torsdag 6 december 2012

Min litterära resa i november 2012

November hade alla förutsättningar att bli en bra läsmånad, både avseende kvantitet och kvalitet, men sedan blev kombinationen av dålig bok och nytt jobb förödande för både och. Spridningen är lite dålig också, hälften av böckerna kommer från de brittiska öarna.

Månaden började i fantasilandet Alagaësias (som representeras av Paradise Valley, Montana) där slutstriden mellan alla andra och Galbatorix närmar sig. Här rasar strider med drakar, dvärgar, alver, urgaler, människor och annat. Och det vandras, vandras och vandras. (Brisingr)

Sedan förflyttade jag mig till Stockholm där en rekordvinst delades ut och plötsligt ändrade sig hela livet. Prostituerade, maffia, tiggare och välgörenhetsorganisationer vill alla åt de där pengarna. (Rekordvinnaren)

Resan gick vidare till, inte en fiktiv plats (Swindon), men dock en fiktiv tid. Här finns det litteraturpoliser som ska se till att det inte fuskas med hårdvalutan litteratur. Litterära karaktärer kan kidnappas och suddas ut om vissa mojänger hamnar i fel händer. (Var är Jane Eyre?)

Jag håller mig kvar på de brittiska öarna och hamnar i Peak District, där en flicka hittas mördad och det kryllar av märkliga och mystiska personer bland de gröna kullarna. Könsrollerna är lite omkastade, intressant nog, med en mjuk och mesig man som jobbar med en tuff och ambitiös kvinna. (Svarta hunden)

Färden fortsätter sedan till Sydafrika där måttet blir rågat för en man vars son skjuts till döds bara för att han råkar befinna sig på fel plats. Det moraliska dilemmat är solklart; får man döda mördare och pedofiler som sluppit undan lagens långa arm? (Devils Peak)

Månaden avslutas på de brittiska öarna, den här gången i Skottland. En man, en journalist, hittas mördad och allt fullkomligt skriker IRA. När sedan även hans kollega, en fotograf, hittas död kan man börja fundera på om detta möjligtvis kan ha att göra med en bok som de två, numera döda, var på väg att ge ut. (Sista andetaget)


Visa November 2012 på en större karta

2 kommentarer:

  1. Spännande beskrivet om din litterära resa! :) Devil's Peak lät intressant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den var faktiskt oväntat bra, med tanke på att jag inte gillat de två tidigare speciellt mycket.

      Radera