måndag 24 juni 2024

Film: A tourist's guide to love (2023)

Titel: A tourist's guide to love
Originaltitel: A tourist's guide to love
Genre: Romantisk komedi
Regissör: Steven K Tsuchida
Manus: Eirene Donohue
Skådespelare: Rachael Leigh Cook, Scott Ly, Ben Feldman, Missi Pyle, Quinn Truc Tran
Utgivningsår: 2023
Produktionsland: USA
Längd: 96 min
Serie: -
Såg den på Netflix 24 maj 2024

Handling
Efter ett oväntat uppbrott från en femårig relation accepterar Amanda, chef på ett stort reseföretag, ett uppdrag: att inkognito åka med en rundresa i Vietnam med ett företag som hennes chef vill lägga bud på. Längs vägen upplever hon spontana äventyr, eftersom resplanen inte alltid fungerar. Resan går utanför den upptrampade stigen, vilket till en början ställer till med problem för Amanda, som varken gillar spontanitet eller tappad kontroll.

Min kommentar
Den här fredagen hade jag plockat ut tre olika filmer, samtliga romantiska komedier (typ), på tre olika streamingtjänster. Sedan fick sambon välja streamingtjänst. Han valde Netflix och det var där A tourist's guide to love fanns. Så kan man faktiskt också lösa problemet med fredagsfilm.

Jag är osäker på om jag hade koll på att resan skulle gå till Vietnam. Då hade den nog faktiskt klättrat i filmlistan. Vietnam har alltid lockat mig, det verkar så otroligt vackert där (och god mat finns det också). Den här filmen är som en lång reklamfilm för Vietnam, för ovanlighetens skull så är den nämligen inspelad där den påstås utspelas. Så lockelsen blev inte direkt mindre av den här filmen.

Detta kan nog kvalificera sig som den mest underliga rundresa jag någonsin har sett. Ibland trodde jag nästan att det bara var reseledaren och en resenär med på resan. De andra är knappt med, inte ens som bakgrund nästan. För mig blir det lite märkligt att en reseledare har tid att ägna i stort sett all tid åt en enda deltagare. Om jag hade varit en av de andra så skulle jag inte ha uppskattat det. Men än märkligare är det nog att, som en helt vanlig resenär, ge reseledaren en mapp med utflyktsmål och rutt.

Även i något så lättsamt som en romantisk komedi så finns det en del tänkvärt att hämta. Som den självklara skillnaden mellan en turist och en resenär: A tourist wants to escape life. A traveller wants to experience it. Och att det borde vara så att alla resebolag ansträngde sig för att få in lite av det autentiska i landet man besöker. Alltså inte bara besöka de vanliga turistfällorna. Och att det är bra att alltid ha en plan B. Här är det mest det oförutsedda som håller sig kvar i minnet.

Hela filmen så funderade jag på varför i hela friden han som spelar John (Ben Feldman) var så bekant. Nu när jag skulle skriva ihop det här inlägget så upptäckte jag att det ju är han som är med i Superstore. Även Rachael Leigh Cook, som spelar Amanda, har jag tydligen sett i en film för några år sedan, men jag kan inte påstå att jag minns vare sig henne eller filmen. I övrigt så tycker jag att alla gör en bra insats. De kan ju inte hjälpa att manuset inte är trovärdigt.

A tourist's guide to love är underhållande, förutsägbar (så klart) från start till slut och inte helt utan charm. Historien och upplägget är dock så osannolikt osannolikt att det bara blir konstigt för mig.


Letterboxd hade den 2,4 i genomsnitt (beräknat på 7 845 betyg).
IMDb hade den 5,8 i genomsnitt (beräknat på 7,1K betyg).
Jag ger den 3,0.
Filmen är
SpännandeTråkigTrovärdig
KlurigFörutsägbarMystisk
BerörandeOsannolikUnderhållande
Snyggt fotoRoligLångsam
RomantiskFör långFartfylld
SorgligFör kortLäskig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar