Sidor

måndag 31 augusti 2015

TV-serie: Lie to me - Säsong 1

Titel: Lie to me - Säsong 1
Originaltitel: Lie to me
Genre: Crime
Skapad av: Samuel Baum
Skådespelare: Tim Roth, Kelli Williams, Brendan Hines, Monica Raymund, Mekhi Phifer
Premiär: 2009-01-21
Produktionsland: USA
Antal avsnitt: 13
Avsnittslängd: ca 45 min
Såg den på DVD juli-augusti 2015






Handling
Cal Lightmann och hans kollegor är mänskliga lögndetektorer. Genom att analysera ansiktsuttryck kan de se om någon ljuger och om tal och kroppsspråk stämmer överens. The Lightmann group blir ofta konsulterad när det gäller att snabbt få fram sanningen.

Min kommentar
Den här serien gick på TV för evigheter sedan och jag följde första säsongen slaviskt. Sedan försvann Lie to me på något underligt sätt ur tablån, kanske bytte den tid eller kanal, men borta var den. Jag har inte kunnat sluta tänka på den och jag blev så glad när jag hittade DVD-boxen.

Håll med om att mänskliga lögndetektorer låter intressant och det är det också. Ämnet är ju kolossalt fascinerande, även utan brottsfall att klara upp. Dessutom är det en del humor inblandat, vilket ju så klart gör allt ännu bättre. Det är väldigt bra kemi mellan karaktärerna och jag tycker alla gör ett riktigt bra jobb. Min favorit är, förutom den självklara Cal Lightmann, sanningssägaren Loker. Han har bestämt sig för att alltid säga sanningen och det framkallar en del pinsamma situationer.

Avsnitten är avslutade, men det finns en röd tråd och det är karaktärernas privatliv och inbördes relationer. Det privata får precis lagom utrymme, ganska lite alltså, bara lagom för att man ska förstå att det inte kan vara lätt att leva/jobba med människor som ser att man ljuger. Här gäller det verkligen att skilja på privatliv och jobb, annars blir det outhärdligt.

Lie to me är inte bara bra för att den är spännande och klurig, jag lär mig en massa om kroppsspråk också. Det är alltid bra att kunna tolka det, då vet man när något inte stämmer. Hjärnan uppfattar ju också de där små ryckningarna i ansiktet, men man kan inte alltid medvetet översätta det. Förmodligen är det här anledningen till att man inte klickar med vissa personer. Undermedvetet fattar man att något är galet.

Det verkar bara ha blivit tre säsonger av Lie to me och de följande två har jag redan, så det blir väl snart dags för dem också. Om inte annat så kan man titta på den här serien bara för Tim Roths underbara accent, jag skulle kunna lyssna på den hela dagarna.



TV-serier.nu hade säsongen 4,3 i genomsnitt.
IMDb hade hela serien 8,0 i genomsnitt (beräknat på 80 700 betyg).
Jag ger säsongen 4,0.
Serien är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Serien kan köpas på cdon och discshop.

Film: The Imitation Game

Titel: The imitation game
Originaltitel: The imitation game
Genre: Drama
Regissör: Morten Tyldum
Manus: Graham Moore, Andrew Hodges (bok)
Skådespelare: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Charles Dance, Allen Leech
Utgivningsår: 2014
Produktionsland: UK | USA
Längd: 110 min
Serie: -
Såg den på DVD 24 juli 2015




Handling
Detta är berättelsen om en fullständigt okänd krigshjälte, han räddade livet på tusentals människor. Något som världen varit i stort sett ovetande om. Alan Turing ledde nämligen ett MI6-team bestående av en brokig skara forskare, lingvister, schackexperter och underrättelsetjänstemän med uppgift att knäcka koden till nazisternas påstått olösbara Enigmachiffer under andra världskriget.

Min kommentar
Jag har alltid gillat chiffer, kodknäckare, udda personligheter och brittisk humor. Alla dessa delar får jag mitt lystmäte av i den här filmen.

Alan Turing har varit i stort sett okänd för de flesta i världen. Det första jag hörde om honom var för kanske femton år sedan, i samband med CAPTCHA som från början faktiskt kallades Turing-test. Under min skoltid fanns han inte med i några historieböcker, trots att han var i allra största grad inblandad i att kriget tog slut ett par år tidigare än det borde. Därmed vill jag också ha sagt att jag inte vet speciellt mycket om honom och att jag inte har någon uppfattning om filmen är sann på alla punkter.

Vi får ta del av Alan Turings liv i tre olika tidsåldrar; hans skoltid på 30-talet där han är ensam och mobbad, med bara en riktig vän, krigstiden under 40-talet där han är ensam och missförstådd och efterkrigstiden på 50-talet där han är ensam och blir illa behandlad på grund av sin homosexualitet (homosexualitet var förbjudet i Storbritannien). Ja, du märker det förstås, han var det typiska ensamma, missförstådda geniet. Benedict Cumberbatch gör en fantastisk rollprestation när han visualiserar denna okända, något nervöst lagda krigshjälte, som inte alltid har det så lätt med den sociala biten och kontakten med andra människor. Han påminner lite om Sheldon i Big Bang Theory.

Keira Knightley gör också en strålande prestation, i sin roll som Turings kvinnliga kompanjon, som tyvärr inte släpptes in i det "riktiga" arbetet med att knäcka Enigma. Bara på grund av sitt kön. Tydligen kunde kvinnor inte vare sig lösa korsord eller tänka själva i 40-talets Storbritannien. Något som Alan Turing inte alls brydde sig om. Han ville ha hjälp av de bästa, oavsett kön. Kemin mellan Cumberbatch och Knightley är riktigt bra. Det finns, tack och lov, ingen krystad kärleksglöd utan bara ett väldigt starkt kamratskap.

Berättandet är långsamt, men ändå ruggigt spännande och mitt i allt det mörka, sexistiska och homofobiska så finns det en hel del humor och värme. Personligen tycker jag att det är bra att Turings homosexualitet inte får större fokus, detta är inte en film vars syfte är att vara politiskt korrekt och han knäckte inte Enigma trots, på grund av eller tack vare sin sexuella läggning. Det var bara den han var.


Filmtipsets estimerade betyg var 4 (beräknat på 3 019 betyg).
IMDb hade den 8,1 i genomsnitt (beräknat på 315 439 betyg).
Jag ger den 4,5.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

söndag 30 augusti 2015

En smakebit på søndag: Sista riket

En smakebit på søndag är ett stående inslag på den norska bokbloggen Flukten från verkligheten. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

I dag ska jag sitta några timmar på buss (liksom igår) och kommer nog inte att ha tillgång till nätet förrän, i bästa fall, någon gång ikväll. För att fördriva tiden, när jag inte tittar ut genom fönstret, så har jag tagit med mig en riktig tegelsten, Sista riket av Brandon Sanderson. Det ska tydligen vara första delen i Mistborn-serien.

Eftersom jag inte har den blekaste aning om hur långt jag har kommit i boken vid den här tiden så kommer smakebiten från början.
Aska föll från himlen.
      Lord Tresting rynkade pannan och kastade en blick mot den rödaktiga middagshimlen medan hans tjänare kilade fram och fällde upp ett parasoll över Tresting och hans förnäme gäst. Askregn var inget ovanligt i Sista riket, men Tresting hade hoppats slippa få sotfläckar på sin eleganta nya kavaj och röda väst, som precis hade kommit med kanalbåt från självaste Luthadel. Lyckligtvis var det inte blåsigt; parasollet skulle nog ge gott skydd.
     Den lilla terrassen där Tresting stod tillsammans med sin gäst låg på en kulle med utsikt över åkrarna. I den fallande askan arbetade hundratals människor i bruna särkar med att sköta om grödorna. Det gick rätt trögt för dem – men det var förstås sådana skaana var. Bönderna var slöa, ineffektiva typer. De klagade naturligtvis inte, de visste bättre än så. I stället arbetade de bara med böjda huvuden och skötte sysslorna med stillsamma, apatiska rörelser. När en uppsyningsmans piska snärtade till tvingades de röra sig målmedvetet en liten stund, men så snart uppsyningsmannen gått förbi återgick de till sin slöhet.
     Tresting vände sig till mannen som stod bredvid honom på kullen. "Man hade kunnat tro", noterade Tresting, "att tusen års arbete på fälten skulle ha lett till att de blev lite effektivare."

lördag 29 augusti 2015

"Det oändliga havet" av Rick Yancey

Genre: Science fiction
Antal sidor: 329
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The infinite sea
Översättare: Jan Risheden
Serie: Femte vågen 2
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: (original) 2014 (min) 2014
Format: Kartonnage
Källa: Rec ex
Utläst: 13 augusti 2015






Första meningen: Det skulle inte bli någon skörd.

Baksidetext
Hur förgör man hela jordens befolkning? Man berövar människorna deras mänsklighet. I Den femte vågen kämpade Cassie för att hitta sin lillebror. Hon lyckades, men striden mot De andra är långt ifrån över. Cassie, Ben, Ringer och de andra måste fortsätta kämpa mot en osynlig fiende. Men en sak är säker: De andra kommer inte att ge upp förrän hela mänskligheten är utrotad.

Min kommentar
Jag tror nog att jag vågar påstå att science fiction är min absoluta favoritgenre och jag fullkomligt älskade tvisten i förra boken, Den femte vågen. Nu har jag äntligen läst fortsättningen. Och jag rekommenderar ingen att läsa denna utan att ha läst första delen, trots att det står "fristående". Det är den inte.

Redan från början blir jag förvirrad. Berättaren är ett jag, som jag inte har en aning om vem det är. Det hjälper inte speciellt mycket när jag får veta vad personen heter heller. Ringer? Vem f-n är det? Jag får helt enkelt läsa in mig på Recaptains och då kommer lite minnen tillbaka. För att göra mig ännu mer förvirrad så byts POV hej vilt genom hela boken. Det hade verkligen underlättat om man inte hade behövt gissa vems berättelse vi lyssnar på.

Jag önskar jag kunde säga att det är en andlöst spännande och händelserik bok, men då skulle jag ljuga. Det händer inte speciellt mycket utan är mest en massa tillbakablickar på hur allt började för alla i den grupp vi följer. Visst, det är en hel del explosioner, eldstrider och morbida sätt att ta död på varandra, men historien rör sig inte en millimeter framåt. Och allt det här tjatet om "förbättringen", det upprepas i det oändliga, men jag tror att de flesta fattar: supermänniska.

Dessutom blir jag så outsägligt less på språket. Det känns som om Yancey har försökt skriva mystiskt och poetiskt, men det blir faktiskt bara jobbigt. Det är krystat, tillgjort och nedlusat med motsägelser (till exempel Min reaktion växer fram under flera månader. Och är ögonblicklig), som förmodligen är menat att ge det hela en filosofisk touch. Personligen tycker jag bara det blir fånigt. Och pretentiöst.

Karaktärerna är inte speciellt tydliga och inte heller ens en aning komplexa. Kanske blir man oskarp och enkel när man slåss för att överleva, vad vet jag, men någon av dem borde i alla fall sticka ut lite. Framför allt så borde någon av dem vara lätt att tycka om. Sanningen är att jag faktiskt är ganska ointresserad av dem och jag bryr mig inte så mycket om vad som händer dem.

Det här måste vara en typisk mellanbok och jag frågar mig lite vad den tjänar för syfte. Vad går det hela ut på? Egentligen? Det får man inte veta. Kanske skrevs den bara för att vi skulle få veta karaktärernas bakgrund? Nej, jag vet inte. Kommer jag att läsa tredje delen när den kommer? Ja, och jag hoppas verkligen att det händer något i den.

Boktipsets estimerade betyg var 3,7 och genomsnittet 3,61 (beräknat på 13 betyg).
Goodreads hade den 4,05 i genomsnitt (beräknat på 28 213 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Det oändliga havet: Bokgalleriet, Romeo and Juliet och Min bokkista.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

fredag 28 augusti 2015

Vinna böcker? Ja tack!

Mia har utlottning och faktiskt inte bara en, utan två.

Utlottning 1: Marianne Cedervalls Av skuggor märkt, som tydligen ska vara första delen i en ny deckarserie.

Utlottning 2: Jojo Moyes Etthundra mil.

Senaste datum att anmäla sig är 30/8. Var med du också!

Läsplanering september 2015

Då är det minsann snart höst, men vi kan väl hoppas på en fin sådan? Det kommer att bli en del bussresor i september, men jag vet inte riktigt hur mycket av den tiden som kommer att användas till läsning. Dessutom är ju en av de här böckerna en rejäl tegetsten.

Sista riket av Brandon Sanderson. E-bok.
Mississippi av Hillary Jordan. Hyllvärmare. Boktolva.
Lyckliga gatan av Liza Marklund. FTSC.
Cinder av Marissa Meyer. Hyllvärmare. E-bok.

torsdag 27 augusti 2015

Kvinnoalfabetet bokstaven C

Enligt O (bilden är lånad från henne) gillar alfabetsutmaningar. Förra gången var jag inte med så nu tänker jag hänga på. Den här versionen handlar om att lyfta fram kvinnor inom kulturen. Det kan ju aldrig vara fel. Jag kommer dessutom, så långt det är möjligt, att hålla mig till svenska kvinnor.







1. Vem är en favoritförfattare med för- eller efternamn på C?
Oväntat nog så fullkomligt drällde det av kvinnliga författare på C, men vilken som är min favorit av dem kan jag faktiskt inte säga. Därför väljer jag att lyfta fram en som verkar behöva allt stöd hon kan få just nu; Camilla Läckberg. Hon verkar plötsligt ha gjort något väldigt fel, men det är ju bara vad männen alltid gjort, utan att någon haft något emot det.

2. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på C som är en stor favorit och som du tycker fler borde upptäcka!
Nu vet jag inte om jag egentligen kan kalla Cia Sigesgård för en stor favorit, vad jag vet så har hon bara en bok på sitt samvete. Men vilken bok det är! Fler skräckfantaster som inte räds äckligheter borde upptäcka henne.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på C som du vill lyfta fram. Det kan vara en känd eller okänd kvinna inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.
Jag vet inte om det är någon mer som såg Big Brother 2004. Där fanns i alla fall en ung tjej som behandlade sig själv som något katten släpat in. Hon har tagit sig rejält nu, Carolina Gynning.

4. Lyft fram ett kulturellt verk på C. Det kan vara en bok, en film, en sång, en dikt, en tavla, en pjäs, en musikal eller något annat. Kravet är att det är en kvinna som står i centrum.
Den här var löjligt svår och ett tag funderade jag på att fuska, men till slut kom jag fram till att filmen Chocolat ju faktiskt har en kvinna i fokus. Och inte vilken kvinna som helst, utan en som vågar stå emot patriarkatet, i alla fall som jag kommer ihåg det. Och choklad börjar på C också... Choklad måste väl ändå vara en hon? Boken har jag inte läst än, men den står här i hyllan.

Hett i hyllan #2

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Den här veckan handlar det inte bara om en enda bok, utan tolv. En hel serie. Jan Guillous böcker om den superhjältige agenten Carl Hamilton, närmare bestämt.

Jag har läst fyra av delarna i lite underlig ordning (Den demokratiske terroristen, I nationens intresse, I hennes majestäts tjänst och En medborgare höjd över varje misstanke) och tyckt lite blandat om dem, men kan nog tycka att de blev bättre och bättre.

Mitt problem var att jag inte hade alla delarna och de jag saknade fanns inte att få tag i heller, men när sambon och jag slog ihop våra bokhyllor upptäckte jag att han hade två av dem (Fiendens fiende och Den hedervärde mördaren). Dessvärre saknades fortfarande två delar, den första (Coq rogue) och den åttonde (Den enda segern). De två lyckades jag hitta för snart sju år sedan så nu återstår bara att ta tag i läsningen också. Kanske får det bli ett årsprojekt, det är ju passande nog tolv böcker.

onsdag 26 augusti 2015

Tisdagsutmaning: Ny i klassen

Den här veckan handlar det om sommaren som gått på Kulturkollo.

Veckans utmaning går ut på att berätta om

En bok och/eller en film som handlar om att vara ny i klassen.

Det där med att vara ny i klassen har jag egentligen aldrig upplevt på riktigt. Enda gången det har hänt är när alla andra också är nya och det är inte riktigt samma sak, då är ju ingen på hemmaplan liksom.

Jag vet att jag läst flera böcker på det här temat, men som vanligt så är ju de dolda någonstans i hjärnvindlingarna just nu. Den enda jag kommer på är Radhusdisco av Morgan Larsson. Kanske inte så bara, den är väldigt ovanlig på ett sätt. Vi får följa Morris från första till nionde klass, inklusive en flytt som innebär en ny skola. Så här skrev jag om den: Det här är något så ovanligt som en positiv och ljus uppväxtskildring med ganska normala människor, de där ungarna som bara fanns utan att göra speciellt mycket väsen av sig. De som hade bra familjeförhållanden, ordinär skolgång och vanliga kompisar. Medelmåttorna som aldrig får göra sig hörda. Precis så som jag själv hade det. För min del räcker det och det vore förödande om bara historier med något "viktigt" att säga blev berättade. Det är precis lika viktigt att berätta att det är fullkomligt normalt om inga katastrofer sker i ens liv. Det är alldeles tillräckligt med allt som ändå händer från man är sju till man är sexton.

Och så tänker jag göra en kupp...

När jag själv var på väg att bli tonåring så gick det en svensk serie på TV som jag fullkomligt älskade. Det tog mig många, många år innan jag lyckades hitta den på DVD, men 2008 släpptes den på box och jag stod nästan i kö. Jag har ingen aning om det var någon ny som började i klassen, men det började i alla fall en ny lärare. Vilken serie? Lära för livet. En av de bästa jag någonsin sett och jag är så glad att jag har den. Serien handlar om den svenska skolan på 70-talet och man får följa klass 9B. Jag hade själv inte börjat i högstadiet när den gick, men det var snart dags. Kanske var det därför jag älskade den så, jag var ju nästan i samma ålder. Men faktiskt var den lika bra när jag tittade på den igen för några år sedan.

"Mercurium" av Ann Rosman

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 419
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Karin Adler 4
Förlag: Ponto pocket
Utgivningsår: (original) 2012 (min) 2013
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 10 augusti 2015






Första meningen: "Vem kunde tro att den jäveln skulle ge sig på att bestrida pappas testamente?"

Baksidetext
År 1802 står Metta Fock Ridderbielke inför rätta misstänkt för mord på sin man och två av sina barn. Mot sitt nekande döms hon att sitta på Carlstens fästning. Isolerad på den karga ön ska hon stanna, tills hon erkänner eller går under vilket som kommer först. Utan möjlighet till kontakt med omvärlden, utan vare sig penna eller papper, börjar hon brodera. Ord för ord tar en förtvivlad nådeansökan form.

2011 hålls en storslagen maskerad på fästningen. Gräddan av Sveriges societet är där, och innan kvällen är över har två personer mist livet. Men portarna har hela tiden varit stängda och bevakade, ingen kan ha tagit sig in eller ut. Finns mördaren någonstans bland de 94 gästerna? Kriminalinspektör Karin Adler kallas till platsen och pusslandet kan börja.

Min kommentar
Ann Rosman har ju ganska snabbt seglat upp som en solklar favorit och det är inte bara på grund av miljön (vem gillar inte Marstrand liksom). Nu betar jag av den här serien, i år tänkte jag. Och faktiskt blir det ännu bättre så här.

Jag blir lätt infångad i berättelsen, även om jag tycker att det är för korta stycken med de olika berättelserna. Det blir lite sönderhackat när man hoppar mellan en tråd i dåtid och inte mindre än tre i nutid. Tråden som handlar om Karin Adler får lite större plats i den här boken jämfört med förra, men jag vet inte om det är något positivt. Faktiskt börjar jag tycka lite sämre om henne, eftersom hon har tendensen att bli en sådan där människa som tycker jag är som jag är och tänker inte förändra mig, det är du som måste ändra dig. Jag har personlig erfarenhet av den typen av människor och de ger mig kalla kårar. De två andra nutida trådarna (släkten Ekeblad och Sara som gör något slags avhandling) behövs visserligen för att förklara Karin Adlers roll, men faktum är att ingen av de nutida berättelserna behövs för den här boken.

Medan jag läser så glömmer jag helt bort att detta är en deckare, så fascinerad blir jag av berättelsen om Metta Fock. Det är också den här tråden som är bokens hjärta och det är den som väcker alla möjliga känslor till liv. Jag blir så förbannad, arg, ledsen och allt möjligt annat som höjer blodtrycket. Nu vet man ju faktiskt inte riktigt vad som är sant, men om man ska döma efter den här boken så var kvinnor andra kvinnors största fiende även på 1800-talet. Visst var det männen som gjorde "slutarbetet", men det var de avundsjuka och missunnsamma kvinnorna som startade alltihop.

Ann Rosman har en osviklig förmåga att levandegöra historia och jag önskar så att min gamla historielärare hade haft den talangen. Då hade kanske inte historia varit förknippat med något torrt och tråkigt. Det är ju alldeles uppenbart att det inte behöver vara så. Jag lider med stackars Metta Fock som inte bara mister två (eller faktiskt fyra totalt) barn och man, hon blir också anklagad för mordet på dem. Jag förfäras över att man någon gång i historien faktiskt kunnat kastas i fängelse på bekännelse. Man har alltså inte förklarats skyldig till något, men man får sitta inlåst tills man erkänner. Eller dör.

Det enda jag blir förvirrad av i boken är ordet mercurium. För mig betyder det kvicksilver, men tydligen är det ett gammalt ord för arsenik. Det kan jag önska hade förklarats i början av boken, för jag fick inte alls ihop beskrivningen av ämnet med det jag trodde att det var. Det klargörs i efterordet i alla fall och jag rekommenderar att alla som läser boken faktiskt läser ända till slutpärmen. Där står mycket intressant. När jag bland annat läser att Mettas barnbarns barnbarns barnbarn hittades tack vare den här boken så blir jag alldeles rörd. Faktum är att jag lätt hade kunnat bli besatt av Metta Fock och historien om henne. Vad hände egentligen? Var hon skyldig? Om det inte var hon, vem var det då? Antingen så var hon en förhärdad och iskall lögnare eller så var hon ett oskyldigt offer för patriarkatet, den svenska avundsjukan och missunnsamheten. Det får vi aldrig veta. Men jag vet vad jag tror.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 3,6 och genomsnittet 3,78 (beräknat på 282 betyg).
Goodreads hade den 3,67 i genomsnitt (beräknat på 90 betyg).
Jag ger den 4,5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Mercurium: Lotten, En bok om dagen och I min hylla från A till Ö.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

tisdag 25 augusti 2015

Tematrio - Sommarens minnesvärda

Dags för Lyrans Tematrio igen. Veckans tema: Berätta om sommarens tre bästa läsupplevelser!

Jag har läst ovanligt mycket i sommar, den ena boken efter den andra har i stort sett slukats. Någon fullpoängare har det tyvärr inte blivit, men faktiskt passande nog tre stycken som nästan nådde ända fram.

1. Mercurium av Ann Rosman handlar om Metta Fock, den enda kvinna som suttit fängslad på Carlstens fästning. Hon satt där "på bekännelse", vilket betydde att hon var inlåst tills hon erkände eller dog. Inlägg om den kommer i morgon.

2. Britt-Marie var här av Fredrik Backman kan man säga är en bok om fjärilslarven Britt-Marie som sitter där insnärjd i sin kokong. Tills hon en dag bryter sig ut och blir en fjäril. Och Britt-Marie är naturligtvis inget djur, utan en människa.

3. Leon av Mons Kallentoft och Markus Lutteman är andra boken om den något ovanlige (i verkligheten hoppas jag att det är ovanligt i alla fall) polisen Zack. Han har ett allvarligt drogproblem, men är ändå en riktig superhjälte. Andlöst spännande.

Top Ten Tuesday: Böcker på kursplanen om jag höll en kurs i Stephen King 101


Tisdag igen och då naturligtvis dags för en Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday). Veckans uppgift är Top Ten Books That Would Be On Your Syllabus If You Taught X 101 (examples: YA fantasy 101, feminist literature 101, magic in YA 101, classic YA lit 101, world-building 101).

Den här var ju svår. Tills jag kom på att om jag skulle föreläsa om något så vore det ju Stephen King. De här tio ska man definitivt ha läst av King efter att ha gått en kurs om honom.

1. Varsel (eller The shining) Ett ondskefullt hotell som försöker "stjäla" sonen i familjen, eftersom han har lite speciella egenskaper. Den enda bok jag egentligen sträckläst, till och med på toaletten fick den följa med.
2. Jurtjyrkogården En riktig skräckis. Handlar om en lite speciell djurkyrkogård där den man begravt vaknar till liv igen. På sätt och vis. Vansinnigt otäck, speciellt som vi hade en liten kattkyrkogård på tomten.
3. Pestens tid. En "influensa" slår ut större delen av befolkningen. De överlevande bildar två samhällen och resten är en kamp mellan det goda och det onda. Den bästa bok jag någonsin läst. Än så länge. Och det är över 30 år sedan jag läste den.
4. Det mörka tornet. Jag fuskar och tar med hela serien på sju (numera åtta) böcker. Ett mastodontverk om en man som försöker rädda världen. Här finns mängder av referenser till bland annat Pestens tid och till och med King själv figurerar här. Första boken skrev han när han bara var 19 år. Det kan vara lite segt i de första böckerna, men jösses vad bra detta är.
5. Staden som försvann. En vampyrbok som jag faktiskt älskar. En liten idyll som plötsligt drabbas av Ondskan.
6. Den gröna milen. Egentligen en helt annorlunda bok från King, men ändå inte. Den handlar om några dödsdömda fångar som väntar på att dö. Bara lite, lite övernaturligt och fantastiskt bra.
7. Flickan som älskade Tom Gordon. En nioårig flicka går vilse i skogen. Hennes enda sällskap är en Walkman på vilken hon lyssnar på en baseballmatch, där hennes hjälte Tom Gordon spelar.
8. Under kupolen. Ett tag funderade jag på att göra slut med King, det var då när han mest skrev bara konstigt. Tack och lov gjorde jag aldrig verklighet av det, för här är han tillbaka i högform igen. Vad händer egentligen när en stad/by blir helt isolerad och inte har någon som helst kontakt med yttervärlden? En vansinnigt skrämmande berättelse.
9. Novellsamlingen Årstider där både Höstgärning (som filmen Stand by me bygger på) och Vårbedrift (som Nyckeln till frihet bygger på) finns med.
10. Christine. En helt vansinnigt otäck berättelse om en ond bil. Strax efter jag läst den så körde jag, ensam, mitt i natten på en skogsväg när plötsligt musiken startade i stereon. Jag höll på att köra i diket. Ni som läst boken vet varför. I alla fall visade det sig att i mitt fall berodde det på att jag kört i ett gupp så bandet (ja, ni som är äldre vet vad det är) hoppade in och startade och inte på en ond bil.

måndag 24 augusti 2015

TV-serie: Castle - Säsong 1

Titel: Castle - Säsong 1
Originaltitel: Castle
Genre: Crime
Skapad av: Andrew W. Marlowe
Skådespelare: Nathan Fillion, Stana Katic, Jon Huertas, Susan Sullivan, Molly C. Quinn
Premiär: 2009-03-09
Produktionsland: USA
Antal avsnitt: 10
Avsnittslängd: ca 45 min
Såg den på DVD juli 2015






Handling
Richard Castle är en berömd deckarförfattare, som precis tagit liv av sin fiktiva karaktär. Han kontaktas av polisen eftersom någon plötsligt börjat döda folk på samma sätt som morden skett i Castles böcker. Det visar sig att Castle och polisen båda kan ha nytta av varandra.

Min kommentar
För något år sedan råkade vi ramla in på en TV-serie som verkade väldigt kul. Tyvärr gick den så sent på kvällen att jag aldrig orkade se ett helt avsnitt, men sambon satt uppe och jag kunde höra honom fnittra. Han pratade ofta om den och då tyckte jag det var lika bra att köpa boxen. Serien var Castle.

Vi fick aldrig riktigt ihop hur det hela hade börjat (har ingen aning om vilka avsnitt jag såg början på eller ens vilken säsong det var), det enda vi visste var att en deckarförfattare följde med en polis, som research för en bok. Nu fick vi äntligen veta hur det gick till, någon började alltså mörda som i Castles böcker och han kallades in som något slags konsult. Eftersom Castle inte är som alla andra så kom han på att han ju kunde skriva en ny bokserie, med en kvinnlig polis som huvudperson. Då måste han ju hänga på Beckett när hon löser brott...

Det här kan nog vara bland det roligaste jag sett de senaste åren. Humorn är obetalbar. Ironin flödar och Castle påminner lite om gamla Bond med sina glimten i ögat-kommentarer. Förutom alla kvinnoaffärer då. För se, det ingår inga sådana i den här serien. I stället är Castle en (nästan) ensamstående pappa och han bor ihop med sin mamma. Castle är snuskigt rik och har en jättevåning, Castles mamma är arbetslös skådespelare och Castles ex-fru, med vilken han har dottern Alexis, är totalt oansvarig och kan inte anförtros något viktigt alls.

Kemin mellan Castle och Beckett är lysande och mina tankar går direkt till den gamla TV-serien Lois & Clarke, där fanns också de där gnistorna. Som ju helt försvann när Lois och Clarke blev tillsammans. Behöver jag säga att jag är orolig för att det ska bli likadant i den här serien? Det är i alla fall befriande att se en kvinnlig huvudroll som inte behöver räddas med jämna mellanrum, hon klarar sig utmärkt på egen hand. Hon är tuff, självständig och är inte rädd för någonting. Replikskiftena mellan Castle och Beckett är ibland helt sanslösa och än så länge är serien mer rolig än spännande.

Alla huvudkaraktärer är intressanta, egna och roliga. Alexis är en helt osannolik tonåring och det är riktigt skönt att se en far-dotter relation som inte kärvar på något sätt. Jag undrade mer än en gång vem som egentligen är mest vuxen av Castle och hans dotter och vem som egentligen har störst utbyte av den andra.

Naturligtvis slutade första säsongen med en cliffhanger av Guds nåde så vi hastade direkt till nätshoppen för att köpa säsong två och tre.

Om du har missat den här serien, se den!



TV-serier.nu hade säsongen 4,0 i genomsnitt.
IMDb hade hela serien 8,3 i genomsnitt (beräknat på 104 297 betyg).
Jag ger säsongen 4,5.
Serien är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Serien kan köpas på cdon och discshop.

Film: Boktjuven

Titel: Boktjuven
Originaltitel: The book thief
Genre: Drama
Regissör: Brian Percival
Manus: Markus Zusak (bok), Michael Petroni
Skådespelare: Sophie Nélisse, Geoffrey Rush, Emily Watson, Nico Liersch, Ben Schnetzer
Utgivningsår: 2013
Produktionsland: USA | Tyskland
Längd: 131 min
Serie: -
Såg den på Blu-ray 17 juli 2015





Handling
Det är Tyskland, alldeles precis innan andra världskriget bryter ut. Liesel, som bor hos en fosterfamilj, kan varken läsa eller skriva, men hennes nya pappa hjälper henne att knäcka koden. Hon blir fascinerad av det skrivna ordet och för att tillgodose sitt bokbehov börjar hon "låna" böcker.

Min kommentar
För lite drygt två år sedan läste jag en bok som jag egentligen trodde att jag inte skulle gilla. Boken var Boktjuven och jag läste den bara för att jag behövde ytterligare en bok om böcker för en utmaning jag var med i. Efter jag hade läst den var jag fullkomligt lyrisk och superlativen fullkomligt sprutade ur mig. Då hörde jag att den också skulle bli film och tidigare i år beställde jag den. Filmen har stått där i hyllan i ett halvår utan att jag känt mig hågad att se den, men nu äntligen har jag gjort det.

Min allra första reaktion är uppgivenhet. Varför måste tyskar i amerikanska filmer prata engelska med brytning? Faktiskt så blandades det ganska fritt med språken, det slängdes in lite und och ich här och där också. Det här är något av det värsta jag vet i filmer. Bara bestäm er för ett språk och lägg ner alla krystade brytningar. Det bästa hade naturligtvis varit om alla pratade tyska, men det kanske är att begära för mycket, men engelska hade funkat mycket bättre än det kvasispråk som är nu.

Jag älskade ju boken och i mitt tycke följer filmen berättelsen ganska bra. Det måste ju vara svårt att dra ner en (nästan) 600-sidig bok till en film på lite drygt två timmar. Det är klart att det saknas en hel del och frågan är väl vad jag hade tyckt om filmen om jag inte hade läst boken. Allt som eventuellt saknades fyllde ju min hjärna i, automatiskt.

Skådespelarinsatserna har jag otroligt svårt för att bedöma, mest för att jag retade mig så på hur de pratade att jag knappt kunde fokusera på något annat. Sophie Nélisse, som spelar Liesel, gjorde det i alla fall inte speciellt bra. Jag tycker hon egentligen bara hade ett enda ansiktsuttryck, i och för sig ett ganska komplicerat (tomt, men ändå förvånat och lite chockerat), men det var fortfarande bara ett. Genomgående så tycker jag att de som spelade barnrollerna var ganska så mediokra. Det låter som om de läser sina repliker. Liesels fosterföräldrar (spelas av Geoffrey Rush och Emily Watson) däremot tycker jag är strålande, trots accenten.

Det här är en väldigt bra film och hade det inte varit för tysk-engelskan så skulle den ha fått full pott, men jag kan liksom inte låtsas som att det inte gjorde mig något.



Filmtipsets estimerade betyg var 4 (beräknat på 1 056 betyg).
IMDb hade den 7,6 i genomsnitt (beräknat på 84 527 betyg).
Jag ger den 4,5.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

söndag 23 augusti 2015

En smakebit på søndag: Djävulens tonsteg

En smakebit på søndag är ett stående inslag på den norska bokbloggen Flukten från verkligheten. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Nu på morgonen började jag läsa Djävulens tonsteg av Hans-Olov Öberg, som är första delen i en trilogi om polisen Benny Modigh. Om jag förstått saken rätt så ska det vara mycket 70-tal och en del humor i den här boken.

Jag har kommit en bit nu, men så här börjar den.
De klara tonerna från gossopranen lyfter från läktaren och svävar framåt i domkyrkan. Färden är ryckig, som om klangerna bars över församlingen i näbben på ängsliga småfåglar. Septemberkvällens mörker har långsamt krupit ned ur de terrakottafärgade valven. Skuggorna som nyss var trösterika kontraster, hotar dovt och mosaikfönstret bakom altaret har berövats sina klara färger.
     Orgelns varma toner spinner ett musikaliskt skyddsnät som tryggt för gossens toner rätt: ned genom tegelvalven mot bänkarna och vidare in i församlingens själ. Med litet tur berör tonerna även lyssnarens sinne och bjuder henne ett ögonblicks andlighet.
     Så är solot över och hela kören – tjugosex gossar, tonårspojkar och män – sammanstrålar i ett tema vars budskap är att människan bör lita på herren gud och smaka hans gåvor med öppet sinne. Det är redan varmt på läktaren och om något skulle den största gudagåvan ha varit en tillbringare med vatten. Men här finns inget vatten, bara de tjugosex sångarna, körledaren Samuel Fratello med sin intensivt mörka blick och en domkyrkoorganist som låter rastlösa fingrar löpa över kororgelns tre klaviaturer. Hans fötter dansar över pedalerna. Verket närmar sig sitt sista crescendo och över kören vilar redan en kvav doft av tjugosju varma kroppar i mörkblå yllekåpor med tunna vita överhängen av bomull.

lördag 22 augusti 2015

"Död i skugga" av Anne Holt

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 298
Originalspråk: Norska
Originaltitel: Skyggedød
Översättare: Margareta Järnebrand
Serie: Yngvar Stubø och Inger Johanne Vik 5
Förlag: Pocketförlaget
Utgivningsår: (original) 2012 (min) 2013
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 7 augusti 2015






Första meningen: Pojken låg i moderns knä, som om han sov.

Baksidetext
Fredagen den 22 juli 2011 lamslås den norska huvudstaden av ett terrordåd. Samtidigt genomlever Jon och Ellen Mohr en privat katastrof: deras åttaårige son dör i en tragisk olycka i familjens vardagsrum. Bara den unge polisen Henrik Holme fattar misstankar om att allt inte står rätt till i det välmående hemmet i ett av Oslo bästa bostadsområden. Utan erfarenhet men med stor viljestyrka och engagemang lyckas han dra in kriminalpsykologen Inger Johanne Vik i utredningen om Sanders död.

I skuggan av det stora trauma som drabbat landet försöker de omaka parhästarna nysta upp en familjs allra mörkaste hemligheter. Jakten på sanningen bakom åttaåringens död blir en brutal konfrontation med fördomar och skamkänslor, med lögner och mänsklig förnedring.

Min kommentar
Jag har läst ganska många böcker av Anne Holt, i olika serier, och tyckt ganska blandat om dem även om det varken varit djupa dalar eller höga berg. De har helt enkelt hållit en förhållandevis hög och jämn nivå.

Den här boken utspelar sig samtidigt som Norge chockas av Anders Breivik och hans dåd och bara det gör mig ledsen. När ytterligare ett barn dör, helt oberoende av terrordåden och i skuggan av dem, blir jag frustrerad. Visst förstår jag att fokus måste läggas på den stora terrorn, men för den lilla familjen, vars enda barn trillar ner för en stege, är traumat minst lika stort. Och det är här bokens storhet ligger. Hur ett barns död helt hamnar i skymundan av något större.

Här handlar det om att fördomar om "bättre" familjer gör att ingen tror att Sander kan ha misshandlats. Vänskapsband och goda kontakter gör att skolan inte bryr sig om att undersöka anmälningar om misstänkt misshandel och så vidare. Allt sammantaget gör att polisen bara vill avsluta fallet som en olyckshändelse för att kunna koncentrera sig på det större och viktigare. Om det inte hade varit för den helt nybakade polisen Henrik Holme. Det är inte helt klart varför han fattar misstankar, om det är för att han vill att det ska vara mord för att få en skjuts i karriären eller om han helt enkelt har en tillförlitlig magkänsla. Det spelar i det stora hela ingen som helst roll i just det här fallet.

Redan från start får jag konstiga vibbar från alla inblandade. Allas sorg är olika, men somliga här reagerar väldigt underligt. Jag är på rätt spår från början, men vissa saker gör mig så förvirrad att jag ibland inte vet vad jag ska tro. Det hela är väldigt snillrikt konstruerat. Upplösningen gör att jag får en känsla av att jag läser en Poirot-deckare av Agatha Christie. Alla inblandade samlas nämligen i ett rum och där går Inger Johanne Vik, tillsammans med Henrik Holme, igenom hela fallet och vi får äntligen veta sanningen.

Dessvärre slutar inte boken här, utan det som händer sedan tar helt fokus från upplösningen. Herregud, slutet! Jag kan garantera att det är ett jag aldrig kommer att glömma. Det här är en väldigt mörk historia, som vanligt när det gäller Anne Holt, men denna tar nog priset.

Boktipsets estimerade betyg var 3,6 och genomsnittet 3,42 (beräknat på 125 betyg).
Goodreads hade den 3,17 i genomsnitt (beräknat på 179 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Död i skugga: Bloggbohemen, Annika Koldenius och Bokkatten.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

fredag 21 augusti 2015

Kommande böcker september 2015

Jag nästan hoppades att det efter sommarens många intressanta boksläpp skulle betyda att hösten, i alla fall september, skulle bli lite lugnare. Men icke.

Vinterstängt av Jørn Lier Horst
Genre: Kriminalroman
Serie: William Wisting (3)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2015-09-03
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
Dimman har lagt sig över kustlandskapet en mörk höstkväll. Ove Bakkerud planerar en sista lugn helg på sommarstället innan han stänger till det inför vintern. Men i stället finner han sin stuga vandaliserad. När han chockad stapplar över till grannhuset, som tillhör en känd tv-profil, hittar han liket av en man som misshandlats till döds.

Polisen William Wistings dotter Line, kriminalreporter, har dragit sig tillbaka till familjens stuga för att skriva på sin bok. Under en promenad finner hon ett lik i en gammal träbåt. Ögonen är borta. Och från himlen faller döda fåglar i hundratal.

Utredningen pekar mot narkotikasmuggling och en stöldliga från Litauen. Det tycks också som om Lines tidigare pojkvän har något med fallet att göra. Man upptäcker fler lik, och en av de mördade försvinner spårlöst under transporten från obduktionssalen till begravningsbyrån. Snart står det klart att enorma summor pengar är inblandade, och det tycks inte finnas några gränser för vilka grymheter de skyldiga är beredda att begå för att undgå upptäckt.


Nu har jag ju ännu inte påbörjat den här serien, men första delen står och stampar ihärdigt i hyllan.

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.



Den som glömmer av Arnaldur Indriðason
Genre: Kriminalroman
Serie: Erlendur Sveinsson (12)
Antal sidor: 297
Utgivningsdatum: 2015-09-09
Förlag: Norstedts

Från Bokus
1979. En kropp hittas flytande i en avlägsen lagun. En amerikansk militärbas är det enda som ligger i närheten. Liket tycks höra ihop med basen på något vis, men amerikanerna är inte intresserade av att samarbeta med den isländska polisen.

Kriminalkommissarie Erlendur Sveinsson kan inte släppa känslan av att det här fallet hör ihop med en ung flickas försvinnande tio år tidigare.


Jag ligger visst lite efter i den här serien... har inte ens läst del nio.

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.



Orten av Joakim Zander
Genre: Kriminalroman
Serie: Klara Walldén (2)
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2015-09-10
Förlag: Wahlström & Widstrand

Från Bokus
Yasmine Ajam har flytt sitt förflutna i stockholmsförorten Bergort och jobbar som trendspanare i New York. En dag får hon ett meddelande som gör att hon omedelbart måste återvända - de uppror som är på gång i förorten verkar ha med hennes brors plötsliga försvinnande att göra. Samtidigt i London har Klara Walldéen fått jobb på ett forskningsinstitut med en dunkel agenda. Hon blir bestulen på sin dator och strax efter blir en av hennes kollegor knuffad framför ett tunnelbanetåg. Även Klara måste bege sig tillbaka till Stockholm. Under några heta dagar i augusti korsas deras vägar och fram träder en skrämmande bild av ett skrupelfritt samhälle där mäktiga intressen är beredda att gå över lik för att nå sina mål.

Blev lite lockad av Simmaren, men har inte läst den. Det hindrar ju inte att jag är nyfiken på fortsättningen.

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.



Färjan av Mats Strandberg
Genre: Skräck
Serie: -
Antal sidor: 500
Utgivningsdatum: 2015-09-16
Förlag: Norstedts

Från Bokus
I kväll ska 1 200 förväntansfulla passagerare åka på en kryssning mellan Sverige och Finland. Men det finns något ondskefullt ombord på den här resan. Mitt i natten är färjan plötsligt avskärmad från omvärlden. Det finns ingenstans att fly. Det finns inget sätt att kontakta land. Och du vet inte vem du kan lita på.

Mats Strandberg följer upp succén med Engelsfors-trilogin med en spännande skräckroman. Liksom i Engelsfors blandas det socialrealistiska med det övernaturliga, på en plats som många svenskar har en relation till. Här får vi lära känna både passagerare och personal. Den ensamma gamla kvinnan som söker äventyret. Den avdankade schlagerstjärnan som leder karaokekvällarna. Mannen som tidigare jobbat ombord och nu återvänder för att iscensätta ett spektakulärt frieri. Ordningsvakten som med sina tre kollegor försöker kontrollera det dagliga kaoset ombord. De tolvåriga kusinerna som var bästa vänner innan en familjehemlighet kom emellan dem.

Relationer sätts på prov. Vanliga människor tvingas bli hjältar. Men det som händer den här natten kan också locka fram det värsta i dem. Välkommen ombord på Baltic Charisma.


Men jösses, det här låter ju helt fantastiskt.

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.



UltiMatum av Anders de la Motte
Genre: Kriminalroman
Serie: MemoRandum (2)
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2015-09-16
Förlag: Forum

Från Bokus
När ett illa tilltygat lik hittas i vattnen utanför regeringspartiets kursgård hamnar ärendet på kriminalinspektör Julia Gabrielssons bord. Vem är den döde och varför har något ansträngt sig så för att kroppen inte ska kunna identifieras? Det dröjer inte länge förrän Julia inser att att det finns människor som är beredda att göra nästan vad som helst för att hindra att sanningen kommer fram.

Polismannen David Sarac jagas av demoner. Efter en våldsam uppgörelse som nästan kostade honom livet, vårdas han på en sluten klinik långt från huvudstaden. Han gömmer undan sömntabletterna han får av skötarna. Tjugotvå stycken har han fått ihop, och snart är det dags att ta dem, att för alltid tysta de anklagande rösterna i huvudet. Men ett mystiskt erbjudande får honom att skjuta upp sin död: Vad sägs om ett byte? Quid pro quo? Dina hemligheter mot mina.


Har inte läst klart första serien, den om HP, men förmodligen blir det så att jag läser även denna.

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.



Svinen av Lucifer (Carl-Johan Vallgren)
Genre: Kriminalroman
Serie: Danny Kratz (2)
Antal sidor: 376
Utgivningsdatum: 2015-09-22
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Jorma Hedlund har egentligen dragit sig tillbaka, det är slut på det kriminella livet. Men tipset om värdetransporten är för bra för att passa. En sista stöt, sedan får det vara nog. Till en början löper allt enligt planerna. Men rånet går fruktansvärt fel, och Jorma blir en jagad man. Samtidigt försöker Danny Katz ta reda på vad som har hänt hans förra knarklangare Ramón och hans flickvän Jenny. Katz gamla sug efter droger har dragit in honom i en härva som bara växer. Hur gick det till när Ramón plötsligt kom över en massa knark? Och vem är egentligen Jenny? Spåret leder till en början in i Stockholms porrbransch och därefter i en riktning Katz aldrig hade kunnat ana. Bara en sak är säker: någon vill hindra honom från att hitta sanningen.

Ännu en serie, där jag inte läst första delen. Men vad gör väl det?

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.



Rörelsen av John Ajvide Lindqvist
Genre: Skräck
Serie: Platserna (2)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2015-09-23
Förlag: Ordfront Förlag

Från Bokus
I september 1985 flyttar John Lindqvist in i ett trångt och mörkt gårdshus på Luntmakargatan i Stockholm, vägg i vägg med Brunkebergstunneln. Han vill skapa sig en karriär som restaurangtrollkarl. Några veckor senare blir han tagen för stöld på Åhléns och tillbringar en natt i häkte. Under natten inträffar en rörelse av svårtolkad karaktär och när han återvänder till sitt hus dagen efter har något hänt. Fåglar faller från himlen och hans grannar beter sig underligt.

Snart upptäcker han att det finns något i det låsta duschrummet längst inne i tvättstugan, något som kan låta oss färdas till den andra platsen och besanna våra drömmar. Det kostar bara lite lite blod. När John så småningom börjar delta i verksamheten dras han ner i en ström av magi, våld och gemenskap som mynnar ut i mordet på Olof Palme.


Detta är ju en författare som återfinns på min autobuy-lista, så...

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.



Röta av Siri Pettersen
Genre: Fantasy
Serie: Korpringarna (2)
Antal sidor: 670
Utgivningsdatum: 2015-09-28
Förlag: B Wahlströms

Från Bokus
Hon hade lämnat Rime. Han hade kysst henne och hon hade hejdat honom. Utan anledning. Hon var inte rötan. Hade aldrig varit det. Och nu var det för sent.

Hirka den svanslösa är inte längre kvar i Ymslanden, istället är hon fast i en värld som är döende, som saknar Kraften och som ruttnar inifrån. I vår urbana tillvaro är Hirka papperslös och ett fritt villebråd. Hennes enda bundsförvanter är en fruktad människojägare och en likfödd och Hirka slits mellan dem. Samtidigt gnager saknaden i henne, saknaden efter Rime och den värld hon kallar hemma. Men allt detta bleknar när hon sakta inser vem hon är och vad hon har för betydelse. Källan till rötan har törstat efter frihet i tusen år. En frihet bara Hirka kan ge honom.


Har minsann inte läst första delen här heller.

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.



Önska kostar ingenting av Sara Lövestam
Genre: Drama
Serie: Kouplan (2)
Antal sidor: 354
Utgivningsdatum: 2015-09-30
Förlag: Piratförlaget

Från Bokus
Kouplan försöker samla hundra burkar om dagen. Pengarna han fick för sin privatutredning i höstas är slut nu, och hans annons på Blocket helt obesvarad. Flest burkar hittar man på Lidingö.
Jenny Svärd är borgarråd och allt utom lättlurad. Därför är det omöjligt att hennes älskarinna kan ha lurat henne på tvåhundra tusen kronor och sedan försvunnit spårlöst. Ändå har det hänt. Hon är förbannad och ytterst generad, och den enda som hör henne är killen som rotar i papperskorgen bakom henne. Själv påstår han att han i själva verket är privatdetektiv.

Kouplans jakt på Jennys bedragerska leder honom till andra platser och nya sanningar. Hämnas, är Jennys tydliga instruktion. Det visar sig vara lättare sagt än gjort.


Har ju länge sagt att jag ska läsa mer av Lövestam.

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.



De försvunna av Caroline Eriksson
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 240
Utgivningsdatum: 2015-09-01
Förlag: Forum

Från Bokus
En solig sensommarkväll tar Greta, Alex och dottern Smilla båten från sommarstugan vid den mytomspunna sjön Maran och åker ut till ön. Greta stannar kvar i båten medan de andra går iland. De kommer inte tillbaka. Förvirrad går även Greta iland, hon ropar och letar, men kan inte hitta Alex och Smilla någonstans. Det mystiska försvinnandet, och det febrila sökande som tar vid, leder Greta steg för steg ner i en avgrund av förvirring och tilltagande mörker.

Det står snart klart att Alex och Gretas relation präglats av destruktiva mönster. Dessutom har en omvälvande händelse i barndomen satt djupa spår i henne. Historien gör sig påmind och frågan är vad som är sanning och vad som är lögn, verklighet och fantasi. Kan sägnerna om sjön Marans onda krafter stämma? Finns det ett samband mellan försvinnandet och det som skedde den kvällen för många år sedan, då Gretas pappa dog? Och vad har egentligen hänt med Alex och Smilla?


Tyckte väldigt mycket om hennes första bok, så fler kommer det att bli.

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.



Vinterfolket av Jennifer McMahon
Genre: Skräck
Serie: -
Antal sidor: 345
Utgivningsdatum: 2015-09-15
Förlag: Bazar Förlag

Från Bokus
I alla tider har folk försvunnit på mystiska vis från den lilla landsorten West Hall i Vermont. Det har skapat en grogrund för legender. Framför allt berättas det historier om Sara Harrison Shea, som 1908 hittades död bakom sitt hus bara månader efter dottern Gerties tragiska död.

Denna är ett måste. Självaste Lingonhjärta har ju rekommenderat den.

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.



Ett förbud mot mord av Louise Penny
Genre: Kriminalroman
Serie: Kommissarie Gamache (4)
Antal sidor: 320
Utgivningsdatum: 2015-09-16
Förlag: Modernista

Från Bokus
Det är mitt i sommaren och den förmögna familjen Finney har samlats på värdshuset Manoir Bellechasse för att ta farväl av sin bortgångne far. Men i takt med att temperaturen stiger börjar också gamla hemligheter och bittra rivaliteter att komma upp till ytan. När värmevågen kokar över till en mäktig storm, lämnar denna efter sig ett lik. Kommissarie Gamache, som är en av gästerna på Bellechasse, finner sig plötsligt i ett hus fullt av misstänkta.

En serie där jag i alla fall läst första delen och jag ska definitivt läsa fler.

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.