lördag 26 januari 2013

"En hjärtformad ask" av Joe Hill

Genre: Skräck
Antal sidor: 343
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Heart-shaped box
Översättare: Gabriel Setterborg
Serie: -
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: (första) 2007 (min) 2008
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 5 januari 2013


Första meningen: Jude hade en privat samling.

Baksidetext
Skulle du köpa en vålnad? Förmodligen inte.

Men det är just vad Jude Coyne gör, på internet. Coyne är en firad rockstjärna som dragit sig tillbaka till sin gård i North Carolina med sin samling av platinaskivor, ockulta troféer och sin flickvän, Georgia.

Vålnaden som levereras punktligt i en hjärtformad ask är tänkt som ett makabert tillskott till samlingarna.

Men vålnaden vill se Jude Coyne död och begraven. Och det gäller inte bara Coyne. Alla som kommer i vålnadens väg riskerar att gå samma öde till mötes. Jude och Georgia tvingas fly för sina liv. Det blir en skräckfärd till helvetet utan returbiljett, undan vålnaden, utan nåd.

Min kommentar
Första boken jag läser av Joe Hill blir ingen besvikelse och det kommer definitivt bli fler lästa. Trots att jag hade skyhöga förväntningar (jag menar, Stephen Kings son) så klarade den sig galant. Kanske att den inte var riktigt så bra och otäck som jag hade hoppats, men här är ändå en potentiell arvtagare till skräckgenren.

Det allra första jag tänkte var dock inte något positivt. Jag läste pocketutgåvan och teckensnittet i den var rent jobbigt att läsa, det krävdes full belysning för att mina ögon inte skulle ge upp. Och hur kul är det att läsa skräck i full belysning? Nåväl, början av boken var inte helt lysande, det var väldigt pratigt och det händer onekligen saker, men det kändes lite som att de bara sprang runt och blev jagade av vålnaden. När de till slut flyr från huset så sätter det fart. Och hela bakgrunden till historien rullas upp. Inget är som man tror.

Jag gillar hundarna och tycker om tanken att de har en speciell... förmåga när det gäller vålnader. Samtidigt som det skrämmer mig, för ibland händer det att hundar bara helt plötsligt börjar skälla. Utan någon som helst synlig anledning. Kanske är det en vålnad? Annars är det inte så mycket som skrämmer mig någon längre stund. Visserligen är det otäckt, men det jag tycker är läskigast av allt är när skräcken är något jag kan relatera till och som är något mer vardagligt än en hämndlysten vålnad. Det känns liksom inte som att det är något som kan hända vem som helst.

Det finns naturligtvis en del att reta upp sig på här också, som vanligt, och detaljer som inte stämmer stör mig väldigt mycket. Ett exempel är att det i ett rum står en dubbelsäng (sid 197) och bara några sidor senare (sid 211) så är sängen alltför smal för två personer. Det kan visserligen vara ett översättningsfel, men likväl störande. Detaljer är viktiga.

Jag tror att detta är Joe Hills första roman och jag tycker det bådar gott för framtiden. Även om han inte lyckas skrämma mig lika mycket som hans far gör.

Boktipsets estimerade betyg var 3.7. Jag ger den 4.0.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om En hjärtformad ask: Boktoka, Ett hem utan böcker och Pocketbloggen.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

17 kommentarer:

 1. Det låter otroligt spännande och lite skrämmande, precis som jag gillar.
  Jag gillar också dina fina staplar på hur många böcker du läst, försökte mig på något liknande men fixade det inte riktigt.
  Ha en skön lördag
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var onekligen både spännande och skrämmande :)

   Jag försökte hitta din mejladress, men du verkar inte ha satt ut den, tänkte jag kunde skicka den lilla kodsnutten till dig :)

   Radera
  2. Min mail är: mia.eggimann@gmail.com, ja det vore jättegulligt :)

   Radera
 2. Svar
  1. Jag har Horn stående i hyllan nu också :)

   Radera
 3. Uff, låter lite för läskigt. Det där med sängarna är säkert översättningsfel. King size och Queen size brukar en del översättare inte klara av, vi har ju inte de begreppen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag misstänker att det är översättningsfel, det kändes lite så :)

   Jag gillar ju läskigt ;)

   Radera
 4. Vad kul att du gillade den! :) Jag har den som ljudbok, och lyssnar ju bara på böcker när jag ska sova..så den här har förstört min nattsömn några gånger :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir inte så rädd av saker som jag tycker inte kan hända mig, så denna tyckte jag var läskig men det var definitivt inget som störde min nattsömn :) Ja, det var ju det där med hundarna då, men jag har ingen hund så jag behöver inte vara orolig för att den ska skälla utan anledning...

   Radera
 5. Du har blivit taggad att svara på några bokfrågor inne hos mig :) Jag vet inte om du redan gjort den men jag chansade :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag har inte gjort den än. Jag gör den så snart jag kan :)

   Radera
 6. Jag läste den här för ett bra tag sedan och tyckte den var lite seg. Men däremot ska jag ge mig på hans 20th Century Ghosts som har fått fantastiska recensioner så jag har inte gett upp än. Jag menar han är ju en King ju! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Seg tyckte jag nog inte att den blev, men det hände för lite med för många ord ett tag :) Jag köpte Horn innan jag ens börjat läsa denna, men som sagt, han är ju en King :)

   Radera
 7. Tänk hur smaken är olika! Den här tyckte jag var jättebra och skrämmande medan Roman (som jag nyss kommenterade) inte alls skrämde mig!! Visar väl bara på hur olika saker skrämmer olika människor! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det blir så fysiskt som det ändå blev i den här boken så blir jag inte så rädd, det är mer smygandet och det endast anade som skrämmer mig. Även om jag nu kan tycka att hämndlystna vålnader också är otäckt, men det sitter sällan kvar efteråt :)

   Radera