torsdag 3 januari 2013

"Borta bäst" av Sara Kadefors

Genre: Drama
Antal sidor: 346
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Pocketförlaget
Utgivningsår: (första) 2009 (min) 2010
Format: Pocket
Källa: Bokhylla
Utläst: 18 december 2012

Första meningen: När man ser ut genom fönstret känns det som om man är mitt inne i skogen med björkarna runt omkring och den lilla kullen en bit bort där det växer vitsippor.

Baksidetext
Ingen lägger märke till bilen som står parkerad i den lilla dungen utanför Ikea. Ingen reagerar på kvinnan som kommer ut mellan träden och promenerar mot ingången. Hon är elegant klädd och har ett vackert leende. Hon dricker gratiskaffe innan varuhuset öppnar och äter upp folks kvarlämnade mat.

Kvinnan heter Sylvia. Vem är hon? Vad har hon varit med om? För bara några månader sedan levde hon ett annat, etablerat liv. Efter ett misstag har hon förlorat allt. Nu handlar det om att överleva. Medan Sylvia kämpar för att upprätthålla den perfekta fasaden kommer hon i kontakt med en helt ny värld som förändrar hennes världsbild. Till slut går det inte att fly längre. Hon måste tillbaka till sitt gamla liv, göra upp med den hon en gång var och dem hon en gång lämnat.

Med humor och stort allvar ställer Sara Kadefors frågor om valen man gör i livet. Vem bestämmer egentligen hur man ska leva? Och är det ena mer rätt än det andra?

Min kommentar
Det här är det första jag läser av Sara Kadefors och jag tror att jag med säkerhet kan säga att det inte blir det sista. Det här var bra på så många sätt.

Sylvia själv tycker jag hjärtligt illa om, hon är allt som jag inte gillar; osympatisk, nedlåtande, fördomsfull, känslokall och dömande. Trots att hon själv är hemlös så ser hon sig som så mycket bättre än alla andra socialt utslagna. Ibland blir jag riktigt arg på henne, när hon ser ner på människor som tjänar sitt levebröd på ett sätt som Sylvia inte finner acceptabelt. Och när hon i sitt stilla sinne tänker att de utslagna inte bör kombinera skinnjacka med mjukisbyxor eller när hon tycker att en kvinna som knappt kan gå borde satsa på fotvård, då är nästan måttet rågat.

Men det här är, hur konstigt det än låter, stor humor. Ofta kommer jag på mig själv med att skratta. Inte åt, märk väl, utan med. Det är så dråpligt ibland att det liksom inte går att undvika. Speciellt den allra sista scenen på sängavdelningen på IKEA är obetalbar. Vad hade jag inte gett för att se det där.

Vad som har hänt Sylvia, varför hon plötsligt blivit hemlös efter att ha levt ett ganska normalt Svensson-liv är något vi får veta lite i taget och till slut är hela bilden klar och tydlig. Jag har svårt att förstå just den delen, men ser det inte alls som omöjligt. Men jag tycker ännu mindre om henne. Samtidigt som jag tycker synd om henne. Hennes så kallade vänner tar helt avstånd från henne, i och för sig så är det hon gjort oförlåtligt, men man skulle ju ändå hoppats på lite stöd från sina vänner. Även dottern vägrar att träffa henne, vilket jag egentligen kan förstå, för ibland är Sylvia direkt pinsam. Och faktiskt känner jag lite beundran också. Hon anpassar sig otroligt fort till ett liv utan bostad och bekvämligheter. Kanske för fort, men det vet jag inget om. En stark överlevnadsinstinkt kan nog göra susen i ett sådant här läge.

Jag tycker det är helt fantastiskt att man kan skriva en rolig bok om ett så allvarligt ämne, utan att det blir konstlat och sentimentalt. På något sätt hade nog boken blivit för jobbig att läsa utan humorn.

Boktipsets estimerade betyg var 3.8. Jag ger den 4.0.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Borta bäst: En bok om dagen, hyllan och enligt O.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

6 kommentarer:

 1. Åh, den här boken gäckar mig. Blir liksom aldrig läst, fastän jag släpat med mig den på semester efter semester. Men den verkar ju riktigt bra. Lässuget är tillbaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite hemskt, men jag tyckte boken var rolig mitt i allt det otäcka. Och Sylvia var väldigt lätt att tycka illa om.

   Radera
 2. Har läst en av Sara Kadefors och tyckte inte den var så jättebra, men kanske man skulle ge henne en ny chans...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska nog ta och prova på något mer av henne. Fick lite blodad tand :)

   Radera
 3. Om du gillade den här (vilket jag också gjorde!) rekommenderar jag Fågelbovägen 32 av samma författare. Särskilt som ljudbok - Kadefors är en mycket bra uppläsare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får det bli Fågelbovägen 32 :) Tack för tipset!

   Radera