måndag 15 juli 2019

Film: Den blomstertid nu kommer (2018)

Titel: Den blomstertid nu kommer
Originaltitel: Den blomstertid nu kommer
Genre: Thriller
Regissör: Victor Danell
Manus: Christoffer Nordenrot, Victor Danell
Skådespelare: Christoffer Nordenrot, Lisa Henni, Jesper Barkselius, Pia Halvorsen, Karin Bertling
Utgivningsår: 2018
Produktionsland: Sverige
Längd: 129 min
Serie: -
Såg den på C More 21 juni 2019

Handling
Det är midsommar och Sverige vaknar upp till ett ekande flyglarm. TV, internet och telefonnät ligger nere och innan någon inser vad som hänt sker en rad mystiska attacker runt om i landet. I Stockholm bor Alex, en framgångsrik musiker som tidigt lämnade föräldrahemmet på landet för ett liv i storstaden. När Sverige hamnar under attack tvingas Alex tillbaka till sin barndomsby och alla de konflikter han flytt från som ung. Samtidigt som attackerna kommer allt närmare måste Alex försonas med sin far och sin ungdomskärlek medan de tre gemensamt kämpar för att överleva.

Min kommentar
Vi behövde en film och det skulle helst vara en spännande. Den film jag hittade och egentligen ville se hade slutat visas på Netflix. Då hittade jag den här och om inte den passar en midsommarafton så vet inte jag.

Den blomstertid nu kommer låter så lovande och den har en intressant storyline. Tyvärr förvaltas det inte speciellt bra. Startsträckan är så lång (och seg, sambon somnade) och faktiskt ganska ointressant (ovidkommande är ett annat passande ord). Det så kallade relationsdramat är helt onödigt, men faktum är att det känns som att fokus ligger på det. För mig stjälper det filmen snarare än hjälper. Karaktärerna är intetsägande och ointressanta.

Filmen spretar lite åt alla möjliga olika håll, man vill helt enkelt för mycket och det finns för många trådar. Allt blir snart ologiskt och osannolikt, men ändå så känner man igen ett typiskt svenskt beteende. Så klart finns det en del konstigheter, som att elitsoldater som hittills lyckats med precis allt klarar plötsligt inte att sikta ordentligt. Effekterna är trovärdiga och det är väldigt snyggt filmat. Ljudet upplever jag som väldigt underligt, pratet är riktigt lågt medan musiken är jättehög och överröstar dialogen.

Slutet blir lite abrupt, det känns oavslutat och lämnar mig med ett frågetecken. Det gör inget alls, jag uppskattar att allt inte förklaras.

Det här är en lovande långfilmsdebut av kollektivet Crazy Pictures och det bådar gott inför framtiden, men de får gärna lägga mer pengar på manuset i nästa film.Letterboxd hade den 3,1 i genomsnitt (beräknat på 862 betyg).
IMDb hade den 6,4 i genomsnitt (beräknat på 4 531 betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

2 kommentarer:

  1. Ja, det var den filmen jag menade. Nu slipper jag fundera på det! :) Trailern känns väldigt lockande, men synd att det är så mycket fokus på relationsdramat. Fast så kanske det ganska ofta är med svensk film.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog faktiskt svårt att hitta en svensk film utan fokus på relationer. Tyvärr. Ibland behövs det ju inte. Men bra att det var den filmen du tänkte på i alla fall 🙂

      Radera