måndag 3 juni 2024

Film: Upgraded (2024)

Titel: Upgraded
Originaltitel: Upgraded
Genre: Romantisk komedi
Regissör: Carlson Young
Manus: Christine Lenig, Justin Matthews, Luke Spencer Roberts
Skådespelare: Camila Mendes, Archie Renaux, Marisa Tomei, Lena Olin, Anthony Head
Utgivningsår: 2024
Produktionsland: USA
Längd: 105 min
Serie: -
Såg den på Amazon Prime Video 3 maj 2024




Handling
Ana är en ambitiös praktikant som drömmer om en karriär inom konstvärlden samtidigt som hon försöker imponera på sin krävande chef Claire. När hon har uppgraderats till första klass på en arbetsresa träffar hon stilige Will, som missförstår och tror att Ana är sin egen chef – en vit lögn som sätter igång en glamorös kedja av händelser, romantik och möjligheter, tills hennes "oskyldiga" lögn riskerar att komma fram.

Min kommentar
För ganska längesedan nu så blev jag tipsad om Upgraded, jag minns inte längre vem. Tanken var att den skulle bli fredagsfilmen den veckan, men så har det kommit några andra filmer emellan. Nu var det äntligen dags för en romantisk komedi.

Frågan jag ställer mig under och efter filmen är om det verkligen är så vanligt att man ljuger så om sig själv. Det händer ju väldigt ofta på film i alla fall. Eller ljuger och ljuger, hon rättar inte ett missförstånd. Det verkar så dumt att ljuga om man hoppas på mer än en trevlig bekant under en flygning. Annars med. Faktiskt.

Men, är inte det Lena Olin?! utbrister jag plötsligt. Och jo, det var det ju. Tänk att se henne i en Prime-film. Kul också att hitta Saoirse-Monica Jackson från Derry girls här. Inklusive den härliga dialekten. Anthony Head spelar en betydligt trevligare person än vad han gjorde i Ted Lasso och jag tror minsann att han är min favoritkaraktär här. Huvudpersonerna då? Jo, de är också bra och jag tycker nog att de har bra kemi.

Vi måste prata om Anas förfärliga kollegor. Det blir lite Askungen och elaka styvsystrar av det hela. Jag har nog aldrig förstått det där med att vissa känner sig manade att alltid sparka neråt. Det borde nästan vara straffbart att bete sig så där. Jag hade gjort exakt som kvinnan i incheckningsdisken, om jag hade haft möjlighet. Kanske ändå inte så märkligt att de är som de är, med tanke på att chefen inte är mycket bättre. Det är inte direkt någon hälsosam arbetsmiljö.

Förutsägbar, jo det är den allt. Man vet precis hur den ska sluta. Direkt från start. Jag tycker det kommer med genren och det är faktiskt något i alla fall jag förväntar mig. Men filmen och jag är inte riktigt överens om huruvida Ana utnyttjar familjen. Hon bad inte om en enda grej, vad jag kan komma ihåg. De erbjöd sig. Kanske en marginell skillnad, men tillräcklig för mig.

Upgraded var nog vad doktorn ordinerade den här fredagen. Den är rolig, charmig och underhållande och får mig att må bra (förutom de de där hemska kollegorna, men det löser sig ju). Den är betydligt närmre än 4 än 3,5 så jag avrundar uppåt. Jag kan mycket väl tänka mig att se om den.


Letterboxd hade den 2,8 i genomsnitt (beräknat på 134 138 betyg).
IMDb hade den 6,1 i genomsnitt (beräknat på 20K betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkigTrovärdig
KlurigFörutsägbarMystisk
BerörandeOsannolikUnderhållande
Snyggt fotoRoligLångsam
RomantiskFör långFartfylld
SorgligFör kortLäskig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar