lördag 14 mars 2015

"Robin Williams - När skratten har tystnat" av Emily Herbert

Genre: Biografi
Antal sidor: 286
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Robin Williams - When the Laughter Stops
Översättare: Jimmy Hofsö
Serie: -
Förlag: Bookmark förlag
Utgivningsår: (original) 2014 (min) 2015
Format: Inbunden
Källa: Rec ex
Utläst: 20 februari 2015

Baksidetext
Robin Williams (1951-2014) var skådespelaren vars osvikliga timing, sprudlande energi och makalösa improvisationsförmåga gick rakt in i hjärtat på stora och små över hela världen.

Att någon som spred så mycket glädje kunde ta sitt eget liv framstår som ett mysterium, men i boken beskrivs vad som gömde sig bakom den glittrande blicken. Det är en gripande berättelse om depression, alkoholism och tablettmissbruk rester av en problematisk barndom.

Robin Williams: När skratten har tystnat är både en inträngande biografi och en hyllning till en av vår tids absolut största skådespelartalanger. Med lika delar värme och välgrundad fakta beskrivs Robin Williams genialitet och livsgärning på humorscenen och vita duken.

Min kommentar
Robin Williams är en av mina favoritskådisar och jag har med glädje följt honom sedan Mork & Mindy, som började visas på svensk TV 1980. Jag brukar inte ge mig på biografier, men eftersom jag alltid haft en speciell relation till Robin Williams så ville jag verkligen läsa denna.

Första kapitlet består av en samling tweets av andra kändisar om vad de tycker om att Robin Williams är död. Redan här började jag få onda aningar och kollade upp lite vad författaren Emily Herbert skrivit innan. Hon (enligt Bookmark och Wikipedia är det en pseudonym för en framgångsrik brittisk journalist, Virginia Blackburn) verkar fullkomligt spotta ur sig "biografier" över berömdheter.

Tyvärr fortsätter boken i samma stil. Den innehåller i stort sett bara mängder av citat från olika tidnings- och TV-intervjuer samt synopsis och genomgång av alla filmer Robin Williams varit med i. Mork & Mindy gås igenom avsnitt för avsnitt, tack och lov bara första säsongen. En hel del rykten och antaganden finns också med. Tillsammans med massor av generaliseringar, upprepningar och lite amatörpsykologi. Den är osammanhängande och dåligt skriven, ett hafsverk helt enkelt. Det känns lite som att Emily Herbert dammsugit Internet på åsikter och helt ärligt så skulle detta kunna ha varit något som jag själv skrivit ihop. På gymnasiet. Allt som står här kan man själv googla fram.

Den här boken innehåller ingen känsla, ingen värme, den är bara en ytlig och kall genomgång över vad andra tyckte om Robin Williams. Det här var inte alls den bok jag ville läsa om en av världens största komiker. Nu väntar jag på en riktig biografi om hans liv. Den som han förtjänar.

O Captain! My Captain! Nano nano. Over and out.

Boktipset hade inget estimerat betyg eftersom inga betyg var satta.
Goodreads hade den 2,81 i genomsnitt (beräknat på 52 betyg).
Jag ger den 1,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Robin Williams - När skratten har tystnat: Boklysten, DAST och Bokbunden.

Boken kan köpas på Adlibris och Bokus.

16 kommentarer:

 1. Vad synd att du inte gillade den. Har tänkt att läsa den här men det kanske inte är värt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev så otroligt besviken, men det kan ju bero på att jag verkligen ville läsa en biografi.

   Radera
 2. Ja, det låter ju lite som om hon är samma typ av författare som den jag läste, som skrivit om Freddie Mercury. Jag tror att jag får börja googla författare innan jag köper biografier över musiker och skådespelare. Är det en brittisk journalist som bara slänger ur sig biografi efter biografi kan det vara ett varningstecken...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ibland så naiv att verkligheten överraskar mig. Det är väldigt svårt för mig att förstå att man kan skriva ihop något sådant här bara för att snabbt få ut något så man kan tjäna pengar på någons död. Hädanefter ska jag alltid googla författaren innan jag ger mig på något liknande igen.

   Radera
 3. Vad trist :( Han förtjänar ju verkligen en ordentlig och varm bok skriven om sig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är tveksam till om författaren ens tittat på något Robin Williams gjort.

   Radera
 4. Men fy så tråkigt. Han förtjänar verkligen bättre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kände att jag borde be hans ande om ursäkt för att jag överhuvudtaget läst den här boken.

   Radera
 5. Men fy så tråkigt, som flera skriver han förtjänade verkligen bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, endast det bästa är gott nog :)

   Radera
 6. Åh, vad tråkigt. Jag hade hoppats på att den skulle vara bra. Men nu kommer jag definitivt inte läsa den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, om jag hade varit du så hade jag väntat på den som tydligen skrivs nu av en annan journalist http://biografier.nu/2015/03/15/recension-robin-williams-nar-skratten-har-tystnat/

   Radera
 7. Jag har läst den nu och jag kan inte annat än att hålla med dig, detta var inte en biografi värdig Robin Williams storhet. Mycket ledsamt när det blir såhär. Rec kommer på söndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättetråkigt när någon slänger ihop en biografi bara för att tjäna pengar på någons död. Jag ska hålla utkik efter din recension.

   Radera
 8. Bara vad andra tyckte Robin Williams? Jag läste om hans uppväxt. Förstod hur den var med tanke av det som skrevs. Jag tyckte den förmedlade en känsla som tog tag i mig.

  Där ser man vad olika man kan tycka :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så där kan det bli ibland och det är ju lite det som är charmen med bokbloggar :)

   Radera