måndag 10 juni 2024

Film: Ett sista race (2023)

Titel: Ett sista race
Originaltitel: Ett sista race
Genre: Komedi
Regissör: Edward af Sillén
Manus: Edward af Sillén, Vasa, David Hellenius
Skådespelare: David Hellenius, Malin Åkerman, Peter Dalle, Johan Ulveson, Johan Glans
Utgivningsår: 2023
Produktionsland: Sverige
Längd: 108 min
Serie: -
Såg den på TV4 Play 10 maj 2024

Handling
Streetracing-legenden Dennis ska börja ett nytt liv efter att ha varit frånvarande större delen av 16-åriga dottern Hannas uppväxt. Men när han får reda på att Hanna ska delta i ett race med sin nya kille Charlie ger sig han och ex-frun Tove ut på en resa för att stoppa henne. Det blir början på ett hisnande sista race genom Sverige.

Min kommentar
Det var dags att försöka välja fredagsfilm igen och jag visste inte alls vad jag var sugen på. När jag kom till TV4 Play och såg Ett sista race på listan så kände jag att den kunde vara lämplig. En bra uppladdning inför Sveriges premiärmatch i hockey-VM.

Mina förväntningar var inte speciellt höga, men jag vet ju att svensk film sällan uppskattas av "seriösa" filmtittare. Det kan vara så, i det här fallet, att filmsajternas låga betyg beror på att man sett filmen med undertext/dubbad. Skämt är ju svåra att översätta och här är de dessutom väldigt svenska. Precis som hela filmen.

Det kom lite som en överraskning för mig att racet skulle gå från Hjo till Gällivare, men det gjorde det lite extra roligt och det blev en bra uppladdning inför vår resa uppåt om några dagar. Även om sceneriet oftast for förbi väldigt snabbt. Tydligen är detta en re-make av den norska filmen Børning, från 2014. Då gick racet mellan Oslo och Nordkap. Kanske borde vi se den också.

Hela svenska skådespelareliten verkar dyka upp här (vilket inte alls är förvånande, vem skulle inte vilja jobba med Edward af Sillén). Och Johan Glans. Han stjäl varenda scen han är med i, med sin oförglömliga karaktär. Malin Åkerman gör en stabil insats och jag tycker det är jättekul att hon gör svenska filmer. Leffe (Peter Dalle) och Blomman (Johan Ulveson) är den absolut sötaste gubbduo man kan tänka sig. Motsatsen till dem är TT (Jonas Karlsson) och Steffe (Ola Forssmed), som är den mest korkade. Sissela Kyle har en pytteliten, men hysteriskt rolig scen, som Kicki Pippi Titti.

Filmen bjöd på många, ganska rejäla, gapskratt. Visst är här stereotyper, men på precis den nivå som gör att det fortfarande är kul. Det bjöds även på en del överraskningar. Och slutet. Jösses, slutet. Blir det en fortsättning på det? Hur då?

Ett sista race överträffade alla mina (låga) förväntningar. Den är vansinnigt underhållande och rolig nästan hela tiden. Jag kommer alldeles säkert att se om den. Kanske när jag behöver en ordentlig humörhöjare.


Letterboxd hade den 3,1 i genomsnitt (beräknat på 556 betyg).
IMDb hade den 5,2 i genomsnitt (beräknat på 1,1K betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkigTrovärdig
KlurigFörutsägbarMystisk
BerörandeOsannolikUnderhållande
Snyggt fotoRoligLångsam
RomantiskFör långFartfylld
SorgligFör kortLäskig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar