onsdag 26 december 2012

"Jag är Zlatan Ibrahimovic" av Zlatan Ibrahimovic & David Lagercrantz

Genre: Biografi
Antal sidor: (432)
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Bonnier
Utgivningsår: (första) 2011 (min) 2011
Format: Ljudbok
Uppläsare: Jonas Malmsjö
Källa: Bokhylla
Utläst: 10 december 2012

Första meningen: Pep Guardiola, tränaren i Barcelona, med sina grå kostymer och grubblande miner, kom fram till mig och såg besvärad ut.

Baksidetext
"Varför kom hon inte? Tyckte hon inte om mig längre? Det gick en minut, två, tre, tio minuter, och till slut pallade jag inte längre. Det var värsta förnedringen. Hon har säkert blåst mig, tänkte jag. Vem skulle vilja ha en date med mig? Och så drog jag därifrån. Jag skiter väl i henne, typ. Jag ska ändå bli fotbollstjärna. Men alltså, det var dummaste grejen. Tjejens buss hade bara varit lite försenad. Det var chaffisen som velat ta en cigg eller nåt, och hon kom dit precis efteråt och blev lika ledsen som jag. "

I Jag är Zlatan Ibrahimovic ger han en helt ny och skakande bild av uppväxten i Rosengård. Med sina egna ord berättar han om papporna från den fina sidan av stan som försöker få honom utslängd från Malmö FF. Han berättar om kampen och striderna i Ajax, om köpet till Juventus, succén i Italien och spelskandalen som höll på att förstöra hans karriär. Han berättar om Inter och segrarna, om Mourinho, målen och de stora stjärnorna. Han berättar om Helena, barnen och om livet bakom strålkastarljuset. För första gången avslöjar han precis vad som hände med Pep Guardiola i Barcelona. I Zlatans egen självbiografi får vi det rafflande spelet bakom klubbytena. Vi får en insyn i den absoluta toppfotbollen vi aldrig fått förut.

För första gången får vi hela sanningen om Zlatan Ibrahimovic.

Min kommentar
Jag är ingen fotbollsfantast, men inte heller totalt ointresserad. Mitt intresse ligger på nivån att jag tittar på EM, VM och OS. Inget annat. Jag kan villigt erkänna att jag inte alls gillade Zlatan i början. Han verkade vara på tok för kaxig och självcentrerad, om man skulle döma efter allt han sa och det som skrevs om honom. Men naturligtvis kan jag inte låta bli att vara intresserad av killen som började som en fattig liten kille i Rosengård och nu är en av världens bästa fotbollsspelare. Vilken resa!

Den här ljudboken har stått hemma i ungefär ett år och nu fick jag äntligen tillfälle att lyssna på den. Jag har väldigt svårt för ljudböcker och kan inte alls behålla fokus när bara öronen är sysselsatta, därför blev jag glad när jag upptäckte att det funkade att lyssna på jobbet. Och jag måste säga att Jonas Malmsjö gör ett jättejobb som uppläsare, även för en ovan lyssnare och trots att han uttalar en del skånska orter fel. Ett annat problem jag hade var att jag hade väldigt svårt för alla namn när jag bara hörde dem, jag fick ingen ordbild och många namn kändes väldigt lika. Och efter ett tag fick jag nästan skavsår i öronen av alla upprepningar (det var bara det, helt sjukt, tro mig, uppriktigt sagt, absolut), men faktum är ju att det är precis det som är Zlatan, det är så han pratar. För mig hade nog boken tappat ordentligt i trovärdighet om den varit skriven på något annat sätt. Jag hörde Zlatan hela tiden.

Början var strålande och ibland visste jag inte om jag skulle skratta eller gråta när jag lyssnade på hur den lille, osäkre Zlatan växte upp. Ett tag i mitten blev det lite segt, när han mest påminde om en bortskämd barnrumpa som tyckte att allt var alla andras fel. Men när slutorden kom så började jag fundera på om det verkligen var så bra att lyssna på detta på jobbet, eftersom jag blev alldeles tårögd.

Då kommer vi till det svåra: Hur betygsätter man en biografi? "Ditt liv suger, du får en etta", eller "vilket fantastiskt liv, du får en femma"? Boken berörde mig på djupet och som jag nämnt, jag hörde Zlatan hela tiden. Det här är en bok som jag rekommenderar till alla som är intresserade av en fantastisk resa, oberoende om man gillar fotboll eller ej.

Boktipsets estimerade betyg var 3.2. Jag ger den 4.0.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Jag är Zlatan Ibrahimovic: Malin the writer, Flygarens bokblogg och Bokgalleriet.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

13 kommentarer:

 1. Jag har tänkt läsa den lättlästa boken om Zlatan under 2013 :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde nog att jag skulle gilla boken, men faktum är att jag tyckte mer om den än vad jag gissade :)

   Radera
 2. Det är väl förhoppningsvis inte livet man betygsätter, utan hur det berättas:-) I boken finns en del bilder på tränare och andra personer så man kan kolla samtidigt som man läser, det tyckte jag var en fördel med bokvarianten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fast det är ju lite svårt att berätta intressant om ett riktigt trist liv. Vilket ju inte var fallet med den här boken :)

   Egentligen borde det ju följa med ett häfte med bilderna som finns i boken.

   Radera
 3. Jag gillade den också, men känner mig fortfarande till Zlatan. Jag älskar fotboll och kan njuta av vackra passningar, finurliga finter och makalösa skott. Men jag har liiiite svårt för en 25-åring som söker kickar och vandaliserar någons trädgård i jakt på adrenalinet och som på något sätt tycker sig ha rätt till det eftersom "jag behöver det för att få ur mig skiten" (mina citeringar, inte Zlatan). Mest nyfiken är jag faktiskt på Helena Seger!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ungefär så jag känner också och det som innefattas av mitt "bortskämd barnrumpa" :) Just det där att vissa anser sig ha rätt att göra något, som påverkar någon annan negativt, är en sak jag aldrig kommer att förstå.

   Radera
 4. Ordet kluven föll visst bort! Det är så jag känner mig.

  SvaraRadera
 5. Jag läste boken och hade oväntat stor behållning av den. Lärde mig en massa om transfercirkusen och fann det riktigt intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var onekligen en intressant inblick man fick i de stora pojkarnas sandlåda.

   Radera
 6. Du fick mig riktigt sugen på den här boken trots totalt ointresse för fotboll. Så kanske nästa år...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var lite segt ett tag när det blev väldigt mycket fotboll, men det är verkligen en läsvärd bok.

   Radera
 7. Tyckte också om Zlatan-boken mycket, fastän jag inte trott det. Jag läste i och för sig en e-bok med massor av lullull som videoklipp och fotografier och det var kul i sig. Men jag gillar vad Lagercrantz gjort med språket. Det känns som ju som om det är Zlatans röst (utan att det blir alltför talspråkligt). Snyggt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade varit läckert med lite lullull, jag hade ju inte ens bilder.

   Det var nog nästan det bästa med boken, att språket var så Zlatan :)

   Radera