onsdag 12 juni 2024

Bok: Patrioterna av Pascal Engman

Författare: Pascal Engman
Titel: Patrioterna
Genre: Thriller
Antal sidor: 467
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: (original) 2017 (min) 2018
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 11 maj 2024
Första meningen: Hannah Löwenström satt vid skrivbordet i sin lägenhet i Hägerstensåsen och läste reaktionerna på den artikel hon skrivit i landets största morgontidning Sveriges Allehanda.

Baksidetext
Oron sprider sig på Stockholms nyhetsredaktioner efter mordet på en kvinnlig journalist. Medarbetare som vant sig vid att dagligen få ta emot hot fruktar nu för sina liv. Den unga Madeleine Winther på Nyhetsbladet har dock siktet inställt på något helt annat. Hon vet precis hur hon ska ta sig framåt i karriären och nu är hon på väg att göra ett rejält scoop.

Carl Cederhielm har lovat dyrt och heligt att skydda landet mot fiender. Han och hans båda medsvurna har satt samman en lista med tio namn. De ska hämnas dem som inte själva kan hämnas.

I ett land långt bort längtar en man hem till Sverige. Invånarna i den lilla staden är rädda för honom, han som arbetar som livvakt åt den vapen- och narkotikasmugglande ryssen.

Snart kommer deras liv att vävas samman och Sverige vakna upp till en ny, skoningslös verklighet. För Carl Cederhielm är dock uppdraget långt ifrån slutfört. Det är dags att eliminera nästa person på listan.

Min kommentar
Pascal Engman är ju en författare som det har varit väldigt mycket snack om de senaste åren, men av någon okänd anledning så hamnade hans debut, Patrioterna, aldrig överst i läskön. Då har den ändå stått i hyllan i snart sex år. Till slut får jag ju ta till det enda som verkar hjälpa; ta med den i Boktolvan. Sagt och gjort och nu är den äntligen läst.

Det är nog inte så vanligt att en bok är mer aktuell sex år senare än vad den var när den släpptes från början. Så är nog faktiskt fallet med denna. Tyvärr. För rent tekniskt så hade journalisten fel, när hon påstod att brottsligheten var på väg ner. Det är ju mer precis tvärtom. Vet vi nu. Det är ju inte journalisternas fel dock, kan jag tycka.

När jag började läsa så tänkte jag att det här kan nog aldrig gå vägen. Och då menade jag, mest, för egen del. Jag upptäckte att det berättades i fyra olika trådar. Inklusive alla de perspektivbytena som blir resultatet av det. Ingen blir väl egentligen förvånad när alla trådarna går ihop.

Vi får följa är Madeleine (journalist), August (livvakt åt ryska maffian), Carl (självutnämnd "beskyddare") och Ibrahim (taxichaufför). Det finns egentligen mycket att säga om samtliga, men det orkar jag inte. Madeleine är i alla fall en otäck människa, på så många sätt. En del av förklaringen är nog hennes far, som är ungefär en lika hemsk person. I alla fall att döma av det lilla vi får träffa honom.

De självutnämnda "beskyddarna" känns trovärdiga. Deras sätt att resonera och komma fram till märkliga slutsatser. Försvara sina handlingar. Eventuellt saknar jag lite mer psykologisk insikt. Hur de där tre (eller fyra) blev som de blev, man får strängt taget inte veta så mycket om dem, men jag tycker nog det räcker. Det hade också varit intressant att få veta hur polisen kom fram till att det var Carl de letade efter. Men då hade det ju blivit en helt annan bok.

Jag blir rent förskräckt över vilka som dör. En del av mig tycker det är bra att man aldrig kan känna sig säker. En annan del blir lite arg och ledsen när "fel" personer dödas. Alldeles oavsett det så uppskattar jag verkligen att det inte känns ett dugg tillrättalagt.

Patrioterna innehåller egentligen flera saker som jag verkligen inte gillar i böcker. Många perspektiv. Sanslöst många karaktärer. På något sätt s lyckas ändå Pascal Engman inte bara ro det i land, utan göra det väldigt bra. Perspektivbytena är mycket tydliga och så är även karaktärerna. Ingen är den andra lik. Nu får jag snabbt köpa ikapp mig av alla hans böcker. Det är ju ganska många det.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,74 i genomsnitt (beräknat på 1 131 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk
LättsamMystiskBerörande

Andra som bloggat om Patrioterna: Just nu - Just här, Håkans Hylla och Nilmas bokhylla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar