lördag 15 december 2012

"Torsdagsänkorna" av Claudia Piñeiro

Genre: Drama
Antal sidor: 300
Originalspråk: Spanska
Originaltitel: Las viudas de los jueves
Översättare: Yvonne Blank
Serie: -
Förlag: Leopard
Utgivningsår: (första) 2005 (min) 2012
Format: Inbunden
Källa: Rec ex
Utläst: 2 december 2012


Första meningen: Jag öppnade kylskåpet och utan att släppa handtaget blev jag stående med frånvarande, tom blick framför det kalla skenet som lyste upp hyllorna.

Baksidetext
En morgon ligger tre döda kroppar på botten av en pool i ett exklusivt bostadsområde utanför Buenos Aires. De döda männen brukar träffas på herrmiddag varje torsdag. Grannarna är chockade över att det som hänt mitt ibland dem. De lever omgärdade av höga murar och låsta grindar för att stänga ute omvärlden. Bland dem finns ingen fattigdom, inget våld bara perfekta trädgårdar, glittrande pooler och böljande golfbanor.

Vad döljer sig bakom den glättade ytan? Även en till synes bekymmerslös tillvaro rymmer mörka hemligheter och mänskliga svagheter som inte låter sig stängas ute av murar.

Torsdagsänkorna är mycket mer än en spänningsroman. Den är en svidande skildring av ett samhälle på väg att falla samman inifrån.

Min kommentar
Det här är något så ovanligt, för mig, som en argentinsk bok. Det var synnerligen intressant att läsa en bok som utspelar sig i en så annorlunda kultur som detta ju faktiskt är. Även om den nu mest handlade om det rika folket, som barrikaderat sig bakom höga bevakade murar. Men även hos det rika folket finns det problem. Under ytan.

Här är verkligen ytan det absolut viktigaste, att hålla skenet uppe trots att man knappt får ekonomin att gå ihop, att man blir slagen av sin man eller att man blivit av med jobbet. Det finns också mängder av regler, som att tvätt inte får hängas så att grannarna kan se den. Och i ett hem är bokhyllorna fyllda med tomma skal av fem-sex stora författares mest kända böcker, i ett upprepat mönster. Yta framför allt. Här finns heller inga brott innanför murarna, officiellt, utan allt som möjligtvis händer sköts internt och anmäls aldrig till polisen.

Boken är full av tragikomiska situationer där man inte vet om man ska skratta eller gråta och alla karaktärers egenheter beskrivs utan minsta sentimentalitet och utan ursäkter. Allt sker på ett väldigt distanserat sätt, men ändå kommer man nära inpå huvudpersonerna. Man får följa deras innersta tankar och funderingar på väg mot upplösningen.

Berättaren är ibland "jag" (i form av Virginia, en av huvudpersonerna), ibland ett mystiskt "vi", som jag tolkar som hela bostadsområdet och ibland är det en allvetande berättare. Tempus byts mellan presens och imperfekt och det är möjligt att det fanns ett mönster i allt detta, men det gick mig förbi i så fall. Det störde i alla fall inte det minsta. Det enda som möjligtvis störde lite var att dialogen var i ett enda stycke med bara "" mellan replikerna, det fanns ingen indikation på vem som sa vad. Men trots att det ibland var lite jobbigt att läsa de styckena så fick jag samtidigt känslan av att precis så där pratar de i Argentina; allt i en följd utan att hämta andan.

Det här var faktiskt mitt första egenhändigt efterfrågade recensionsexemplar, tack Leopard Förlag.

Boktipset hade inget estimerat betyg, eftersom det bara var sammanlagt sex stycken satta. Genomsnittet var 3.0. Jag ger den 4.5.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Torsdagsänkorna: Lotten, TinaO och Böcker emellan.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

18 kommentarer:

 1. Den här boken har jag gått och sneglat på ett tag. Det verkar fascinerande att läsa om den där ytligheten. Och om Argentina. Nu tror jag nästan att jag gör slag i saken och lånar hem den över jul.
  Fast nu börjar min läsa-över-jul-lista bli löjligt lång - precis som alla såna listor blir. Tror jag att dygnet har 48 timmar bara för att jag råkar vara ledig?? (I wish...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev väldigt positivt överraskad och jag kan mycket väl tänka mig att läsa mer av Claudia Piñeiro.

   Visst skulle det vara skönt om dygnet plötsligt fick 48 timmar under jul och nyår :)

   Radera
 2. Verkar spännande och intressant. Bra tips!

  SvaraRadera
 3. Kul att du också gillade den. Jag tyckte ju också det var spännande att läsa ngt från Argentina!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var helt fascinerad av deras traditioner, speciellt fyrverkerier på julafton :)

   Radera
 4. Den låter spännande den där!

  Och måste säga att du har väldigt intressant sida med bra recensioner! Här ska jag titta nästa gång efter tips jag ska köpa en bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var väldigt bra. Och tack så mycket!

   Radera
 5. Köpte Torsdagsänkorna på Bokmässan, men har inte hunnit läsa den än. Ser fram emot läsning efter att ha läst vad du tyckte!

  SvaraRadera
 6. Bra omtale du har skrevet. Jeg har aldri spurt forlag etter et lesereksemplar, jeg tror ikke jeg noen gang skal gjøre det heller. Jeg har kjøpte bøker (nye og brukte) i hyllen og låner bøker på biblioteket. Men å finne en bok i postkassen må være kjekt. Jeg forstår dere bokbloggere som gjør det. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om jag kommer att göra det igen, men jag kände att jag verkligen ville prova. Och det gick ju bra :)

   Radera
 7. Tänk! Det här inlägget har jag helt missat vilket känns ju helt fy skam ju! Men jag blev riktigt sugen på att läsa den nu och se om jag känner igen mig och känner mig hemma. Tack för tipset :D (Men de där fyverkerierna på julafton är inget roligt. Nyårsafton firas nämligen EXAKT likadant och får mig alltid att längta hem:P)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mäh! Jag tror det var under perioden du hade din bloggpaus, det skulle ju kunna förklara saken :)

   Har du inte läst den så måste du ju faktiskt och så får du berätta om det verkligen är så som hon skriver :)

   Radera
  2. Haha ja i december var jag lite bloggslapp :) Men du! Läste halva boken igår och älskar den. Har en del som jag vill tillägga men hon har verkligen lyckats pricka in som det är på pricken! Otroligt igenkännande för mig :D

   Radera
  3. Härligt! Det ska bli kul att läsa din recension sedan och då vill jag veta allt som saknas också :)

   Radera
 8. Spennende! Jeg må virkelig sette denne boken på leselisten min!
  Takk for fint tips, Monika!

  SvaraRadera