lördag 29 december 2012

"I midnattens stillhet" av Denise Mina

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 358
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Still midnight
Översättare: Boel Unnerstad
Serie: Alex Morrow 1
Förlag: Bonnier
Utgivningsår: (första) 2009 (min) 2009
Format: Inbunden
Källa: Bokhylla
Utläst: 15 december 2012

Första meningen: En orange plastpåse från Sainsbury's svepte för fulla segel längse med den mörka trottoaren.

Baksidetext
I ett av Glasgows lugna förortsområden får en familj sin söndagsmiddag förstörd när en gammal skåpbil tvärbromsar utanför på gatan och tre okända män tränger sig in i huset. Under pistolhot kräver de en miljon pund. Tumult utbryter, ett skott avlossas och tonårsdottern skadas. Männen kidnappar en av familjens äldre medlemmar och försvinner ut i natten.

Den kvinnliga polisen Alex Morrow sätts på fallet. Vilka är männen? Varför tror de att familjen har så mycket pengar i huset? Och varför tiger familjen som muren?

Min kommentar
Efter att nu ha läst min fjärde bok av Denise Mina så kan jag nog konstatera att detta är en författare som inte alls passar mig. Jag tycker helt enkelt inte om hennes sätt att skriva. Detta är ju en annan serie än den om Paddy Meehan, men mycket går igen.

Något som stör mig väldigt mycket är att det känns som att alla kvinnor är offer. De kan visserligen vara framgångsrika och kämpa på, men på något sätt är det någon annans fel att de har det som de har det. Lite är det just det där "kämpa på" som irriterar mig, de lever liksom alltid i motvind. Och av någon outgrundlig anledning så är det alltid irländare med i böckerna. Jag försöker förtvivlat få in i huvudet att det är i Skottland böckerna utspelar sig, men blir alltid förvirrad av alla irländare som dyker upp och vad har egentligen Denise Mina emot dem.

I just den här boken finns det dock mer att irritera sig på. Här finns lösa trådar som aldrig fick något svar, så vitt jag kan förstå. Vem låg egentligen bakom kidnappningen och från vem hade de fått tipset? Det insinueras också att något hänt Alex och hennes man, visserligen förstår man vad, men inte hur, när, varför. Karaktärerna blir väldigt grunda när man inte får någon bakgrundsinformation. Replikerna är ibland helt tagna ur luften och verkar inte alls ha något samband med resten av texten. Och ibland blir det bara konstigt. När Alex kommer hem en eftermiddag så säger hennes man, Brian, "Sandy...?" Vem f-n är Sandy? Upplösningen är otroligt krystad och har, för mig, ingen som helst trovärdighet.

Nu kan jag i alla fall med säkerhet säga att det inte blir fler böcker om vare sig Paddy Meehan eller Alex Morrow för mig. Ska bara läsa Garnethill-trilogin också...

Boktipsets estimerade betyg var 3.7. Jag ger den 2.5.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om I midnattens stillhet: Annika, Snowflakes in rain och Deckarsystrarna.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

8 kommentarer:

 1. Jag tror det var en i Garnethilltriologin jag läste först och verkligen inte gillade. Sen fick jag en Paddy Mehan i present, och tyckte den var OK (men inte mer).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, det där låter ju inte så bra. Nåja, jag tänker i alla fall inte köpa något mer av Denise Mina nu :)

   Radera
 2. Du tycks verkligen inte komma överens med Denise Mina, nej :). Tur att det finns andra författare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår inte vad problemet är egentligen. Och så vill jag ju så gärna tycka om henne :) Kanske kan i stället hennes böcker bli sådana jag klarar att ge bort.

   Radera
 3. Jag har fortfarande inte läst något av Denise Mina, men tycker du ska ge Hjort Rosenfeldt en chans :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så småningom kommer jag nog fram till Hjorth & Rosenfeldt, men eftersom deras böcker är inköpta i år och jag mest försöker läsa de jag köpt tidigare så dröjer det nog.

   Radera
 4. Har inte tänkt på det där med irländarna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Redan i första boken tyckte jag att jag hade problem med att hålla isär Skottland och Irland. Och det verkar vara likadant i varenda bok. Jättekonstigt.

   Radera