fredag 20 mars 2015

Bokbloggsjerka 20 – 23 mars

Det är fredag och dags för Annikas bokbloggsjerka.

Veckan uppgift är: Jag skulle vilja veta hur andra bokbloggare interagerar med sina läsare, lockar till sig nya läsare och får de befintliga läsarna att fortsätta besöka bloggen. Jag skulle gärna vilja läsa mer om vad som driver bokbloggarna till att blogga och hur mycket de tänker på sina läsare när de bloggar.

2011 var året då jag började bokblogga. Något som jag trodde att jag aldrig skulle göra, men se vad fel man kan ha. Jag hade funderat på bokblogg i flera år, men tänkt att jag egentligen inte har något att säga som möjligtvis skulle kunna intressera någon annan. Man kan ju förstås blogga för sin egen skull också, tänkte jag och startade upp min blogg i slutet av juni.

Jag blev själaglad för de fyra visningar mina första inlägg hade. Och vi ska inte tala om hur lycklig jag blev för första kommentaren.

Som med allt annat jag ger mig på så kollade jag naturligtvis upp en del tips innan jag startade upp bloggen. Det enda tips jag tagit till mig är att om man vill ha besökare och kommentarer på sin egen blogg så måste man göra avtryck på andras bloggar. Ett klassiskt fall av den gyllene regeln alltså. Själv tycker jag också att det på något sätt hör till att kommentera andras kommentarer och det är väl den interaktion jag har att bjuda på.

Hur man gör för att locka till sig nya läsare önskar jag att jag visste... Något som i alla fall verkar funka för att locka dem för stunden är att länka till de olika bokköparställena när man skriver om böcker. Huruvida de besökarna sedan återkommer har jag ingen aning om. Att vara med på olika aktiviteter, som denna bokbloggsjerka till exempel, boostar besöken och kanske någon gillar vad man skriver så de återkommer senare. Jag har hittat många nya favoriter på det viset.

Hur mycket jag nu än gillar att få besökare och kommentarer så är det inte det som är prio ett. Jag kan liksom inte börja läsa böcker som inte intresserar mig eller skriva om något som jag inte vill skriva om för att fler ska hitta min lilla blogg. Det viktigaste för mig är helt enkelt att ha kul.

56 kommentarer:

 1. Håller med om att det viktigaste är att det ska vara roligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man hade ju aldrig orkat om det hade varit tråkigt ;)

   Radera
 2. De enda man vet att de kommer tillbaka är ju de som kommenterar... Och du är ju fantastisk på att interagera genom kommentarer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skönt att du tycker så, själv tycker jag att jag börjat bli mycket sämre på att kommentera :)

   Radera
 3. Låt oss gemensamt avge ett löfte att ge fler kommentarer i varandras bloggar! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommenterar så mycket jag orkar/hinner/kan :)

   Radera
 4. Mitt svar kunde nästan vara en kopia av ditt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul, då har jag i alla fall något rätt för mig, eller det finns åtminstone någon mer som tycker som jag :)

   Radera
 5. total solförmörkelse denna dag! Att delta i bokbloggsjerkan, temtrio, topp tio tisdag och andra jippon ger inte så mycket, för bokbloggare läser inte andra inlägg...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den totala solförmörkelsen är väl bara om man är på Färöarna? Tyvärr är jag inte där :(

   Jag tycker jag har hittat många nya favoriter genom de där fasta inläggen och kanske har någon hittat mig också.

   Radera
 6. Det viktigaste är ju att det är kul, och att kommentera och få kommentarer tycker jag är riktigt roligt med att blogga :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag kan fortfarande komma ihåg känslan när jag fick den första kommentaren. Lite småfjantigt kanske, men det blev en liten bekräftelse på att jag finns :)

   Radera
 7. Du har alldeles rätt, jag kan inte heller skriva om sånt som jag inte är intresserad av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det hade ju varit oerhört jobbigt och trist att skriva om något man inte har något som helst intresse av.

   Radera
 8. Inte dumt. Har man kul så brukar resten ge sig av sig självt, i alla fall när det gäller hobbyverksamhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man ska nog inte fundera för mycket på det där med att locka läsare. Det är bara att göra sin grej och hoppas på det bästa :)

   Radera
 9. Ja, det viktigaste är att det är kul. Annars vore det inte någon poäng med det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det här ska ju vara en hobby och en hobby ska vara kul :)

   Radera
 10. Lusten är ju drivkraften! Jag minns också mona första kommentarer och hur kul jag tyckte att det var när jag förstod att det finns läsare. Det förmedlar jag till mina elever som också bokbloggar och där är kommentarerna och hur man uttrycker sig på nätet en del av undervisningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ganska skönt att få bekräftat att man finns :) Smart att använda bloggar i undervisningen, alla borde få lära sig Internet-vett.

   Radera
 11. Att agera enligt "den gyllene regeln" är nog nånting som jag är otroligt dålig på just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland är det ju svårare, på grund av olika saker, men det är en regel jag försöker använda på allt :)

   Radera
 12. Gyllene regeln funkar på det mesta en mycket bra regel. Givetvis måste man tycka det är roligt att blogga och läsa bloggar och det viktigaste om man har en bokblogg-Läsa böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk vilken underbar värld vi hade haft om alla levde efter den gyllene regeln :)

   Radera
 13. Att blogga ska vara roligt och man gör det ju för sin egna skull :) men visst är det roligt med besökare och framför allt av kommentarer :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommentarer höjer motivationen :)

   Radera
 14. locka andra för stunden... roligare med långa förbindelser :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men för att få en lång förbindelse så måste man ju först "träffas" :)

   Radera
 15. Att ha roligt är absolut det allra viktigaste när man skriver! Jag minns också de där första visningarna och den första kommentaren! Så stort det var =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var lite skräckblandad förtjusning när man upptäckte att någon faktiskt läste det man skrev :)

   Radera
 16. Jag har också hittat många av mina favoritbloggar genom aktiviteter som exempelvis jerkan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag skulle nog nästan våga påstå att jag hittat alla favoriter på det viset :)

   Radera
 17. Jag håller med. Jag hade en annan blogg en gång i tiden med ganska många besökare ( allt är ju relativt, ingen blondinbella men ändå ) och ju mer läsare det blev, desto mer åsikter kom det om VAD jag skrev. Och jag ville ju bara skriva till min släkt på andra sidan atlanten egentligen och blev oerhört hämmad av allas synpunkter och att alltid behöva tänka på, vill läsarna läsa det här eller ska jag skriva om något annat idag? Så jag lade ner den efter några år och höll stop flera år. Så nu med bokbloggen har jag verkligen bestämt mig för att det den här gången handlar om att ha roligt. Jag ville starta upp rejält så jag fick lite läsare och nu har jag det så nu kör jag bara på kul. För böcker är ju underbart kul :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ju lite av den uppfattningen att detta är min blogg och på det här lilla utrymmet så bestämmer jag. Både hur det ser ut och vad som skrivs och på vilket sätt. Om någon gillar och vill läsa så är det kul och visst kan jag fundera ibland på vad folk egentligen vill läsa här, men eftersom det är en bokblogg så ska det ju handla om böcker på något sätt :)

   Radera
 18. Det är roligt att kommentera hos andra likväl som att få kommentarer på sin egen blogg. Att sedan jaga fler läsare är i alla fall för min del inte jätteviktigt eftersom min blogg är mest för min egen skull.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också att kommentera hos andra, det är kul att lämna ett litet avtryck och jag vet ju hur glad jag själv blir när någon kommenterar hos mig :)

   Radera
 19. Jag håller med, det måste vara kul :). Annars hade jag inte fortsatt med det. Och man skriver ju om det som intresserar en själv, tycker folk om det är det en väldigt fin bonus :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför är det ju bra att ha en bokblogg, då vet man ju i alla fall vad åtminstone 99% av inläggen handlar om :)

   Radera
 20. Kan bara hålla med om att det viktigaste är att ha kul, annars funkar det inte...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, lägga en massa tid på något som är tråkigt vill man ju inte göra på sin fritid :)

   Radera
 21. Känner igen mig i detta. Många besök eller kommentarer är mindre viktigt, huvudsaken är att man tycker det är roligt att skriva om böcker och läsning, ja det som intresserar en själv helt enkelt. Om sen någon annan har nytta/nöje av det man skriver är det ju såklart bara extra meningsfullt! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir visserligen otroligt glad när jag får bevis för att någon faktiskt läser det jag skrivit, men det är inte det som driver mig :)

   Radera
 22. man ska ha kul; man förenar nytta med nöje. det är roligt att skriva om det man läst och man för sin läsdagbok. kommentarer är väldigt roligt att både ge och få

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju upptäckt, som en bonus, att jag minns boken mycket bättre om jag har skrivit om den :)

   Radera
 23. Kommer ihåg första kommentaren på min blogg och hur det slog ner att någon faktiskt läst! Det var stort :) Hade ju siffror i besöksstatistiken innan, men det sade inte så mycket...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en helt fantastisk upplevelse :)

   Radera
 24. Kommentarer förgyller verkligen dagen! ^^ Ibland är det svårt att veta vad man ska kommentera dock, vilket jag märker att gemene person verkar ha också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, speciellt om man inte vill skriva samma på alla ställen, men det brukar alltid finnas något man kan skriva :)

   Radera
 25. Att göra svarsvisiter - som nu, tack för att du tittat in hos mej - hör absolut till. Men om det hjälper? Tja, inte vet jag ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svarsvisiter gör jag nog bara om det är någon okänd som kommenterat, men i de flesta fall så är de som kommenterar bloggare jag redan besöker :)

   Radera
 26. Eftersom jag använder wordpress som är rätt raffinerat har jag kunnat se att det kommer in folk därifrån. Men du måste länka till några som lägger upp din länk på sidan, CDON.COMvet jag fungerar, däremot vet jag inte om Bokus fortfarande har funktioner. Glöm inte som jag skrev att pinga hos Twingly som administrerar det här.
  Du borde få rätt mycket läsare på det här eftersom boktipsen bara väller ur den här bligen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, både Adlibris, Bokus och CDON lägger länkar till bloggen, så det funkar på alla tre, men så värst många besökare kommer det inte därifrån. Det kan ju i och för sig bero på att de böcker jag oftast läser är gamla och alla andra har redan läst dem :)

   Radera
 27. Det viktigaste är att ha roligt och att man skriver för sin egen skull. Har hittat många nya böcker att läsa genom olika bloggar och det är kul att kika runt och se vad andra skriver om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle aldrig funkar någon längre tid om man skrev för att det ska passa andra, tror jag. Det är jättekul att se vad andra tycker och tänker :)

   Radera
 28. Jag tycker det låter som att du har en väldigt sund inställning! att det är kul är alltid allra viktigast!

  Jag önskar jag vore bättre på att kommentera och sätta ett avtryck hos andra bloggare. Jag är för lat/trött för att ta mig tiden och det skäms jag nästan över för jag vet hur mkt kommentarer glädjer mig så det borde ju vara lika för andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att ha kul är liksom en förutsättning :)

   Det tar inte så lång tid att skriva några meningar och det är värt det. För precis som du säger så vet man ju hur glad man själv blir när någon kommenterat ens egna inlägg :)

   Radera