fredag 24 april 2015

Bokbloggsjerka 24 – 27 april

Fredag igen och som vanlig dags för Annikas bokbloggsjerka.

Veckan uppgift kommer från Koko och är: Jag tycker ibland att bokbloggosfären fokuserar onödigt mycket på det som är nytt och spännande. Jag skulle vilja komma med en utmaning: blogga om en bok (eller flera) som är minst hundra år gammal, men fortfarande läsvärd. Vuxenbok, barnbok, facklitteratur, vad du vill. Motivera!?

Jag säger lite som Annika... Jag har läst de klassiker jag vill läsa, i alla fall de flesta, och är i stort sett inte intresserad av att läsa fler. När man har levt ett halvt sekel så blir det ju gärna så, att man helt enkelt redan har hunnit med de gamla böckerna :)

Under min allra första klassiker-slukar-period så upptäckte jag Jules Verne och hans fantastiska äventyrsböcker, som de ju var när jag läste dem. När han skrev dem var de nog mer science fiction. Böcker som Till jordens medelpunkt, Från jorden till månen, Kapten Grants barn, En världsomsegling under havet, Jorden runt på 80 dagar, Den hemlighetsfulla ön och Tsarens kurir slukades med hull och år. Otroligt fantasieggande berättelser. Det här är faktiskt böcker som jag skulle kunna tänka mig att läsa om. Om jag någonsin får tid för omläsningar. Köpte Till jordens medelpunkt för säkert tjugo år sedan, förmodligen på någon bokrea, så den skulle jag ju kunnat börja med...

Under en senare klassiker-slukar-period så upptäckte jag de gamla ryssarna, som jag föll handlöst för. Den ryss jag tyckte allra mest om var Leo Tolstoj (nu mer verkar han heta Lev) och helt otippat så älskade jag Krig och fred. Jag vet fortfarande inte varför jag gillade ryssarna så mycket, förmodligen är det för att det väldigt sällan är sliskigt romantiskt (till skillnad från brittiska klassiker som de av Austen) utan här är det mer djupt vemod och kärva människor.

42 kommentarer:

  1. Jag har inte hunnit/velat läsa klassiker men det kanske jag hinner med i framtiden :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man har ju gott om tid, det är ju inte så att de försvinner :)

      Radera
  2. Jules Verne var spännande, tänka att fundera u-båtar och raketer innan någon annan gjorde det! Utom då Leonardo Da Vinci...

    SvaraRadera
  3. Jag har tänkt läsa fler klassiker, en del av Jules Vernes klassiker har jag bara läst utdrag ur. Krig och fred känns som en väldigt tung bok, men jag är lite sugen på att läsa den ändå :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är ju, som sagt, av någon underlig anledning svag för de gamla ryssarna så jag gillade ju den :)

      Radera
  4. Även jag har läst många av klassikerna och även om jag fortfarande läser någon klassiker då och då så är jag mer intresserad av nutida litteratur just nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det känns lite som att jag har läst de klassiker jag vill läsa, men några få undantag :)

      Radera
  5. Den enda av Ryssarna jag läst är Fjodor Dostojevskij och då Brott och Straff, och den tyckte jag otroligt mycket om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade lite svårt för Brott och straff, men det kan ha berott på ont om tid och fel ålder :)

      Radera
    2. Den är ganska jobbig att komma in i, men sen tar den fart. Fast Raskolnikovs velande kan nog gå vissa på nerverna, kan jag tänka mig.

      Radera
    3. Jag höll på att bli tokig på Raskolnikov :) Önskar så att jag hade kvar vad jag skrev om den när den väl var utläst, men jag kommer ihåg att andra halvan var betydligt bättre än första.

      Radera
  6. Jules Verne skulle jag gärna läsa mer av. De gamla ryssarna kunde verkligen skriva! Just Lev Tolstoj har jag ännu inte läst men vill gärna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har haft en del funderingar på att läsa om Jules Vernes böcker, men än så länge har det inte blivit mer än funderingar.

      Radera
  7. Klassiker kan ju vara bra, men det var så mycket måsten kring dessa i skolan att det liksom tar emot lite bara jag hör ordet klassiker. Jag har ändå läst många helt frivilligt, framförallt ryssarna precis som du. Gillar av någon anledning dem mer än britterna, även fast inga ryssar finns med på min egen lista idag.,

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var mycket roligare att läsa de där gamla böckerna frivilligt. Tycker ryssarna slår britterna med hästlängder :)

      Radera
  8. Jules Vernes böcker borde man verkligen läsa om! Nån gång...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, kanske när man läst alla böcker man vill läsa...

      Radera
  9. Jules Vernes böcker finns i bokhyllan och JA de är lästa också till och med sonen gillade dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De är väldigt bra, i alla fall var de det när jag var yngre :)

      Radera
  10. Just nu känner jag inget sug efter klassiker. Trevlig helg!

    SvaraRadera
  11. Borde läsa mera klassiker men tiden räcker inte riktigt till. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äsch, man ska inte läsa för att man borde, man ska läsa för att man vill :)

      Radera
  12. Även om jag inte blir jättesugen på läsning när jag hör ordet klassiker så inser jag att de inte måste vara tråkiga för det. Och jag har faktiskt läst en del klassiker som ung. OM jag någon gång skulle läsa antingen Jules Verne eller Leo (Lev?) Tolstoy, vilken bok av respektive tror du skulle passa?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror jag gillade alla Jules Vernes böcker, men Till jordens medelpunkt fascinerade mig nog mest av alla. Och Tolstojs Krig och fred bara älskade jag. Ett tips kan vara att läsa versionen som är uppdelad i flera delar, då märker man inte hur tjock den är :)

      Radera
  13. Jag läste Jules Verne också - det var nästan obligatoriskt hemma :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är lite lustigt hur vissa författare/böcker lever kvar. Jag kommer fortfarande ihåg hur fascinerad jag var över de historierna :)

      Radera
  14. Aha! det är alltså de där fem åren som skiljer mig från att ha levt ett halvt sekel som gör att jag ännu inte hunnit läsa alla gamla böcker än! :D
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, nu läste jag ju de flesta klassiker ungefär i mitten av den tiden, men å andra sidan så fanns det ju inte riktigt lika många nya böcker att lockas av då :)

      Radera
  15. Jag älskar ryska klassiker, de har ofta väldigt mänskliga människor i rollerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har i alla fall betydligt lättare att identifiera mig med de gamla ryssarna än de gamla britterna :)

      Radera
  16. Ryska klassiker är verkligen bra! Krig och fred och Anna Karenina gillade jag mycket. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag minns fortfarande att jag blev förvånad över att jag gillade Krig och fred, det var ju så jobbigt med alla de där dubbla namnen, men det gjorde inget :)

      Radera
  17. Jag borde ta och läsa någon av Jules Verne snart, filmer jag har sett tycker jag bra om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag undrar lite vad jag skulle tycka om jag läste dem i dag :)

      Radera
  18. Jules Verne är fin. Synd bara att det är svårt att få tag på oförkortade upplagor (alla utgivna på -60, -70 och -80-talet är förkortade och förbättrade, som så mycket annat som stämplades som ungdomslitteratur).

    SvaraRadera
    Svar
    1. För min del gör det inte så mycket, jag är inte mycket för ordrika berättelser :)

      Radera
  19. De där gamla ryssarna är jag också intresserad av att läsa. Jag har läst Brott och straff, men inget av Tolstoj. Tycker också att det där kärva är mer tilltalande än sockersött och romantiskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det känns lite som att de där ryssarna fortfarande lockar mig, de har något som jag gillar :)

      Radera
  20. Jag har faktiskt inte läst ngt av Jules Verne. Däremot funderar jag stark på att prova Anna Karenina av Tolstoj.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anna Karenina är också bra. Ett tips är att läsa upplagan som är uppdelar i olika delar, då känns det inte lika hopplöst tegelstensaktigt :)

      Radera