måndag 22 juli 2019

Film: The Meg (2018)

Titel: The Meg
Originaltitel: The Meg
Genre: Skräck
Regissör: Jon Turteltaub
Manus: Dean Georgaris, Jon Hoeber, Erich Hoeber, Steve Alten (bok)
Skådespelare: Jason Statham, Li Bingbing, Rainn Wilson, Ruby Rose, Shuya Sophia Cai
Utgivningsår: 2018
Produktionsland: USA | Kina
Längd: 113 min
Serie: -
Såg den på Netflix 28 juni 2019
Handling
Ett internationellt undervattensteam attackeras av en massiv varelse, som man tidigare trodde var utrotad. Nu ligger deras undervattenstank på Stilla havets botten - med besättningen fångad inuti. I kampen mot klockan tar de hjälp av djuphavsdykaren och experten Jonas Taylor för att rädda besättningen, från det enorma hotet: en 20-meter lång haj som kallas Megalodon.

Vad man inte visste tidigare, var att Taylor hade stött på samma skrämmande varelse några år innan. Tillsammans med oceanografens dotter Suyin måste Taylor möta sina största rädslor samt riskera sitt eget liv för att rädda alla som är instängda på botten. Och ännu en gång hamna öga mot öga med det största rovdjuret som någonsin existerat.

Min kommentar
Många gånger har jag kikat på den här filmen och funderat på att köpa den. Jag har alltid stoppats av det riktigt dåliga betyget den har på IMDb. För någon vecka sedan upptäckte jag att den gick på Netflix. Då var inte valet speciellt svårt.

Först vill jag bara förklara att mitt förhållande till hajar är komplicerat och ansträngt. Ända sedan sommaren efter jag såg den allra första Hajen-filmen har jag haft en så kallad badfobi efter att ha blivit skrämd av min elaka storasyster. Då var jag 14 år. Men... jag kan inte låta bli att fortsätta titta på de här filmerna. Det är ett klassiskt fall av hatkärlek. Med det sagt så...

Det här är ren och skär underhållning. Det är spännande, obehagligt (till och med sambon tyckte det var obehagligt, vilket är ett riktigt gott betyg), roligt, men framför allt så har den glimten i ögat. Den tar sig inte på allvar.

Jag har inget att klaga på när det gäller skådespeleriet. Då gillar jag ändå inte Jason Statham. Det är bra kemi mellan karaktärerna, men den som stjäl showen är nog ändå den lilla tjejen, Meiying, spelad av Shuya Sophia Cai.

The Meg betraktar jag som en av de bättre filmerna i genren. Den har framför allt en story som man skulle kunna kalla trovärdig. Vem vet vad som döljer sig 11 000 meter ner i djupet? Det blir heller inga pinsamma närbilder på en dåligt gjord haj. Jodå, det finns en del scener som är lite over the top, men det stör mig inte. Jag menar, det är en hajfilm. Det är egentligen bara en sak som stör mig. Den första incidenten, hur hände den egentligen?

Jag tycker filmen har oförtjänt dåligt betyg, men när jag läser recensionerna så verkar det bero på folk som inte gillar genren överhuvudtaget alternativt förväntar sig mer blod och kroppsdelar som flyger runt. Om du gillar genren så tycker jag absolut att du ska se den, men det är en förutsättning.Letterboxd hade den 2,5 i genomsnitt (beräknat på 50 530 betyg).
IMDb hade den 5,7 i genomsnitt (beräknat på 116 834 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

2 kommentarer:

  1. Såg den här för ett par veckor sedan och jag tyckte också den var bra. Har själv skräck för att hamna under vatten men ändå tittar jag också på de här filmerna. :) Och jag håller med dig, den första incidenten, vad sjutton var det som hände egentligen?! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är något speciellt med hajfilmer och jag kan bara inte låta bli att titta på dem. Trots att jag mår jättedåligt av det :)

      Radera