onsdag 11 mars 2015

"Pythians anvisningar" av Jerker Eriksson & Håkan Axlander Sundquist

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 379
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Victoria Bergmans svaghet 3
Förlag: Pocketförlaget
Utgivningsår: (original) 2012 (min) 2013
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 16 februari 2015


Första meningen: Stranden var öde förutom de själva och måsarna.

Baksidetext
Genom självterapi försöker Victoria Bergman komma tillrätta med sitt splittrade inre och i slutet av arbetet återstår bara den starkaste av hennes många delpersonligheter.

Flera händelser i det förflutna har då ställts i ett helt nytt ljus.

Uttrycket Phytians anvisningar syftar på de hänsynslösa regelverk som ledarna i det hemliga pedofilsällskapet Sihtunum i Diasporan skapat. I takt med att Victoria Bergman blir psykiskt friskare kan Sofia ge sin älskarinna Jeanette allt bättre vägledning i jakten på männen som skadat inte bara Victoria för livet, utan även dottern Madeleine.

Upplösningen äger rum på en av nazismens mest beryktade avrättningsplatser, Babij Jar i Ukraina. Och inte heller nu är det lag och rätt som regerar.

Min kommentar
Äntligen tog jag mig då an tredje och avslutande delen i Victoria Bergmans svaghet, Pythians anvisningar. Det var drygt tre år sedan jag läste första delen och nästan tre år sedan andra delen. Det är inget jag rekommenderar. Läs delarna i ganska snabb följd annars är det svårt att hålla reda på alla detaljer och vändningar.

Trots att det var så längesedan jag läste förra delen så kommer jag snabbt in i denna mörka värld igen. Det är många människor i början, men de flesta är gamla bekanta och jag tycker tillbakablickarna sköts väldigt bra och jag får fort sammanhangen klara för mig. Tyvärr minns jag inte alla detaljer, men det funkar hyfsat bra ändå.

Den här boken känns mer som en sammanfattande bok än en bok med en egen intrig. Vi får veta bakgrunden, bland annat genom att följa Victorias dotter Madeleine som liten, och lösa trådar knyts ihop på löpande band. Kapitlen är korta och man hinner/vill alltid läsa ett till. Ibland är resonemangen långsökta och jag vet inte om alla psykoanalyser stämmer, men det känns trovärdigt och jag köper det rakt av. Det är mörkt, sjukt, grymt och eländigt men eftersom det också finns vanliga människor, som håller upp normaliteten så funkar det för mig. Tyvärr tror jag ju faktiskt också att världen kan vara exakt så här grym.

Jag vet att jag ofta hänger upp mig på underliga saker, som ingen annan bryr sig om och så även i den här boken. Ibland upplever jag det som att pekpinnen är lite för tydlig och tendensen att skylla på någon annan gillar jag inte alls. Det kan aldrig vara någon annans fel att man inte följer sina drömmar.

Hela historien är som en lök där lagren skalas bort ett i taget och allt man tror sig veta ställs på ända i varje bok. Det är ett otroligt snyggt avslut och frågorna jag haft får ett svar, jag är nöjd. Ändå har jag känslan av något oavslutat när jag läst klart och jag är inte helt säker på att jag förstått allt. Om det är bra eller dåligt vet jag inte.

Jag har skrivit om den här boken i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 3,7 (beräknat på 318 betyg).
Goodreads hade den 3,65 i genomsnitt (beräknat på 539 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Pythians anvisningar: Lotten, Annika och Romeo and Juliet.

Boken kan köpas på Adlibris och Bokus.

6 kommentarer:

 1. Måste verkligen läsa den där serien. Läste Glaskroppar av samma författarpar och gillade den verkligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade verkligen den här serien, men första boken var bäst :)

   Radera
 2. alla verkar gilla den här trilogin, jag har bara läst första men ska ta tag i de andra två iår :)

  SvaraRadera
 3. Känns som det var en evighet sen jag läste den. Har ett minne av att jag inte var lika förtjust i den här...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Denna tyckte jag i alla fall var bättre än andra delen, men allra bäst var ju första :)

   Radera