fredag 28 juni 2024

Kommande böcker juli 2024

Men oj! Så här mycket intressant brukar inte släppas i juli. Och två måste-ha böcker.

Vi som klarade oss av Karin Alfredsson
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 254
Utgivningsdatum: 2024-07-08
Förlag: Brombergs

Från Bokus
Det var aldrig meningen. Det som skulle ha blivit en fredlig klimataktion med ett livsviktigt budskap, blev en katastrof. Ett naivt attentat med fruktansvärda konsekvenser. Bengalerna skulle ju bara varit symboler. Liksom ambulansen.

Senare skulle händelsen beskrivas så här:
"Detonationen var mycket kraftig och hördes mer än tre kilometer bort. Efter några minuter kom fler smällar. Två personer avled omedelbart, två skadades svårt, och en av dem dog på väg till sjukhuset. Alla fönster i folkhögskolans cafédel krossades av tryckvågen."

Det betraktades som ett mirakel att inte fler drabbades. Att det var så många som klarade sig. Det här är berättelsen om dem - de elever, skolpersonal, anhöriga, poliser, brandmän och aktivister som "klarade sig". Eller ...?


Jag är alltid nyfiken på Karin Alfredssons böcker, även om jag har halkat lite efter i läsningen av dem.



Så du vill ha det mörkare av Stephen King
Genre: Skräck
Serie: -
Antal sidor: 639
Utgivningsdatum: 2024-07-23
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Danny Coughlin plågas av en mardröm så verklig att den snarare liknar ett varsel: en utsvulten hund som biter och drar i ett illa nedgrävt kvinnolik. När Danny kör till den övergivna bensinmacken han sett i sina syner upptäcker han till sin fasa att drömmen blivit verklighet. Hur ska han kunna förklara fyndet för polisen utan att själv bli misstänkt för mord?

"Danny Coughlins onda dröm" är en av tolv mästerliga nya noveller av Stephen King, som inte väjer för mörkret i människan. Bland dem finns också "Skallerormar" - en uppföljare till Kingklassikern "Cujo". Som King själv skriver till sina läsare i bokens efterord: "Så ni vill ha det mörkare? Bra. Det vill jag också."


En ny King!



Tretton av Steve Cavanagh
Genre: Thriller
Serie: Eddie Flynn (4)
Antal sidor: 405
Utgivningsdatum: 2024-07-18
Förlag: Norstedts

Från Bokus
I domstolen på Manhattan i New York ska århundradets mordrättegång snart börja. Vid försvarsbänken sitter advokat Eddie Flynn tillsammans med sin klient, Hollywoodstjärnan Bobby Solomon. Allting pekar på att Bobby har mördat sin fru och sin säkerhetschef, och Bobby är dessutom en skicklig skådespelare - ändå är det något som får Eddie att tvivla på hans skuld. På en av de tolv platserna i juryn sitter Joshua Kane. Han är speciell. Det sa i alla fall alltid hans mamma. Att döda faller sig naturligt för honom, och han har dödat för sin plats i juryn. För Kane har en plan. Ett högre syfte. Nu ska en oskyldig man dömas för mord, och Kane tänker njuta av varenda sekund.

Men vad är detta? Det låter ju jätteintressant. Tyvärr så verkar det här vara ännu en av de där serierna som har rörig utgivning. Den är inte första delen som det står hos Bokus, utan den fjärde.



Den lilla skolan på klippan av Jenny Colgan
Genre: Feelgood
Serie: Maggie Adair (1)
Antal sidor: 302
Utgivningsdatum: 2024-07-18
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Det är underbart soligt när läsåret börjar på internatskolan Downey House. Maggie, den nya läraren på skolan, är fast besluten om att hon ska ingjuta hopp och framtidstro i sina elever. Men kommer hennes engagemang i skolan gå ut över förhållandet till hennes trygga, pålitliga och lite tråkiga sambo Stan? Inte blir det enklare när hon möter David McDonald, läraren på pojkarnas internatskola som ligger på andra sidan kullen.

Simone har kommit in på skolan med hjälp av ett stipendie, och hennes mål är att jobba hårt och göra sina föräldrar stolta. Fliss är i sin tur rasande. Hon vill inte alls gå på internatskola och hatar att vara så långt hemifrån. Medan Simone gör allt för att passa in gör Fliss allt för att ta sig därifrån.


Hon fullkomligt spottar ur sig böcker och jag hänger inte alls med i den takten. Men nyfiken blir jag.



Storebror av Skúli Sigurðsson
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 528
Utgivningsdatum: 2024-07-22
Förlag: Modernista

Från Bokus
En svartklädd maskerad person har överfallit och brutalt misshandlat en joggare i ett friluftsområde i Reykjavik. Journalisten Emil Thorsteinsson och hans kollega Magnea Ísaksdóttir börjar gräva i fallet. Emil har källor inom polisen, och Magnea har en användbar kontakt inom akutsjukvården. De misstänker snart att det inte rör sig om ett enstaka fall, utan är ett i en rad av liknande mord. Gemensamt är att offren fått meddelanden fasthäftade på bröstet, med ord som »Våldtäktsman« och »Pedofil«. Paret skriver en första artikel som väcker stor uppmärksamhet.

Gärningsmannen får snart namnet Storebror och den samlade jakten präglas av maktkamp, dels på tidningen - där chefredaktören motsätter sig Emila och Magneas publiceringar - men också inom Reykjavik-polisen, där den erfarne kriminalaren Hé inn frånkopplas fallet när han vill undersöka en möjlig läcka från polisens sida, om personer dömda för sexualbrott.


Ännu en isländsk författare, men en som verkar skriva många fler ord än de andra jag hittills har träffat på.



Ordet är mord av Anthony Horowitz
Genre: Kriminalroman
Serie: Hawthorne & Horowitz (1)
Antal sidor: 250
Utgivningsdatum: 2024-07-08
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
En vacker vårmorgon går den förmögna änkan Diana Cowper in på en begravningsbyrå i London. Hon är där för att arrangera sin egen begravning. Sex timmar senare hittas hon död i sitt hem, strypt med ett gardinsnöre.

Den excentriske privatdetektiven Daniel Hawthorne tar sig an fallet, och söker en författare för att hjälpa honom att dokumentera det mystiska mordet - han vänder sig till Anthony Horowitz. Tillsammans försöker den temperamentsfulle Hawthorne och den medgörlige Horowitz att lösa fallet. Men det står snart klart för författaren att hans partner ruvar på sina egna hemligheter.


Jag har aldrig hört talas om den här serien, men den verkar ha några år på nacken. Dock är Anthony Horowitz ett bekant namn för mig, men då som manusförfattare.



Älskarinnan av Monica Rehn
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2024-07-10
Förlag: Bokförlaget Polaris

Från Bokus
Stjärnadvokaten Manfred Berg skjuts ihjäl i centrala Stockholm och genast fylls nätet av rykten. Det sägs att Manfred var på väg att ta ut skilsmässa och omgivningens dom är tydlig: Julia, golddiggern som gift in sig i den förmögna familjen Berg, måste vara inblandad i hans död.

Julia famlar för att få ihop tillvaron och på begravningen träffar hon Jack, en barndomsvän till Manfred. Snart blir Jack den trygghet både Julia och hennes tvåårige son Adam behöver. Tillsammans flyr de från blickarna och anklagelserna i Stockholm och bosätter sig på Manfreds ensligt belägna släktgård.

Men allt förändras när Jacks gamla vänner Matti och Christine dyker upp. Mot Julias vilja stannar de kvar och tar sig allt större friheter. När Jack plötsligt lämnar gården inser Julia att hon inte kan lita på någon. Långsamt går det upp för henne att det hela tiden funnits en plan. En plan med ödesdigra konsekvenser.


Ännu en bok av henne alltså. Jag har bara läst debuten.



Fyra famnar under marken av Christina Larsson
Genre: Kriminalroman
Serie: Agenturen (4)
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2024-07-17
Förlag: Romanus & Selling

Från Bokus
Äntligen har Louise och Max Olsen rentvåtts från alla brottsmisstankar och är tillbaka i Göteborg. Max driver Agenturen och kontaktas av en person som insisterar på att han ska leta upp en affärsman som tros vara avliden efter en dramatisk konkurs under finanskrisen. Vem har något att vinna på att han är i livet?

Louise, som tröttnat på att vara sjukskriven, är tillbaka vid polisen, men är hon redo? En tandläkare hittas död och Louise och hennes kollegor börjar gräva i hans förflutna. Här tycks finnas en koppling till fallet som Max åtagit sig. Sanningen visar sig vara mer utstuderad än vad Max och Louise har kunnat föreställa sig. Hur långt är en människa beredd att gå för att skydda sig själv och sina väl bevarade hemligheter?


Den här serien har jag inte börjat läsa än, men den finns på min lista. Den utspelar sig ju i Göteborg.



Ung mans färd mot natt av Håkan Nesser
Genre: Kriminalroman
Serie: Barbarotti (9)
Antal sidor: 331
Utgivningsdatum: 2024-07-30
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Det är försommar och betygssättningstider i Kymlinge. Idrottsläraren och före detta mångkamparen Allan Fremling bestämmer sig en kväll - på tvärs mot sina vanliga kosthållningsregler - för att beställa hem en pizza. Innan pizzan hunnit kallna ligger han död i sin egen hall. Två skott i bröstet, ett i huvudet. Kriminalinspektör Borgsen, ofta kallad Sorgsen på grund av sin dystra framtoning, får fallet på sitt bord då han bor i samma bostadsområde. Han lider dock av sviterna efter covid och har svårt att sköta sitt jobb. När ett andra mord inträffar praktiskt taget nedanför Borgsens balkong är det dags för kollegorna Barbarotti och Backman att rycka in på allvar. Kopplingen mellan de bägge morden är oklar och kanske har någon ställt sig frågan: Är det alltid fel att döda?

Va? Ännu en Barbarotti? Så klart.



Bättre än på film av Lynn Painter
Genre: Romance
Serie: Better than the movies (1)
Antal sidor: 352
Utgivningsdatum: 2024-07-16
Förlag: Modernista

Från Bokus
Det var längesen den eviga dagdrömmaren Liz Buxbaums hjärta först fångades av Michael, men han lade aldrig riktigt märke till henne innan han flyttade. Nu är han tillbaka i stan och Liz är beredd att göra allt som krävs för att hamna på hans radar - till och med bli vän med Wes Bennet.

Den irriterande attraktiva grannen i huset bredvid skulle kunna framstå som en potentiell huvudkandidat till hennes rom-com-fantasier, men Wes har varit en plåga sedan barndomen. Upptåg med grodor och halshuggna trädgårdstomtar har inte direkt gjort honom till pojkvänsmaterial. Men av någon anledning är Michael och Wes vänner, vilket betyder att Wes är Liz väg att komma närmare Michael.

Liz börjar umgås med Wes, och tillsammans börjar de smida planer för att få Michael att upptäcka henne. Men någonstans på vägen slås Liz av att hon faktiskt gillar att umgås med Wes - och när de fortsätter att närma sig varandra måste hon omvärdera sina egna tankar om vad kärlek är.


Denna kallas rom-com. En genre jag verkligen gillar när det gäller film. Jag har svårt att tro att det blir lika bra i en bok, men jag är beredd att prova.

4 kommentarer:

  1. Jag tänker att Anthony Horowitz' bok kommer att vara något för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att den är något för mig också.

      Radera
  2. Ordet är mord låter väldigt spännande!

    SvaraRadera
  3. Nu fick även jag ut en inlägg tillslut. Sakta börjar jag komma ikapp med det jag försakat. Det var som du säger, fler böcker än vanligt som kommer ut nu i juli och som jag vill läsa. Jag tog inte med Karin Alfredssons bok men var nära.

    SvaraRadera