Sidor

tisdag 31 december 2019

Nytt i december

I december är det julafton och det betyder alltid många nya, härliga böcker, men det kom även ett par andra.

Sambon har ett bra jobb. Där lottar de ibland ut böcker och då väljer han, efter bästa förmåga, något som han tror passar mig. Luftburen av Susanne Boll är en bok som jag har kikat på några gånger, men som jag inte har skaffat mig. Det här var ett bra val av sambon, trots att jag nu upptäckte att detta tydligen är andra delen i en serie. Suck.

Det kom ett mejl med en förfrågan, som jag först tänkte tacka nej till. Sedan läste jag lite mer om Stayin' alive av Torbjörn Löwendahl och ändrade mig. Andra meningen i beskrivningen får mig på falla. Jag menar "En pandemi drabbar världen...", vad skulle kunna gå fel där, liksom? Tack till Torbjörn!

Och så kom då Tomten med lite nytt också... Som vanligt levererade han.
En del kära författare/serier bestående av Kniv av Jo Nesbø, Institutet av Stephen King, Offer 2117 av Jussi Adler-Olsen och En cirkel av sten av Elly Griffiths.

Tre bekanta och omtyckta författare samt en ny bekantskap bestående av Bokcirkeln vid världens ände av Frida Skybäck, Kedjan av Adrian McKinty, En man att lita på av Nicholas Searle och Krokodilväktaren  av Katrine Engberg.

Och så två böcker som är lite utanför mina vanliga genrer, men oemotståndliga ändå; I allmänhetens tjänst av Edward Snowden och Göteborgsgrammatik av Lars-Gunnar Andersson.

måndag 30 december 2019

TV-serie: Dark #1 (2017)

Titel: Dark
Originaltitel: Dark
Genre: Science fiction
Skapad av: Baran bo Odar, Jantje Friese
TV-bolag: Netflix
Skådespelare: Louis Hofmann, Maja Schöne, Oliver Masucci, Ana Ratte-Polle, Paul Lux
Premiär: 2017-12-01
Produktionsland: Tyskland
Antal avsnitt: 10
Avsnittslängd: ca 55 min
Såg den på Netflix november-december 2019





Handling
Serien börjar hösten 2019. Den fiktiva tyska småstaden Winden har 33 år tidigare drabbats av en trauma när en ung pojke försvann spårlöst. Nu verkar samma sak upprepas igen. En pojke försvinner i den täta granskogen och spåren leder till det strängt bevakade lokala kärnkraftverket och en otäck labyrintliknande grotta i skogen.

Min kommentar
Dark är en TV-serie som jag länge har varit nyfiken på, den har legat där på Netflix-listan och retat mig. Efter att min svåger berättat att han tittat och gillat så flyttades den upp i kön och till slut var det dags. Jag började titta med stora förhoppningar.

Efter första avsnittet känner jag mig tveksam till om jag verkligen vill se vidare. Början är otroligt rörig (det hjälper verkligen inte med en uttråkad sambo som pratar om annat). Det är massor av människor, man får inte veta hur de hänger ihop. Jag är osäker på om man ens får veta vad de heter. Det blir rena gissningsleken av det hela. Det finns ingen huvudperson utan man följer fyra familjer, med komplicerade kopplingar. Det jag tar med mig är en undran över vad det är med tyskar och lärlingalusingar!?

Det blir inte mindre rörigt när ytterligare en dimension läggs på, plötsligt befinner vi oss i 1986. Samma människor, men 33 år yngre. För att göra det än besvärligare kommer det efter några avsnitt ännu en dimension. 1953, även här med samma människor. I alla fall de som fanns då. Plus de som dyker upp från andra år. Tidsresor ger mig alltid huvudvärk. Jag önskar verkligen att jag hade varit mer uppmärksam i början för det blir för krångligt med allt hoppande i olika tider när jag inte vet vem som är vem. De tre sista avsnitten är riktigt bra och jag börjar få kläm på karaktärerna. Det kan vara tack vare att sambon mestadels sover då.

Dark lämpar sig för binge-watching, vilket jag tyvärr inte gjorde, men jag är helt säker på att den skulle vinna på det. Det verkar som att många jämför den med Stranger things, vilket jag överhuvudtaget inte förstår. Här finns inte ett spår av övernaturlighet (nej, tidsresor är inte övernaturliga enligt mig), det finns ingen mysig 80-talsnostalgi (även om musiken ibland får mig att le igenkännande) och det finns inga färgexplosioner. Det är i sanning mörkt här.

Andra säsongen finns redan på Netflix och jag tror att jag vill se den. Ett tips för de som behöver fräscha upp minnet inför det är att kolla resumén här.

Säsongsavslutning [spoiler]Jonas Kahnwald anno 2052 spränger grottan 2019, vilket får Jonas anno 2019 att förflyttas till 2052.[/spoiler]



TV Time har serien 9,76 i genomsnitt.
IMDb har serien 8,7 i genomsnitt (beräknat på 153 652 betyg).
Jag ger den 3,5.
Serien är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Serien kan inte köpas än.

Film: 6 underground (2019)

Titel: 6 underground
Originaltitel: 6 underground
Genre: Action
Regissör: Michael Bay
Manus: Paul Wernick, Rhett Reese
Skådespelare: Ryan Reynolds, Mélanie Laurent, Manuel Garcia-Rulfo, Ben Hardy, Corey Hawkins
Utgivningsår: 2019
Produktionsland: USA
Längd: 127 min
Serie: -
Såg den på Netflix 13 december 2019





Handling
Efter att ha iscensatt sin egen död rekryterar en teknikmiljardär en internationell grupp till ett farligt och blodigt uppdrag: att krossa en brutal diktator.

Min kommentar
Vi bestämde oss för att ta något annat än en julfilm den här Luciadagen. Kanske mest på grund av att den här filmen hade premiär då. Egentligen var jag lite tveksam till om jag ville se den. Jag har ju svårt för Ryan Reynolds och tycker att han väldigt ofta blir för mycket. Men så är det ju det där med att jag ju gillar Michael Bay. Och vi behövde något lättittat.

6 underground börjar i ett rasande tempo, med en 20-minuters lång biljakt genom Florens gator. Sedan ökar det. Vid minst ett tillfälle tänker jag att det här vill man ska funka på första tagningen, att ta om skulle bli riktigt jobbigt. Och dyrt. Detta är faktiskt Netflix hittills dyraste film, vilket inte alls är svårt att förstå. Det sparas inte på effekterna, som är otroligt läckra, och det smäller och exploderar mest hela tiden. Det händer så mycket att jag inte alltid hinner med.

En bra actionfilm ska, enligt mig, innehålla ett visst mått av humor. Inte vilken humor som helst, utan den där torra, cyniska sorten. Precis som den är i 6 underground. Skådespelarna passar perfekt i sina roller och kemin mellan dem är trovärdig. Till och med Ryan Reynolds är bra.

Det blir lite rörigt i början när det kommer några tillbakablickar, men där får man veta lite mer om några av gruppmedlemmarnas bakgrund och det är alltid intressant. Alla får dock inte sin historia berättad, men det betyder bara att det kan bli fler filmer. I en sådan här utpräglad action finns det så klart en del som inte är så bra och det känns som att allt inte riktigt går ihop här. Men jag skiter i det.

6 underground får en fyra för att jag i det här fallet hellre friar än fäller och för att jag är helt säker på att jag kommer att se den igen. Det här är verklighetsflykt av rang. Luta dig tillbaka och bara åk med.



Letterboxd hade den 2,8 i genomsnitt (beräknat på 2 963 betyg).
IMDb hade den 6,4 i genomsnitt (beräknat på 7 012 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på discshop.

söndag 29 december 2019

Smakebit på søndag: Lite krasslig, bara

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

I fredags var vi på bio och tittade på En del av mitt hjärta. Jag kan ju vara ärlig och säga att Tomas Ledin inte alltid varit en av mina favoriter, men han var min bästa kompis största idol på 70-talet. För mig tog det ända till 1990 innan jag började gilla honom (ja, ja, någon enstaka låt innan dess också) och den här filmen alltså... 🙂 😢 🕺 👍

Igår fyllde min bror 60 år så vi har befunnit oss i Göteborgstrakten i helgen för att fira honom. Det gör mig glad att han för en gångs skull firade en av sina jämna födelsedagar. I dag beger vi oss hemåt igen. Det känns onekligen väldigt mycket lugnare att komma hem en söndag eftermiddag när man är ledig några dagar till.

Det är snart ett nytt år och jag känner lite att jag vill börja 2020 med ett blankt papper. I min värld betyder det att jag inte vill påbörja en ny bok nu som inte hinner bli utläst innan 2019 slutar. Alltså håller jag mig till noveller. En antologi har precis blivit utläst och nu plockar jag "ensamma" noveller. Företrädesvis från läsplattan, men så hittade jag den här lilla saken av Stephen King, Lite krasslig, bara, i bokhyllan.

Min smakebit är från början:
Jag har haft samma otäcka dröm i en vecka nu, men det måste vara en sådan där klardröm, för jag lyckas alltid dra mig ur den innan den övergår till en mardröm. Fast den här gången verkar den ha följt med mig, för Ellen och jag är inte ensamma. Det finns något under sängen, jag kan höra det tugga.

lördag 28 december 2019

"Häxan" av Camilla Läckberg

Författare: Camilla Läckberg
Titel: Häxan
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 607
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Fjällbackaserien 10
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgivningsår: (original) 2017 (min) 2017
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 16 december 2019




Första meningen: Det var omöjligt att veta vilket liv flickan skulle ha fått.

Baksidetext
När fyraåriga Linnea försvinner från en gård utanför Fjällbacka väcks tragiska minnen till liv. Trettio år tidigare försvann en liten flicka från exakt samma gård och hittades senare mördad. Den gången anklagades två trettonåriga flickor för att ha fört bort och dödat flickan. De befanns skyldiga i domstol men slapp fängelse på grund av sin ålder. Den ena av dem har efter det levt ett stilla liv i Fjällbacka. Den andra har just återvänt för första gången sedan händelsen, nu som firad skådespelare för att porträttera Ingrid Bergman i en film som ska spelas in i trakten.

Fjällbackaborna ställer mangrant upp i sökandet efter Linnea, och till slut finner man henne. Naken, invid samma skogstjärn där den första flickan hittades. Skräcken sprider sig i det lilla samhället. Kan fler flickor vara i fara?

Trots att Patrik Hedström tycker att det verkar långsökt börjar han och hans kolleger vid Tanumshedepolisen utreda om det finns något samband mellan de två fallen. Till sin hjälp får de Erica Falck, som sedan länge arbetar med en bok om det gamla mordet. Utredningen river upp många sår, drevet går och invånarnas rädsla för det okända får fruktansvärda konsekvenser.

Min kommentar
Jag var nog ganska sen på den här serien och om det inte hade varit för att jag råkade läsa Sjöjungfrun (sjätte delen) först så är jag faktiskt osäker på om jag hade orkat fortsätta. Nu visste jag ju att det skulle bli bättre. Mycket bättre. Häxan är tionde och senaste delen, den har inte lockat jättemycket eftersom jag blev lite besviken på förra boken och så är den även väldigt omfångsrik.

Häxan är väldigt mycket tjockare än de tidigare böckerna, drygt 600 sidor, men det är inget jag överhuvudtaget tänker på när jag läser. Sidorna bara flyger förbi. Trots den riktigt tuffa starten, när det dök upp en osannolik mängd karaktärer på de första 20-30 sidorna. Dessutom hoppades det friskt mellan tre olika trådar i olika tider; 1670-talet, 1985 och nu. Det här är något som jag inte brukar gilla. Alls. Det stör mig dock inte ett dugg efter ett tag.

Det är förvånansvärt lätt att komma tillbaka till den här världen, det var ändå drygt tre år sedan jag läste Lejontämjaren. Erica är mycket mer nedtonad och det är oerhört skönt och gör det lättare att tycka om henne. Hon kommer till och med överens med sin svärmor. Rent generellt tycker jag att det är betydligt mindre av strulande privatliv här än vad det brukar vara. Det känns mer välbalanserat.

Karaktärerna är, som sagt, många, men jag har efter ett tag egentligen inga problem att hålla isär dem. De är tydliga och jag bryr mig om dem. Något som jag reagerar väldigt positivt på är att jag inte blir påtvingad vare sig åsikter eller känslor. Olika saker visas för mig, sedan får jag själv ta ställning och framför allt känna mina egna känslor. Det är väldigt befriande och det får mig att faktiskt bli berörd.

Boken är tjock och jag kan nog egentligen tycka att det är för många sidor. Tråden från 1600-talet är intressant, men hade inte behövts. Förmodligen är den med för att visa häxjakt både förr och nu. Människan har varken blivit bättre eller sämre de senaste 350 åren.

Själva (original)fallet är förfärligt och har en hel del likheter med verklighetens Kevinfall. Kan det verkligen vara en slump? Tyvärr tycker jag att polisförhören inte precis har blivit bättre efter trettio år. De är i sämsta laget. Sådana ledande frågor får man bara inte ställa.

Nu finns det inga fler delar utgivna. Än. Jag tror att det är första gången jag hoppas att det kommer fler för Häxan är riktigt bra. En av de bättre i serien.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,89 i genomsnitt (beräknat på 7 276 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Häxan: Lottens bokblogg, Johannas deckarhörna och Romeo and Juliet.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

fredag 27 december 2019

Vi möts igen 2020

Något jag har märkt sedan jag startade den här bloggen är att gamla favoritförfattare får stryka på foten till förmån för nytt och spännande. För att inte tala om alla de författare som jag gillat efter att ha läst bara en enda ynka bok av dem. Den här utmaningen är till för att råda bot på det problemet.

I denna tredje upplaga har jag inte bara valt författare som jag endast har läst en enda bok av, en del har jag läst ganska många av. Det de alla har gemensamt är att senast jag läste dem så skrev vi 2015.

De författare och böcker jag har tänkt mig är följande:
Fredrik Backman (Björnstad)
Anne Holt (Flimmer)
Rachel Joyce (Två sekunder i Byron Hemmings liv)
Jens Lapidus (VIP-rummet)
Marissa Meyer (Scarlet)
Anders de la Motte (MemoRandom)

Fullbordad utmaning 2019:4

I några år nu har jag insett att det här med att jag är beroende av serier är ett problem. Jag vet inte hur många jag följer och de har en tendens att inte bli färdiglästa. Trots att jag faktiskt gillar dem. Det kommer ju hela tiden nya serier... Alltså gör man en avsluta-serier utmaning!

Det här är femte året som jag har kört denna och det har fungerat över förväntan. I år ingick arton böcker och hela fjorton serier. Alla är nu lästa och det betyder att jag har lyckats avsluta fjorton olika serier (en sanning med modifikation eftersom inte mindre än tre av författarna bestämde sig för att släppa en ny bok just i år, i det fjärde fallet så handlar det om en översättning), men jag har bestämt att de räknas ändå. Det är de böcker som finns utgivna när utmaningen bestäms som gäller, annars blir det alldeles tokigt.

Böckerna jag läst är
Amanda Paller av Anna Karolina
#2. Står dig ingen åter
#3. Förlorat ansikte

Avdelning Q av Jussi Adler-Olsen
#7. Selfies

Ben Cooper & Diane Fry av Stephen Booth
#14. Bron
#15. På väg mot döden

Carter Blake av Mason Cross
#2. Den onde samariten

Ella Andersson av Elias Palm
#2. Causa mortis
#3. Memento mori

Emma Sköld av Sofie Sarenbrant
#6. Syndabocken

Fjällbackaserien av Camilla Läckberg
#10. Häxan

Fredrika Bergman av Kristina Ohlsson
#6. Syndafloder

Göran Borg av Mikael Bergstrand
#2. Dimma över Darjeeling
#3. Gurun i Pomonadalen

Harry Hole av Jo Nesbø
#11. Törst

Jim Clemo av Gillian Macmillan
#2. Under ytan

Karin Adler av Ann Rosman
#6. Vågspel

Passagen av Justin Cronin
#3. Spegelstaden

Robert Langdon av Dan Brown
#5. Begynnelse

Det har ju då kommit nya delar i serierna Avdelning Q, Harry Hole, Ben Cooper & Diane Fry och Emma Sköld. De två första finns redan i hyllan. I Booths serie finns det faktiskt ytterligare två delar, men som inte är översatta. Sarenbrants senaste kommer jag med all säkerhet att läsa. Någon gång.

Betygen har genomgående varit helt okej och ett genomsnitt på 3,72 får man väl se som ett bra resultat.

Det här är definitivt en utmaning som jag ska fortsätta med och det blir arton böcker även 2020, det verkar vara en lagom mängd.

torsdag 26 december 2019

Finish That Series Challenge 2020

Jag har egentligen ingen koll på exakt hur många serier jag följer och jag har ingen lust att räkna dem heller, men jag vet att det är väldigt, väldigt många. Många serier påbörjas och gillas, sedan blir av någon outgrundlig anledning efterföljande delar stående olästa i hyllan. För köper dem gör jag ju. Jag gillar ju serier. Så kan man ju inte ha det. Eller hur?

Detta är sjätte året som jag kör utmaningen Finish That Series. Antalet oavslutade serier är oändligt så detta känns som en riktigt bra utmaning för mig.

Reglerna är följande:
1. Om hela serien inte är publicerad än så gäller det att läsa upp till den senast publicerade delen.
2. De delar som är utgivna vid årsskiftet är de som gäller. Om det släpps en ny under året så kanske den får vara med ett annat år.
3. Det är valfritt om mellannoveller ska räknas.
4. Serien behöver inte påbörjas under året, bara avslutas.
5. Serien måste ha minst två delar publicerade.

Jag har bara valt bland påbörjade serier där jag har alla hittills utgivna böcker, på svenska. De serier och böcker som jag tänkt mig är dessa:

Konrad Sejer av Karin Fossum
#13. Viskaren

Ruth Galloway av Elly Griffiths
#8. En kvinna i blått
#9. Dolt i mörker
#10. Den mörka ängeln
#11. En cirkel av sten

Rönning & Stilton av Cilla Börjlind & Rolf Börjlind
#2. Den tredje rösten
#3. Svart gryning
#4. Sov du lilla videung
#5. Kallbrand

Sebastian Bergman av Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt
#2. Lärjungen
#3. Fjällgraven
#4. Den stumma flickan
#5. De underkända
#6. En högre rättvisa

Stjärnklart av Lars Wilderäng
#2. Stjärnfall
#3. Stjärndamm

Sonja av Åsa Hellberg
#2. Sonjas hemlighet
#3. Sonjas andra chans

En del serier dyker upp här för andra gången, detta är onekligen ett bra sätt att komma i fas. Arton böcker är ett bra antal, tycker jag, och i år betyder det fantastiska sex serier.

Hett i hyllan #228

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Den andra olästa e-boken från mars 2016.
Önska kostar ingenting är andra delen i Sara Lövestams serie om Kouplan.

För exakt sex år sedan läste jag min allra första bok av Sara Lövestam och det gav mersmak. Min nästa bok blev första delen i serien om Kouplan, Sanning med modifikation, som jag läste våren 2018. Samtidigt som jag köpte den så köpte jag även Önska kostar ingenting. Då, 2016, hittade jag inte de efterföljande delarna som e-böcker (tror det har kommit sammanlagt fyra delar nu), men nu när jag tittade så fanns de faktiskt där. E-böcker räknas väl inte när man har köpstopp? De tar ju ingen fysisk plats...

Så här står det på baksidan:
Kouplan försöker samla hundra burkar om dagen. Pengarna han fick för sin privatutredning i höstas är slut nu, och hans annons på Blocket helt obesvarad. Flest burkar hittar han på Lidingö.

Jenny Svärd är borgarråd och allt utom lättlurad. Därför är det omöjligt att hennes älskarinna kan ha lurat henne på tvåhundra ­tusen kronor och sedan försvunnit spårlöst. Ändå har det hänt. Hon är förbannad och ytterst generad, och den enda som hör ­henne är killen som rotar i papperskorgen bakom henne.

Själv påstår han att han i själva verket är privatdetektiv.

Kouplans jakt på Jennys bedragerska leder honom till andra platser och nya sanningar. ”Hämnas”, är Jennys tydliga instruktion. Det visar sig vara lättare sagt än gjort.

Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

onsdag 25 december 2019

Boktolva 2020

En av de riktigt bra utmaningarna som florerar i bokbloggosfären är Boktolvan, som har sitt ursprung hos enligt O. Den går ut på att läsa böcker av tolv författare som man ännu inte har läst någonting av. Jag har ytterligare ett krav, förutom att det ska vara en ny författare, så ska boken även finnas i min bokhylla. 2020 blir det något slags jubileum för det är tionde året jag kör den här utmaningen.

Bland böcker som jag räknar som hyllvärmare (köpta 2018 eller tidigare gäller för 2020) och som fortfarande är olästa hittar jag nära 200 nya författare. Det gjorde ju det hela lite mer komplicerat, men jag bestämde mig för att blanda de vanliga deckarna med böcker som kanske inte är vad jag brukar läsa.

Detta är de tolv nya författare och deras böcker som jag tänkt ge mig på nästa år:

Jessie Burton (Bekännelsen)
Valérie Tong Cuong (Mirakelverkstaden)
Julianne Donaldson (Blackmoore)
Lyndsey Faye (New Yorks gudar)
Candice Fox (Crimson Lake)
Taylor Jenkins Reid (Evelyn Hugos sju äkta män)
Sofia Lundberg (Ett frågetecken är ett halvt hjärta)
Ciarán McMenamin (Skintown)
Sylvain Neuvel (Sovande jättar)
Luiza Sauma (Kött och ben och vatten)
Maggie Stiefvater (Dödsritten)
Manda Scott (Förrädare)

Har du läst någon av dem? Vad tyckte du?

"Ön" av Ragnar Jónasson

Författare: Ragnar Jónasson
Titel: Ön
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 299
Originalspråk: Isländska
Originaltitel: Drungi
Översättare: Arvid Nordh
Serie: Hulda Hermannsdóttir 2
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2016 (min) 2019
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 9 december 2019




Första meningen: Flickan som skulle sitta barnvakt var sen.

Baksidetext
Utanför Islands södra kust ligger den isolerade ön Elliðaey. En plats känd för sin vackra, oförlåtande terräng - och där det är lätt att försvinna...

När en grupp vänner reser till ön för att tillbringa tid tillsammans i en jaktstuga och en av dem aldrig återvänder, hamnar utredningen på Hulda Hermannsdóttirs bord. Hulda befinner sig på toppen av sin karriär och är fast besluten att lösa mysteriet. Kan det finnas en koppling till mordet på en ung kvinna tio år tidigare ute på Västfjordarna? Rör sig en mördare runt landets karga utposter? Hulda påbörjar en resa för att avslöja öns isande hemligheter.

Hon måste söka sanningen i det mörka landskapet - samtidigt som hon hemsöks av händelser i sitt eget förflutna.

Min kommentar
I somras läste jag första delen i den här serien där kronologin är omkastad, eller bakvänd om man vill det. Jag trodde att det skulle underlätta om jag (kanske) kom ihåg lite fler detaljer än vad jag brukar, men tydligen sträcker sig inte mitt minne ens över fyra månader. En liten överdrift är det, för jag minns många saker fast då bara de stora händelserna. Det var en utmaning för mig att inte hela tiden gå tillbaka till Mörkret för att kolla upp detaljerna.

Ön börjar med ett dödsfall 1987 för att sedan hoppa fram till 1997, där ännu en person dör. Det är runt femton år innan händelserna i Mörkret tar plats. Hulda är 50 år och hon har inte stigit i graderna som hon tycker att hon borde ha gjort. Detta på grund av Lýður, som blev en stjärna när han löste fallet från 1987. Jag gillar Hulda, hon är lugn och finurlig. Och systematisk. Det kommer en del tillbakablickar till Huldas bakgrund, men den är mer utförlig i första boken.

Det finns, så klart, lite härlig isländsk natur här. Speciellt den där isolerade och svårtillgängliga sorten. Just miljön är en av anledningarna till att isländska böcker är värda att läsa. Ön skulle jag vilja beskriva som typiskt isländsk; vemodig, långsam, eftertänksam, avskalad. Här finns inga onödiga utvikningar eller utsmyckningar. Allt är relevant.

När det gäller utredningen så får jag veta samma saker som Hulda och samtidigt. Det gillar jag. Nagelbitarfaktorn är nästan noll, men det är ändå spännande. På ett mer stillsamt sätt. Man skulle också kunna kalla Ön för en pusseldeckare, det finns bara ett fåtal väldigt specifika misstänkta. Jag hade mina funderingar på vem som var skyldig, men helt säker blir jag inte förrän mot slutet.

Kronologin i den här serien verkar vara helt omkastad för tredje delen, som planeras komma i mars, utspelar sig 1987, förmodligen innan första mordet i Ön sker. Jag brukar verkligen inte gilla när saker och ting inte sker i kronologisk ordning, men det funkar här och det är tack vare att det är riktigt bra gjort. Det är väldigt snyggt ihopknutet.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,73 i genomsnitt (beräknat på 1 505 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Ön: Lottens bokblogg, Johannas deckarhörna och Bloggbohemen.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

tisdag 24 december 2019

God Jul

Jag hoppas du får en fantastisk dag/kväll och må du få alla klappar som du önskar dig. Och massor av tid att läsa klapparna 😁

Kommande böcker januari 2020

Bokutgivningen sätter fart igen. Det är väldigt många böcker i januari som lockar genom miljön där de utspelar sig. Och många svenska deckardebuter. En lovande månad alltså.

Creepypasta - spökhistorier från internet av Jack Werner
Genre: Skräck
Serie: -
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2020-01-24
Förlag: B Wahlströms

Från Bokus
Boken kom ut 2014. Året därpå blev den en podd. Nu är Creepypodden en av Sveriges absolut största, men boken har i åratal varit slutsåld och omöjlig att få tag i. Tills nu. Äntligen kommer den unika nätskräckantologin Creepypasta -- spökhistorier från internet ut i en omarbetad nyutgåva.
Några år efter millennieskiftet började olika spökhistorier dyka upp på forum och bloggar, skärmdumpade skräckberättelser skrivna av okända och hemlighetsfulla användare, kusliga upplevelser från en generation med internet som både vardagsrum och bakgård. I Creepypasta -- spökhistorier från internet samlade och analyserade journalisten Jack Werner ett urval av de bästa och mest skrämmande berättelserna. Boken hittade en hängiven publik.
I denna nyutgåva har Werner omarbetat och uppdaterat sin bok, och kompletterat den med ett kapitel om Sveriges största skräckpodd.


Ja. Jag vet att denna inte borde få vara med här, men här är det jag som bestämmer och jag har så länge velat läsa denna.



En avlägsen kust av Jenny Colgan
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 183
Utgivningsdatum: 2020-01-28
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Lorna bor på den lilla skotska ön Mure. En fridfull plats, där alla hjälper sina grannar. Men när den lokala läkaren ska gå i pension, finns ingen som vill ta hans plats. Mure är för litet och ligger alldeles för avsides.

Långt därifrån i ett överfullt flyktingläger håller Saif på att behandla en pojke som skurit sig illa i handen. Saif är själv flykting, men han är också läkare och precis det Mure behöver.

Saif anländer till Mure och välkomnas med öppna armar. Men kommer han att kunna gå vidare trots sina tunga minnen och svåra erfarenheter? Den här sommaren gör Saif sitt bästa för att känna sig som hemma i en ny och obekant miljö, och för Lorna kommer ingenting mer bli sig likt.


Visserligen bara en kortroman och jag har inte läst någon del i den här serien, men ändå.



Dödens flod av Dervla McTiernan
Genre: Kriminalroman
Serie: Cormac Reilly (1)
Antal sidor: 384
Utgivningsdatum: 2020-01-02
Förlag: Modernista

Från Bokus
När Aisling Conroys pojkvän Jack hittats i floden Corribs mörka, iskalla vatten informerar polisen henne om att det var självmord. I ett försök att glömma begraver hon sig i arbete - men efter flera år utomlands återvänder Jacks syster Maude till Irland, och hon är fast besluten att bevisa att Jack mördades. Samtidigt har kommissarie Cormac Reilly, som nyligen flyttats till Galway från sin insatsstyrka i Dublin, fått i uppgift att gräva i ett tjugo år gammalt cold case - en oavsiktlig överdos som dödade Jack och Maudes drog- och alkoholmissbrukande mor. De andra kommissarierna kopplar Jacks död till hans mors - Cormac är under ökad press att gripa Maude, och det snabbt. Men hans instinkt säger honom att allt inte är som det verkar...

Irländskt lockar alltid och Galway alltså, dit åker jag väldigt gärna igen. Om det så bara är i läsfåtöljen.



Ut ur skuggorna av G R Halliday
Genre: Kriminalroman
Serie: Monica Kennedy (1)
Antal sidor: 432
Utgivningsdatum: 2020-01-02
Förlag: Modernista

Från Bokus
Sextonåriga Robert kommer hem sent. Utan ett ord till sin pappa går han upp till sitt sovrum. Det var sista gången Robert sågs vid liv.

En kropp hittas på det skotska höglandets kust. Kriminalkommissarie Monica Kennedy står vid offret i det vackra, avlägsna landskapet. Hennes instinkt säger att fallet inte kommer att börja och sluta med ett enskilt dödsfall. Samtidigt är den Inverness-baserade socialarbetaren Michael Bach oroad över en av sina klienter vars sista korrespondens var ett enda SMS; Nichol Morgan har saknats i sju dagar.

Monica står inför utmaningen att fånga en mördare som minutiöst har betraktat och inväntat sitt offer, Michael fortsätter desperat att söka efter Nichol, innan mördaren kräver en till person om livet.


Skotska höglandets kust... ibland behövs det inte mer än så.



Fågeltribunalen av Agnes Ravatn
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 208
Utgivningsdatum: 2020-01-02
Förlag: Modernista

Från Bokus
TV-programledaren Allis Hagtorn lämnar sin partner och sitt jobb för att gå i frivillig exil i ett ensligt hus beläget vid en isolerad fjord. Men hennes nya jobb som hushållerska och trädgårdsmästare är inte vad det ser ut att vara, och hennes tystlåtne, vresige arbetsgivare, 44-årige Sigurd Bagge, är inte heller den hon hade förväntat sig.

Medan de väntar på att hans hustru ska återvända från en resa utvecklas deras tysta, obekväma möten till en isande, besatt relation -och det blir uppenbart att ett försök till gottgörelse för det förflutnas synder inte är tillräckligt.


Oh, den här låter intressant.



Evvie Drake börjar om av Linda Holmes
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2020-01-02
Förlag: Lavender Lit

Från Bokus
I en sömnig kuststad i Maine bor den unga nyblivna änkan Eveleth "Evvie" Drake ensam i sitt smärtsamt tomma, stora hus. Det har gått ett år sedan hennes make Tim dog i en bilolycka och Evvie lämnar knappt huset. Alla i staden tror att det är sorgen som får henne att stanna hemma och Evvie avslöjar inte sanningen, inte ens för sin bästa vän Andy.

Samtidigt i New York kämpar Dean Tenney, tidigare professionell basebollspelare och Andys barndomsvän, med varje idrottares värsta mardröm: han kan inte längre leverera på planen och han vet inte varför. Så när en mediestorm blåser upp och Andy erbjuder Dean att komma till Maine, verkar det som den perfekta tillflyktsorten.

När Dean flyttar in i en lägenhet i Evvies hus ingår de en pakt: Dean frågar inte om Evvies man och Evvie frågar inte om Deans bekymmer. Regler har dock den lustiga benägenheten att brytas, och det som började som en oväntad vänskap övergår snart i något mer. Men för att gå vidare måste de båda göra upp med sitt förflutna och avslöja hemligheterna de burit på så länge.


Något mera ljust och fluffigt kanske? Det kan man sannerligen behöva i mörka januari.



Än sjunger hon inga sånger av Susanne Fellbrink
Genre: Kriminalroman
Serie: Cilla Fallander (1)
Antal sidor: 336
Utgivningsdatum: 2020-01-13
Förlag: Printz

Från Bokus
Cilla Fallander har alltid levt för musiken, men en händelse i det förflutna satte stopp för en heltidskarriär som artist. I stället arbetar hon nu som nattreporter på Sundsvallstidningen, samtidigt som hon försöker hantera ett äktenskap och två små barn med olika sångframträdanden på helgerna. När hon får idén att starta en showgrupp bestämmer hon sig: det är äntligen dags att satsa på musiken fullt ut.

Samtidigt sprider sig en isande oro i Sundsvall. Flera kvinnor har överfallits av en okänd förövare, och vissa har även rövats bort. Cilla börjar mer och mer känna sig övervakad i sin villa och när en personlig tragedi slår till blir hon tvungen att börja nysta i brotten som drabbat staden.

I ett bortglömt hus inte långt därifrån smider en man sina planer. Han längtar efter sällskap. Längtar efter någon som kan sjunga för honom. Och han har siktet inställt på Cilla.


Debutdeckare är alltid intressant.



Farliga affärer av Ellinor Wessel
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2020-01-14
Förlag: Bookmark Förlag

Från Bokus
Johan Wagner har allt man kan önska sig: ett framgångsrikt bilhandelsföretag, ett lyxigt hus, en vacker fru och tre barn. När han en dag försvinner uppdagas även en älskarinna i den femton år yngre och drivna Emily Tranchell, anställd som regionchef på Porsche.

Inget tyder på att ett brott har begåtts, men den äldre polismannen Thomas Stark blir alltmer övertygad om att något inte stämmer. Emily och Thomas förenas i sitt sökande efter den försvunne bilhandlaren, och beträder därmed en värld som står i bjärt kontrast till den svenska idyllen.


Ännu en svensk debut.



Kim Larsen - Mina unga år av Jens Andersen
Genre: Biografi
Serie: -
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2020-01-15
Förlag: Karneval Förlag

Från Bokus
I Kim Larsen Mina unga år berättar Kim Larsen, den legendariske sångaren i Gasolin' och sångpoe ten, historien om sin barndom och ungdom. Boken är baserad på en serie samtal mellan Kim Larsen och författaren Jens Andersen som fördes över Larsens köksbord i Odense under första halvan av 2018.

Ända sedan jag hörde Hva' gør vi nu, lille du första gången på 70-talet så har Kim Larsen haft en väldigt speciell plats i mitt hjärta.



Mordet på en sjöjungfru av Thomas Rydahl & A J Kazinksi
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2020-01-15
Förlag: Bokförlaget Polaris

Från Bokus
Köpenhamn 1830. Staden plågas av fattigdom, sjukdom och politisk oro. Polisen står handfallen och avskyvärda brott förblir olösta. När den unge författaren H.C. Andersen anklagas för ett bestialiskt mord måste han själv försöka hitta den riktige mördaren och lösa mysteriet för att inte bli oskyldigt dömd.

Till sin hjälp har H.C. Andersen sin berömda näsa för grymhet och en intuitiv kunskap om psykologisk profilering.


Jag hade egentligen redan hoppat över den här boken, sedan läste jag vad den handlar om. Mindblowing!



Mannen som visste allt av Deborah Levy
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 238
Utgivningsdatum: 2020-01-16
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Det är 1988 och den unge historikern Saul Adler kliver ut på det berömda övergångsstället vid Abbey Road Studios i London för att hans flickvän Jennifer ska ta en bild av honom. Någon stund senare vaknar Saul till liv när en tysk bilförare står lutad över honom och frågar hur han mår. Saul reser sig upp, borstar av sig, ser att han har några skrubbsår men att han i övrigt är oskadd. Men plötsligt stämmer ingenting, verkligheten har fått slagsida. Jennifer gör genast slut med honom: Fuck off Saul, skriker hon i avsky och Saul ger sig lite stukad iväg på sin planerade forskningresa till DDR. Han blir blixtförälskad i sin östtyska guide, tolken och översättaren Walter, som samtidigt övervakar Sauls förehavanden. Ännu mer komplicerat blir det när Walters syster, Luna kallad, ett inbitet Beatlesfan, förför Saul.

När Saul sedan vaknar är det 2016 och vid hans sida sitter Jennifer, fast 28 år äldre. Vad var det som hände egentligen? När korsade Saul Abbey Road? Och hur kommer det sig att London och Berlin, under Sauls berättelse, burit på sådana likheter?


Låter ju jättespännande!



Mellan djävulen och havet av Maria Adolfsson
Genre: Kriminalroman
Serie: Doggerland (3)
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2020-01-20
Förlag: Wahlström & Widstrand

Från Bokus
Världsartisten Luna befinner sig i hemlighet i Doggerland för att spela in sin första skiva efter tio års tystnad. Irriterande vacker och outhärdligt god trollbinder hon alla i sin närhet på festen som avslutar inspelningarna. Alla utom en sur kriminalinspektör som plötsligt känner sig gammal och trött.

Nästa morgon är Luna försvunnen.

Samtidigt faller ännu en kvinna offer för den våldsman som härjat huvudstaden. Under några ovanligt varma vårveckor ställs kriminalinspektör Karen Eiken Hornby inför val som innebär skillnaden mellan liv och död både för hennes egen och för andras del. Val som tycks omöjliga.


Tredje delen av en deckarserie, som jag är osäker på om jag ens känner till.



Gräddhyllan av Elin Eldestrand
Genre: Feelgood
Serie: En framtida hemmafrus bekännelser (3)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2020-01-21
Förlag: Hoi Förlag

Från Bokus
Charlie är nyförlovad med Erik och den glänsande ringen på hennes finger får hela Luddinge att kyssa marken hon går på. Som om det inte är nog har hon fått korn på ett tjusigt jobb, men den nye överdirektören erbjuder henne ett jobb som innebär att lyfta på kjolen när helst hans lustar faller på. Men en pilsk överdirektör är långt ifrån Charlies enda problem - Eriks mor är fast besluten att göra sin son arvlös om han gifter sig med Charlie. Charlie upptäcker den hårda vägen att en död greve drar till sig onödigt mycket uppmärksamhet och till råga på allt hittas en begravd kropp i Tok-Gullans trädgård. Hemligheten bakom den döda kroppen får Charlie att undra om hennes mamma är i fara.

Jag har minsann första delen i den här serien i hyllan. Oläst.



Kallare än is av Helena Kubicek Boye
Genre: Kriminalroman
Serie: Anna Varga
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2020-01-21
Förlag: Bokfabriken

Från Bokus
Psykologen Anna Varga har börjat arbeta med terapi inom öppenvårdspsykiatrin. Efter de omtumlande dödsfallen på Rättspsykiatriska kliniken känns öppenvården först som en befrielse. Men när det visar sig att den unga kvinnan, Felicia Frost, var en av Annas patienter startas en Lex Maria-utredning. När polisen kommer fram till att Felicia har tagit sitt liv börjar Anna själv göra efterforskningar det är något som inte står rätt till i familjen Frost. Medan Anna startar sin egen utredning blir spänningarna allt större i det lilla samhället. Vargjakten har blivit inställd, och när en varghona hittas död delas samhället i två läger.

Jag har inte läst någon bok i den här serien, men nyfiken är jag.



Stephanie Mailers försvinnande av Joël Dicker
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 592
Utgivningsdatum: 2020-01-22
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
En klassisk pusseldeckare av författaren till succén "Sanningen om fallet Harry Quebert". I slutet av juli 1994 drabbas staden Orphea i Hamptons av någon fruktansvärt: borgmästaren och hans familj skjuts ihjäl. Två unga poliser löser brottet, men tjugo år senare kontaktas en av dem av journalisten Stéphanie Mailer som grävt i fallet och påstår att man dömt fel gärningsman. När Stéphanie försvinner under mystiska omständigheter inser polisen att hon hade rätt och de tvingas ta upp fallet igen...


Hans förra bok har stått på min vill-läsa lista väldigt länge nu.



Nämn inte de döda av Christina Wahldén
Genre: Kriminalroman
Serie: Darwindeckare (1)
Antal sidor: 362
Utgivningsdatum: 2020-01-22
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
När Greta lämnar Sverige för att komma över ett trauma väljer hon att åka till Australien och staden Darwin i Norra Territoriet. Men våldsbrottsligheten stiger i trakten under den varma, fuktiga tid som föregår regnperioden, och det lugn som Greta söker uteblir när hon hittar en död kvinna från ursprungsbefolkningen på stranden. Utredningen leds av den bufflige polisen Bluey som tvingas omvärdera allt han tror sig veta om sig själv och hur världen fungerar ju närmare han kommer lösningen på fallet. Vad har egentligen hänt kvinnan? Rör det sig om en krokodilattack eller finns det mörka motiv bakom hennes död?

Australien. Ännu ett ställe som lockar.



Ingen utväg av Cara Hunter
Genre: Kriminalroman
Serie: Adam Fawley (3)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2020-01-23
Förlag: Louise Bäckelin Förlag

Från Bokus
Det är jul och två barn har precis burits ut från resterna av ett brinnande hus i norra Oxford. Minstingen, Zachary, är död, och hans storebror Matty kämpar för sitt liv. Barnen verkar ha lämnats ensamma - deras mamma syns inte till och deras pappa, som är på konferens i London, svarar inte i telefon.

När nya bevis uppdagas besannas DI Fawleys värsta farhågor. Allt tyder på att detta var en mordbrand, men vem skulle ha motiv att mörda två små barn? Medan pojkarnas föräldrar lyser med sin frånvaro jobbar Fawley och hans utredningsgrupp närmast maniskt med utredningen av denna tragedi.

Men vad är det egentligen som hänt? Varför lämnades barnen utan tillsyn? Var är deras mamma, och varför går deras pappa inte att nå?


Redan tredje delen. Jag som inte har läst den andra än.



Efter så många år av Göran Sällqvist
Genre: Kriminalroman
Serie: Rickard Ander (1)
Antal sidor: 409
Utgivningsdatum: 2020-01-23
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
En man hittas torterad och ihjälslagen i Södra Hammarbyhamnen i Stockholm. Tidigare samma dag har han upprepade gånger ringt en affärsman vid namn Rickard Ander.

På 80-talet var Rickard Ander narkotikapolis i Göteborg. Det då avgörande tillslaget mot en internationell amfetaminliga fick ett högt pris och efterspelet blev katastrofalt för Ander på det personliga planet.

För att en gång för alla få slut på den mardröm han trott att han lämnat bakom sig för över trettio år sedan blandar sig Ander i den aktuella mordutredningen. Kanske mer än han borde...


Ännu en ny svensk deckarserie.



Clara av Jens Lönnaeus
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 340
Utgivningsdatum: 2020-01-27
Förlag: Historiska Media

Från Bokus
Vilhelm har hittat ett rum att hyra i Malmö och ska äntligen lämna allt det gamla bakom sig. Men hyresvärden Clara ställer ett oväntat krav. Han måste låtsas vara hennes pojkvän, och han får inte fråga varför. Regisserad av henne spelar Vilhelm sin nya roll på svartklubbar och hemmafester. Men när Claras krav hårdnar blir också frågetecknen kring henne fler. Vad hände egentligen med hennes förre pojkvän? Ju mer Vilhelm får veta desto farligare ter sig hans nya tillvaro.

Ännu en Lönnaeus som skriver om Malmö?



Roger och Rebecka av Karin Alfredsson
Genre: Drama
Serie: Vajlett och Rut (2)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2020-01-28
Förlag: Bokfabriken

Från Bokus
Den blev så kort, Vajletts och Ruts gnistrande tid tillsammans. Sedan Roger kom måste hemligheten behållas, till varje pris. Annars kan Rut förlora sonen, och Vajlett sitt arbete.

Roger trivs inte i byn, men så kommer Ingeborg, och hennes dotter Rebecka, tillbaka. Ingeborg, som enligt byhistorien gått ner sig på Ingeborgsmyran. Sanningen är att hon blev gravid och ivägkörd av sin far, men nu är han död och hon återvänder. Rebecka blir Rogers vän. De är de enda i byn som saknar syskon och pappor.

I skolan regerar magister Forsberg. Han är intresserad av Vajlett och skulle kunna avslöja Vajletts och Ruts kärlekshistoria. Bland byns vuxna är han en självklar auktoritet, men barnen är rädda för honom. Hans undervisningsmetoder är helt annorlunda än Vajletts, men ska hon våga säga ifrån? Vajlett funderar på att flytta, glömma Rut och de förbjudna känslorna och bli en alldeles vanlig ogift skolfröken igen. Tills en maskeradfest får henne att förstå att vägen tillbaka är stängd.


Så detta skulle bli en serie? Okej. Måste läsa den första då.