Sidor

måndag 31 augusti 2020

Film: Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga (2020)

Titel: Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga
Originaltitel: Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga
Genre: Komedi
Regissör: David Dobkin
Manus: Will Ferrell, Andrew Steele
Skådespelare: Will Ferrell, Rachel McAdams, Dan Stevens, Melissanthi Mahut, Pierce Brosnan
Utgivningsår: 2020
Produktionsland: USA
Längd: 123 min
Serie: -
Såg den på Netflix 31 juli 2020




Handling
När de isländska musikerna och barndomsvännerna Lars och Sigrit får möjligheten att representera sitt land i världens största musiktävling så har de äntligen chansen att bevisa att en dröm som är värd att drömma är en dröm som är värd att kämpa för.

Min kommentar
Egentligen hade jag inte tänkt se Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga. Av ganska många anledningar. En av dem är Will Ferrell. Han är inte någon favorit, han spelar ofta över och är bara allmänt hysterisk. När det skulle väljas fredagsfilm så tyckte vi att vi kunde behöva en komedi efter första arbetsveckan efter semestern. Med absolut noll förväntningar så började vi titta.

Helt ärligt, om man har noll förväntningar så är det kanske inte så svårt att leva upp till dem. Men den här filmen överraskade. På ett väldigt positivt sätt. Om den är seriös? Nej, absolut inte. Det finns inget seriöst i närheten. Om den är rolig? Åh ja! Det här är så mycket parodi på (nästan) hela konceptet ESC (som jag för övrigt i stort sett aldrig missar). Temat är ju otroligt tacksamt, det finns ju hur många företeelser som helst att driva med. Detta är dock ingen så kallade roast, tack och lov. Humor som bara går ut på att vara elak är inget jag uppskattar, men detta är gjort med värme och massor av kärlek.

Will Ferrell spelar väl egentligen över även här (jag tror minsann inte att han kan något annat), men här finns motpoler, som till exempel Rachel McAdams och Dan Stevens, som faktiskt stjäl hela showen. Det dyker upp mängder med eurovisionkändisar som gör cameos, till exempel John Lundvik, Loreen, Alexander Rybak, Conchita Wurst, Elina Nechayeva och Netta Barzilai. En hel hög svenskar är inblandade på olika sätt, till exempel spelar Mikael Persbrandt en väldigt lyckad skurk, även som låtskrivare finns det ett par och ingen mindre än Molly Sandén lånar ut sin röst till huvudpersonen.

Visst, det händer en del som inte är speciellt troligt. Att Edinburgh skulle anordna ESC är inte det minst sannolika, det finns också en hel del som aldrig någonsin skulle kunna hända. Det som stör mig mest är nog ändå min vanliga stötesten. På Island pratar man inte engelska med en dålig isländsk brytning, som modersmål. Men vad spelar det för roll?

Mycket är överdrivet, mycket är mitt i prick och mycket låtsas inte ens om, men Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga är rolig, pinsam, underhållande, helt galen... ja, faktiskt precis som ESC är. Jag blir liksom glad i hela kroppen av detta. När man lyckas med det så får man en fyra i betyg.



Letterboxd hade den 2,7 i genomsnitt (beräknat på 51 475 betyg).
IMDb hade den 6,6 i genomsnitt (beräknat på 53 793 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

söndag 30 augusti 2020

Smakebit på søndag: Ett rent helvete

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Jag läste egentligen ut Ett rent helvete av Anne Liljeroth igår, men smakebiten kommer därifrån ändå. Det känns som att jag har haft felställda förväntningar på den här boken, den är inte alls det jag tänkte. Förmodligen så är jag helt ensam om att inte gilla denna Danuta, som styr och ställer med andras liv, men envist vägrar att ta tag i sitt eget. Jag tycker att hon är en beskäftig, självgod, snokande besserwisser och jag hade blivit tokig på henne om jag haft henne som städerska. Boken i sig är däremot inte så illa.

Min smakebit är från sida 175-176:
Idag passar jag på att ta bort kalkavlagringarna i fogarna i badrummet. För det fungerar ättika och bakpulver alldeles utmärkt. Jag jobbar bort en ful fläck på läderpallen i hallen genom att gnida den med vispad äggvita. Stryker olja på stenbänken i köket. Klättrar på stegen, dammar böcker och möblerar om i bokhyllan, sorterar bokryggar efter färg den här gången. Ossian kommer att gilla det. Jag vet vad han uppskattar. Bohemiskt ordnat och genomtänkt, så vill han ha det. Jag torkar ur kylskåpet, slänger det som har utgånget datum. Jag känner mina kunder, alla små egenheter en människa eller familj har syns i deras hem. Jag vet vad de gillar, vad de sparar, vilka kläder de oftast använder och vad de har i kylskåpet.

lördag 29 augusti 2020

"Den tredje rösten" av Cilla Börjlind & Rolf Börjlind

Författare: Cilla Börjlind & Rolf Börjlind
Titel: Den tredje rösten
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 461
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Rönning & Stilton 2
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: (original) 2013 (min) 2014
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 6 augusti 2020




Första meningen: Jag står ända framme vid kanten på taket, barfota, nio våningar ner ser jag den grå gatan.

Baksidetext
Marseille. En kvinna hittas styckad och nergrävd i ett strövområde. Hon har tidigare arbetat på en cirkus som target girl för en knivkastare. Hennes död skakar om en nära vän till den före detta polisen Tom Stilton. Tillsammans åker de ner till Frankrike för att ta reda på vad som ligger bakom det brutala mordet.

Stockholm. En tulltjänsteman hittas hängd i sitt hem. Polisen konstaterar snart att det rör sig om ett fingerat självmord och sätter dådet i samband med ett parti droger som tullen beslagtagit.

Olivia Rönning dras ofrivilligt in i mordet på tulltjänstemannen och börjar följa andra vägar än huvudutredningen. Motivet till mordet leder henne in i kretsar som tjänar grova pengar på att mjölka det svenska välfärdssystemet.

När Tom och Olivia inser att mordgåtorna är sammanflätade tar de hjälp av varann för att lösa dem.

Min kommentar
Av någon väldigt skum anledning tog det mig evigheter att läsa första delen i den här serien. För drygt 2,5 år sedan. Jag tyckte den var fantastiskt spännande. Så av någon ännu skummare anledning har det alltså tagit mig evigheter att fortsätta läsa böckerna. I år har jag tagit med serien i min Finish That Series-utmaning så nu ska alla bli lästa till slut. Eller kanske inte den senaste, för det har kommit ännu en del, bara för någon vecka sedan. Först ut är då andra delen, Den tredje rösten.

Det är alltid lite oroligt, i alla fall för mig, att läsa nästa del i en serie när det har gått väldigt lång tid sedan jag läste den förra. Jag kommer väldigt sällan ihåg detaljer och mindre händelser och slut glömmer jag alltid. Förvånande nog så kommer det mesta (tillräckligt mycket) tillbaka till mig direkt när jag börjar läsa. Men var Olivia verkligen så här irriterande? Hon gör mig nästan vansinnig. Jag stör mig alltid på (i synnerhet) poliser som anser att de står över de regler som finns. Där ingår även de som gång efter annan ger sig iväg för att jaga ledtrådar, helt ensamma och utan att berätta för någon. Vad som kommer att hända är så förutsägbart att det inte ens är spännande. Bara irriterande.

Stilton är fortsatt intressant, liksom Abbas. Man får veta lite mer om dem, men långt ifrån tillräckligt. Luna är en karaktär som jag helt klart vill veta mer om. Mest av allt varför Stilton kände igen hennes tatuering. Persongalleriet är i alla fall hyfsat trovärdigt, åtminstone var och en för sig. När alla kommer i klump så blir det väldigt tydligt att alla är trasiga på något sätt. Det verkar inte finnas en enda person som liksom bara lever på i Börjlinds universum.

Precis som i förra boken så dräller det av karaktärer och inte nog med det, det dräller även av olika trådar. Vi har mordet på Bengt, mordet på Samira, Toms fall med Rune, Olivias fall med Jean... det kan finnas fler, men just nu kommer jag inte ihåg fler. Jag kan inte låta bli att fundera över om författarna verkligen ska få alla dessa att höra ihop. Nåväl, trots allt detta så blir det aldrig rörigt. Det vete sjutton hur de fixar det.

I svenska deckare så finns det en lång tradition av att ta upp aktuella samhällsfrågor. I denna är det främst äldrevården i kombination med riskkapitalister som behandlas. Det vävs in på ett naturligt och bra sätt. Framför allt så kommer det inga pekpinnar.

Jag kan tycka att det är lite för mycket av onödiga förklaringar. Det är inte riktigt så att saker skrivs en på näsan, men ofta kommer det en rak förklaring på något som har förklarats mer subtilt innan. Det är inte så tydligt eller ofta att jag stör mig på riktigt, men det är onödigt. Språket är annars kort och effektivt, nästan lite avhugget, det driver alltid framåt. Det passar mig väldigt bra. Meningar som liksom står för sig själva och, typ, upprepar den tidigare, gillar jag. Om det inte görs för ofta. Här har det nästan satts i system och då blir det bara tjatigt.

Sammanträffandena är lite väl många för att det ska kännas helt bra och det blir lite väl orealistiskt. Ibland himlar jag rentav med ögonen över det som händer. Men vad gör väl det i det stora hela? Den tredje rösten är så spännande och jag är glad att tredje delen redan finns i pipelinen.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,89 i genomsnitt (beräknat på 1 977 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Den tredje rösten: Bokstunder, Romeo and Juliet och Nilmas bokhylla.

fredag 28 augusti 2020

Läsplanering september 2020

Hösten är här, eller i alla fall september. Snart. Dags att försöka planera läsningen. De här fyra står längst fram i läskön.

Det vackra mysteriet av Louise Penny.
Dödsritten av Maggie Stiefvater. Boktolva. Hyllvärmare.
Svart gryning av Cilla Börjlind & Rolf Börjlind. Finish That Series. Hyllvärmare.
Stjärnfall av Lars Wilderäng. Finish That Series. Hyllvärmare.

torsdag 27 augusti 2020

Hett i hyllan #263

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

En trio från Bokmässan 2016.
Jag har hört så otroligt mycket bra om serien om Alexia Tarabotti av Gail Carriger och på Bokmässan hittade jag alla tre, eller i alla fall de som jag trodde var alla tre; Själlös, Chanslös och Hemlös.

Jag var riktigt glad över det här klippet för jag fick dem för 25 kronor styck. Alltså 75 kronor för allihop. Jag såg så mycket fram emot att läsa dem. Sedan fick jag veta att det finns en fjärde del. En fjärde del som inte är översatt. Det är inte första gången det här händer och jag undrar lite över hur förlagen tänker. I alla fall, jag tappade helt lusten att läsa. Vi får se hur det går, om de blir lästa någon gång.

Så här står det på baksidan av första delen:
Att vara Alexia Tarabotti i det viktorianska London är inte det lättaste. För det första har hon ingen själ. För det andra är hon redan tjugofem år och fortfarande ungmö, ett faktum som inte blir bättre av att hon är rejält kurvig, frispråkig och, värst av allt, halv­italienska. Men detta är bara början på Alexias problem. Döda vampyrer, alldeles för stiliga varulvar och hemliga sällskap är snart vardagsmat och frågorna hopar sig: Är hennes själlösa förmågor verkligen en tillgång? Vem är fienden egentligen? Och viktigast av allt: Finns det te?

Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

onsdag 26 augusti 2020

Kommande böcker september 2020

Det är löjligt många böcker som lockar mig bland septembersläppen. Och så verkar det börja vara dags för de där jul-feelgood-böckerna också.

Oskuld och oleander av Kerstin Bergman
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2020-09-02
Förlag: Southside Stories

Från Bokus
Iris Bure återhämtar sig som bäst från ett stort svek när dödsbudet kommer: Faster Irma har gått bort. Efter sig lämnar hon Iris barndomshem, huset på Ekerö. Med några semesterveckor till godo erbjuder sig Iris att röja upp och återvänder till platsen där hon växte upp. Men det som börjar som en enkel flyttstädning får snart mörkare karaktär. Vem var egentligen hennes faster? Vilka hemligheter bar hon på? Rum för rum, låda för låda, kartong för kartong gräver sig Iris in i historien. Oförklarliga minnen från barndomen kommer upp till ytan och när forne bästisen Jonas åter kommer in i hennes liv får jakten på sanningen fastare form. Vad hände egentligen med lekkamraten Nina som försvann? Med grannens svarta labrador som kom på avvägar strax därpå? Vem gräver i trädgården på nätterna? Och vill någon över huvud taget att sanningen kommer fram?

Kerstin Bergman? Henne har jag lyssnat på i olika bokprat. Intressant!



Mitt hemliga liv av Jenny Fagerlund
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 327
Utgivningsdatum: 2020-09-03
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Hur väl känner vi våra närmaste?

När Moas farmor går bort visar det sig att Moa har fått ärva hennes lägenhet på Södermalm i Stockholm. Inte nog med det, ansvaret för farmoderns kungspudel Iris har också landat på hennes axlar.

Lägenheten är sliten och fylld med gamla möbler och den sörjande hunden vill inte äta. Moas första tanke är att sälja lägenheten och ge Iris ett nytt hem. Men det som börjar som ett bekymmer blir snart hennes hemliga tillflykt. Sakta går det upp för Moa att det liv hon lever med pojkvännen Ruben egentligen går ut på att anpassa sig efter honom. I lägenheten börjar hon bygga upp ett eget liv, det liv hon egentligen vill leva, långt från andras krav.

Samtidigt dyker det upp brev och ledtrådar som visar en helt annan bild av farmodern än den Moa känt till. Snart inser hon att hon inte är den enda med hemligheter.


Jag behöver mer feelgood i mitt liv och svenskt brukar alltid gå hem.



Öga för öga av Jenny Rogneby
Genre: Kriminalroman
Serie: Leona (5)
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2020-09-03
Förlag: Wahlström & Widstrand

Från Bokus
Leona Lindbergs pappa är försvunnen. Hon tillåts inte utreda fallet utan sätts på ett annat ärende, där en taxichaufför hittats grovt misshandlad och bunden i ett dike. I samma veva lockas två unga tjejer av spänningen i att utforska nätets allra farligaste och mörkaste vrår - Darknet. Där blir de vittnen till en mycket otäck händelse som tycks ha kopplingar till Leona. När Leona nystar i sin fars försvinnande rullas en skakande familjehemlighet upp. Samtidigt pressas hon hårt då hon själv misstänks för lagbokens allvarligaste brott.

Lite skämmigt är det att jag fortfarande inte har börjat läsa den här serien.



Arvtagaren av Camilla Sten
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 434
Utgivningsdatum: 2020-09-17
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Eleanors mormor Vivianne mördas. Hon ser mördaren springa från brottsplatsen, men är kliniskt ansiktsblind och när polisen ber henne beskriva mördaren kan hon inte.

Vid bouppteckningen får Eleanor veta att hennes mormor lämnat efter sig en stor herrgård - en herrgård hon aldrig tidigare hört talas om. Tillsammans med sin sambo, sin moster och en advokat åker hon dit en helg för att bekanta sig med sitt arv. Men huset hennes mormor aldrig berättat om döljer flera hemligheter.

Ju mer Eleanor gräver i det förflutna, desto fler frågor väcks. Vem var Vivianne egentligen? Vem kan ha velat döda henne? Och varför ville hon hålla den märkliga herrgården hemlig?

Eleanor söker desperat efter sanningen, men det är någon som verkar vilja hindra henne från att finna den.


Camilla Sten har jag haft ögonen på ganska länge nu, men har ännu inte kommit till skott.



Illvilja av Jørn Lier Horst
Genre: Kriminalroman
Serie: William Wisting (oklart vilken del)
Antal sidor: 352
Utgivningsdatum: 2020-09-17
Förlag: Wahlström & Widstrand

Från Bokus
Ett kallt fall värms upp igen när en ung kvinna hittas mördad i skogen. Hon har mördats på ett sätt man känner igen från seriemördaren Tom Kerr. Men Kerr tjänar sitt fjärde år bakom galler och kan omöjligen ha begått brottet. Allt pekar istället på mannen som pressen kallar Den andra - Kerrs aldrig hittade medhjälpare.

Adrian Stiller på Kripos, avdelningen för äldre och olösta fall, förbereder en rekonstruktion där Kerr ska leda polisen till kroppen efter en kvinna han säger sig ha mördat. Graven ligger i Eftang, i Wistings polisdistrikt, och det är han som sätts att ansvara för säkerheten. Wistings dotter Line får uppdraget att dokumentera allt. Men rekonstruktionen går fruktansvärt fel och när Kerr flyr blir Wisting syndabocken.


Den här serien är jag egentligen tveksam till om jag någonsin vågar mig på att läsa. Utgivningen är helt galen. Det svenska förlaget påstår att detta är tredje delen. Författaren påstår att det är fjortonde delen...



Änkorna av Pascal Engman
Genre: Kriminalroman
Serie: Vanessa Frank
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2020-09-21
Förlag: Bookmark Förlag

Från Bokus
En manlig polis hittas mördad på Gärdet och bara minuter från brottsplatsen upptäcks ytterligare ett offer, en ung kvinna av okänd identitet. Dubbelmordet leder polisinspektör Vanessa Frank in på en snårig utredning som visar sig bli mer personlig än hon någonsin kunnat ana. När spåren allt eftersom börjar peka mot IS är skräcken ett faktum.

Samhällets rädsla för terrorbrott ökar samtidigt som terrornätverken blir bättre på att verka i det dolda. Och när sorgens förmåga att föra samman människor omvandlas till en effektiv drivkraft att hämnas, kan konsekvenserna bli förödande.


Jag vill väldigt gärna läsa något av Pascal Engman. Någon gång kommer jag att göra det.



Vargasommar av Hans Rosenfeldt
Genre: Kriminalroman
Serie: Haparanda (1)
Antal sidor: 384
Utgivningsdatum: 2020-09-24
Förlag: Norstedts

Från Bokus
En död varg. En blodig gänguppgörelse. En kvinnlig lönnmördare. På ett par dygn vänds tillvaron upp och ner i Haparanda och polisen Hannah Wester förstår att detta inte blir en sommar som alla andra.

En varg hittas med rester av en människa i magen. Den avlidne tycks ha överlevt en blodig massaker i Finland. Hur och varför hamnade han i skogen utanför Haparanda? Polisen måste vända på alla stenar för att ta reda på vad som hänt. Tiden är knapp, det finns andra som är minst lika intresserade. Som ryska Katja.

Plötsligt blir den lilla gränsstaden platsen för en kedja av brutala händelser som är värre än något Hannah Wester och de andra vid Haparandapolisen kunnat föreställa sig.


Jag har ju läst alla delar om Sebastian Bergman så något nytt av Hans Rosenfeldt kan vara på sin plats.



Kungariket av Jo Nesbø
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2020-09-25
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Roy är en mekaniker som lever ett enkelt liv uppe i bergen. Men friden störs när hans lillebror Carl återvänder till barndomstrakterna med en ny fru och högtflygande planer. Carl är en entreprenör och vill bygga ett stort hotell för att återuppliva bygden, men hemligheter från brödernas barndom gör sig snart påminda. Roy har alltid skyddat Carl, men kanske har lillebror gått för långt för att Roy ska kunna hjälpa honom denna gång. Ska han ta vara på sin broder??

Jo Nesbø behöver ingen förklaring alls.



Den första frosten av Anna Kuru
Genre: Thriller
Serie: Kriuna-serien (1)
Antal sidor: 374
Utgivningsdatum: 2020-09-28
Förlag: Modernista

Från Bokus
Allis kan inte glömma det flämtande ljudet av hur hans lungor töms på luft. Så fort hon blundar på kvällen ser hon hans kropp, inklämd under bilens rostiga underrede på verkstaden i Kiruna. Hon hör det ödesdigra ljudet från domkraften innan allt faller: Det förvridna ansiktet. Blodet som droppar när ambulanspersonalen bär ut honom.

I ett försök att komma undan det plågsamma minnet tar Allis sin tillflykt till en ensligt belägen stuga i de norrländska fjällen, där hon ser fram emot att få vara ensam och återhämta sig. Men det finns en annan stuga i trakten. Där bor Jonas, som försöker läka såren efter sitt spruckna förhållande. Och samtidigt har en man vid namn Raumo lämnat Helsingfors för att fjällvandra i Sverige.

När dessa tre livsöden stegvis vävs ihop och fjällsommaren går mot sitt slut befinner sig Allis i en långt farligare situation än hon någonsin kunnat föreställa sig.


Jag brukar gilla böcker som utspelar sig uppe i norr. En debut är det också, det är alltid spännande.



Marvatten av Ann Rosman
Genre: Kriminalroman
Serie: Karin Adler (7)
Antal sidor: 422
Utgivningsdatum: 2020-09-29
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
1867 totalförstörs flera kvarter i Marstrand av en våldsam brand. Många familjer ställs på bar backe. Johanna, som för en tid sedan kommit som ung piga till Marstrand för att arbeta hos den ogifte guldsmeden, är en av de drabbade. Men var branden en olyckshändelse?

Till samma plats flyttar Lotta nästan hundrafemtio år senare för att driva ett hotell. Kriminalinspektör Karin Adler har nyligen fått sitt första barn och är föräldraledig. Hemma i Marstrand blir hon bekant med Lotta. Samtidigt kopplas Karins poliskollegor, Robert och Folke, in på en arbetsplatsolycka. En matros har omkommit på ett lastfartyg. Eller ligger det ett brott bakom dödsfallet? Och är alla de övningar som Sjöfartsverket gör med sin räddningshelikopter verkligen slumpmässiga?


Åh, äntligen! Som jag har väntat.



Spirande kärlek i bokhandeln för ensamma hjärtan av Annie Darling
Genre: Feelgood
Serie: Bokhandeln för ensamma hjärtan (2)
Antal sidor: 368
Utgivningsdatum: 2020-09-01
Förlag: Historiska Media

Från Bokus
Den introverta och Jane Austen-besatta singeln Verity har ett trivsamt bokhandels- jobb, fyra bossiga systrar och en krävande katt. Hon har tröttnat på vännernas försök till matchmaking och uppfinner istället den perfekta låtsaspojkvännen. Han visar sig vara en praktisk ursäkt att ha till hands, ända tills ett missförstånd leder till att hon träffar en verklig Mr Darcy...

Han är en snobbig arkitekt som inte heller är intresserad av ett förhållande, utan inser det snillrika i att ha Verity som låtsasflickvän. Men klarar de av att ha ett fejkat förhållande utan att bli förälskade på riktigt? Det återstår att se när en sommar står för dörren - full av bröllop, födelsedagar och trädgårdsfester.


Som, sagt, jag behöver mer feelgood. Brittisk brukar också funka bra.



Under samma himmel av Camilla Davidsson
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 309
Utgivningsdatum: 2020-09-02
Förlag: Printz Publishing

Från Bokus
Leo Stemme har allt: ett garage fyllt med dyra sportbilar, stark karisma och stor framgång både hos kvinnor och i yrkeslivet. Ändå är det något som skaver. Relationen till hans två barn är allt annat än bra, han har nyligen blivit lämnad av Susanne, en kvinna han på kort tid blivit väldigt fäst vid.

För att återfå energin, och ro att skriva självbiografin som han har lovat ett förlag, har han köpt ett ensligt beläget hus med utsikt över Jämtlandsfjällen. Här ska han träna, bli kvitt tankarna på Susanne och äntligen få boken klar. Men dagarna går utan att något blir gjort och ångesten och rastlösheten växer.

I den gamla mjölkbutiken på norra Gotland har Susanne äntligen kommit till ro efter en turbulent sommar med Leo. Hon njuter av höstens intåg på ön, gärna tillsammans med Misha, flyttkarlen som kommit att bli en god vän. En dag får hon oväntat mejl från Leo. Susanne tvekar, ska hon svara eller låta saken bero? Hennes beslut får oanade konsekvenser, inte bara för henne utan för många, många fler.


Någon gång ska jag ta tag i den här, så kallade, fristående serien.



Lovisas val av Ruth Kvarnström Jones
Genre: Feelgood
Serie: Halleholm
Antal sidor: 334
Utgivningsdatum: 2020-09-09
Förlag: Printz Publishing

Från Bokus
Lovisa Lindegren lever sitt drömliv i London, tills hon förlorar jobb och självupptagen fästman under en och samma vecka.

Tilltufsad återvänder Lovisa till Halleholm där hon har ärvt sina farföräldrars bageri och kafé på torget; ja, hela det 1700-talshus där farfar Johan bakade sina berömda kanelbullar och farmor Amelia sydde haute couture till Stockholms societet på mellanvåningen.

Men testamentet innehåller en hake: om Lovisa vill sälja egendomen innan hon fyller 30, måste hon sälja till den andra grenen av släkten ? familjen Halleholm. Och efter en tragisk händelse i det förflutna, har Lovisa även ärvt den djupa och bittra fejden mellan släktgrenarna Lindegren och Halleholm.

När industrimagnaten Reuben Halleholm använder all sin korrupta makt för att tvinga Lovisa att sälja huset måste hon överväga sina begränsade val. Vågar hon öppna bageriet på nytt? Har hon det som krävs för att föra familjetraditionen vidare?

Och när Reubens bror Axel återvänder till Halleholm och känslor väcks inom Lovisa blir valet ännu svårare. Hur ska hon kunna stå fast vid lojaliteten mot sin älskade farmor Amelia?


Mer feelgood!



Höst vid Sommen av Camilla Dahlson
Genre: Feelgood
Serie: Sommen (3)
Antal sidor: 200
Utgivningsdatum: 2020-09-10
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
Vanja har varit journalist på dagstidningen i många, många år när förändringens vindar inte bara kommer i kapp utan rent av blåser omkull henne. Börja jobba digitalt eller bli uppsagd är beskedet från cheferna och Vanjas värld sätts i gungning.

Inte heller på hemmafronten finns det stöd eller tröst, Vanjas man Per är helt upptagen av sociala medier och att hänga på krogen med sina betydligt yngre kollegor.

Vanja packar en väska och kör till Svalarps gårds bed & breakfast för att få tid att tänka och fatta ett beslut om jobbet.

Väl där visar det sig att gården har ytterligare en besökare, en författare som skriver på sin kommande bok. Kommer det mötet göra att Vanja tvingas fatta fler och större beslut om framtiden än vad hon hade tänkt när hon kom till Svalarp.


Ännu mer feelgood!



Den lilla bokbussen i Provence av Nina George
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2020-09-14
Förlag: Bazar Förlag

Från Bokus
År 1968 startar Francis Meurienne ett mobilt bibliotek i en liten, blå bokbuss i Provence. Inledningsvis möter han misstänksamhet från lokalbefolkningen, mot litteraturen i allmänhet och dess oförutsägbara effekter i synnerhet. Hans ständiga följeslagare är Marie-Jeanne, en 13-årig flicka med en unik talang hon kan bokstavligen se kärlek och känna vilka hjärtan som är gjorda för varandra. Men hur kan hon utnyttja denna talang och hur kan böckernas magi hjälpa henne?

De är ju helt omöjliga att motstå, de här böckerna med något med bok i titeln...



Glasveranda med sjöutsikt av Hanna Blixt
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2020-09-14
Förlag: Historiska Media

Från Bokus
Nora flyr hals över huvud från sin lägenhet i Stockholm när det visar sig att hennes kontrollerande pojkvän Jonas har varit otrogen. För att få distans till allt tar hon tåget till idylliska Leksand och vännen Vega som erbjuder tröst. Nora får hyra en liten timmerstuga med glasveranda och sjöutsikt, och hon lovar sig själv att aldrig falla för en man igen.

Samtidigt slår den avdankade författaren Claes klorna i den gamle mannen Torsten, som har ett sviktande minne men en fantastisk förmåga att berätta. Något som Claes försöker utnyttja.


Årets julbok kanske?



Bibliotekarien i Auschwitz av Antonio Iturbe
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2020-09-21
Förlag: Bokförlaget Polaris

Från Bokus
Fjortonåriga Dita är en av många som sätts i Auschwitz. Hon tas, tillsammans med sin mamma och pappa, från Terezín-gettot i Prag till det ökända fånglägret. Hon lyckas dock på något sätt anpassa sig till den konstanta terrorn i lägret. Så när den judiske ledaren Freddy Hirsch ber Dita att ta hand om åtta skrifter som fångarna lyckats smuggla in utan att bli upptäckta, säger hon ja. Och blir därmed bibliotekarien i Auschwitz. En roman byggd på den verkliga berättelsen om den fd Auschwitz-fången Dita Kraus. En otrolig berättelse om en flicka som riskerade sitt liv för att hålla böckernas magiska kraft vid liv under Förintelsen.

Jag känner egentligen att jag har läst min ranson om andra världskriget och koncentrationslägren, men denna låter så intressant.



Flickan i skogen av Sam Lloyd
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 334
Utgivningsdatum: 2020-09-24
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Elissa är tretton år när hon kidnappas. Mitt på dagen blir hon inkastad i en bil, nedsövd och bortförd. När hon vaknar ligger hon fastkedjad i en håla under jorden, djupt inne i skogen. Hon har ingen aning om vem hennes kidnappare är, men hans beteende blir allt mer oförutsägbart.

Elijah är en pojke som har ägnat hela sitt liv åt att utforska varje del av skogen, och det är så han hittar Elissa. Elissa inser att den märkliga Elijah är hennes enda chans att komma undan med livet i behåll. Men Elijah vägrar att ringa polisen. Han är glad över att äntligen ha fått en vän. Och han vet hur det här kan sluta. Elissa är inte den första flickan han har hittat fången i skogen.


En ny av Andreas Roman! Det var ju evigheter sedan!



Kärlek och främlingskap av Theodor Kallifatides
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 230
Utgivningsdatum: 2020-09-25
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Christo har lämnat sina föräldrar i Athen och flyttat till Stockholm. Det är sextiotal och det nya studielånet ger honom möjlighet att studera idéhistoria på universitetet - något han alltid velat göra.

Men han är alltför ensam i Stockholm. Det räckte inte att lära sig språket, han måste byta inälvor också. Grekland finns i hans hjärna och hjärta, i hans humor och i alla hans val, men när han möter Rania vänds alla begrepp upp och ned.


Det finns en bokbloggare som har gjort mig väldigt nyfiken på Theodor Kallifatides...



Vinterfjäril av Zinat Pirzadeh
Genre: Drama
Serie: Shirin (2)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2020-09-25
Förlag: Piratförlaget

Från Bokus
Shirin har tagit sitt beslut och nu finns ingen återvändo. Hon och hennes dotter kommer lämna den trasige man som förstörd av krig och droger misshandlar och plågar sin lilla familj.

Flykten sker med hjälp av Shirins älskade mormor, en sofistikerad kvinna som dyrkats av sin man, rest över världen, köpt sina kläder i Paris och som anser att dotterdottern till varje pris förtjänar sin frihet.

Men flykten blir allt annat än enkel. När Shirin är tillbaka på ruta ett i den krigsdrabbade huvudstaden och desperationen är bottenlös, öppnas plötsligt andra dörrar och nya färgstarka bekantskaper sträcker ut en hand. Det finns en väg ut. Men den kommer att gå rakt igenom helvetet.


Den här boken har jag väntat på i över sex år...



Mordkonsulten av Elly Griffiths
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 368
Utgivningsdatum: 2020-09-26
Förlag: Modernista

Från Bokus
När den nittioåriga Peggy Smith hittas död i sitt hem ser polisinspektör Harbinder Kaur till en början inga skäl till misstankar. Peggys hemhjälp, Natalka, redogör för vad som tycks ha varit en naturlig död.

Men det ska snart förändras. Det visar sig att Peggy ljugit om sina hjärtproblem och att hon varit övertygad om att någon förföljde henne. Att hon sedan länge, i hemlighet, agerat »mordkonsult« åt ett antal kända kriminalförfattare, och därför visste mer om mord än vad som är sunt.

När Natalka städar ur Peggys lägenhet blir hon hotad till livet av en maskerad, beväpnad inkräktare. Och Harbinder Kaur börjar tänka att det kanske inte existerar något sådant som ett dödsfall fritt från misstankar, trots allt...


Elly Griffiths är auto-buy. Basta!



Julen enligt Julia av Kristin Emilsson
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 334
Utgivningsdatum: 2020-09-30
Förlag: Printz Publishing

Från Bokus
Julia Grahn avskyr (sitt namn till trots) julen. Kanske skulle det vara annorlunda om hon hade någon att fira den med. Men det har hon inte och efter förra årets tomteincident längtar hon inte efter en jul hemma hos föräldrarna. Det ser helt enkelt inte bättre ut än att hon kommer att fira julen ensam med Mr Merlot och Monsieur Chardonnay som enda sällskap.

Petter Niklasson brottas med andra problem. Arbetet med doktorsavhandlingen går trögt och ex-frun har låtit meddela att hon tänker fira julen på Gotland och ta deras gemensamma dotter med sig. Till på köpet verkar han (sitt namn till trots) ha gått och blivit impotent. Den senaste nätdejten slutade i total förödmjukelse med betoning på mjuk.

När Julia får erbjudandet om att fly stan över julhelgen till ett vackert gammalt stenhus i Visby i utbyte mot att vara kattvakt nappar hon. Vad hon inte vet är att Petter har fått samma erbjudande och han åker dit för att lappa ihop sitt spruckna äktenskap.

Deras första möte blir en katastrof. Därefter går det utför. Och sedan blåser det upp till storm...


Eller är detta årets julbok?

tisdag 25 augusti 2020

Tisdagstrion: Hundar

Tisdag igen. Då är det som vanligt dags för Tisdagstrion som sköts av Ugglan & Boken.

Veckans tema: Hundar.

Hundar har det ju förekommit en och annan i böckerna jag har läst. Jag väljer här att hålla mig till skräcktemat.

1. Väktare av Dean Koontz kan nog vara den mest speciella hund jag har läst om. Läste den tydligen så tidigt som 1991 och det är fortfarande den i särklass bästa bok jag läst av Koontz.

2. Cujo av Stephen King är en helt annan typ av hund. Boken var visserligen otäck, men efter att ha sett filmen så lovade jag mig själv att aldrig någonsin se om den. Det har jag nu inte hållit, men jag har bara sett om den en gång...

3. En hjärtformad ask av Joe Hill innehåller hundar som har lite speciella förmågor.

måndag 24 augusti 2020

Film: The invisible man (2020)

Titel: The invisible man
Originaltitel: The invisible man
Genre: Skräck
Regissör: Leigh Whannell
Manus: Leigh Whannell
Skådespelare: Elisabeth Moss, Oliver Jackson-Cohen, Harriet Dyer, Aldis Hodge, Michael Dorman
Utgivningsår: 2020
Produktionsland: Australien
Längd: 124 min
Serie: -
Såg den på blu-ray 24 juli 2020





Handling
Fast i ett våldsamt och kontrollerande förhållande med en rik och briljant forskare, flyr Cecilia Kass en mörk natt och håller sig gömd med hjälp av sin syster, deras barndomsvän och hans tonårsdotter. Men när Cecilias våldsamma ex begår självmord och lämnar henne med en generös del av sin stora förmögenhet börjar hon misstänka att hans självmord var fejkat. När en rad kusliga sammanträffanden får dödliga konsekvenser och hotar de personer hon älskar mest, börjar Cecilia ifrågasätta sitt förnuft samtidigt som hon desperat försöker bevisa att hon verkligen blir jagad av någon som ingen kan se.

Min kommentar
Jag köper inte speciellt många filmer nu för tiden. Om det beror på att vi tittar på streamingtjänster i stället eller för att det inte görs några bra filmer längre låter jag vara osagt. The invisible man lockade mig i alla fall riktigt mycket, så mycket att jag förbokade den och har väntat otåligt väldigt länge. En regnig och mörk fredag var det äntligen dags.

Den här filmen är tydligen genrebestämd till skräck, men egentligen är det nog mer en psykologisk (relationsthriller) än skräck. Filmen är extremt obehaglig, på det där lite mer subtila sättet (inga fjantiga jump-scares som bara är där för effektens skull). Framför allt så tillåts jag känna själv, endast med hjälp av Elisabeth Moss ansiktsuttryck och (till synes) tomma rum. Jag håller faktiskt andan ibland och drabbas nästan själv av paranoia.

För det mesta skulle man nog kunna säga att filmen är förutsägbar, men det stör inte mig alls här. Det är liksom inte resultatet som är det intressanta utan hur man kommer dit. Ett par händelser är oväntade. På riktigt.

Man får inte veta speciellt mycket om någon karaktär, inga bakgrundshistorier alls. Det passar mig perfekt. Man får liksom bara acceptera att Cecilia har en så god vän, som låter henne bo hos honom på obestämd tid och att något har hänt mellan systrarna som gör att de knappt har någon kontakt. Jag känner inte någon gång att karaktärerna agerar på ett sätt som inte stämmer överens med det man vet. Elisabeth Moss, som spelar Cecilia, är i alla fall helt fantastisk. Jag kan på riktigt känna hennes skräck och frustration när ingen tror på henne.

The invisible man är en aning för utdragen, speciellt i andra halvan, men egentligen är det inget att klaga på. För att gilla den här filmen krävs det förmodligen att man har förmågan att känna empati, att leva sig in i och känna en annan människas känslor. Utan att få allt skrivet på näsan.



Letterboxd hade den 3,6 i genomsnitt (beräknat på 148 461 betyg).
IMDb hade den 7,1 i genomsnitt (beräknat på 120 988 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

söndag 23 augusti 2020

Smakebit på søndag: Ödesmark

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

För en gångs skull så läser jag en bok som är nominerad till Årets bok samma år som den är nominerad. Jag tror att det faktiskt kan vara första gången. Boken som fått den äran är Ödesmark av Stina Jackson. Jag har läst hennes första bok också och jag gillade den, även om jag inte tokälskade den som många andra. Första halvan av den tyckte jag var magisk (sedan blev den en ordinär deckare) och Ödesmark har börjat precis lika magiskt.

Min smakebit är från sida 86:
Liam hukade bland granarna. Skarp gryningssol steg över trädtopparna och fick skallen att värka. Vidar hade klivit ut i gläntan, marken gungade under honom och den tunna kroppen svajade när han rörde sig. Han hade axlarna mot öronen och händerna i hårda nävar framför kroppen som om han beredde sig på strid. En självsäkerhet i rörelserna som vittnade om att han varit stark en gång i tiden, innan åldern smög sig på och gjorde honom till ett lätt byte.

lördag 22 augusti 2020

"Flickan från Terra" av Cornelia Johansson

Författare: Cornelia Johansson
Titel: Flickan från Terra
Genre: Science fiction
Antal sidor: 345
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Fafner Förlag
Utgivningsår: (original) 2020 (min) 2020
Format: Häftad
Källa: Bokhyllan
Utläst: 30 juli 2020




Första meningen: För ungefär femtiotusen år sedan såg en trött rymdkolonisatör planeten Cíbola för första gången och resonerade antagligen att ja, vi lär inte hitta något bättre.

Baksidetext
Priya är arkeolog. Med sitt team besöker hon fjärran planeter och undersöker ruinerna från försvunna civilisationer. Under en utgrävning hittar Priya något häpnadsväckande, koordinaterna till människornas förlorade hemvärld. Nu kan hon bli den första människan på 50000 år som sätter sin fot på Terra. Men resan dit blir oändligt mycket farligare än hon tänkt, och väl där hittar de något helt oväntat. En flicka.

Min kommentar
Det finns tydligen en genre som kallas rymdopera. Den påminner om science fiction, men betydligt mer... lättsam. I brist på mer passande ord. Tänk Guardians of the galaxy. Fafner Förlag har gjort en liten satsning på den genren och Flickan från Terra är den andra boken som släpps (nej, de hör inte ihop på något annat sätt än genremässigt). När jag blev tillfrågad om jag ville läsa så svarade jag så snabbt jag kunde. Ett rungande ja.

Redan från start blir jag förtjust i tonen som genomsyrar allt, inklusive dialogen. Den är rapp och fräck. Och inte ett dugg politiskt korrekt (det finns det andra delar som tar hand om dock). Världen, eller snarare universumet, som målas upp låter fantastisk och den/det befolkas av fantastiska varelser. Jag kan inte se allt (planeter eller varelser) framför mig, men det beror nog på mitt vanliga problem med att se de alltför detaljerade bilderna, som författaren målar upp, för mitt inre öga. Min fantasi/föreställningsvärld verkar inte vara likadan.

Vi startar upp historien på en planet som heter Cíbola. Det verkar vara en förfärlig plats. Inte nog med att ytan är brinnande lava, den befolkas av individer som utan att tveka kliver rätt in i ens privata zon och kräver en kram. Där finns tusenåriga väggmålningar, bland annat en som föreställer en terransk kunglighet. Vid namn Presley. Där och då bestämmer jag mig för att jag gillar den här boken. Nåväl. Man kan tycka att den här förfärliga planeten är en hemsk början. Men det blir värre. Mycket värre.

Min favoritkaraktär får nog vara Maslovi, en stenhård (bokstavligen, hon består delvis av metall) karaktär med ett hjärta av guld. Väldigt långt därinne någonstans. Även introverta Priya är lätt att tycka om, men jag tycker hon försvinner lite efter bokens början. I stället är det andra som tar över och man kan nog säga att alla är speciella.

Något som stör min läsning är att kapitlen är långa. Inte så illa i sig, men här finns inte ett enda naturligt ställe att pausa, som till exempel nya stycken. Varje kapitel är ett enda långt stycke. Det gör att jag läser mindre, eftersom jag inte klarar att sluta läsa mitt i en text.

Två funderingar har jag kvar när boken är utläst. Jag förstår inte riktigt varför Denelles föräldrar bara lämnade henne där. Uppenbarligen var det ju bara att bära ut henne. Den här funderingen är dock inte så "allvarlig". Förklaringen kan helt enkelt vara det man får veta om hennes föräldrar. Min andra undran är större och den fick ingen förklaring alls. Vad betydde det att Lex är den första? Betyder det [spoiler]att hon skulle vara Eva[/spoiler]? Det stör mig att jag inte får veta.

Flickan från Terra är verkligen som Guardians of the galaxy. Till och med den gröna färgen och antennerna är där. Och humorn. Och de fräcka karaktärerna.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,67 i genomsnitt (beräknat på 3 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Flickan från Terra: Marias bokhylla och Tusen sidor.

fredag 21 augusti 2020

En bra vecka

Veckan som gick blev full av överraskningar. Nästan som förr.

Först kom Ek av Frida Andersson Johansson. Jag har inte läst något av henne tidigare, men jag är ganska säker på att jag har sett hennes namn hos andra. Taglinen gör väl egentligen inte alls vad det är tänkt för mig, men när jag läser vad den handlar om så låter den spännande. Tack till Modernista!

Dagen efter att Ek hade kommit så låg det plötsligt två små paket på hallmattan. Den ena boken var De sju morden på Evelyn Hardcastle av Stuart Turton. Onekligen en intressant titel och jag känner mig ännu mer nyfiken när jag läser beskrivningen. Tack till Modernista!

Den andra boken var Slöa hästar av Mick Herron, som var med i mitt inlägg över intressanta boksläpp i juni. Den måste ha blivit försenad. Första delen i en serie, minsann. Och den ska dessutom bli TV-serie, med Gary Oldman i huvudrollen. Tack till Modernista!

torsdag 20 augusti 2020

Hett i hyllan #262

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

En till från Bokmässan 2016.
Den sista olästa från goodiebagen jag fick på feelgoodbubblet blir Jag tror jag älskar dig av Allison Pearson.

Inte heller den här boken kände jag till innan jag hittade den i goodiebagen. Den låter ju faktiskt som att den kan vara lite kul. Trots att David Cassidy inte hörde till mina idoler när jag var ung. Det skulle ju dock kunna tyda på att Petra är i min ålder och det är alltid kul att läsa om människor som man, kanske, har lite mer gemensamt med än de där som böcker ofta tenderar att handla om.

Så här står det på baksidan:
Petras mamma dör och och hennes man träffar en ny, yngre kvinna och det under samma vecka. Inte konstigt då att någonting brister inom Petra när hon i mammans garderob hittar ett brev. Ett brev som säger att Petra som 13-åring vann en träff med sin stora idol David Cassidy. Ett brev som hennes mor undanhållit henne i alla år.

Petra bestämmer sig för att kräva in sitt pris. Att tidningen som lottade ut vinsten inte finns kvar bekymrar henne inte hon ska träffa David Cassidy!

Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

onsdag 19 augusti 2020

"MemoRandum" av Anders de la Motte

Författare: Anders de la Motte
Titel: MemoRandum
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 397
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: MemoRandum 1
Förlag: Månpocket
Utgivningsår: (original) 2014 (min) 2015
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 26 juli 2020




Första meningen: Blåljus... det är hans första tydliga tanke efter att han slagit upp ögonen.

Baksidetext
David Sarac är informatörshanterare vid Stockholmspolisen. Hans jobb är att rekrytera och sköta topphemliga källor. Manipulation, mutor och hot – så länge han levererar resultat ställer ingen några frågor. Men efter en våldsam bilolycka förlorar han minnet. Tappar kontrollen över sitt avancerade nät av svek och lögner. Plötsligt är han lovligt byte för alla som vill åt hans hemligheter. För att skydda sig själv och sina källor måste han återupprätta kontakten med den försvunne infiltratören "Janus", som befinner sig högt upp i den kriminella hierarkin. Flera personer, på båda sidor om lagen, verkar vara beredda att gå över lik för att avslöja "Janus" rätta identitet. Eller kanske för att skydda den?

Min kommentar
För ganska många år sedan läste jag Anders de la Mottes förra serie, den om HP Pettersson, som jag uppskattade väldigt mycket. Självfallet så köpte jag då även denna första del i hans andra serie (och även andra delen, faktiskt), men den har av någon outgrundlig anledning fått stå oläst. Eftersom det är precis sådant här jag vill åtgärda med min utmaning Vi möts igen så tog jag med MemoRandum där i år och det är jag inte alls ledsen för.

Jag är lite besviken på att även denna utspelar sig i Stockholm. Författaren bor ju i Skåne så jag hade hoppats på den miljön, men kanske bodde han i Stockholm när han skrev denna. Eller så lever många författare i villfarelsen att alla vill läsa böcker som utspelar sig i Stockholm. Vad vet jag.

Det här är smart, ovisst och hårdkokt. Inte hårdkokt på det där lite flåsiga, roliga sättet, utan bara hårdkokt. Det är en snabbläst historia, men inte enkel. Här finns mängder av olika trådar redan från början och det är otroligt spännande att se dem vävas ihop. Det är så otroligt smart gjort. Jag var egentligen aldrig riktigt säker på om jag hejade på de goda eller de onda. Självklart hade jag gissningar och även om de var kvalificerade (och även rätt, visade det sig) så var de just det; gissningar.

Ingen karaktär är egentligen sympatisk, i alla fall inte på något självklart sätt och definitivt inte bara. Tempot är högt och angenämt, mest tack vare de korta besöken i varje tråd. Ibland blir det lite för korta ögonblicksbilder (korta stycken), det blir lite som det jag kallar MTV-klipp, men det stör egentligen inte. Slutstriden hade passat i vilken Hollywood-action som helst. Och jag vet inte om jag menar det på ett bra eller dåligt sätt.

Jag har ju mängder av gånger sagt att jag inte alls uppskattar att läsa om korrumperade poliser och andra myndighetspersoner. Det här påståendet behöver uppenbarligen ett klarläggande, för det här gillar jag ju. Skillnaden är att det funkar för mig så länge det inte är de som samtidigt ska vara "hjältarna".

När MemoRandum slutar undrar jag lite försynt vem som eventuellt kan vara kvar till nästa del. Det bästa av allt är ändå att det inte finns några lösa trådar och inga oklarheter. En del skitstövlar går fortfarande ostraffade, men det kanske löser sig i UltiMatum.

Goodreads hade den 3,47 i genomsnitt (beräknat på 519 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om MemoRandum: Lottens bokblogg, Bokberoende och En bok om dagen håller doktorn borta.

tisdag 18 augusti 2020

Tisdagstrion : Jorden runt

Tisdag igen. Då är det som vanligt dags för Tisdagstrion som sköts av Ugglan & Boken.

Veckans tema: Jorden runt.

Det här blir ju lite jobbigt om man tolkar det som jag har gjort. Vi har ju redan rest i Norden, Europa, USA och Asien och jag vill ju inte hela tiden tjata om samma böcker. Vad blir då kvar om man plockar bort allt det där?

1. Deon Meyer har skrivit mängder av böcker som utspelar sig i Sydafrika. Den bästa av de jag har läst är Devils peak.

2. Kelly Rimmer är från Australien och hon har skrivit En mors bekännelse. En bok som tog andan ur mig.

3. Metro 2033 av Dmitrij Gluchovskij utspelar sig i Moskvas tunnelbana efter att världen har förstörts av kärnvapen.