lördag 1 december 2012

"Devils Peak" av Deon Meyer

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 426
Originalspråk: Engelska (eller Afrikaans)
Originaltitel: Devil's Peak (eller Infanta)
Översättare: Mia Gahne
Serie: Tobela Mpayipheli 3 (och Bennie Griessel 1)
Förlag: Weyler
Utgivningsår: (första) 2007 (min) 2010
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 22 november 2012


Första meningen: Sekunderna innan pastorn vek upp kartongflikarna var det som om världen stannade upp och hon såg allt kristallklart.

Baksidetext
Devils Peak är en topp på Taffelberget, därunder breder Kapstaden ut sig. Men Tobela Mpayipheli, den före detta ANC-soldaten och huvudpersonen från Deon Meyers tidigare romaner, har lämnat staden bakom sig och bosatt sig på landet tillsammans med sin adoptivson. Det är äntligen dags för ett annat, nytt liv, i det nya Sydafrika.

Ett banalt, meningslöst rån mot en bensinmack ändrar allting. Tobelas son vådaskjuts till döds, mördarna grips men kommer undan. Tobela förvandlas till en hämnare. Han vill hämnas inte bara sonen utan allt våld som riktas mot barnen i Sydafrika.

Benny Griessel är en alkoholiserad polis, utsparkad hemifrån och ifrågasatt på jobbet. Grip hämnaren, sluta att dricka, annars är allt över.

Min kommentar
Äntligen! Efter att ha läst och inte tyckt om de två tidigare böckerna av Meyer så fastnade jag slutligen för den här. Många av sakerna jag inte tyckt om finns fortfarande kvar, som de där MTV-klippen som jag bara blir irriterad på, men de är lyckligtvis inte lika många och inte lika korta.

Ett problem, som jag nog mest upplevde i början av boken, var att det inte alltid framgick vem som var berättare i varje stycke. Antingen så var det bara alldeles i inledningen eller så vande jag mig vid det. Här är det tre röster vi får höra, den prostituerade Christine, hämnaren Tobela och den alkoholiserade polisen Bennie. Alla tre historierna går naturligtvis ihop på slutet och de gör det riktigt snyggt.

Det här är en bok om ett land fullt av fördomar och korruption. Ett land som, efter miljöbeskrivningarna att döma, är fantastiskt vacker utåt, men riktigt fult och hemskt inåt. Här snackar vi om våldtäkter av spädbarn för att bota AIDS, prostitution för att klara livhanken, korrumperade poliser, knarkhandlare och en svart man som skipar sin egen rättvisa. Här delas människor upp i vita, svarta, färgade, afrikaans och ska jag vara helt ärligt så är jag inte helt säker på skillnaden, men det är ganska tydligt i boken att var och en av dessa bor och lever på skilda håll och inte uppehåller sig i varandras områden.

Tidigare har jag också stört mig på att det känts som att jag borde veta skillnaden mellan alla stammar och folkslag i Sydafrika, men det upplevde jag inte alls här. Nu var det mer direkt och inte så många antydningar. Ämnet var ju så klart lite annorlunda än vad det varit tidigare, här var ju inte själva motivet rasmotsättningar utan simpel hämnd. En hämnd som kanske inte alltid träffar rätt.

Jag tror faktiskt att det kan ha varit den nye karaktären Bennie Griessels förtjänst att jag gillade detta och just nu är jag glad över att nästa bok om honom redan finns i hyllan.

Boktipsets estimerade betyg var 4.1. Jag ger den 4.0.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Devils Peak: Annika, En trave böcker och Violens boksida.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

2 kommentarer: