onsdag 4 mars 2015

"Tills tiden skiljer oss åt" av Oskar Källner

Genre: Science fiction
Antal sidor: 69
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Mix Förlag
Utgivningsår: (original) 2014 (min) 2014
Format: E-bok
Källa: Rec ex
Utläst: 9 februari 2015


Första meningen: Regnet föll tungt över kyrkogården.

Baksidetext
Sofia gråter inte på sin mans begravning. Hon vet hur hon ska besegra döden. Hennes kryobädd är världshistoriens andra fungerande prototyp - och tills mänskligheten knäckt tidsresandets gåta tänker hon sova i den. Sedan ska hon bota hans cancer innan det är för sent.
Men under tiden hinner världen förändras till oigenkännlighet...

Min kommentar
Ända sedan jag läste den första novellen av Oskar Källner (Byssan Lull, om zombies som jag inte ens gillar) så har jag hela tiden velat läsa mer av honom. Hans noveller verkar kunna handla om nästan vad som helst, men de har alla något gemensamt. De är riktigt bra.

Den här novellen får nog klassas som science fiction, men den börjar i nutid och rör sig sedan framåt i vad jag tror är miljontals år. Det är väl just det här med de många åren som möjligtvis skulle kunna vara min enda invändning. Jag gillar verkligen när science fiction tar ut svängarna men det måste ändå finnas en gnutta trovärdighet och att utrymmet där kryobädden finns, någonstans inne i Skanderna, inte skulle ha hittats, förstörts eller på något annat sätt påverkats av alla dessa miljoner år känns inte helt bra.

Jag sticker ut hakan lite här också och vågar mig på att erkänna att jag inte gillar Sofia. Alla fanatiker, oavsett vad de tror på, skrämmer mig. Och att Sofia är fanatiker kan man nog inte bestrida på något sätt. Hennes deprimerande och allt uppslukande strävan efter det omöjliga vet jag inte riktigt vad jag ska tycka om. Men så är jag heller ingen romantiker.

Det här är en väldigt sorglig berättelse och jag blir en aning nedstämd av den, men samtidigt ändå lite hoppfull. Det är en konstig känsla, men novellen väcker en del funderingar. Vad är egentligen viktigt? Vad är mänskligt? Vad är en människa? Kan kärleken övervinna allt, till och med tiden?

En extra dimension till berättelsen gav loggarna, som man kom till genom att trycka på en länk. Där fick man det hela från en annan synvinkel. Så där kan man faktiskt inte göra i en pappersbok. Det enda som störde mig med detta var att varje gång jag tryckte på en logg så kom det två ikoner längst ner på sidan som hamnade över texten. De var i och för sig hyfsat lätta att bli av med, men det tog ett par extra klick och det irriterade mig.

Jag gillar verkligen Oskar Källners stil, nu när jag tänker på det så har nog faktiskt alla noveller jag läst av honom varit en smula vemodiga. Det gillar jag och jag tänker definitivt läsa mer av honom.

Boktipset hade inget estimerat betyg eftersom inga betyg var satta.
Goodreads hade den 4,50 i genomsnitt (beräknat på 4 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Tills tiden skiljer oss åt: Endast eböcker, Midnatts tankar och Carola Strömstedts blogg.

Boken kan köpas på Adlibris och Bokus.

8 kommentarer:

 1. Jeg leser sjelden science fiiction, men en novelle kan jeg gjerne prøve meg på. Godt ttips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Denna är lite svår att genrebestämma, men det fick bli science fiction för att den utspelade sig i framtiden och var lite high tech. Egentligen handlar den om kärlek :)

   Radera
 2. Jag börjar bli alltmer nyfiken på hans noveller. Tack för tipset :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror jag har läst fyra stycken nu och de har allihop varit riktigt bra. Har en av hans novellsamlingar stående oläst också så det kommer att bli betydligt fler :)

   Radera
 3. Jag håller med; Oskar skriver väldigt bra. Jag har hittills tyckt mycket om det jag läst av honom. Ser fram emot mer ... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han verkar ju dessutom ha många strängar på sin litterära lyra; zombies, science fiction, skräck... och allt är lika bra :)

   Radera
 4. Ibland känns det lite skönt att jag inte är så förtjust i science fiction. Jag behöver liksom inte mer på läslistan ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår precis vad du menar. Jag blir alltid lika glad när jag hittar inlägg om böcker jag inte vill läsa :)

   Radera