onsdag 25 mars 2015

"Livet deluxe" av Jens Lapidus

Genre: Thriller
Antal sidor: 495
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Stockholm noir 3
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: (original) 2011 (min) 2011
Format: Inbunden
Källa: Bokhylla
Utläst: 7 mars 2015


Första meningen: Det var andra gången i livet jag besökte Stockholm för ett jobb.

Baksidetext
Uppkomlingen och dealaren JW har snart suttit av sitt straff, men polisen misstänker att han varit sysselsatt med annat än att ångra sina synder. Pengatvätt är en rimlig gissning, men hur har det gått till? Kriminalinspektör Martin Hägerström får i uppdrag att ta anställning på anstalten som plit, jobba undercover och komma JW in på skinnet.

Jorge har försökt. Han har verkligen försökt att gilla sitt nya vita liv - att förse svennebananerna med kaffe latte, mackor och muffins. Men det går bara inte - han är inte gjord för nio-till-fem-stilen. En comeback som gangster kan ge snabba cash och göra verklighet av drömmar om livet deluxe. Ett jobb. Bara ett enda jobb, och sen kan han vara klar för resten av livet. Han måste tänka stort: ett VTR, ett värdetransportrån. Problemet är bara att det gör man inte själv. Jorge börjar söka partners, compadres, vänner och kontakter. Men risken att fucka upp skrämmer.

Natalie har levt ett skyddat liv som juggemafioson Radovan Kranjics dotter, med utlandsresor, trestjärnskrogar och till och med juridikstudier. Men hoten mot faderns liv har blivit alltmer påtagliga och snart kommer alla i Radovans närhet att behöva ställa sig frågan: hur ser livet ut e.R.? Vem tar över som Stockholms kung? Eller drottning? Vem försöker utmana makthavarna? Och Natalies själv ställs inför den ultimata frågan: vem är hon, och vem vill hon vara?

Trådarna tvinnas tätt och hårt mellan dramats olika huvudpersoner. Det är en ny tid nu. En ny era. Kartan som vi följt sedan Snabba cash ritas om. Samtidigt är det mesta sig likt. Stockholms undersida är densamma.

Aktörerna är nya, men allt går i arv.

Min kommentar
De två första delarna läste jag 2010 och 2011 och trots att Livet deluxe funnits i bokhyllan sedan bokrean 2012 så har den inte blivit läst. Mest beror det nog faktiskt på att jag egentligen inte var så förtjust i Aldrig fucka upp. Det har alltså tagit emot rejält.

Som vanligt med Jens Lapidus böcker, skulle jag nästan vilja säga, så är det otroligt jobbigt i början. Startsträckan blir väldigt lång. Språket gör att flytet förstörs, men det är samtidigt det som senare gör att boken blir speciell, på ett bra sätt. Jag gillar verkligen att karaktärerna har olika röster, det behöver knappt skrivas vem som pratar, det märker man. Precis som för de två tidigare böckerna så saknar jag en ordlista för att helt säkert förstå all slang, men det funkar bra efter ett tag. Det enda som stör mig på riktigt är överanvändningen av kolon.

I Livet deluxe är de gamla "vännerna" från Snabba cash tillbaka igen, även om en del av dem gjorde snabbvisiter i Aldrig fucka upp så saknade jag dem där, för det är deras historia som är intressant. Och vilken historia det är. Det är komplicerat, snårigt och fullt av vändningar. Jag är imponerad över att alla trådarna går ihop och att alla frågor får svar.

Jag gillar att Jens Lapidus skriver in sig själv i historien också, någon läser hans bok och någon annan ser trailern till andra filmen. Det är alltid kul. Däremot har jag lite svårt för hur tillbakablickarna hanteras, det känns lite krystat att karaktärerna alltid sitter och funderar över något som har betydelse för berättelsen. När de sedan ska tillbaka till nuet så görs det också på ett väldigt abrupt och lite konstigt sätt.

Slutet kommer lite som en blixt från en klar himmel, fullständigt oväntat men ändå helt logiskt. Det är läckert och ett riktigt bra slut. För det är väl slut? Eller?

Boken är lite för lång, men det blir egentligen aldrig segt eller trist på riktigt, men en del saker tar för lång tid/mycket plats. Det är spännande och klurigt och jag tycker detta i särklass är den bästa boken i serien.

Boktipsets estimerade betyg var 3,7 (beräknat på 630 betyg).
Goodreads hade den 3,54 i genomsnitt (beräknat på 620 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Livet deluxe: Romeo and Juliet, Monicas bokläsardagbok och Bokbrus.

Boken kan köpas på Adlibris och Bokus och cdon.

6 kommentarer:

 1. Jag tyckte också att boken var bara okey, inte jättebra. Tyckte däremot att "VIP-rummet", första boken i hans nya serie var mycket bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra, jag har ju redan VIP-rummet stående här :)

   Radera
 2. Jag läste den för ett par år sedan. Hade läst Snabba cash innan. Jag tyckte boken var bra, även om jag hade lite svårt för den "blattish" som boken är skriven på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har otroligt svårt att börja läsa de här böckerna, just på grund av språket, men efter ett tag så funkar det :)

   Radera
 3. Har inte läst något av honom. Gav mig på VIP-rummet, men den hade också en riktigt rutten inledning, så jag gav upp ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju inte läst VIP-rummet än, men om språket är likadant i den som i de här om JW och gänget så är det tufft till en början, men sedan vänjer man sig :)

   Radera