söndag 2 december 2012

En smakebit på søndag: Torsdagsänkorna


En smakebit på søndag är ett stående inslag på den norska bokbloggen Flukten från verkligheten. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Just nu läser jag en bok från Argentina, Torsdagsänkorna av Claudia Piñeiro, som handlar om en grupp rika människor som bor i ett inhägnat område, med vakter, murar och allt, utanför Buenos Aires. Det vimlar av tragikomiska stycken i boken, vilket gör det svårt att välja varifrån smakebiten ska komma. Stället jag till slut lyckades välja, handlar om synen på hundar och kommer från sida 213-214.

Vi vet exakt vad de behöver: Balanserat foder av bästa kvalitet, foder som ger hård avföring, små runda pluppar som är lätta att plocka upp. Hälsointyg med alla vaccinationer. Fästingskydd och lopphalsband. Ett "ben" av skinn att bita i. Bad hos veterinären varannan vecka. Regelbunden klippning av klorna så att de inte river sönder saker i huset. En dressör, åtminstone i början, som lär dem de mest grundläggande uppförandereglerna. Sit, när man vill att den ska sitta. Stop, när man vill att den ska stanna. "Du uttalar fel, mormor, det är därför hon inte sätter sig", sa Rita Mansillas dotterdotter en dag. "Du säger siiiit, men det heter sit, med kort i." Och Rita häpnade över hur "bra engelska de lär sig den där skolan". Promenad två eller tre gånger om dagen så de får motion. I Altos de la Cascada finns inga hunddagis, här är det ägaren själv, eller eventuellt hembiträdet, som går ut med hunden. Precis som man förr i tiden kunde se människor som var ute på söndagspromenad för att visa upp sig i sina finkläder, kan man i La Cascada se människor gå på kvällspromenad med hunden i dyra träningskläder och joggingskor med luftkuddar. Eller på inlines, om de är vältränade. Hundarna alltså.

16 kommentarer:

 1. Kul att du läser den nu! Du har rätt, det fanns många stycken att välja på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är den färdigläst och den var verkligen annorlunda. På ett bra sätt :)

   Radera
 2. Herlig smakebit, både "rolig" og "morsom" ;) Ønsker deg en flott søndag, klem fra Anette :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jobbigt med ett ord som betyder så olika saker, det blir så helt fel med rolig på norska :)

   Radera
 3. Artig smakebit, høres ut som en underholdende bok. :)ha en flott søndag videre. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en underhållande bok, men samtidigt oerhört tragisk.

   Radera
 4. Denne smakebiten var helt herlig:-) Ha en fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många komiska situationer i den här boken :)

   Radera
 5. Som hundeeier var smakebiten noe jeg fant likhet til min situasjon; spesielt valg av for. Samtidig som jeg ikke er så heldig at andre tar seg av dem inkl klipp. Takk for smakebiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Människorna i den här boken är inte riktigt lika vanliga människor. Och om jag hade haft en hund så skulle jag nog tagit hand om den själv :)

   Radera
 6. Jag tror inte jag läst nån bok från Argentina till min FN-utmaning. Kanske det skulle passa med denna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är definitivt läsvärd, jag tyckte mycket om den. Hela boken är full av tragikomiska händelser och jag visste aldrig om jag skulle skratta eller gråta.

   Radera
 7. Denne virker interessant , Har ikke sett den på norsk..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är väldigt intressant, livet i Argentina verkar inte vara lika vårt på något sätt :) Hoppas den kommer på norska också.

   Radera
 8. Historien virker interessant, må være litt av et liv å leve så avskjermet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara bott lite så på semestern en gång och det gör jag inte gärna om. Tyckte inte alls om att vara omgärdad av staket och murar.

   Radera