söndag 6 januari 2013

En smakebit på søndag: Kritikern


En smakebit på søndag är ett stående inslag på den norska bokbloggen Flukten från verkligheten. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Efter ett riktigt långt (och förhoppningsvis härligt) jullov så är äntligen en smakebit på søndag tillbaka. Och naturligtvis har jag ingen riktig att bjuda på. Sent igårkväll läste jag ut Joe Hills En hjärtformad ask och har ännu inte hunnit börja på något nytt. Därför kommer smakebiten direkt från början i Kritikern av Dean Koontz, som jag ju så klart egentligen inte vet något om. Den lär handla om en litteraturkritiker som är ovanligt vass och gillar att såga böcker, helt enkelt ta död på dem. En författare som får en dålig recension råkar stöta på kritikern när de båda äter lunch. Är böcker det enda han kan döda?

En sak har jag lärt mig. Jag kan vrida mig av skratt även om någon riktar en pistol mot mitt huvud. Jag vet inte riktigt vad denna extrema munterhet säger om mig. Det får du avgöra.
     Turen hade varit min ständige följeslagare. Den började en kväll när jag var sex år och pågick i tjugosju år. Min skyddsängel hade gjort ett strålande jobb.
     Min ängel - vi kan kalla honom Ralf - beviljades kanske ett sabbatsår som belöning för sitt utmärkta förvaltarskap. Möjligen fick han ett nytt uppdrag. En period under mitt trettiofjärde år hände det definitivt något med honom, då mörkret hittade oss.

28 kommentarer:

 1. Nå se etter denne på norsk, hørtes spennende ut :)

  SvaraRadera
 2. Denne høres spennende så spennende ut at jeg må sjekke denne litt ut. Tusen takk for smakebiten og ha en fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har bara kommit ett 30-tal sidor in, men det känns som en bok man inte vill lägga ifrån sig innan den är utläst :)

   Radera
 3. Tack för smakbiten:-) Tror faktiskt aldrig jag läst något av Dean Koontz.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han var länge en av mina favoriter, men ett tag skrev han... inte så bra ;)

   Radera
 4. En Koontz bok som jag inte har läst! Har ju läst en hel del, men så har han ju skrivit en hel del också:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är bara ett halvår gammal, på svenska, och den verkar än så länge ganska bra.

   Radera
 5. Jeg har lest mange Koontzbøker for flere år siden. De ble så nifse at jeg sluttet å lese han, men nå frister det til å ta han fram igjen! Takk for smakebiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De tidiga böckerna av Koontz är ganska otäcka, men det är det jag gillar :)

   Radera
 6. Låter spännande! Jag har aldrig läst något av Koontz, men om jag skulle göra det skulle jag nog välja att läsa den här :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste erkänna att jag är lite överraskad av den än så länge. Den är rolig (cynism och ironi är säkra kort hos mig) och helt oväntade sanningar dyker upp här och där :)

   Radera
 7. Har lest en bok av Dean Koontz og jeg skal helt klart lese flere:) Likte boken av han og denne høres jo veldig spennende ut:) Takk for smakebiten og ha en fin fin søndag!:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han kan ju vara antingen bu eller bä och för denna hoppas jag på bä :)

   Radera
 8. En fin smakebit! Dean Koontz er en forfatter jeg har glemt. Jeg leste mye av han på 90-tallet, men så forsvant han ut av leselistene mine og det er litt rart siden jeg liker bøkene hans. Det kan være godt å bli minnet om en forfattere av og til - så nå skal jeg putte han tilbake på leselisten! :-)
  Ha en fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ibland försvinner författare bara ur minnet på något sätt. Koontz har nog alltid hållt sig kvar hos mig även om jag inte alltid gillat det jag läst.

   Radera
 9. Jeg vet at jeg har lest noe av Dean Koontz, men klarer ikke å komme på hva den het. Han har jo skrevet mange bøker, og denne høres absolutt spennende ut. Ha en fin søndag videre :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han har ju skrivit en del ja, han är väldigt produktiv även om takten kanske minskat de senaste åren :)

   Radera
 10. Fin smakebit, lenge siden jeg har lest noe av Koont, kanskje jeg skal prøve igjen? God søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kanske är dags? Det finns ju en del att välja bland :)

   Radera
 11. Hoppas det är en spännade bok du tänker börja på. Ha en fin söndag!

  SvaraRadera
 12. Likte denne smakebiten veldig godt! Har aldri lest noe av denne forfatteren, tror jeg, men det spørs om jeg ikke burde gjøre noe med det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du gillar skräck/thriller så är han ett hett tips :)

   Radera
 13. Lät spännande! tack för tipset :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas den fortsätter lika bra som den börjat.

   Radera