Sidor

lördag 6 juli 2024

Just nu - juli

Första lördagen i månaden hakar jag som vanligt på den ny-gamla kulturkollutmaningen.

Just nu ...

... läser jag ... Skulden man bär av Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt, som är sista delen i serien om psykologen Sebastian Bergman. Förra delen slutade med ett spännande avslöjande så jag ser fram emot det här.

... ser jag på ... ja, nu är det ju mycket fotboll. Som jag visserligen inte aktivt tittar på, men det är svårt att missa. Dark matter är en serie som vi fortfarande inte har sett klart (mest beroende på att vi blev nästan besatta av att se Welcome to Wrexham), men nu ska vi nog hitta tid till det. Tredje säsongen av Lupin ser jag på egen hand.

... lyssnar jag på ... fortfarande koltrasten, faktiskt. Jag tycker det är så skönt med tystnad så jag har sällan på något ljud.

... njuter jag av ... att vara hemma faktiskt. På (den fantastiska) semestern som avslutades för runt en vecka sedan hade vi elva olika sovplatser på tolv nätter. Det är oerhört skönt att sova i sin egen säng, med sin egen kudde och inte behöva stressa iväg med bagage till en buss.

... längtar jag efter ... ingenting. Jag sitter nöjd just nu.

fredag 5 juli 2024

Månadsbokslut juni 2024

Antal lästa böcker i juni 2024: 7

36. Koka björn av Mikael Niemi
37. Somliga linor brister av Varg Gyllander
38. Rörelsen av John Ajvide Lindqvist
39. Nattavaara av Thomas Engström & Margit Richert
40. Tio över ett av Ann-Helén Laestadius
41. Kautokeino, en blodig kniv av Lars Pettersson
42. Den svavelgula himlen av Kjell Westö

Sidor
Totalt lästa2489
Genomsnitt/dag82
Genomsnitt/bok355

Fördelning på antal sidor
1-99:0
100-199:0
200-299:2
300-399:3
400-499:2
500-599:0
600-699:0
700-799:0
800-899:0
900-999:0
1000-1099:0
1100-1199:0
1200-1299:0

Betygsfördelning
1:0
1,5:0
2:0
2,5:0
3:1
3,5:3
4:2
4,5:1
5:0

Snittbetyg: 3,71

Serier
Ingående i serie: 4
Påbörjade serier:3
Avslutade serier:
(läst senast utgivna/översatta)
0

Genre
Drama: 3
Fantasy:0
Feelgood:0
Humor:0
Kriminalroman:1
Romance:0
Science fiction:1
Skräck:1
Thriller:1

Utmaningar
Boktolvan: 1(6/12)
Finish That Series:1(10/18)
Hyllvärmare:7(29/42)
Tre på tre:0(3/3)
Vi möts igen:2(4/6)

Författare
Olika författare: 8
Ej läst tidigare:5

Kvinnor: 1
Män:5
Duo:1

Format
Danskt band/Häftad/Storpocket: 0
E-bok:0
Inbunden/Kartonnage:6
Ljudbok:0
Pocket:1

Språk
Originalspråk (svenska): 7
Originalspråk (engelska):0

Källa
Biblioteksböcker/e-lib: 0
Egen hylla/läsplatta:7
Streamingtjänst:0

Recensionsexemplar: 0

In/ut
Antal nykomna böcker: 0
Antal bortskänkta böcker:0

Månadens nominerade
Månadens bästa: Tio över ett av Ann-Helén Laestadius
Månadens överraskning: Nattavaara av Thomas Engström & Margit Richert
Månadens besvikelse: Koka björn av Mikael Niemi
Månadens roligaste: -
Månadens mysigaste: -
Månadens otäckaste: -

Kommentar:
Läsningen i juni gick lite i vågor, kanske mest för att jag var på semester - en rundresa med buss från Malmö via Stockholm, längs hela Höga kusten, Kiruna ända upp till Lofoten och Nordkap. Och hem över Finland. De första och sista etapperna var mest transportsträckor så där blev det mycket läst, men däremellan läste jag knappt något alls. Tanken var att jag skulle läsa böcker som utspelar sig i trakterna där jag var och det lyckades jag med. Ibland bättre än vad jag ens hade planerat. Sidantalet ökade något, men antalet böcker blev detsamma som förra månaden; sju stycken. Jag tror att det är ett antal som jag börjar känna mig bekväm med. Snittet blev faktiskt samma som i maj, 3, 71.

Fyra av böckerna (Gyllander, Pettersson, Engström & Richert, Lindqvist) ingår i olika serier och tre (3!) av dem är första delen i sin respektive serie. En av dem (Lindqvist) ingår i min Finish That Series-utmaning. En Boktolva blev det också (Westö) och faktiskt två stycken Vi möts igen (Niemi, Gyllander). Samtliga utmaningar går fortfarande bra, jag ligger antingen i fas eller före.

Hyllvärmarläsningen går fantastiskt bra i år. Alla böcker jag läste i juni var faktiskt hyllvärmare. Inte bara var de hyllvärmare utan samtliga var så varma att de varit med i Hett i hyllan. Det var helt omedvetet och det gör mig riktigt glad. Något som däremot inte alls går så bra är läsningen av recensionsexemplar. Inte ett enda sådant blev det.

In- och utflöde stod helt stilla i juni. Inga nya böcker in och inga böcker ut. Så ett nettoresultat på 0. Det är ju bra.

Om månadens bästa: Jag vet inte om det att jag var på plats i Kiruna när jag läste gjorde Tio över ett så bra, men klart bäst var den.
Om månadens överraskning: Nattavaara överraskade ordentligt, eftersom jag hört ganska mycket negativt om den. Mig passade den ypperligt.
Om månadens besvikelse: Förmodligen hade jag felställda förväntningar på Koka björn. Den var inte dålig, men den var inte den bok jag trodde.
Om månadens roligaste: Det var en del humor i många av böckerna, men jag skulle inte kalla någon av dem för rolig.
Om månadens mysigaste: Något mys var det däremot inte i någon av dem.
Om månadens otäckaste: Inte heller skulle jag kalla någon av dem för otäck.

torsdag 4 juli 2024

Hett i hyllan #464

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Då är det dags för lite semesterinköp, juli 2021.
Ett besök i Göteborg, och självklart Adlibris Marknad, resulterade i fyra böcker. Varav två fortfarande är olästa (ändå ett bra resultat, tycker jag). Den ena av dem är Döden går på visning av Anders de la Motte och Måns Nilsson.

Detta är första delen i en serie som utspelar sig på Österlen, skriven av, bland annat, Anders de la Motte. Som sådan så är den faktiskt ett måste. Jag har ännu inte läst någon bok av honom som jag inte har tyckt om. Det här ska tydligen vara en mysig pusseldeckare och det kan ju bli hur bra som helst. Innan jag påbörjar den här serien så har jag dock först tänkt läsa Årstidskvartetten. Så det kan ju dröja ett tag innan jag kommer till denna. Ingen kanske heller blir förvånad när jag nämner att jag redan har köpt andra delen ...

Så här står det på baksidan:
Svek, girighet och mord bland slott, äppelträd och blommande rapsfält. När stjärnmäklaren Jessie Anderson hittas mördad i samband med en husvisning på Österlen dras den fyrkantige och aningen bufflige kommissarien Peter Vinston in i utredningen, trots att han egentligen bara är på besök i trakten. Till sin hjälp får han den lokala polisassistenten Tove Esping, oerfaren men ambitiös och vaken. Kollegerna retar sig på varandra men formar en motvillig vänskap i jakten på sanningen. Bakom trädgårdshäckarna i de idylliska byarna på Skåneslätten lurar en mördare. Frågan är bara vem.
Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

onsdag 3 juli 2024

Bok: Somliga linor brister av Varg Gyllander

Författare: Varg Gyllander
Titel: Somliga linor brister
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 352
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: CSI Stockholm 1
Förlag: Bra Böcker
Utgivningsår: (original) 2009 (min) 2009
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 8 juni 2024




Första meningen: Hennes grepp hårdnade kring hans handled.

Baksidetext
Det är tidig vårmorgon och huvudstaden sover när Jenny Svensson slutar sitt liv, naken i en fontän mitt i city. För kriminaltekniker Ulf Holtz verkar det först röra sig om en olycka, kanske en lek som gått snett. Men det står snart klart att man har med en målmedveten mördare att göra. Endast ett ögonvittne finns, en nära vän till den unga kvinnan, och han är försvunnen.

Några filmsekvenser från en övervakningskamera är allt polisen har att gå efter, i övrigt har mördaren inte lämnat några spår. Och när den unge graffitikonstnären Peter Konstantino dör på ett liknande sätt ökar pressen. Allt mer tyder på att det pågår en människojakt, och rädslan och frustrationen sprider sig.

Offren tycks inte ha någonting gemensamt, men Ulf Holtz vet att människors livstrådar kan korsas på de mest oväntade sätt. Trots den allra nyaste kriminaltekniska kunskapen och utrustningen tar det lång tid innan ett mönster kan skönjas. Långsamt börjar Holtz och hans kollega Pia Levin inse vart allting leder en upptäckt som sätter vänskapen på svåra prov. Holtz misslyckanden i tidigare utredningar förföljer honom, och medan jakten på mördaren pågår kämpar han med sin egen ensamhet och en sorg vars ursprung går att finna långt tillbaka i tiden.

Min kommentar
När jag hade läst ut förra boken så insåg jag att det var för många dagar kvar innan semesterresan och semesterböckerna skulle börja. Alltså fick jag försöka improvisera lite. Då kom jag på att vi även skulle passera Stockholm, så det fick bli en bok därifrån. Somliga linor brister har stått i hyllan sedan 2012 och då kan man ju tycka att det är dags att läsa den.

Detta är första delen i en serie, som tidigare kallades Ulf Holtz och Pia Levin. Nu har den tydligen bytt namn till CSI Stockholm, vilket är ett väldigt passande namn med tanke på att den handlar om kriminaltekniker, men får man göra så? Jag trodde att CSI var ett varumärke, typ. Nåväl, under läsningen så händer det flera gånger att jag på allvar funderar på om detta verkligen är första delen. Det refereras, ofta, till ett gammalt fall och även Holtz fru, på ett sådant sätt att det känns att jag borde känna till det.

Mitt första problem med boken är att saker förklaras för mig som om jag vore dum. Det dyker till och med upp en praktikant så att än mer kan förklaras. Jag tröttnar ganska snabbt på självklarheter, som hur fingeravtryck och DNA fungerar.

Det andra problemet som uppstod var att den överhuvudtaget inte följer de regler som finns för deckare. Till exempel att läsaren ska ha samma chans som polisen att lösa gåtan. Det förutsätter att läsaren får samma information, samtidigt, som polisen. Vid ett flertal tillfällen kom Holtz på något, men läsaren får inte veta vad förrän långt senare. För att inte tala om den allra viktigaste regeln, att den skyldige måste ha introducerats tidigt i berättelsen. Inte, som här, dyka upp från sidan, som gubben i lådan, när boken nästan är slut. Det är kanske egentligen en bagatell, men jag läser ju deckare för problemlösningens skull och hela den idén faller ju med ett sådant här upplägg.

Jag får lite känslan av att författaren desperat har försökt göra Holtz intressant, med ett väldigt udda intresse. Bonsaiträd är definitivt annorlunda, men jag är mest tacksam för att det inte är musik eller whisky, som det ju brukar vara. Visserligen är Holtz polis, men han är inte utredare. Ändå är det han som löser fallet. För märkligt nog så pysslar han ofta med egna idéer och gör utredarnas jobb. I stället för att föra informationen vidare till dem. Jag är inte överdrivet förtjust i poliser som jobbar på egen hand. Och Levin, henne får man inte veta något alls om. Hon är knappt ens en sidekick. Jag blir inte direkt intresserad av eller nyfiken på någon av karaktärerna. Det är bara en hög medelålders män. Inte riktigt, men nästan.

Tempot är långsamt och det är inte överdrivet blodigt. Jag gillar det. Det behöver inte vara full fart hela tiden. Jag får nästan känslan av filmmanus, ibland med väldigt tydliga scenanvisningar. Gnisslet mellan de olika avdelningarna, kriminaltekniker och utredare, är underutnyttjat tycker jag och det löser sig lite för lätt och snabbt.

Somliga linor brister är, trots mina invändningar, en habil deckare om än inte i toppskiktet. Jag gillar ju konceptet med CSI, åtminstone som TV-serie, eftersom jag gillar utredning. Här är det mest kriminalteknisk sådan, i övrigt väldigt mycket känna-på-sig-lösningar (brott mot ännu en deckarregel), vilket jag inte alls uppskattar. Det finns tydligen fem delar i den här serien och jag har två av dem. Får se när de blir lästa.

Goodreads hade den 3,20 i genomsnitt (beräknat på 116 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk
LättsamMystiskBerörande

Andra som bloggat om Somliga linor brister: Tankar från en samlares hjärna, Bokform och Bokstunder

tisdag 2 juli 2024

Tisdagstrion: Bästa läsningen under första halvåret 2024

Tisdag igen. Då är det som vanligt dags för Tisdagstrion som sköts av Ugglan & Boken.

Veckans tema: Bästa läsningen under första halvåret 2024

Det blev faktiskt väldigt enkelt att ta ut de tre bästa. Så här långt har jag satt full pott på en och 4,5 på två.

1. Ragga som du shoppar av Lin Jansson är en vansinnigt rolig och lite sorglig historia om ett kompisgäng i Göteborg. Lyssna gärna på Clara Henrys inläsning. Den är magnifik.

2. Med bergens andetag av Therese Widenfjord är en riktigt fin historia om okomplicerade Ellie och vindflöjeln Nick.

3. Tio över ett av Ann-Helén Laestadius handlar om Maja, som är orolig för att hela Kiruna ska rasa ner i ett gruvhål. Eller specifikt hennes familj. Eftersom ingen annan bryr sig så axlar hon hela ansvaret för att rädda dem.

måndag 1 juli 2024

Film: The equalizer 3 (2023)

Titel: The equalizer 3
Originaltitel: The equalizer 3
Genre: Action
Regissör: Antoine Fuqua
Manus: Richard Wenk
Skådespelare: Denzel Washington, Dakota Fanning, Remo Girone, Gaia Scodellaro, Eugenio Mastrandrea
Utgivningsår: 2023
Produktionsland: USA, Italien
Längd: 104 min
Serie: -
Såg den på Viaplay 31 maj 2024





Handling
Sedan han gav upp sitt liv som lönnmördare för regeringen har Robert McCall kämpat för att gottgöra de fruktansvärda saker han har gjort tidigare och finner en märklig tröst i att bringa rättvisa för de förtryckta. Han har äntligen hittat ett ställe där han kan finna ro, i Kampanien, Italien, men upptäcker att hans nya vänner är under kontroll av Camorran. När händelserna får allvarliga konsekvenser vet McCall vad han måste göra: bli sina vänners beskyddare genom att ta sig an de kriminella.

Min kommentar
Nu fick det räcka med puttenuttiga romantiska komedier, i alla fall ett tag. Jag hade nämligen upptäckt att The equalizer 3 streamade på Viaplay. För mig är det mycket svårt att motstå en film med Denzel Washington. Det var ju så många år sedan sist.

Att man har känt behovet att göra inte bara en, utan två uppföljare förstår jag egentligen inte. Första filmen var riktigt bra. De två efterföljande är inte alls på samma nivå. Jag hade inte koll på att filmen utspelar sig i Italien, men det är en miljö jag verkligen gillar. Det gör mig mycket glad att den dessutom är inspelad på Sorrentohalvön, där jag var förra året, gör mig extra glad.

Ett problem med sådana här filmer är att våldet blir så ... våldsamt. Och grafiskt. Jag gillar inte det. Kanske är det inte överdrivet, men man (jag) behöver verkligen inte se allt. I närbild. Det som gör att filmen får en extra halva i betyg är, trots detta, att det är en ren njutning att se bovarna få stryk. Vilket ju egentligen är den enda anledningen till att se den här typen av film. Jag blir så otroligt arg och frustrerad av vissa brott/brottslingar.

Denzels karaktär är så underbart kylig och han gör det så bra. Mannen är ju ändå snart 70 år. Något som märks. Han är inte lika snabb och smidig i sina rörelser och det är inte i närheten av lika många actionscener. Både han och filmen är ändå tillräckligt bra.

CIA-inblandningen förstår jag inte riktigt, den känns lite märklig, men framför allt inte helt nödvändig. Men det är inte det mest underliga här. Hur kan en vuxen man inte veta vad kebab är? Och hur kan man välja just det att visa upp, när man ska ge exempel på en lokal delikatess (i Italien)?

The equalizer 3 känns lite som The equalizer på semester, men det är underhållning i drygt en och en halv timme. Jag kan helt klart relatera till att finna frid i en liten italiensk by i Kampanien. Se upp för Camorran bara.


Letterboxd hade den 3,0 i genomsnitt (beräknat på 105 954 betyg).
IMDb hade den 6,8 i genomsnitt (beräknat på 121K betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
SpännandeTråkigTrovärdig
KlurigFörutsägbarMystisk
BerörandeOsannolikUnderhållande
Snyggt fotoRoligLångsam
RomantiskFör långFartfylld
SorgligFör kortLäskig