lördag 6 juli 2019

"För oss är natten ljus" av Christoffer Holst

Författare: Christoffer Holst
Titel: För oss är natten ljus
Genre: Feelgood
Antal sidor: 221
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Bokfabriken
Utgivningsår: (original) 2017 (min) 2017
Format: Danskt band
Källa: Bokhyllan
Utläst: 11 juni 2019
Första meningen: Idag begravs familjen Brickmans farfar Kenny i en kritvit kyrka i Philadelphia.

Baksidetext
När familjen Brickman äntligen ska lämna USA och åka hem till Sverige efter den pliktskyldigt besökta begravningen av de vuxna barnens farfar nås de av beskedet att Norwegians piloter har gått ut i strejk. De är strandsatta i New York.

En dröm för många, men en mardröm för Oliver.

Han försöker ignorera det faktum att han tvingas dela rum med sin pensionärstorra syster, krisande mamma, nya unga styvmor och kärlekskranka pappa och istället fokusera på att han faktiskt är i New York. Möjligheternas och musikalernas stad. Och att drömmen om ett liv på Broadway plötsligt känns inom räckhåll.

Under fyra dagar ställs allt på ända bland gula taxibilar, nätter på Brooklyn Bridge och glittrande storstadsgator.

Min kommentar
För runt två år sedan så läste jag Christoffer Holsts debut Mitt hjärta går på. Den nästan golvade mig och även om hans efterföljande bok inte riktigt levde upp till det så var Mindfulness för losers ändå bra. Det är alltid lite jobbigt att läsa en bok av en favoritförfattare (jodå, det får man nog kalla honom nu), förväntningarna är ju ganska höga och det är inte alltid lätt att leva upp till dem. Med För oss är natten ljus så når inte Christoffer Holst ända fram till Mitt hjärta går på, men det är ganska nära.

I början av boken tyckte jag det mesta var en aning hysteriskt och det kändes farligt nära buskis. Det ändrar sig efter bara ett litet tag. De här tragiska människospillrorna (ja, jag väljer att kalla dem det), Oliver, Maggan, Jenny, Dan och Malee, är så olika varandra att bara det gör boken värd att läsa. Det de har gemensamt är att de alla söker tröst, på olika sätt så klart och det innefattar potatisklyftor med tzatziki (fullständigt relaterbart), vin och att samla vuxenpoäng. De här människorna får mig att le av igenkänning och i nästa sekund skaka på huvudet i frustration över deras agerande. Christoffer Holst lyckas fånga typiskt mänskligt beteende utan att komma med pekpinnar eller vara nedlåtande. Han får mig att tycka om även det mindre bra hos karaktärerna.

Det finns nog faktiskt ingen egentlig handling här, men att hänga med de här underliga människorna är ett nöje. Allihop förändras de under resans gång. I början är de allihop upptagna med sitt, men till slut lyfter de blicken och ser utanför sig själva. Att de liksom hör ihop med andra.

Varje kapitel inleds med en textrad från en 80-talslåt, som mer eller mindre berättar vad kapitlet handlar om. Nästan alla låtarna betyder något speciellt för mig. Jag får en nästan obetvinglig lust att göra en spellista av detta.

För oss är natten ljus är rolig, tragisk, lättsam och allvarlig. Den har allt. Som vanligt mår jag bra av Christoffer Holst.

Goodreads hade den 3,68 i genomsnitt (beräknat på 68 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om För oss är natten ljus: Lottens bokblogg, Bokhuset och enligt O.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

8 kommentarer:

 1. Jag började lyssna på denna igår och skrattade gott åt bokens första timma. Har dock ca 5 h kvar att lyssna på. Men det låter bra att du gillade den 😃

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag såg att du hade börjat läsa den, på Goodreads. Tyckte det var en rolig slump :) Hoppas du gillar den.

   Radera
 2. Gör du en spellista så måste jag leta upp den! Han är suverän på människor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte låta bli att bli imponerad över författare som verkligen kan sätta fingret på det där underliga, men ändå mänskliga beteendet :) Ska se om jag kan sätta ihop en spellista i dag, känner att jag behöver något bra att lyssna på.

   Radera
 3. Det här är den enda jag har läst av honom hittills och jag gillade den :) Jag har Mitt hjärta går på stående i hyllan och borde verkligen ta tag i den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, alltså Mitt hjärta går på... den är bara fantastisk.

   Radera
 4. Jag kan hålla med om spellistan! Den väcker verkligen många minnen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kändes så bra att faktiskt veta vad det var för låtar som stod där. Så brukar det inte vara :)

   Radera