fredag 25 januari 2013

Bokbloggsjerka 25 – 28 januari

Det var ju fredag alldeles nyss...? Den här veckan har verkligen sprungit fram för mig och nu är det minsann fredag igen och då självfallet dags för Annikas bokbloggsjerka.

Veckan uppgift är: Är du 100% ärlig i dina recensioner/omdömen?

Här skulle jag ju kunna vara så tråkig att jag bara svarar ett enkelt ja. Det skulle ju bli lite trist så jag ordbajsar lite...

Jag vill ju inte vara elak när jag skriver om en bok, så jag försöker kanske att uttrycka mig lite snällare än att "din bok suger". Även om jag har tyckt det. Trots allt så är det ju en smaksak vad man gillar och om det är så att boken helt enkelt inte passar mig, men jag kan förstå varför andra fastnar för den så skriver jag det. Om det däremot vimlar av stavfel och annat slarv så är jag inte lika snäll. Om författare och/eller korrekturläsare inte är så seriösa att de rättar tydliga fel, hur ska jag då kunna ta boken på allvar?

32 kommentarer:

 1. Just det. Dåligt korrekturlästa böcker är bara slarvigt... inte en smaksak på samma sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan bli så otroligt irriterad på slarv att det blir omöjligt att vara snäll :)

   Radera
 2. Jag stör mig också om det är massa stavfel eller andra missar. Fast det är nog sånt som jag glömmer ta med när jag skriver om böckerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde nästan jag var ensam om att störa mig på stavfel och liknande, det är nästan ingen annan som nämner det :)

   Radera
 3. Stavning och liknande som inte fungerar kan verkligen förstöra intrycket av en bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att det finns ett fåtal fel stör mig inte så mycket, det är ju ett digert jobb att korrekturläsa, men när det är på var och varannan sida så går jag i taket.

   Radera
 4. Jag skulle nog inte kunna bli författare själv, det dräller av stavfel hos mig. Så det är inget jag tittar på men imponeras av andra bloggare som ser sådant. Jag har Storytel och en del som lyssnar där är rent elaka när de ger sitt utlåtande, alltså typ avundsjuk elak. Jag förstår verkligen inte vitsen med att såra en annan människa.
  Det verka som de flesta bokbloggare tycker ganska lika.
  Ha det bra
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej men, det är ju därför det finns korrekturläsare, man behöver inte kunna stava själv :)

   Ärlighet har inget med elakhet att göra, man kan säga sanningen utan att såra också.

   Radera
 5. Så tycker jag med. Elakhet är bara fult. Det finns alltid andra sätt att uttrycka sig, och som lärare har jag alltid präntat i mina elever att inte bara ge negativ feedback. Det finns alltid något positivt, hur litet det än kan vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oftast går det ju faktiskt att hitta något positivt även i en bok man inte gillat.

   Radera
 6. Ja, stavfel och annat som visar på dåligt hantverk det stör mig enormt. Det kan sänka en hel bok faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir alldeles skogstokig på sådant slarv :)

   Radera
 7. Stavning och sådant kan verkligen störa. Men jag tror jag brukar glömma ta upp det när jag skriver om böckerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bra att du skriver det här nu, jag började tro att det bara var jag som var grinig och gnällig :)

   Radera
 8. Ärlig ska man vara men inte elak. Håller med :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det verkar som att alla tycker lika :)

   Radera
 9. Ärlig men inte elak- så tycker väl alla bloggare idag tror jag! (Jag också)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bokbloggare är snälla människor. Egentligen :)

   Radera
 10. Ja vi verkar tycka väldigt lika de flesta men nu ska jag kritisera dig så jag hoppas du är beredd: Det gäller faktiskt Sara Pepparkaka också så jag ska skälla ut henne också. Någon av er har skrivit om Sorokins Ice Trilogy och jag har boken i min önskelista hos Adlibris. Nu när han blev på tapeten här med en fin nominering så ville jag ju läsa igen vad den av er som har skrivit om honom hade skrivit. Men hos INGEN av er hittar jag några sökrutor eller lästa böcker-listor. Hur ska en fellow bloggerska kunna hitta vad hon söker då? (jättearg smiley)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sorokins Ice Trilogy vet jag inte vad det är så den har jag nog inte skrivit om. Och det där med sökruta, det är något av det värsta jag vet när jag kommer till en bokblogg där man inte kan söka. Så visst finns det en sådan hos mig. Längst upp till vänster finns bloggers egen sökfunktion och den funkar likadant som en man lägger till själv.

   Konstruktiv kritik (som detta var) tas alltid tacksamt emot. Om jag nu inte hade haft sökmöjlighet så skulle jag ju lagt till det :)

   Radera
  2. Ja, NU ser jag den ju! Vad bra! Jag som letade och letade så länge så att jag skulle vara säker på att det inte fanns någon innan jag skrev mitt arga meddelande. :-) Då har jag lärt mig var sökrutorna finns på blogger då! Det var ju vänligt av dig att ta min halvt (för lästa böcker-lista har du väl inte?)oberättigade kritik så värdigt!

   Radera
  3. Hade jag inte själv haft en blogger-blogg så hade jag aldrig vetat var jag skulle leta efter den där lilla rutan. Men bra är den :)

   Lästa böcker lista? Nja, inte mer än listorna man kan hitta i etiketterna, men det är ju inga listor. Så nej, det har jag nog inte :)

   Men du, jag blir lite nyfiken på den här Ice Trilogy... vad är det egentligen? Orden is och trilogi är tydligen något som triggar mig ;)

   Radera
 11. Visst är det tråkigt att bara svara ett enkelt ja, kom väl fram till ungefär samma sak som dig, men tusan vad långt det blev :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste ju utveckla lite, det fick jag lära mig i skolan :)

   Radera
 12. Allting är ju subjektivt när man läser, så det är inte helt omöjligt att två olika människor som läser samma bok har haft två helt olika upplevelser av handlingen.

  Jag kan personligen gå ganska hårt åt korrektur/översättning, därför att där ska förlaget verkligen stödja författaren och lägga ned extratid. Jag tror att författare efter ett tag har arbetat så länge med texten att de blir ordblinda och därför behöver stöd från korrekturläsare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns inte meningsfullt att bli arg för att handlingen i en bok inte passar mig, men precis som du säger, om "efterarbetet" är slarvigt gjort så blir jag irriterad och då är det inte författaren som får en släng av sågningssleven :)

   Radera
 13. Ja, det har du rätt i, är den dåligt bearbetat då förtjänar den inte den respekten, men annars så undviker jag att totalsåga böcker (även om tidningsrecensenter inte verkar akta sig för det...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att totalsåga en bok för att man inte gillar språket, handlingen och så vidare, känns inte bra. Det enda jag kan göra är ju att berätta att jag inte gillade den. Andra kanske gör det :)

   Radera
 14. Håller helt med dig. Dåligt översatta eller korrekturlästa böcker stör mig också mycket, men om jag bara inte gillar handligen är jag lite "snällare".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Handling och liknande är ju ändå en smaksak så det kan jag liksom bara inte totalsåga, men dåligt efterarbete är en helt annan sak.

   Radera