tisdag 18 december 2012

Topp Tio böcker jag läst under 2012


I veckans Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday) kan man ana att året börjar närma sig slutet. Vilka är de tio bästa böckerna jag läst under 2012? Tyvärr är det bara en enda fullpoängare, men 4.5-poängarna är så många att jag måste gallra lite. Dessa hamnar på topp tio och som vanligt är de utan inbördes ordning. Förutom nummer ett i det här fallet.

1. Tom Rob Smiths bok Barn 44 tog mig helt och hållet med storm. Årets enda fullpoängare. Hittills.

1. Stephen Booth har skrivit en serie på, än så länge, tolv böcker om de brittiska kriminalarna Ben Cooper och Diane Fry. Nu har jag äntligen läst den första, Svarta hunden, och den var faktiskt alldeles lysande.

2. En alldeles oväntad upplevelse fick jag i Beate Grimsruds En dåre fri, som handlar om en schizofren kvinnas kamp för ett drägligt liv.

3. Lars Kepler får vara med här också, bara för att Hypnotisören var så spännande att jag knappt kunde lägga ifrån mig den. Kvalitativt var det kanske inte det bästa jag läst.

4. Flera böcker om A-gruppen av Arne Dahl kvalificerar sig till topp tio också. Kalla det fusk om du vill, men man kan faktiskt nästan ta vilken som helst i serien. De håller en väldigt hög standard.

5. Den mest annorlunda bok jag läst i år måste vara Jasper Ffordes Var är Jane Eyre? Det är en fullkomligt tokig bok om litteraturpoliser och bokkaraktärer som blir kidnappade och bortraderade ur sina böcker.

6. Dödergök av Katarina Wennstam var en riktig blodtryckshöjare och jag älskar böcker som får mig att känna saker. Nästan oavsett vad.

7. En bok som verkligen lyckats finnas kvar hos mig i stort sett hela året är den släktkrönikeliknande Vi, de drunknade av Carsten Jensen.

8. Torsdagsänkorna av Claudia Piñeiro blev kanske lite oväntat en favorit. Det var otroligt intressant att läsa om de rika, bekymmerslösa(?) argentinarna i sin skyddade, inhägnade miljö.

9. Naturligtvis hamnar Åsa Larssons Till offer år Molok här också. Det finns ingen som kan få mig att glömma att det är en deckare jag läser, på samma sätt som Åsa Larsson.

10. Författarduon Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren har skrivit två helt fantastiska böcker, Cirkeln och Eld. De platsar här båda två.

6 kommentarer:

 1. Ja jag tycker du har missat något när du inte har läst böckerna av Camilla Grebe och Åsa Träff :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får kanske ta och åtgärda det då :)

   Radera
 2. "Var är Jane Eyre?" och "En dåre fri" är två böcker jag gärna skulle vilja läsa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är väldigt olika, men väldigt bra båda två. Jag kan verkligen rekommendera dem.

   Radera
 3. Får ge mig på Åsa Larssons senaste snart känner jag.. de första gillade jag inte direkt men boken som kom innan Molok var betydligt bättre så hoppas det är samma stuk :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju gillat alla hennes böcker, men denna tycker jag nog var en av de bättre :)

   Radera