsliten och betraktas som en kuf i Vargön. När en ung kvinna anmäls försvunnen blir Frank åter föremål för polisens misstankar. I ett sista desperat försök att ta reda på vad som hänt Elsa och för att rentvå sig kontaktar han Mona Schiller, som börjar gräva i det gamla fallet. I sin utredning upptäcker hon snart att starka krafter sjuder under ytan i det lilla samhället. Sökandet efter sanningen leder henne längs en väg kantad av rädsla, misstro och religiös fanatism.

Jag har inte läst något av henne, men nyfiken är jag.



Tiden dödar långsamt av Michel Bussi
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2019-11-14
Förlag: Bokförlaget Polaris

Från Bokus
Sommaren 1989, Korsika. Luften dallrar av hetta i den lilla semesterbyn som 15-åriga Clotilde och hennes familj, som har starka band till ön, besöker varje år. Men denna gång slutar semestern i tragedi när bilen de färdas i på en serpentinväg mellan berg och hav plötsligt sladdar och kraschar i en ravin. Clotilde är enda överlevande. 27 år senare återvänder hon till Korsika med sin man och tonårsdotter för att till slut försöka gå vidare efter tragedin. Men allt ställs på ända när hon får ett brev från sin mamma som Clotilde själv sett dö i bilolyckan. Vem är det som ligger bakom breven? Clotilde börjar göra efterforskningar, men även om hennes korsiska ursprung öppnar dörrar på ön ser vissa invånare helst att de förblir stängda. Hon upptäcker snabbt att det ligger mer bakom dödsolyckan än hon trott. Kan hennes mamma trots allt vara vid liv?

Korsika? Det är inte varje dag det kommer en bok som utspelar sig där.



Skuggjägaren av Camilla Grebe
Genre: Kriminalroman
Serie: Flickorna och mörkret (4)
Antal sidor: 425
Utgivningsdatum: 2019-11-04
Förlag: Wahlström & Widstrand

Från Bokus
En februarinatt 1944 hittas en död kvinna fastspikad i golvet i Klarakvarteren i Stockholm. Trettio år senare hittas ytterligare en kvinna mördad i en sömnig Stockholmsförort. Det bisarra tillvägagångssättet är detsamma.

Jakten på mördaren får ödesdigra konsekvenser för de poliser som arbetar med fallet - Britt-Marie på 1970-talet, Hanne på 1980-talet och Malin, som är verksam idag.


Den här serien vill jag väldigt gärna läsa.



Offer 2117 av Jussi Adler-Olsen
Genre: Kriminalroman
Serie: Avdelning Q (8)
Antal sidor: 511
Utgivningsdatum: 2019-11-05
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
I över 10 år har Assad arbetat tillsammans med Carl Mørck och Rose på Köpenhamnspolisens cold case-avdelning. Men vet de egentligen vem han är? Under årens lopp har Assad överraskat med kunskaper i de mest oväntade ämnen, han talar en rad olika språk och kan oskadliggöra en fiende på ett ögonblick. Var kommer han ifrån? Vilka hemligheter bär han på? I "Offer 2117" får vi svaren. Det här är Assads historia.

Ja men seriöst! Det här har jag väntat på i sju böcker...



Ljuset under ytan av Stefan Stridh
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2019-11-12
Förlag: Louise Bäckelin Förlag

Från Bokus
Skuggorna har förföljt Hanna Mårlind i över tjugo år. Ända sedan den där stormiga eftermiddagen ute i skärgården, den som splittrade hennes familj och brände fast bilder i hennes huvud som hon varken lyckas återkalla eller lägga bakom sig.

Minnena har förföljt Hanna till världstoppen i simhopp och sedan utför igen när karriären dalade. Att bli mamma till Olivia har inte förändrat någonting, och den enda utvägen tycks leda rakt in i det mörker hon så länge försökt fly ifrån.

John Haeger lämnade Norrland för tjänsten som polis i huvudstaden. Och för kärleken. Ingenting blev som han tänkt sig, men när larmet går ut över polisradion den här natten ska allt förändras.

Snart är John indragen i ett fall som trotsar allt förstånd. Vanliga, ostraffade människor förföljer en före detta elitidrottare. Det finns inga synbara kopplingar, inga motiv. Ändå tycks de göra vad som helst för att ta livet av henne.


Svenska debuter är alltid intressanta.

tisdag 29 oktober 2019

Tisdagstrion: Spännande och otäckt

Tisdag igen. Då är det som vanligt dags för Tisdagstrion som sköts av Ugglan & Boken.

Veckans tema: Spännande och otäckt.

De flesta böcker jag läser är spännande, men otäcka är de kanske inte. Det är ju också väldigt personligt vad som är otäckt. Så jag väljer tre böcker som var extremt spännande och eventuellt lite otäcka.

1. Sjuka själar av Kristina Ohlsson är klassad som skräck, men jag tycker den är mer thriller. Otäckt spännande är den i alla fall.
2. Den goda dottern av Karin Slaughter har vissa händelser som är otäcka, råa och brutala. Spännande är den också.
3. Begynnelse av Dan Brown känner till och med jag är lite oväntad här, men den passade mig väldigt bra. AI är otäckt. Och spännande.

måndag 28 oktober 2019

TV-serie: Mindhunter #1 (2017)

Titel: Mindhunter
Originaltitel: Mindhunter
Genre: Crime
Skapad av: Joe Penhall
TV-bolag: Netflix
Skådespelare: Jonathan Groff, Holt McCallany, Anna Torv, Hannah Gross, Joe Tuttle
Premiär: 2017-10-13
Produktionsland: USA
Antal avsnitt: 10
Avsnittslängd: ca 50 min
Såg den på Netflix oktober 2019





Handling
I slutet av 1970-talet utvecklades ett nytt område inom kriminologin när två FBI-agenter undersökte psykologin bakom mord, och kom obehagligt nära verklighetens monster.

Min kommentar
Jag är ganska säker på att jag redan hade lagt märke till den här serien, men utan att lockas på riktigt, när en kollega sa att jag bara måste se den. När han berättade vad den handlade om så lät den inte alltför spännande, men den har väldigt högt betyg. Till slut kom det en lucka i serietittandet och då blev det äntligen dags.

Trots att kollegan berättat lite (fel saker uppenbarligen) så har jag ingen koll på vad serien egentligen handlar om. Visar det sig. Jag blir så tagen att jag måste googla och det visar sig att grundhistorien är sann, men karaktärerna är inga exakta kopior av verklighetens. Bland annat så bygger FBI-agenten Holden Ford på John Douglas, som har skrivit boken som serien bygger på. Det är nästan som att se en dokumentär och det är otroligt intressant att se början på det som blev profilering och vilket motstånd det fanns mot att gå till källan för information.

Holden Ford verkar själv ha en släng av psykopat, vilket förmodligen underlättar i jakten på dem, men han har kanaliserat det på ett annat sätt. Jonathan Groff gör rollen grymt bra. Tidskänslan, slutet av 70-talet, är perfekt och soundtracket är därmed också riktigt bra.

Det här är en smart, intelligent, spännande, annorlunda och intressant TV-serie. Här finns en rejäl dos svärta och sjuka sinnen, men också en hel del humor. Passar mig perfekt. Mindhunter är ju Netflix original och det känns lite symptomatiskt att precis när man tänker att jag kommer aldrig mer att se något som är Netflix original, så kommer de med något sådant här. Andra säsongen finns redan på Netflix.

Säsongsavslutning [spoiler]Teamet hamnar i blåsväder och är under internutredning av CPR. Gregg skickade det oediterade bandet (med Holdens intervju med Speck, där han, så att säga, pratar med bönder på bönders vis) till dem. Ed Kemper försöker ta livet av sig och han har angett Holden som närmast anhörig. Holden åker dit och drabbas av en panikångestattack.[/spoiler]



TV Time har serien 9,54 i genomsnitt.
IMDb har serien 8,6 i genomsnitt (beräknat på 160 474 betyg).
Jag ger den 4,0.


Serien är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Serien kan ännu inte köpas.

Film: Bohemian Rhapsody (2018)

Titel: Bohemian Rhapsody
Originaltitel: Bohemian Rhapsody
Genre: Biografi
Regissör: Bryan Singer
Manus: Anthony McCarten, Peter Morgan
Skådespelare: Rami Malek, Lucy Boynton, Gwilym Lee, Ben Hardy, Joseph Mazzello
Utgivningsår: 2018
Produktionsland: USA
Längd: 134 min
Serie: -
Såg den på blu-ray 4 oktober 2019





Handling
Bohemian Rhapsody är en hyllning till Queen, deras musik och enastående sångare Freddie Mercury, som trotsade stereotyperna, rev upp konventionerna och blev en av världens mest älskade underhållare. Filmen följer bandets explosionsartade uppgång genom deras ikoniska låtar och revolutionerande sound, när bandet nästan splittras på grund av Mercuys urspårade livsstil och den triumfartade återföreningen under Live Aid då Mercury leder bandet i ett av de mäktigaste framträdandena i rockhistorien, samtidigt som han kämpar mot en livshotande sjukdom. Under tiden cementerar de arvet från ett band som fortsätter att inspirera outsiders, drömmare och musikälskare än idag.

Min kommentar
Jag har älskat Queen ända sedan jag var liten, tack vare en storebror som alltid spelade deras album. Bohemian Rhapsody är enligt mig världens bästa låt. När den här filmen kom visste jag att jag ju måste se den, men jag har varit lite orolig. Därför har den stått i filmhyllan och väntat ända sedan jag fick den när jag fyllde år i våras. Sista vardagen på semestern tog jag mod till mig. Det är svårt att skriva ihop det här, det mesta är ju redan sagt, men jag blev inte besviken. Inte det minsta.

Rami Malek är briljant i rollen som Freddie Mercury. Varenda rörelse är rätt. Resten av ensemblen hamnar lite i hans skugga, men alla är bra här. Kemin mellan bandmedlemmarna är enastående. Det är så tydligt att de behöver varandra för att skapa magin. Freddie Mercury måste ha varit en sällsamt ensam människan och han var inte alltid så lätt att tycka om. Alla händelser är inte korrekta och allt händer inte i den ordning som i filmen och jag tycker det är synd att de har förvanskat det hela lite. Det hade inte behövts. Sanningen är tillräckligt dramatisk.

Det känns lite onödigt att nämna att soundtracket är fantastiskt, det är ju mestadels Queens låtar som spelas. Själv gillar jag mest "gamla" Queen, men sambon som inte har samma historia som jag gillar mer det moderna. Flera gånger sa han, förvånat, "Men inte är väl detta en Queen-låt?". "Jodå", svarade jag. Varenda gång. Det finns nog inget annat band, som jag känner till, som har bytt stil så många gånger som Queen. Det som binder ihop allt är Freddie Mercurys speciella och oförglömliga röst.

Filmen är rolig, sorglig, berörande, upplyftande, dramatisk... Allt. Även om nu inte allt överensstämmer med verkligheten så betygsätter jag vare sig sanningshalten eller Freddie Mercurys liv. Bara filmen.



Letterboxd hade den 3,4 i genomsnitt (beräknat på 212 748 betyg).
IMDb hade den 6,6 i genomsnitt (beräknat på 382 694 betyg).
Jag ger den 5,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

söndag 27 oktober 2019

Smakebit på søndag: Syndabocken

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Den här helgen skulle gå i lugnets tecken. Det har den visserligen gjort, men inte alls som jag hade tänkt mig. I mitten av veckan blev jag förkyld och har inte orkat någonting i stort sett sedan dess. Igår tappade jag dessutom rösten, vilket är gräsligt jobbigt. Det är en förfärlig tur att jag råkade se att Grey's anatomy finns på Viaplay. De fjorton första säsongerna. Så mycket jag har glömt...

Jag är egentligen klar med den planerade läsningen för oktober och jag bestämde mig för att tjuvstarta på novembers böcker. Syndabocken av Sofie Sarenbrant stod överst på den listan så den fick det bli. Förmodligen kommer jag att läsa ut den innan november börjar, men vad gör väl det? Det är inte som att jag har någon brist på böcker jag vill läsa...

Det var svårt att hitta en bra och spännande smakebit, som inte sa för mycket, så jag fick ta en från början, från sida 17:
    Vad finns det för flyktvägar? Balkongen.
    Problemet är att vägen dit är blockerad av den mörka silhuetten. Rösten låter alltmer upprörd, och Gervase kan inte tänka klart. Det fyllda kuvertet ligger i säkert förvar i ryggsäcken, så nattens stöt behöver inte sluta i fullständig misär. Men om han inte tar sig härifrån...
    Tiden står stilla.
    Han föreställer sig sin fars besvikna blick. Föraktet. Inte ens ett enkelt villainbrott klarade den värdelöse pojken av.
    Gervase rör sig framåt trots att varningssignalerna ljuder. Aldrig stanna upp. Först nu ser han att människan mittemot honom håller något i handen.
    Men han måste ta sig förbi.
    Det får bära eller brista.

lördag 26 oktober 2019

"Vindens skugga" av Carlos Ruiz Zafón

Författare: Carlos Ruiz Zafón
Titel: Vindens skugga
Genre: Drama
Antal sidor: 479
Originalspråk: Spanska
Originaltitel: La Sombra del Viento
Översättare: Yvonne Blank
Serie: De bortglömda böckernas gravkammare 1
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: (original) 2001 (min) 2012
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 27 september 2019




Första meningen: Jag minns fortfarande den där gryningen när pappa första gången tog mig med till De bortglömda böckernas gravkammare.

Baksidetext
Daniel Sempere är 10 år när hans pappa tar honom med till De bortglömda böckernas gravkammare i Barcelonas gamla stad. Där finner han romanen Vindens skugga av den bortglömde författaren Julián Carax, läser den under en natt och blir fullkomligt besatt av den och av dess mystiske författare. Sökandet efter svaren på alla gåtor som omger boken och dess författare kommer att prägla Daniels liv för all framtid.

Varför har någon ansträngt sig så för att sopa igen alla spår efter Julián Carax? Varför bevakar den sadistiske kommissarien Fumero varje steg Daniel tar? Varför börjar Daniels eget liv alltmer påminna om Julián Carax?

När Daniel till slut finner både kärleken och svaren på alla gåtor har läsaren fått ta del av en totalt uppslukande berättelse, lika gäckande gåtfull, romantisk, mystisk och lockande som det labyrintiska gatunätet i Barcelonas gamla stad.

Min kommentar
Den här boken har tokhyllats och det har känts som att precis alla älskar den. Ända sedan jag köpte Vindens skugga så har jag föreställt mig att jag skulle läsa den i Barcelona. Så blev det tyvärr inte, men jag befann mig i alla fall i Spanien under läsningen. Det är ju alltid lite jobbigt att läsa en bok som det förväntas så mycket av, men jag har varit lite, lite tveksam. Många har nämligen nämnt detaljer om den som jag har tänkt att jag inte uppskattar speciellt mycket.

Jag har ju då aldrig varit i Barcelona så jag har svårt att se miljön framför mig, men jag gillar den. Det kan dock bli lite detaljerat ibland. Det jag gillar allra mest är tanken på en gravkammare för bortglömda böcker. Där skulle jag kunna tänka mig att vandra runt ett bra tag.

Vindens skugga börjar väldigt bra och intressant. Kärleken till böcker genomsyrar allt. Jag tänker att det här nog kan gå bra, trots att jag läser pocketupplagan där texten är så pytteliten att bara det gör boken jobbig att läsa. Tyvärr tappar jag snart intresset och jag blir nästan uttråkad ibland. Det är segt och nästan lite långrandigt när precis allt förklaras. Känslan av korvstoppning är stark. Jag läser och läser, men kommer liksom ingenstans. Ofta är det lite småroligt, men dialogen urartar snabbt till något som liknar buskis. Den där mystiken och stämningen som så många har pratat om upplevde jag aldrig. Jag tyckte det var ganska förutsägbart.

Karaktärerna är ganska tråkiga, de försvinner i allt ordbajseri, och jag blir aldrig riktigt intresserad av de här människoödena. Den jag tycker bäst om är Daniels pappa, men han har inte någon särskilt stor roll. Det är klyschigt, melodramatiskt och tillkrånglat, personernas agerande känns konstruerat och det är massor av romantiskt tjafs (nej, jag gillar inte romantik).

Jag förväntade mig inte att tycka lika mycket om Vindens skugga som så många andra har gjort, men jag trodde nog att den skulle passa mig lite bättre än så här. Mitt största problem med den är nog att den är otroligt pratig, minst hundra sidor hade kunnat ha tagits bort. Det blir nog inte en bok som jag kommer att bära med mig. En vecka efter jag läst ut den kommer jag knappt ihåg vad den handlar om.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 4,26 i genomsnitt (beräknat 401 006 betyg).
Jag ger den 3,0.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Vindens skugga: booksessed, Avantgardet och Bokdamen.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

fredag 25 oktober 2019

Läsplanering november 2019

Jag hade tänkt att läsa lite skräck även i november, men det verkar inte finnas utrymme för det. Man vet ju dock aldrig. I stället blir det ett gäng ganska så dåliga samveten. De kan förhoppningsvis bli tillräckligt otäcka.

Syndabocken av Sara Sarenbrant. Finish That Series.
Tennison av Lydia La Plante. Hyllvärmare.
Det tredje tecknet av Yrsa Sigurðardóttir. Boktolva. Sist på serien? Hyllvärmare.
Mannen som lekte med dockor av Magnus Jonsson. Hyllvärmare.

torsdag 24 oktober 2019

Hett i hyllan #219

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Jag har fortfarande kvar ett gäng från bokrean 2016.
För nästan fyra år sedan läste jag min första bok av Rachel Joyce och jag tyckte väldigt mycket om den. Därför kunde jag ju inte stå emot när jag hittade Två sekunder i Byron Hemmings liv på bokrean.

Jag har hört en del bra saker om den och den låter onekligen bra och intressant. Om den bara liknar Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd litegrann så är det tillräckligt. Egentligen skulle jag ju vilja läsa "fortsättningen" på Harold Fry, men nu är det denna jag har. Den ska läsas först, innan jag skaffar någon mer bok av henne. Jag tror att Rachel Joyce skulle kunna kvalificera sig till nästa års Vi möts igen. Nu skriver jag i alla fall till hennes namn på den där långa listan.

Så här står det på baksidan:
År 1972 läggs två sekunder till tiden, för att balansera klocktiden med jordens rörelse. Byron Hemmings visste detta eftersom James Lowe hade sagt det till honom. James Lowe var den smartaste pojken i skolan. Men hur kan tiden ändras?

När tiden flyttas fram sker det ofattbara. När Byrons mor kör honom till skolan den morgonen är hon stressad. Hon gör ett oförlåtligt misstag och deras perfekta värld krossas för alltid. Går det att skylla på de två sekunderna? Kan det som hände någonsin rättas till?

Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

onsdag 23 oktober 2019

"Sexstrejken" av Åsa Hellberg

Författare: Åsa Hellberg
Titel: Sexstrejken
Genre: Drama
Antal sidor: 243
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: (original) 2019 (min) 2019
Format: Danskt band
Källa: Bokhyllan
Utläst: 20 september 2019




Första meningen: Det hade varit en vanlig dag, så här långt.

Baksidetext
Majken har fått nog.

Nog av att bli kallad hora i skåphallen, i korridoren, i matsalen, nog av anonyma dickpics. Nog av att de schysta killarna håller käften när tjejerna trakasseras. När hon tillsammans med den blyga Vilda och skolans drömtjej Belle utlyser en sexstrejk blir det upptakten till något som ingen kunnat förutse.Hade de strejkat om de hade vetat vilka krafter som skulle utlösas av att säga nej till sex? Hade de strejkat om de vetat priset de skulle få betala?

Min kommentar
Jag har i stort sett slutat be om recensionsexemplar (har alldeles för många olästa i hyllan) och då har också överraskningspaketen minskat i antal. Speciellt från de förlag som ger ut ungdomsböcker. Därför blev jag väldigt överraskad när Sexstrejken plötsligt dök upp. Jag har väldigt svårt för ensidiga brandtal, vilket jag naturligtvis dömde den här boken som, så därför kände jag mig inte särskilt nyfiken på den. När jag behövde något hyfsat snabbläst så tänkte jag att man kanske skulle ge den en chans. Jag har ju ändå gillat en av författarens andra böcker.

Nu är jag helt fel målgrupp (är långt över ungdom) och jag kan överhuvudtaget inte känna igen mig i det som händer, men jag vore ju både blind och döv om jag inte hade hört talas om det som händer i de svenska skolorna nu. Jag har till och med hört småpojkarna på gården här utanför skrika hora efter flickorna. Det här ser jag enbart som de vuxnas fel, barn gör inte som du säger, de gör som du gör. Nog sagt om detta.

Jag gillar att de tre huvudpersonerna är så olika varandra, men ändå blir bästa vänner. Det är bra när man kompletterar varandra. Majken är den jag tycker minst om, hennes inställning är en som jag inte klarar. Hon vill inte lösa killarnas problem (hur de "snälla" ska få de "elaka" att sluta kalla tjejer olika hemskheter), men hon förväntar sig att killarna ska lösa tjejernas problem. Jag hade definitivt föredragit ett samarbete här. Det här är inte bara det ena könets problem. Och nej, det räcker inte att bara kalla sig feminist (ett märkligt ord för övrigt, ett som fortfarande utgår från ett kön). Vilda är nog en ganska vanlig sorts tonåring och jag blir så ledsen när hon låter andra definiera henne. Det är bara jag som bestämmer vem jag är.

Det var ju ett bra tag sedan jag var ung, men jag minns det där att man tyckte att allt var så enkelt. Allt var liksom svart eller vitt, antingen eller. Tyvärr är det ju sällan så enkelt och man ska inte vara för snabb med att döma andra. Det finns inga ursäkter för att bete sig som ett svin, men det kan finnas förklaringar. Det finns så klart en hel del klyschor här och det är skrivet på att lättsmält och lättillgängligt sätt, men om man skalar bort det så vibrerar det av allvar. Det går också kanske lite väl snabbt och lätt mot slutet.

Man kan tycka vad man vill om idén att starta en sexstrejk, men förmodligen behövs det något lika drastiskt för att få något att hända. Sexstrejken presenterar inga lösningar eller förklaringar, men boken är ett ypperligt diskussionsunderlag. Jag tycker det behövs fler böcker om tjejer/kvinnor som stöttar tjejer/kvinnor.

Goodreads hade den 3,12 i genomsnitt (beräknat 26 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Sexstrejken: Bokstunder, Tusen sidor och Prickiga Paula och böckerna.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

tisdag 22 oktober 2019

Tisdagstrion: På resande fot

Tisdag igen. Då är det som vanligt dags för Tisdagstrion som sköts av Ugglan & Boken.

Veckans tema: På resande fot.

Hmm. Är det jag, boken eller handlingen som ska vara på resande fot tro? Jag väljer tre berättelser där man, minst sagt, befinner sig på resande fot i handlingen.

1. Ensam på Mars av Andy Weir är en bok som jag föll pladask för. Humorn, tekniken, karaktären... allt passade perfekt. Till och med filmen är fantastisk.
2. Tills tiden skiljer oss åt av Oskar Källner är en novell om tidsresor. Skulle man nog kunna säga.
3. Till jordens medelpunkt av Jules Verne älskade jag som barn/ungdom. Så mycket att jag faktiskt köpte boken som vuxen. Dock har jag inte läst om den. Än.

måndag 21 oktober 2019

Film: Hunter killer (2018)

Titel: Hunter killer
Originaltitel: Hunter killer
Genre: Thriller
Regissör: Donovan Marsh
Manus: Jamie Moss, Arne Schmidt
Skådespelare: Gerard Butler, Gary Oldman, Common, Michael Nyqvist, Linda Cardellini
Utgivningsår: 2018
Produktionsland: USA
Längd: 116 min
Serie: -
Såg den på Viaplay 20 september 2019





Handling
Den oprövade ubåtskapten Joe Glass söker i norra ishavet efter amerikansk ubåt i nöd, när han upptäcker en hemlig militärkupp mot den ryska presidenten, något som hotar världsordningen. Med sitt och sin besättnings liv på spel måste de ta sig igenom fiendens vatten och samtidigt samarbeta med en Navy Seal-trupp för att rädda presidenten och stoppa ett nytt världskrig.

Min kommentar
Ubåtsfilmer är ju en av mina favoritgenrer, men vi har ett komplicerat förhållande och det påminner kanske mer om hatkärlek. Jag älskar dem, men jag hatar känslan jag får av dem. Min lilla släng av klaustrofobi är aldrig så stark som när jag tittar på en ubåtsfilm. Alltså hamnade Hunter killer direkt överst på vill-se listan när jag upptäckte att den fanns.

Jag kan ju säga direkt att jag kanske inte är helt objektiv, med tanke på vad jag tycker om genren och dessutom gillar jag Gerard Butler. När dessutom Mikael Nyqvist dyker upp i en av sina sista roller så är jag helt såld. Jag sticker ut hakan här och påstår att detta är en av de bättre ubåtsfilmerna. Den är ingen Das Boot eller Jakten på Röd oktober, men den är riktigt bra.

Det jag tycker bäst om är att filmen har en riktig handling och den har en början, ett slut och till och med en mitten. Hunter killer är dessutom inte bara en ubåtsfilm, här finns även en landtrupp och ett kontrollrum. Dock blir det inte speciellt mycket andrum när miljön byts. Det är ungefär lika spännande överallt. Av typen magknip. Jag har heller inga problem med att se att grundförutsättningarna skulle kunna ske. Stridspittar finns precis överallt. Den dagen det gör det så önskar jag att det finns någon som kaptenerna Joe Glass och Andropov där.

Tyvärr så pratar inte ryssarna ryska med varandra utan har hemfallit till en kraftigt bruten engelska. Det är alltid lika störigt. Tack och lov så är det ganska avskärmade områden så det är ändå lätt att hålla ordning på dem.

Hunter killer visar upp patriotism, både den bra och den dåliga sorten, och lojalitet. Jag vill att världen ska fungera så här.



Letterboxd hade den 2,8 i genomsnitt (beräknat på 5 946 betyg).
IMDb hade den 6,6 i genomsnitt (beräknat på 39 403 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

söndag 20 oktober 2019

Smakebit på søndag: Norra Latin

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Den här helgen är jag bara glad över att jag har tagit mig igenom veckan som varit. Urjobbig jobbvecka och sedan kalas för sambon igår. I dag tänker jag inte göra någonting och helst bara omge mig med undergörande tystnad. Vara inne i min egen bubbla.

Jag hade ju tänkt att oktober skulle gå lite i skräckens tecken och då hittade jag Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren oläst i hyllan. Den har jag hört så mycket om. Nu har jag äntligen börjat läsa den.

Min smakebit är från sida 221:
    Jag ser fågelkropparna som ligger nedanför det trasiga fönstret i vardagsrummet, en vinge som rycker till. Musiken har tystnat men skriken fortsätter, människor, fåglar, jag vet inte längre vad som är vad. Tim drar ut mig i hallen och jag ser Gabi, Aron och Ester på väg ut genom ytterdörren. Tim och jag springer genom korridoren mot hans rum, han låser upp och vi är inne.
    Han låser dörren bakom oss.
    "Fuck!" skriker han.
    Jag vankar av och an i rummet, vrider mina händer, försöker förstå vad jag precis har sett.
    "Vafan är det som händer?" säger jag och hör hur hysterisk jag låter.

lördag 19 oktober 2019

"Disekvilibrium" av Oskar Källner

Författare: Oskar Källner
Titel: Disekvilibrium
Genre: Science fiction
Antal sidor: 249
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Fafner Förlag
Utgivningsår: (original) 2019 (min) 2019
Format: Häftad
Källa: Bokhyllan
Utläst: 18 september 2019




Baksidetext
Sju noveller som sträcker sig mot en avlägsen framtid, skär genom parallella dimensioner och landar i förunderliga verkligheter.

Min kommentar
Oskar Källner har väldigt snabbt blivit en favoritförfattare. När han frågar om jag vill läsa något han har skrivit så finns det faktiskt bara ett svar. Så även för Disekvilibrium, hans senaste novellsamling. Jag vet att hans noveller alltid utmanar min bekvämlighetszon, men han har en förmåga att få mig att gilla varelser som jag aldrig brukar tycka om att läsa om. Bara det är fantastiskt. Och låt dig inte luras av genren som jag har angett. De här novellerna kan etiketteras med science fiction, skräck, fantastik, steampunk... ja, nästan vad man vill.

Det har tagit mig ganska lång tid att läsa de här sju novellerna, men det beror endast på att jag läser noveller när jag är mellan böcker. Lite som ingefäran mellan sushibitarna. För att rensa smaklökarna helt enkelt. Tyvärr betyder ju det att de första novellerna, som jag läste i juli, inte direkt är färska i minnet.

Det jag nog gillar mest med Oskar Källners noveller är att jag alltid lyckas hitta en mening med dem. De känns inte som att de bara är tagna ur luften, utan det finns en tanke där någonstans. Det gör dem på något sätt meningsfulla och får mig att fundera ett varv extra. Som till exempel Mama Sema, som får mig att grunna på AI (något som skrämmer mig ganska rejält) och den här novellen får mig inte att bli mindre rädd. Det får mig också att tänka att det minsann inte krävs AI för att fördumma människor. Det är ju lite det våra egna politiker gör nu, när de bestämmer att människor är för dumma för att begripa sitt eget bästa och inte låter folk ta eget ansvar. Precis som den här novellen.

Även novellen Sten mot sten tilltalar mig och det inte bara för att den handlar om stadsrepubliken Götheborg. Den påminner lite om den trojanska hästen och man behöver inte vara störst. Bara smartare. Casus belli är något slags fortsättning på Memento mori från Alfa och Omega. Vi får återigen möta Järnsyrsan i en liten historia om hur man ofta själv blir det som man jagar/försöker utplåna.

Novellerna i den här samlingen måste ha tilltalat mig ovanligt mycket. Fem av dem får nämligen en fyra i betyg. Det borde alltså vara svårt att ta ut en favorit, men underligt nog så är det inte det. Den ovana känslan av verklighet är en helt underbar fantasi och jag bara älskar den. Tyvärr så drar händelserna mot slutet ner det slutgiltiga betyget något.

Goodreads hade den 3,40 i genomsnitt (beräknat 5 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Disekvilibrium: Bokhyllan, Old adult reads young adult och Håkans hylla.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

fredag 18 oktober 2019

Från A till Ö: Å - Ålder

Å - Ålder. En bok som utspelar sig för minst hundra år sedan.
Titanic, Jorden är platt, vikingaskepp, upptäckten av elden eller ännu längre tillbaka i tiden. Vilken är den bästa bok du har läst som utspelar sig för minst hundra år sedan? Notera att tidsresor från vår tid bakåt inte gills.

Den bästa jag har läst? Nej, det vet jag faktiskt inte om den är, men den är väldigt bra. Det som gör den extra hemsk är att själva grundhistorien är sann.

Bilden är länkad till mitt inlägg.
En officer och spion av Robert Harris

torsdag 17 oktober 2019

Hett i hyllan #218

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Och så ännu en från bokrean 2016.
Den danska serien om Konrad Simonsen, av Lotte och Søren Hammer, är en serie jag ännu inte har börjat läsa. Ensamma hjärtans klubb är tredje delen. De två första står också i hyllan och har redan varit med i Hett i hyllan.

Man kan nog säga att jag brukar gilla danska deckare och thrillers. Rent generellt så verkar de vara bra på det och miljön brukar jag känna igen mig lite i. Även om jag inte är i Köpenhamn riktigt så ofta som jag faktiskt skulle vilja. Det kanske är dags för en långhelg i Köpenhamn och då skulle det ju passa med första boken i den här serien...

Så här står det på baksidan:
Köpenhamn augusti 2008. Kriminalkommissarien Konrad Simonsen återvänder till våldsroteln i Köpenhamn efter en allvarlig hjärtattack. Med hänsyn till hans vacklande hälsa får han utreda ett lågprioriterat fall som rör en brevbärares död. Det som från början ser ut som ett olycka utvecklar sig till en misstänkt mordhistoria. Det finns en viktig ledtråd till ett olöst fall med en försvunnen skolflicka långt tillbaka i tiden. Utredningen tar en annan vändning när det visar sig att en katolsk pastor vet mer om händelsen än han får avslöja på grund av sitt tysthetslöfte. En skolskjutning i Köpenhamn leder oväntat spåren till den avlidne brevbäraren.

Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.