onsdag 19 juni 2024

Bok: Flod av döda själar av Liz Moore

Författare: Liz Moore
Titel: Flod av döda själar
Genre: Thriller
Antal sidor: 445
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Long bright river
Översättare: Leif Janzon
Serie: -
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2020 (min) 2022
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 21 maj 2024
Första meningen: Död person påträffad vid Sänkan, Gurney Street.

Baksidetext
I ett område i Philadelphia som brottas med utbrett drogmissbruk har två tidigare oskiljbara systrar hamnat på motsatta sidor av samhället.

Den ena systern, Kacey, lever på gatan och är fast i sitt drogberoende. Den andra, Mickey rör sig på samma gator men som polis. De har ingen kontakt med varandra, men Mickey oroar sig ständigt över sin syster.

Så försvinner Kacey en dag spårlöst, i samma veva som en rad mord begås i Mickeys distrikt. Mickey blir besatt, farligt besatt, av att hitta förövaren – och sin syster – innan det är för sent.

Min kommentar
Flod av döda själar dök upp som en överraskning från förlaget och jag är osäker på om jag kände till den innan. Det kan också ha varit så att jag sett den, men tyckt att den inte verkade vara något för mig. Samtidigt så är den ju tokhyllad, av bland annat självaste Barack Obama. Det skrämmer nästan mer än vad det lockar.

Ibland är det svårt att genrebestämma en bok och frågan är väl egentligen om det ens är lönt ibland. Vad den här boken är, är mycket oklart. Själva brottet är bara en bakgrund för det som är den faktiska huvudberättelsen; den om systrarna. Allt fokus ligger på deras historia. Brottet klaras visserligen upp, men man får inte veta något om varför. Det tycker jag är en brist i en deckare/thriller.

Boken utspelar sig i Philadelphia och det är inte ofta, om någonsin, jag läst en bok därifrån. Man får otaliga beskrivningar om, för historien fullständigt ointressanta saker, staden. Bara för att man har researchat Philadelphias historia så behöver man inte ta med allt man hittade. Om inte boken hade varit lite seg och långrandig, rent generellt, så kanske jag hade uppskattat historielektionerna mer.

Här finns två olika trådar; Då och Nu. Det är nästan mer Då än Nu. Så mycket att jag faktiskt glömmer vad boken handlar om mellan varven. Det blir bättre, men det är lite ologiskt för det finns en hel del Då även i Nu-tråden. Överlag så är det väldigt många ord i den här boken, men det är inte så mycket som händer. Eller som man säger: Mycket snack och lite verkstad.

Mickey är en otroligt självgod och självrättfärdig människa och det är inga bra egenskaper. Hon tycker nog allt att hon är lite bättre än andra, samtidigt som hon tror att alla andra ser ner på henne. Mycket av det förklaras av hennes uppväxt hos moster Gee, som är en rent förfärlig människa. Jag kan lätt se Mickey bli precis så här när hon blir gammal. Det är i alla fall mycket svårt för mig att tycka om henne. Och det blir faktiskt värre.

Det är bara tragiskt att läsa om dessa två systrars uppväxt, som var så nära när de var små/unga, men som nu inte längre har någon kontakt alls. När jag till slut får veta skälet till varför kontakten bröts så förstår jag fullständigt.

Boken tar sig rejält mot slutet, men det uppväger inte det ganska händelselösa som varit fram tills dess. Jag ledsnar ordentligt på att få Mickeys kärlek till sin son nedtryckt i halsen. Oavbrutet och ideligen. Det här är något som jag inte tycker behöver påpekas i det oändliga. Om något så gör det mig misstänksam när det trycks så hårt på något. Och detta är inte det enda som ältas.

Jag kan helt klart förstå att Flod av döda själar tilltalar så många, men för mig blir den för pratig (jag gillar inte när man använder för många ord, inte i det verkliga livet heller) och ospännande. För att vara klassad som en thriller. Om man hade gått på den andra linjen, att kalla den för en samtida roman, så kanske jag hade förväntat mig något annat. För skildrar samtiden, det gör den.

Avdelningen för olika funderingar:
Tyvärr så är boken lite dåligt korrekturläst. Det värsta felet är en pytteliten grej, men det ändrar hela betydelsen. Ett saknat inte i meningen Connie är på listan. gör mig oerhört förvirrad när Mickey, några rader längre fram frågar sig vad det kan betyda att Connie inte är på listan.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 4,04 i genomsnitt (beräknat på 109 950 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk
LättsamMystiskBerörande

Andra som bloggat om Flod av döda själar: hyllan, Breakfast Book Club och Mina skrivna ord

2 kommentarer:

  1. Hm, det låter ju inte så lovande. Och jag hade med samma bok idag i Hett i hyllan :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag såg ju att du hade den där. Många tycker ju om den, men jag är inte en av dem.

      Radera