måndag 9 mars 2015

Hur är det egentligen med bokrea-böckerna?

Jag blev inspirerad av Malin på Jag och mina böcker när hon hade ett inlägg om hur på man egentligen var med de där böckerna som man så gärna ville ha vid varje bokrea. Hur snabbt blir de egentligen lästa, de där böckerna som man bara måste ha?

Jag ska erkänna att det var med en skräckblandad känsla som jag började fixa i bokprogrammet för att kunna få fram den statistiken. Tyvärr besannades mina värsta farhågor. Det jag fick fram var inte speciellt smickrande, vare sig för böckerna eller för mig.

Så här ser mina bokrea-inköp ut från 2010 och framåt. Trenden verkar vara att inköpen minskar i alla fall och jag hoppas verkligen att det håller sig så. För när det kommer till hur många jag läst av dem så inser man snabbt att så här kan det inte hålla på.

ÅrKöptaLästaOlästa
201014131
201118162
2012281315
201340535
201432032

Fördelningen på hur många bokrea-böcker jag läst per år är inte heller övertygande. Och 104 stycken är fortfarande olästa. Om jag tar bort årets inköp, 19 stycken, så blir det ändå 85 stycken kvar.

I skrivande stund håller jag dock på att läsa en av de jag köpte 2012, efter den har jag tänkt läsa ännu en köpt 2012 och efter den en jag köpte 2013. Men ändå...

Alldeles uppenbart är det så att jag inte är speciellt sugen på att läsa de där böckerna som jag inte kan låta bli att köpa. Något att fundera på. Kanske...

20 kommentarer:

 1. Otäcka siffror som jag tror stämmer rätt bra även på mig. Attans, det är den där känslan av att fynda som lurar oss!

  SvaraRadera
 2. Tror även att min statistik är lika illa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog ganska många som har det likadant, så vi är inte ensamma i alla fall :)

   Radera
 3. Intressant statistik, som dessutom visar konkret hur det egentligen ligger till. Vågar nog knappt göra något liknande själv. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag vågade inte heller, egentligen, men jag tänkte att det kanske kunde vara bra att se svart på vitt :)

   Radera
 4. Spännande att få läsa din statistik! Intressant att böckerna får ligga så länge, både hos mig och hos dig. Det kanske är ganska vanligt hos bokälskare?
  Vilket bra program du verkar använda, verkar göra statistiken enklare :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just nu kan man nog generellt säga att jag ligger runt fyra år efter och det har ökat med ungefär ett år varje år :o Programmet är helt oslagbart och jag skulle inte klara mig en dag utan det.

   Radera
 5. Usch, nu blev jag nyfiken på hur det står till i mina hyllor. Ska jag våga undersöka saken? Eller leva i förnekelse?

  (Det lustiga är att jag verkar vilja läsa de flesta böcker jag köpte på bokrean 2013 i år bland de som står kvar olästa.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försökte med förnekelse, men statistikbitaren i mig vann :)

   Jag verkar vara inne på att läsa de jag köpte 2012 :)

   Radera
 6. Den där skrämmande tanken har slagit mig så i år har jag verkligen försökt hålla igen bokinköpen, fast då har jag köpt lite barnböcker åt dottern istället..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har ju nästan hälften så många böcker i år, än så länge, och jag ska göra mitt bästa för att det inte ska bli fler. Men kanske på torsdag...

   Radera
 7. Usch usch. Jag kikade lite och tror jag ligger lika illa till procentuellt sett. Eller det beror på hur man ser det. Förra året fick jag böcker från bokhandeln för att presentera kvällen innan rean, och de läste jag ju, men sen fick jag också några böcker i efterhand. Sen är det böcker till barnen också, de måste väl räknas bort...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Böcker till barnen kan ju inte räknas, de får ju gå på deras "konto" :)

   Radera
 8. Det är nog så där det ser ut för de flesta som köper mycket på rean. Det är något med känslan att kunna fynda som gör att köpen inte blir så genomtänkta, tror jag. Jag köper mycket lite på rean, men å andra sidan kan det väl hända att jag gör ett och annat ogenomtänkt pocketinköp ... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har egentligen inte heller köpt så mycket på rean, har jag tyckt :) Men det känns ju så bra att bara shoppa loss...

   Radera
 9. Svar
  1. Jag misstänkte att det var illa, men det var faktiskt värre än jag trodde.

   Radera
 10. Jag har faktiskt inte köpt något på rean än, lite förvånad över det själv. Men eftersom jag inte har haft något Internet har jag ju inte kunnat shoppa därigenom och det har nog varit en bidragande orsak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Internet är nog skyldig till 99% av mina inköp :)

   Radera