onsdag 23 januari 2013

"Någon i din säng" av Andreas Roman

Genre: Skräck
Antal sidor: 318
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Den svarta trilogin 2
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: (första) 2009 (min) 2009
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 2 januari 2013


Första meningen: "Så här gör du", säger flickan och plockar upp musslan.

Baksidetext
Vem skulle kunna tro att Sofia är ensam?

Sofia har allt. Redan vid trettio är hon en framgångsrik författare som har tjänat sin första miljon, rest jorden runt och bor i en underbar etagelägenhet. Sofia är vacker och efterfrågad på kändisfester, alla hennes drömmar har gått i uppfyllelse, alla hennes mål är uppnådda.

Men bakom den lyckade fasaden finns den lilla ensamma flickan, som ser en skugga komma ut ur mörkret. Skuggan omfamnar henne och skänker henne bedövande tröst. Han är den enda som ser att Sofia är ensam. Han kommer när hon längtar. Han finns alltid där när alla andra sviktar.

Det finns bara ett litet problem. Skuggan vill inte släppa taget. Vill ha Sofia för sig själv. Vill inte glida tillbaka in i det stumma mörkret. Inte utan Sofia.

Sofia är inte längre ensam. Bara livrädd.

Min kommentar
För drygt ett år sedan läste jag första delen, Mörkrädd, och det var faktiskt lite vad jag blev under tiden. Någon i din säng gjorde mig inte heller besviken.

Det här är precis vad som lyckas skrämma mig; mörkt, suggestivt och en otäck krypande skräck. När jag läser sådana här böcker blir det plötsligt väldigt viktigt att alla garderobsdörrar är helt stängda och jag får också en väldig motvilja mot att gå in i mörka rum. Då har man lyckats. Jag är väldigt glad över att jag inte hade låtsasvänner när jag var liten...

Trots att jag inte alls kan relatera till Sofias självpåtagna isolering som vuxen så känns det som att det skulle kunna vara så. Ibland blir jag väldigt irriterad på henne, hon är rent oförskämd mot andra människor. En förklaring kan vara hennes tragiska barndom, som man får veta allt om i små portioner. Jag blir riktigt ledsen när jag läser om hennes självupptagna föräldrar, som lovar och lovar, men inte håller.

I avsnitten som handlar om Sofias barndom dyker David från Mörkrädd upp och här får man veta bakgrunden till hans mörkrädsla. Faktum är att den boken blev väldigt mycket otäckare efter jag läst Någon i din säng. De här tillbakablickarna är nog det mest otäcka. Det som händer i nutid är visserligen också läskigt, men där är det mer högljudd skräck, inte det krypande ovissa. Och jag tycker verkligen synd om grannen Bo, som blir indragen i allt det här. Han är en synnerligen trevlig granne och faktiskt min favorit i boken.

Slutet lämnar en del att önska, det blir lite väl lyckligt och kletigt. Kanske ändrar jag uppfattning när tredje boken kommer ut, för tydligen ska detta bli en trilogi och enligt uppgift ska den tredje också bli den mest otäcka. Låter bra.

Boktipsets estimerade betyg var 4.2. Jag ger den 4.0.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Någon i din säng: Snowflakes in rain, Du är vad du läser och Bokstävlarna.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

10 kommentarer:

 1. Det låter onekligen spännande och som en väldigt bra bok :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror faktiskt att jag måste leta reda på fler böcker av Andreas Roman. Detta är en typ av skräck som jag gillar :)

   Radera
 2. Jag känner igen Mörkrädd, det kanske är hos dig jag läst on den? Coolast är att du läste ut denna bok i framtiden, hur gjorde du då? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två väldigt bra böcker, om man gillar den genren.

   Det är faktiskt en hemlighet hur jag läste den i framtiden, men... för att inte det ska vara alltför konstigt så ändrade jag datumet till nutid ;)

   Radera
 3. Både Mörkrädd och Någon i din säng står och väntar på mig i bokhyllan. Jag har faktiskt inte vågat läsa dem ännu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är ju det som är problemet litegrann. Jag läser mest på kvällar och då är det inte så bra med en bok man blir mörkrädd av :)

   Radera
 4. Fy vad läskigt detta verkar definitivt som böcker jag borde hålla mig långt borta från! Samtidigt blir jag ju lite nyfiken:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skräckblandad förtjusning tror jag det kan kallas :)

   Radera
 5. Jag visste inte att det var början på en triologi! Även om man förstår att böckerna hänger ihop så är de ändå relativt olika tycker jag. jag var inte imponerad av någon av de här böckerna och tycker att det var lite för mycket skuggor och kvistskrammel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är tveksam om den tredje boken någonsin kommer ut, han har ju tydligen börjat skriva på något annat nu.

   Det är ju det att vi är olika som gör allt så spännande :) Det är skuggor som skrämmer mig...

   Radera