söndag 30 juni 2024

Smakebit på søndag: Den svavelgula himlen

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

I fredags kom vi hem efter den tretton dagar långa bussrundturen och vi har sett så otroligt mycket vackert. Speciellt norra Norge var så vackert att det faktiskt gjorde lite ont i ögonen. Jag har inte hunnit titta på alla foton än, men där finns många skrivbordsbilder att välja på. Vi hade inte alltid tur med vädret, men den allra viktigaste dagen, då vi var på Nordkap, strålade solen från en molnfri himmel. Tyvärr så är det omöjligt att undvika att bli sjuk när man sitter så nära så många andra människor så länge så vi fick med oss lite oönskat sällskap. Tack och lov blev vi inte sjuka förrän de två sista dagarna. Men det blev faktiskt lite komik över det hela när nästan alla i hela bussen sitter och snörvlar och hostar. Som vi ju gjorde mot slutet.

Eftersom resan hemåt gick genom Finland så tyckte jag att jag lika gärna kunde passa på att läsa Kjell Westös Den svavelgula himlen på hemvägen. En bok som faktiskt finns med i min Boktolva i år och den hamnade där redan innan jag visste att vi skulle besöka Finland. Ibland blir saker bara som de ska, utan att man ens försöker. Jag har inte läst många finska böcker och faktum är väl att jag inte har gillat någon av de jag har provat på. Denna verkar faktiskt inte vara något undantag.

Min smakebit är från början av boken:
Jag hade bott där i lite mer än ett år när det hände.
    Ett radhus på Drumsö, längst ute i söder nära Mörtnäs. Bostaden var rymlig och byggd i två plan.
    Mitt arbetsrum låg upptill, i fil med vardagsrummet, och vette ut mot Västerviken och Ormkobbarna. Det var vad jag drömt om hela livet, att bo i stan med utsikt mot havet.

14 kommentarer:

  1. var senast i Norge 1968 med min far, inte så långt från Hisingen egentligen. Tack för smakbiten, vill läsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var mitt första riktiga besök i Norge.

      Radera
  2. jag gillar ofta finska författare. och Westös Tritonus älskade jag. tack för smakebiten! låter som en fin bussresa trots förkylningarna. är så sugen på någon liten resa. får se hur det blir till hösten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu har jag provat fem, sinsemellan helt olika, finska författare och ingen av dem har passat mig speciellt bra.

      Radera
  3. Låter som att ni haft en fin resa trots förkylningen. Den svavelgula himlen var så bra! Hoppas du tycker det med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Resan var riktigt bra, ända fram till förkylningen. Men det var ju på de sista transportsträckorna så det gick ändå ganska bra.

      Radera
  4. Du har gjort en resa jag vill göra, i sommar blir den inte av men står högst på min önskelista att ta mig till fjordarna, trollstigen och uppåt. Vet du, finsk som jag är så borde jag prisa Westö men jag måste erkänna att jag börjat läsa honom två gånger och inte orkat fortsätta. jag förstår inte hans storhet alls! Däremot finns många andra författare som är så värda att läsas, Rosa Liksom är jag förtjust i, hennes språk är fantastiskt. Tack för smakbit, attjo

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi var bara i norra Norge, så Trollstigen har vi kvar att se 🙂

      Just den här boken av Westö tyckte jag inte om i alla fall. Den var på tok för pratig, men det är fullt möjligt att jag provar någon annan av hans böcker. Någon gång.

      Radera
  5. Det var ju synd att det här var en bok du inte tycker om. Men tack för smakbiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade hoppats en del på den- Många verkar ju gilla Westö.

      Radera
  6. Jag har börjat på flera av Westös böcker och inte lyckats ta mig vidare.. men Hägring 38 gillade jag sedan verkligen. Jag ska någon gång göra ett försök med Skymning 41 också.
    Det låter som om du haft en fin resa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det känns nästan lite löjligt bra att höra att även andra har problem med Westös böcker. Jag visste ju inte om mitt motstånd berodde på förkylningen 😬

      Resan var fantastisk!

      Radera
  7. Vilken härlig resa! Westö har jag faktiskt aldrig läst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många gillar ju Westö, men jag är än så länge inte en av dem 😳

      Resan var jobbig, men fantastisk.

      Radera