lördag 13 juli 2019

"Memento mori" av Elias Palm

Författare: Elias Palm
Titel: Memento mori
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 419
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Ella Andersson 3
Förlag: Ordfront Förlag
Utgivningsår: (original) 2013 (min) 2013
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 23 juni 2019
Första meningen: Första skottet träffade till höger i bröstkorgen och den halvmantlade kulan krossade det sjunde revbenet och punkterade lungsäcken.

Baksidetext
Det var sekreteraren på den rättsmedicinska avdelningen som tog emot budet. Stanken mötte henne först när hon rivit bort tejpen och öppnat kartongen. Hon hade just tagit emot och kvitterat ett mänskligt huvud.

I Memento mori får läsaren följa rättsläkaren Ella Andersson och hennes kollegor när de tillsammans med polisen försöker förstå den makabra försändelsen. Huvudet är vanställt av förruttnelse men kulan i skallen vittnar om en våldsam död. Medan polisen prioriterar identifieringen av huvudet riktar Ella sitt intresse mot den egna organisationen. Ett nedlagt ärende väcker hennes uppmärksamhet och bakom den byråkratiska fasaden anar hon kopplingar till organiserad brottslighet. Ingen tycks längre gå säker inte ens den rättsmedicinska avdelningen som lamslås när det står klart vem huvudet tillhör.

Min kommentar
Memento mori är tredje och sista delen om rättsläkaren Ella Andersson och det är att överdriva om jag säger att jag har gillat de tidigare två. Därför tog det emot riktigt mycket att börja läsa denna, speciellt som den är ganska tjock och jag har haft lite problem med läslusten på grund av tråkiga böcker. Ingen är mer förvånad än jag när det visade sig att Memento mori är riktigt spännande och den klart bästa i serien.

Jag är fortfarande lite osäker på var de här böckerna utspelar sig, men jag är hyfsat säker på att det är Malmö. Det är många landmärken som stämmer. Om det verkligen är Malmö så tycker jag det är oerhört synd att det inte har framgått. Nästan alla svenska böcker utspelar ju sig i Stockholm, det är ganska sällsynt med andra miljöer och då tycker jag det är synd att inte veta när man hittar en bok som förmodligen är den där sällsynta.

Boken börjar på sämsta tänkbara sätt. För mig. När, var, hur är väldigt oklart. Jag är inte jätteförtjust i tidshopp, men här kommer först en prolog, sedan kommer en tråd med datum som går framåt och sedan en tråd med x antal dagar kvar som minskar. Jag vet inte om datumtråden är nu, jag vet inte till vad det är x antal dagar kvar. Alla dessa byten sker dessutom inom samma kapitel. Sedan inser jag att det som händer, till att börja med, i tråden med x antal dagar kvar även måste ha hänt i förra boken, men utan att nämnas. I mitt huvud blir det rörigt, osammanhängande och knepigt. När det sedan dyker upp en massa antydningar, men inga förklaringar (dessa förklaringar kommer för övrigt drygt 200 sidor längre fram i boken) så känner jag att nu är det kört.

För en gångs skull så hade jag fel, för kört var det definitivt inte. Trots flera irritationsmoment så gillar jag det jag läser. Det är spännande, trots att jag är helt säker på upplösningen. Vägen dit är ändå intressant och jag gillar att få en liten kurs i rättsmedicin. För min del hade det gärna kunnat vara mer av den varan. Temat, som man väl får säga är organiserad brottslighet och hot mot myndighetspersoner är ju mer aktuellt än någonsin.

Jag vill så gärna kalla den här boken för smart, men Elias Palm åstadkommer det genom att använda sig av knep som jag tycker är oacceptabla i deckargenren. Jag kallar det för fusk. Nej, det är inte spännande när karaktärerna får veta något/kommer fram till något som undanhålls mig. Det är bara sjukt irriterande. Än mer irriterande är det för att det är så osannolikt uppenbart vad som egentligen har hänt. Det förtar inte spänningen, men jag gillar inte upplägget. Alls.

Allt är egentligen bättre i den här tredje boken. Serien knyts ihop på ett riktigt bra sätt och trots att det på baksidan står att Memento mori kan läsas fristående så rekommenderar jag inte det. För nej, det kan den inte.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,67 i genomsnitt (beräknat på 39 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Memento mori: Bokstunder, Tankar från en samlares hjärna och Ljudboksbloggen.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

2 kommentarer:

  1. Har funderat på att läsa Elias Palm ett tag nu, åtminstone första boken. Och rättsmedicin är alltid spännande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, rättsmedicin är jätteintressant, speciellt när en rättsläkare skriver om det.

      Radera