tisdag 31 mars 2015

Tematrio - Påsk (i alla former)

Dags för Lyrans Tematrio igen. Veckans uppgift: Berätta om tre filmer, böcker, godissorter, traditioner ni på något sätt förknippar med påsken!.

Påsk har nog inte varit någon större högtid för mig sedan jag var liten och jag sprang omkring ute i snö eller gräs och letade efter påskägg. Det är en tradition jag saknar. Det finns dock vissa saker som jag associerar med påsk, som häxor och harar... Alla dessa tre böcker har det gemensamt att de även finns som film. Ladda upp med ett stort ägg med påskgodis och läs eller se!

1. Häxorna i Eastwick av John Updike är en underhållande historia om tre kvinnliga häxor som råkar i klorna på en riktig häxmästare. I filmen finns stjärnor som Cher, Susan Sarandon, Michelle Pfeiffer och Jack Nicholson.

2. Cirkeln av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren behöver nog ingen närmare presentation, men den handlar om sex tjejer/häxor som precis börjat gymnasiet. De gillar inte varandra, men de upptäcker att de behöver varandra.

3. Den långa flykten av Richard Adams innehåller inga häxor, egentligen inga harar heller, men själv har jag svårt att veta skillnaden mellan harar och kaniner så den får vara med här ändå.

22 kommentarer:

 1. Häxorna i Eastwick är härlig! Och jag gråter fortfarande när jag ser och/eller läser Den långa flykten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vågar inte läsa om Den långa flykten, det var en otroligt traumatisk upplevelse och jag vet inte om jag vågar utsätta mig för det igen :)

   Radera
 2. Det är klart att Cirkeln skall vara med om man skall ha häxor! Det är den bästa ungdomsbok jag läst på länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hela Engelsfors-trilogin är fantastiskt bra och jag är glad att jag läst dem, trots att jag är i "fel" målgrupp.

   Radera
 3. Eastwick-häxorna; sett inte läst, Cirkeln; skulle vilja se, Den långa flykten; tyckte väldigt bra om att läsa! Ja, ungefär så... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg Häxorna i Eastwick för många år sedan och jag har för mig att jag gillade filmen mer än boken. Jack Nicholson gör ju en del för en film :)

   Radera
 4. Inte läst någon av dessa, men jag är ju bra sugen på att läsa Den långa flykten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du tjatar om Maggie Stiefvater och jag tjatar om Den långa flykten :)

   Radera
 5. Vad snyggt du jobbade in Den långa flykten :) Fantastisk bok, funderar på att läsa om den snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eller hur? :) Hare eller kanin kan väl inte spela någon roll?

   Radera
 6. Cirkeln var ett bra förslag att jag inte tänkte på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag sökte på "häxa" i bokprogrammet ;)

   Radera
 7. Kaniner funkar säkert bra som substitut för påskharen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag, och vem ser egentligen skillnaden :)

   Radera
 8. Har läst Cirkeln, men har inte sett filmen än. Det gör jag nog när den kommer på dvd. Och så ska jag läsa den sista delen i serien.

  Sv: Varför gillar du inte Jamie?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte också se Cirkeln när den kommer på DVD.

   Det är inte så att jag ogillar Jamie, jag tycker bara inte om honom. I alla fall inte i Främlingen, som är den enda bok jag läst :)

   Radera
 9. Harar och kaniner är ungefär samma sak. Bägge får mig att tänka på påsken. Trilogin om Cirkeln är helt okej, men jag önskar författarna inte plockat så mycket från Buffy the Vampire Slayer. Häxorna i Eastwick såg jag på bio, har för mig att jag tyckte den var rätt kul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju inte sett Buffy, så de likheterna gick mig förbi, men jag kan tänka mig att det hade irriterat mig om jag hade vetat om dem.

   Radera
 10. En härlig trio med bra titlar, Den långa flykten står så fint i min bokhylla och väntar på sin tur att bli läst. Häxorna i Eastwick har jag bara sett filmen av och den vill jag minnas att jag gillade väldigt mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh du har kvar att läsa Den långa flykten! Häxorna i Eastwick kan nog vara ett av de där ovanliga fall när filmen är bättre än boken. Kommer egentligen inte ihåg speciellt mycket av någon av dem :)

   Radera
 11. Bra trio. Cirkeln känns klockren, har inte sett filmen ännu men boken är ju jättebra, vet inte varför jag inte tänkte på den. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade nog inte heller tänkt på den om det inte hade varit för att jag sökte på "häxa" i bokprogrammet ;)

   Radera