måndag 31 december 2012

Boktolva 2013

En av de riktigt bra utmaningarna som florerar i bokbloggosfären är Boktolvan, som har sitt ursprung hos enligt O. För tredje året tänkte jag ge mig på att rensa lite bland de olästa författarna i bokyllan.

Bland böckerna som är inköpta 2011 och fortfarande olästa hittar jag inte mindre än 29 nya författare. Det gjorde ju det hela lite mer komplicerat att behöva plocka bort 17 stycken, men förmodligen kommer jag att läsa dem också.

Detta är de tolv nya författare och deras böcker som jag tänkt ge mig på nästa år:

Thomas Enger (Skendöd)
Thomas Erikson (Bländverk)
Kjell Eriksson (Den upplysta stigen)
Carin Gerhardsen (Pepparkakshuset)
Douglas Kennedy (Lämna världen)
Raymond Khoury (Isens gåta)
Harper Lee (Dödssynden)
Cormac McCarthy (Blodets meridian)
Haruki Murakami (Fågeln som vrider upp världen)
Steve Sem-Sandberg (De fattiga i Lodz)
Kathryn Stockett (Niceville)
Therése Söderlind (Norrlands svårmod)

Några av de här böckerna känns det som att alla andra har läst, utom jag. Vad tyckte ni?


söndag 30 december 2012

Fullbordad utmaning #5

En av mina favoritutmaningar är Pocketlovers återkommande Tre på Tre, den är precis lagom omfattande och går ut på att läsa tre böcker på samma "tema" - en trilogi, tre böcker av samma författare, tre böcker i samma genre, de tre första i en serie, tre böcker från samma land, tre som börjar på samma bokstav. Vad som helst egentligen, bara det är tre. Detta ska utföras från 1 september till 30 november.

Faktum är att jag sparade tre böcker till just den här utmaningen och det var Deon Meyers serie om Tobela Mpayipheli. Eftersom jag, vad jag vet, aldrig läst något från Sydafrika så blev det extra spännande.

Jag blev inte direkt förälskad i de första två böckerna, men den tredje var riktigt bra. Det står ytterligare en bok av Deon Meyer i hyllan och väntar.

Jag tänker inte skriva här igen vad jag tyckte om böckerna, utan det kan man läsa på respektive inlägg som man kommer till om man klickar på bilderna här nedanför.

Nu ser jag redan fram emot nästa års tre på tre, det är gott om tid att fundera på vilka böcker som ska läsas då...

Död i gryningen
Jägarens hjärta
Devils Peak

lördag 29 december 2012

"I midnattens stillhet" av Denise Mina

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 358
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Still midnight
Översättare: Boel Unnerstad
Serie: Alex Morrow 1
Förlag: Bonnier
Utgivningsår: (första) 2009 (min) 2009
Format: Inbunden
Källa: Bokhylla
Utläst: 15 december 2012





Första meningen: En orange plastpåse från Sainsbury's svepte för fulla segel längse med den mörka trottoaren.

Baksidetext
I ett av Glasgows lugna förortsområden får en familj sin söndagsmiddag förstörd när en gammal skåpbil tvärbromsar utanför på gatan och tre okända män tränger sig in i huset. Under pistolhot kräver de en miljon pund. Tumult utbryter, ett skott avlossas och tonårsdottern skadas. Männen kidnappar en av familjens äldre medlemmar och försvinner ut i natten.

Den kvinnliga polisen Alex Morrow sätts på fallet. Vilka är männen? Varför tror de att familjen har så mycket pengar i huset? Och varför tiger familjen som muren?

Min kommentar
Efter att nu ha läst min fjärde bok av Denise Mina så kan jag nog konstatera att detta är en författare som inte alls passar mig. Jag tycker helt enkelt inte om hennes sätt att skriva. Detta är ju en annan serie än den om Paddy Meehan, men mycket går igen.

Något som stör mig väldigt mycket är att det känns som att alla kvinnor är offer. De kan visserligen vara framgångsrika och kämpa på, men på något sätt är det någon annans fel att de har det som de har det. Lite är det just det där "kämpa på" som irriterar mig, de lever liksom alltid i motvind. Och av någon outgrundlig anledning så är det alltid irländare med i böckerna. Jag försöker förtvivlat få in i huvudet att det är i Skottland böckerna utspelar sig, men blir alltid förvirrad av alla irländare som dyker upp och vad har egentligen Denise Mina emot dem.

I just den här boken finns det dock mer att irritera sig på. Här finns lösa trådar som aldrig fick något svar, så vitt jag kan förstå. Vem låg egentligen bakom kidnappningen och från vem hade de fått tipset? Det insinueras också att något hänt Alex och hennes man, visserligen förstår man vad, men inte hur, när, varför. Karaktärerna blir väldigt grunda när man inte får någon bakgrundsinformation. Replikerna är ibland helt tagna ur luften och verkar inte alls ha något samband med resten av texten. Och ibland blir det bara konstigt. När Alex kommer hem en eftermiddag så säger hennes man, Brian, "Sandy...?" Vem f-n är Sandy? Upplösningen är otroligt krystad och har, för mig, ingen som helst trovärdighet.

Nu kan jag i alla fall med säkerhet säga att det inte blir fler böcker om vare sig Paddy Meehan eller Alex Morrow för mig. Ska bara läsa Garnethill-trilogin också...

Boktipsets estimerade betyg var 3.7. Jag ger den 2.5.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om I midnattens stillhet: Annika, Snowflakes in rain och Deckarsystrarna.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

fredag 28 december 2012

Nya böcker. Igen.

I början av december fick jag ett mejl från Mattias Edvardsson, författaren till Dit drömmar färdas för att dö. Han undrade om jag ville ha ett recensionsexemplar av den. Det här är en bok som handlar om det så kallade Bobbyfallet och författarens tolkning av det. Bobby var en liten kille på tio år som blev torterad och dödad av sin styvfar. Medan mamma tyst såg på. Jag kommer mycket väl ihåg när detta hände och alla känslor jag hade då. Naturligtvis vill jag läsa den här tolkningen, även om jag nog aldrig kommer att förstå.

När det fina lilla paketet kom fram så var det väl stort för att bara innehålla en bok. Mycket riktigt. Där var ännu en bok, Det svåra fallet K av Lennart Ökvist. Enligt följebrevet handlar den om de svenska mentalsjukhusens historia under 1900-talet.

Tack så mycket Parabellum.

torsdag 27 december 2012

Fullbordad utmaning #4

Boktolvan för 2012 är slutförd, faktiskt redan så tidigt som 18 november.

Det här är en utmaning som enligt O hittat på och som jag upptäckte redan förra året. Den går ut på att läsa tolv nya författare under året. Det här är en utmaning som passar mig jättebra, eftersom jag oftast läser betydligt fler nya författare.

Av de här tolv kommer jag med all säkerhet att fortsätta läsa nio, vilket gör 75%. Ett väldigt bra resultat tycker jag. Som bonus har jag i år, alltså förutom boktolvan, läst 24 andra författare för första gången.

Årets enda fullpoängare är bland de här tolv (Barn 44) och genomsnittsbetyget på en 10-gradig skala är 7,75.

PS: Jag älskar dig
Upp till ytan
Spöa döden
Svarta hunden
Svart eko
Det som göms under sten
Hypnotisören Låt den rätte komma in Fyrmästarns dotter
Vecka 36
Barn 44
Smuts

onsdag 26 december 2012

"Jag är Zlatan Ibrahimovic" av Zlatan Ibrahimovic & David Lagercrantz

Genre: Biografi
Antal sidor: (432)
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Bonnier
Utgivningsår: (första) 2011 (min) 2011
Format: Ljudbok
Uppläsare: Jonas Malmsjö
Källa: Bokhylla
Utläst: 10 december 2012

Första meningen: Pep Guardiola, tränaren i Barcelona, med sina grå kostymer och grubblande miner, kom fram till mig och såg besvärad ut.

Baksidetext
"Varför kom hon inte? Tyckte hon inte om mig längre? Det gick en minut, två, tre, tio minuter, och till slut pallade jag inte längre. Det var värsta förnedringen. Hon har säkert blåst mig, tänkte jag. Vem skulle vilja ha en date med mig? Och så drog jag därifrån. Jag skiter väl i henne, typ. Jag ska ändå bli fotbollstjärna. Men alltså, det var dummaste grejen. Tjejens buss hade bara varit lite försenad. Det var chaffisen som velat ta en cigg eller nåt, och hon kom dit precis efteråt och blev lika ledsen som jag. "

I Jag är Zlatan Ibrahimovic ger han en helt ny och skakande bild av uppväxten i Rosengård. Med sina egna ord berättar han om papporna från den fina sidan av stan som försöker få honom utslängd från Malmö FF. Han berättar om kampen och striderna i Ajax, om köpet till Juventus, succén i Italien och spelskandalen som höll på att förstöra hans karriär. Han berättar om Inter och segrarna, om Mourinho, målen och de stora stjärnorna. Han berättar om Helena, barnen och om livet bakom strålkastarljuset. För första gången avslöjar han precis vad som hände med Pep Guardiola i Barcelona. I Zlatans egen självbiografi får vi det rafflande spelet bakom klubbytena. Vi får en insyn i den absoluta toppfotbollen vi aldrig fått förut.

För första gången får vi hela sanningen om Zlatan Ibrahimovic.

Min kommentar
Jag är ingen fotbollsfantast, men inte heller totalt ointresserad. Mitt intresse ligger på nivån att jag tittar på EM, VM och OS. Inget annat. Jag kan villigt erkänna att jag inte alls gillade Zlatan i början. Han verkade vara på tok för kaxig och självcentrerad, om man skulle döma efter allt han sa och det som skrevs om honom. Men naturligtvis kan jag inte låta bli att vara intresserad av killen som började som en fattig liten kille i Rosengård och nu är en av världens bästa fotbollsspelare. Vilken resa!

Den här ljudboken har stått hemma i ungefär ett år och nu fick jag äntligen tillfälle att lyssna på den. Jag har väldigt svårt för ljudböcker och kan inte alls behålla fokus när bara öronen är sysselsatta, därför blev jag glad när jag upptäckte att det funkade att lyssna på jobbet. Och jag måste säga att Jonas Malmsjö gör ett jättejobb som uppläsare, även för en ovan lyssnare och trots att han uttalar en del skånska orter fel. Ett annat problem jag hade var att jag hade väldigt svårt för alla namn när jag bara hörde dem, jag fick ingen ordbild och många namn kändes väldigt lika. Och efter ett tag fick jag nästan skavsår i öronen av alla upprepningar (det var bara det, helt sjukt, tro mig, uppriktigt sagt, absolut), men faktum är ju att det är precis det som är Zlatan, det är så han pratar. För mig hade nog boken tappat ordentligt i trovärdighet om den varit skriven på något annat sätt. Jag hörde Zlatan hela tiden.

Början var strålande och ibland visste jag inte om jag skulle skratta eller gråta när jag lyssnade på hur den lille, osäkre Zlatan växte upp. Ett tag i mitten blev det lite segt, när han mest påminde om en bortskämd barnrumpa som tyckte att allt var alla andras fel. Men när slutorden kom så började jag fundera på om det verkligen var så bra att lyssna på detta på jobbet, eftersom jag blev alldeles tårögd.

Då kommer vi till det svåra: Hur betygsätter man en biografi? "Ditt liv suger, du får en etta", eller "vilket fantastiskt liv, du får en femma"? Boken berörde mig på djupet och som jag nämnt, jag hörde Zlatan hela tiden. Det här är en bok som jag rekommenderar till alla som är intresserade av en fantastisk resa, oberoende om man gillar fotboll eller ej.

Boktipsets estimerade betyg var 3.2. Jag ger den 4.0.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Jag är Zlatan Ibrahimovic: Malin the writer, Flygarens bokblogg och Bokgalleriet.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

tisdag 25 december 2012

Ett stort tack till Tomten

Då har årets julafton klarats av, med allt vad det innebär. Maten var god och klapparna fina. Jag måste ha varit riktigt snäll i år också för Tomten kom med nästan allt från önskelistan.

De här tre böckerna stod allra, allra överst.

Innan jag somnar av S J Watson, Nu ser du mig av S J Bolton, Mörka platser av Gillian Flynn

Tre andra böcker som också fanns på listan.

Kritikern av Dean Koontz, Återvändaren av Dan Buthler & Dag Öhrlund, Möt mig i Estepona av Åke Edwardson

Två fantastiska gamla filmer (som jag har på video, men hur ofta tittar man på det?) och en fantastisk TV-serie.

Stekta gröna tomater, Det femte elementet, Solsidan säsong 3

Tack så jättemycket, Tomten! (Puss på dig, sambo ;))

måndag 24 december 2012

God Jul!


Jag önskar du får en härlig helg
med massor av god mat,
gott sällskap
och må Tomten komma med allt du önskat dig

söndag 23 december 2012

Kommande böcker januari 2013

Ordningen är återställd och i januari är det inte mindre än fem böcker som jag vill ha/är nyfiken på i den digra  utgivningen.

Torka aldrig tårar utan handskar: 2. Sjukdomen av Jonas Gardell
Genre: Drama
Serie: Torka aldrig tårar utan handskar (2)
Antal sidor: 304
Utgivningsdatum: 2013-01-02
Förlag: Norstedts

Från Bokus
De är en sorts familj: ärkefjollan Paul, Lars-Åke och Seppo, Reine med sitt plågade förflutna på den lilla bohuslänska ön, den vackre Bengt som är filmstjärna i vardande. Varje år firar de jul hos Paul, det är där Benjamin och Rasmus träffar varandra och blir kära. Allt ska de offra för kärleken.

De älskar varandra så mycket. Världen och framtiden tillhör dem. Och det är då som sjukdomen kommer till staden. Bögpesten. Den nya digerdöden. De är alla så unga. En efter en skall de dö. Det som berättas i den här historien har hänt. Allt är sant. Jag var en av dem som överlevde. Det här är min och mina vänners historia.


Första delen är ännu oläst, men jag vill ha alla delarna innan jag börjar läsa.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Limpopos akademi för privatdetektiver av Alexander McCall Smith
Genre: Kriminalroman
Serie: Damernas detektivbyrå (13)
Antal sidor: 272
Utgivningsdatum: 2013-01-07
Förlag: Damm

Från Bokus
Mma Ramotswe drömmer märkliga drömmar och snart börjar märkliga saker hända omkring henne och hennes detektivbyrå.

Mma Ramotswe sover normalt väldigt bra men plötsligt börjar hon drömma om en lång, främmande man. Hon anar oråd, men är inte riktigt redo att ta tag i drömmens betydelse. Mma Makutsi är nygift och går runt i sin egen bubbla av lycka. Snart inser även hon att det händer märkliga saker omkring dem. När Mma Potokwani, en kvinna som arbetar för att skydda de svaga i Botswana, försvinner från sitt jobb på ett av stadens barnhem anlitas Damernas detektivbyrå för att lösa fallet. Samtidigt dyker den långa mannen från Mma Ramotswes dröm upp. Det är ingen mindre än Mr. Clovis Andersen, författare till en välkänd bok om privatdetektivers arbete. Han erbjuder sig att hjälpa damerna med fallet och tillsammans arbetar de för att återfinna den försvunna kvinnan.


Jag har ännu inte läst något av Alexander McCall Smith, men andra bokbloggare har övertygat mig om att det måste jag göra. Då är det ju så klart första delen jag satsar på.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Lockfågeln av Henrik Brun
Genre: Krim
Serie: Ketil Brandt (1)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2013-01-10
Förlag: Massolit

Från Bokus
Den danske journalisten Ketil Brandt är på väg till Sarajevo för att närvara vid ett bröllop. Men precis när han anlänt till Slovenien får han ett oväntat samtal från polisen i Ljubljana. Michael Jensen, en gammal vän från Ketils tid som krigsreporter på Balkan, har hittats mördad. Och som av en märklig slump var han just på väg till Danmark. Polisen ber därför Ketil stanna i staden och hjälpa till med utredningen, och mot bättre vetande tackar han ja.

Snart visar det sig dock att Ketil används som en bricka i ett större spel och mot sin vilja dras han in i en infernalisk härva av människohandel och korruption. I ett försök att undslippa det nät som dras åt kring honom inleder Ketil ett riskfyllt samarbete med Ines Sivonik, en ung och attraktiv slovensk reporter. Med flera förföljare i hälarna kämpar Ketil och Ines för att avtäcka den skrämmande sanningen bakom mordet på Michael Jensen. Märkligt nog visar det sig att vissa av trådarna leder i riktning mot Helle Madsen, dansk damhandbolls mest lysande stjärna ...


Ny dansk deckarsuccé? Kanske. Nyfiken är jag i alla fall. Detta ska tydligen bli en trilogi.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Memento mori av Elias Palm
Genre: Krim
Serie: Ella Andersson (3)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2013-01-22
Förlag: Ordfront

Från Bokus
Det var sekreteraren på den rättsmedicinska avdelningen som tog emot budet. Stanken mötte henne först när hon rivit bort tejpen och öppnat kartongen. Hon hade just tagit emot och kvitterat ett mänskligt huvud.

I Memento mori får läsaren följa rättsläkaren Ella Andersson och hennes kollegor när de tillsammans med polisen försöker förstå den makabra försändelsen. Huvudet är vanställt av förruttnelse men kulan i skallen vittnar om en våldsam död. Medan polisen prioriterar identifieringen av huvudet riktar Ella sitt intresse mot den egna organisationen.

Ett nedlagt ärende väcker hennes uppmärksamhet och bakom den byråkratiska fasaden anar hon kopplingar till organiserad brottslighet. Ingen tycks längre gå säker inte ens den rättsmedicinska avdelningen som lamslås när det står klart vem huvudet tillhör.


Första delen, Corpus delicti, står dessvärre fortfarande oläst. Den här gången tänker jag vänta med att köpa efterföljande delar tills jag läst den första.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Vägen mot Bålberget av Therése Söderlind
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 430
Utgivningsdatum: 2013-01-31
Förlag: Wahlström & Widstrand

Från Bokus
En sensommardag 1975 går Jacke och hans tonårsdotter Veronica upp på Bålberget i hemtrakten Nyland vid Ångermanälven. Det sägs vara platsen där man avrättade häxor. Besöket blir kulmen på en kaotisk period som tagit Jacke tillbaka till barndomen och Veronica längre än så. Hennes farmors berättelser ska göra att historien om Bålberget inte lämnar henne ens som vuxen.

Malin växer också upp i Nyland nära älvens utlopp i havet, men trehundra år tidigare. Året är 1674 när hon rannsakas för trolldom. I fängelset tänker hon på sitt liv och på hur hon alltid fått kämpa mot mäns förtryck. Hon våndas också över sin otyglade dotter som rymmer hemifrån, gång på gång.

Ett av ögonvittnena som pekat ut Malin är grannpojken Olof. Som alla barn fantiserar han mycket och inte minst fantiserar han om Malins dotter. Men gränsen mellan lek och allvar suddas ut när en äldre pojke dyker upp och berättar om en annan värld och om de krafter och väsen som befolkar den. Plötsligt finner sig Olof indragen i en fruktansvärd rättsprocess där ingen bemödar sig om att skilja mellan fantasi och verklighet.

Först som gammal förmår Olof se tillbaka och minnas sin egen roll i händelserna som påverkade en hel bygd.


Även Therése Söderlinds bok, Norrlands svårmod, står oläst i min hylla, men visst låter de här böckerna bara helt fantastiska.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

lördag 22 december 2012

"Bläckhjärta" av Cornelia Funke

Genre: Fantasy
Antal sidor: 529
Originalspråk: Tyska
Originaltitel: Tintenherz
Översättare: Gunilla Borén
Serie: Bläckvärlden 1
Förlag: Opal
Utgivningsår: (första) 2003 (min) 2011
Format: Pocket
Källa: Bokhylla
Utläst: 9 december 2012






Första meningen: Det regnade den där natten, ett fint, susande regn.

Baksidetext
En stormig natt dyker en objuden gäst upp hos Meggie och hennes pappa Mo. Han varnar Meggies pappa för en man som heter Capricorn. Nästa morgon reser Mo i all hast med Meggie till hennes faster Elinor.

Elinor äger det mest dyrbara bibliotek som Meggie någonsin sett. Där gömmer Mo boken om vilket allt handlar. En bok som Mo för många år sedan läste för sista gången och som nu står i centrum för ett osannolikt magiskt och kvävande äventyr - ett äventyr vars hemlighet Meggie inte bara löser utan också med stor fara själv deltar i.

Min kommentar
Den här boken läste jag om på Bokstävlarnas blogg och eftersom jag behövde fler böcker till Böcker om böcker-utmaningen så tyckte jag att den här skulle passa riktigt bra. Jag blev dock lite tveksam när jag upptäckte att den var klassad som barnbok, alltså inte ens ungdomsbok, men till slut övervann jag min tvekan och köpte den. Nu, med facit i hand, så visar det sig vara ett av mina bättre bokbeslut.

Hela berättelsen är en fullständig hyllning till böcker, kärleken lyser igenom i varenda ord. Och den är definitivt inte enbart en bok för barn, jag är över 40 och hade nog lika stor behållning av den. Kanske på ett annat sätt, men ändå. En liten bonus är att varje kapitel inleds med ett citat från någon bra äventyrsbok (bland annat många från böcker av C S Lewis, Astrid Lindgren och Robert Louis Stevenson), som dessutom passar in på avsnittet man precis ska börja läsa.

Jag är ingen stor fantasy-älskare, ofta blir det alldeles för detaljerat och för många karaktärer (och konstiga varelser) att hålla reda på, men på något sätt verkar det som att barn- och ungdomsfantasy passar mig lite bättre. Här upplever jag inga som helst problem med detta och det bästa av allt, det är vår egen värld de befinner sig i och de flesta är vanliga människor. Visserligen människor med en ovanligt stor kärlek till böcker, men vem känner inte igen sig i det?

Om man nu ska ta upp lite negativt så tycker jag att översättningen inte var den allra bästa. Jag kunde leva med att ordföljden ibland blev fel (tysk), men att sätta kommatecken före varenda bisats var att ta det lite för långt. Det störde rytmen och gjorde att jag fick lite problem att läsa. Boken kunde också ha kortats ner lite, det fanns vissa avsnitt som kändes mer som stå-och-stampa-på-samma-fläck än nu-för-vi-historien-framåt.

Naturligtvis kommer jag att skaffa mig den andra delen i den här trilogin och jag rekommenderar att alla som gillar fantasy, äventyr och böcker läser denna bok.

Boktipsets estimerade betyg var 4.4. Jag ger den 4.0.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Bläckhjärta: Bokstävlarna, Bookiecookiez och Bokhora.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

fredag 21 december 2012

50 deckare

Det har cirkulerat en lista med 50 deckare som man tydligen borde ha läst, både Lotten och Västmanländskan har gjort den. Nu är det min tur. Listan är dock tre år gammal, så inga nyare böcker finns med. Kursiverade titlar står i hyllan, men är olästa.

1. Män som hatar kvinnor – Stieg Larsson
2. Flickan som lekte med elden – Stieg Larsson
3. Luftslottet som sprängdes – Stieg Larsson
4. Sprängaren – Liza Marklund
5. Nobels testamente – Liza Marklund
6. En plats i solen – Liza Marklund
7. Coq Rouge – Jan Guillou
8. Fiendens fiende – Jan Guillou
9. Madame Terror – Jan Guillou
10. Isprinsessan – Camillia Läckberg
11. Tyskungen – Camilla Läckberg
12. Sjöjungfrun – Camilla Läckberg
13. Mördare utan ansikte – Henning Mankell
14. Hundarna i Riga – Henning Mankell
15. Kinesen – Henning Mankell
16. Skuld – Karin Alvtegen
17. Saknad – Karin Alvtegen
18. Svek – Karin Alvtegen
19. Det grovmaskiga nätet – Håkan Nesser
20. Fallet G – Håkan Nesser
21. Människa utan hund – Håkan Nesser
22. Den döende dandyn – Mari Jungstedt
23. Den mörka ängeln – Mari Jungstedt
24. Den dubbla tystnaden – Mari Jungstedt
25. Gråt i mörker – Björn Hellberg
26. Pojken som inte ljög – Björn Hellberg
27. Nattvandraren – Björn Hellberg
28. Solstorm – Åsa Larsson
29. Det blod som spillts – Åsa Larsson
30. Svart stig – Åsa Larsson
31. Statsrådet och döden – Bo Balderson
32. Mord, herr talman – Bo Balderson
33. Statsrådet klarar krisen – Bo Balderson
34. Stum sitter guden – Anna Jansson
35. Alla de stillsamma döda – Anna Jansson
36. Må döden sova – Anna Jansson
37. Faller fritt som i en dröm – Leif GW Persson
38. Linda – som i Lindamordet – Leif GW Persson
39. Den som dödar draken – Leif GW Persson
40. God natt min älskade – Inger Frimansson
41. Skuggan i vattnet – Inger Frimansson
42. Mörkerspår – Inger Frimansson
43. Midvinterblod – Mons Kallentoft
44. Höstoffer – Mons Kallentoft
45. Sommardöden – Mons Kallentoft
46. Tunnare än blod – Åsa Nilsonne
47. I det tysta – Åsa Nilsonne
48. Ett liv att dö för – Åsa Nilsonne
49. Nattfåk – Johan Theorin
50. Gud som haver – Ingrid Elfberg

Testsvar här:
0 poäng: Du måste har surfat in på fel sida av misstag
1-5 poäng: Bott stora delar av ditt liv utomlands?
6-10 poäng: Godkänt
11-20 poäng: Väl godkänt!
21-30 poäng: Mycket väl godkänt!
31-48 poäng: Helt otroligt bra!
49-50 poäng: WOW!

torsdag 20 december 2012

Komsi, komsi...

Återigen är det dags för en presentation av nytillkomna böcker. Nu hoppas jag verkligen att detta är de sista inköpen i år, jag måste försöka lägga band på mig.

Först lyckades jag efter två års letande äntligen hitta första delen i serien om David Hunter av Simon Beckett, Dödens kemi, och eftersom den inte ville resa ensam den långa vägen från antikvariatet i Åhus ända till sitt nya hem i Lund så fick den sällskap av Giles Blunts Fruset offer. Naturligtvis läste jag om honom i en bokblogg, Books ABC, och tyckte det lät som något som passade mig.


Sedan var det dags att använda en rabattkupong på 50 kronor på Bokus, man var tvungen att handla för 150 kronor för att använda kupongen så det fick bli fyra pocket. Två som jag ska läsa i utmaningen Böcker om böcker, Boktjuven av Markus Zusak och Bläckhjärta av Cornelia Funke, och de fick sällskap av fjärde och sista delen om Eragon, Arvtagaren av Christopher Paolini samt tredje delen om Maja Grå, Tistelblomman av Amanda Hellberg.



tisdag 18 december 2012

Topp Tio böcker jag läst under 2012


I veckans Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday) kan man ana att året börjar närma sig slutet. Vilka är de tio bästa böckerna jag läst under 2012? Tyvärr är det bara en enda fullpoängare, men 4.5-poängarna är så många att jag måste gallra lite. Dessa hamnar på topp tio och som vanligt är de utan inbördes ordning. Förutom nummer ett i det här fallet.

1. Tom Rob Smiths bok Barn 44 tog mig helt och hållet med storm. Årets enda fullpoängare. Hittills.

1. Stephen Booth har skrivit en serie på, än så länge, tolv böcker om de brittiska kriminalarna Ben Cooper och Diane Fry. Nu har jag äntligen läst den första, Svarta hunden, och den var faktiskt alldeles lysande.

2. En alldeles oväntad upplevelse fick jag i Beate Grimsruds En dåre fri, som handlar om en schizofren kvinnas kamp för ett drägligt liv.

3. Lars Kepler får vara med här också, bara för att Hypnotisören var så spännande att jag knappt kunde lägga ifrån mig den. Kvalitativt var det kanske inte det bästa jag läst.

4. Flera böcker om A-gruppen av Arne Dahl kvalificerar sig till topp tio också. Kalla det fusk om du vill, men man kan faktiskt nästan ta vilken som helst i serien. De håller en väldigt hög standard.

5. Den mest annorlunda bok jag läst i år måste vara Jasper Ffordes Var är Jane Eyre? Det är en fullkomligt tokig bok om litteraturpoliser och bokkaraktärer som blir kidnappade och bortraderade ur sina böcker.

6. Dödergök av Katarina Wennstam var en riktig blodtryckshöjare och jag älskar böcker som får mig att känna saker. Nästan oavsett vad.

7. En bok som verkligen lyckats finnas kvar hos mig i stort sett hela året är den släktkrönikeliknande Vi, de drunknade av Carsten Jensen.

8. Torsdagsänkorna av Claudia Piñeiro blev kanske lite oväntat en favorit. Det var otroligt intressant att läsa om de rika, bekymmerslösa(?) argentinarna i sin skyddade, inhägnade miljö.

9. Naturligtvis hamnar Åsa Larssons Till offer år Molok här också. Det finns ingen som kan få mig att glömma att det är en deckare jag läser, på samma sätt som Åsa Larsson.

10. Författarduon Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren har skrivit två helt fantastiska böcker, Cirkeln och Eld. De platsar här båda två.

måndag 17 december 2012

Tematrio - Julförberedelser

Julen närmar sig med stormsteg, bara en vecka kvar. Naturligtvis handlar även veckans Tematrio från Lyran om jul. Förr skulle fisken lutas, fönstren putsas och hela huset fejas. Nuförtiden tror jag - hoppas jag i alla fall - att kraven på julförberedelserna sänkts något. Men, en del traditioner finns kvar, berätta om tre av dem!

Jag vet inte om jag har så många benhårda traditioner vid jul, nästan alla har fått rucka på sig. Men dessa tre är de viktigaste och om jag får bestämma så kommer de att förbli.

1. Inget tomtepynt förrän Lucia. Alla fina stjärnor och ljusstakar ska fram första advent, men tomtarna får vänta.

2. Julkrubban måste vara placerad under granen (granen som för övrigt helst ska kläs kvällen innan julafton).

3. Julskinkan ska inte vara en sådan där färdigkokt, utan man gör den själv i ugnen. Hur jobbigt är det på en skala egentligen? Den sköter ju sig själv.

söndag 16 december 2012

En smakebit på søndag: Borta bäst


En smakebit på søndag är ett stående inslag på den norska bokbloggen Flukten från verkligheten. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

I dag ska jag börja på en ny bok, Borta bäst av Sara Kadefors. Jag har inte läst något alls av henne tidigare så det ska bli spännande. Den handlar om Sylvia, en elegant kvinna som verkar helt normal där hon går omkring och tittar på IKEA. Förutom att hon bor i sin lilla bil parkerad en bit bort från varuhuset. Eftersom jag inte börjat läsa den än så är raderna från allra första början.

När man ser ut genom fönstret känns det som om man är mitt inne i skogen med björkarna runt omkring och den lilla kullen en bit bort där det växer vitsippor. Efter klockan åtta på vardagar blir det alldeles tyst. Det enda som hörs är vinden som rör sig i träden och det avlägsna motorljudet från någon enstaka bil. Senare blir det svart. Det är då jag börjar inbilla mig saker. Jag tänker att grenarna som nuddar fönstret är knivar och att den enstaka bilen är på väg mot dungen med en mördare i. Jag tänker att det kommer att ta dagar, till och med veckor, innan någon hittar kroppen och att det kanske kommer att stå om det i tidningen.

lördag 15 december 2012

"Torsdagsänkorna" av Claudia Piñeiro

Genre: Drama
Antal sidor: 300
Originalspråk: Spanska
Originaltitel: Las viudas de los jueves
Översättare: Yvonne Blank
Serie: -
Förlag: Leopard
Utgivningsår: (första) 2005 (min) 2012
Format: Inbunden
Källa: Rec ex
Utläst: 2 december 2012






Första meningen: Jag öppnade kylskåpet och utan att släppa handtaget blev jag stående med frånvarande, tom blick framför det kalla skenet som lyste upp hyllorna.

Baksidetext
En morgon ligger tre döda kroppar på botten av en pool i ett exklusivt bostadsområde utanför Buenos Aires. De döda männen brukar träffas på herrmiddag varje torsdag. Grannarna är chockade över att det som hänt mitt ibland dem. De lever omgärdade av höga murar och låsta grindar för att stänga ute omvärlden. Bland dem finns ingen fattigdom, inget våld bara perfekta trädgårdar, glittrande pooler och böljande golfbanor.

Vad döljer sig bakom den glättade ytan? Även en till synes bekymmerslös tillvaro rymmer mörka hemligheter och mänskliga svagheter som inte låter sig stängas ute av murar.

Torsdagsänkorna är mycket mer än en spänningsroman. Den är en svidande skildring av ett samhälle på väg att falla samman inifrån.

Min kommentar
Det här är något så ovanligt, för mig, som en argentinsk bok. Det var synnerligen intressant att läsa en bok som utspelar sig i en så annorlunda kultur som detta ju faktiskt är. Även om den nu mest handlade om det rika folket, som barrikaderat sig bakom höga bevakade murar. Men även hos det rika folket finns det problem. Under ytan.

Här är verkligen ytan det absolut viktigaste, att hålla skenet uppe trots att man knappt får ekonomin att gå ihop, att man blir slagen av sin man eller att man blivit av med jobbet. Det finns också mängder av regler, som att tvätt inte får hängas så att grannarna kan se den. Och i ett hem är bokhyllorna fyllda med tomma skal av fem-sex stora författares mest kända böcker, i ett upprepat mönster. Yta framför allt. Här finns heller inga brott innanför murarna, officiellt, utan allt som möjligtvis händer sköts internt och anmäls aldrig till polisen.

Boken är full av tragikomiska situationer där man inte vet om man ska skratta eller gråta och alla karaktärers egenheter beskrivs utan minsta sentimentalitet och utan ursäkter. Allt sker på ett väldigt distanserat sätt, men ändå kommer man nära inpå huvudpersonerna. Man får följa deras innersta tankar och funderingar på väg mot upplösningen.

Berättaren är ibland "jag" (i form av Virginia, en av huvudpersonerna), ibland ett mystiskt "vi", som jag tolkar som hela bostadsområdet och ibland är det en allvetande berättare. Tempus byts mellan presens och imperfekt och det är möjligt att det fanns ett mönster i allt detta, men det gick mig förbi i så fall. Det störde i alla fall inte det minsta. Det enda som möjligtvis störde lite var att dialogen var i ett enda stycke med bara "" mellan replikerna, det fanns ingen indikation på vem som sa vad. Men trots att det ibland var lite jobbigt att läsa de styckena så fick jag samtidigt känslan av att precis så där pratar de i Argentina; allt i en följd utan att hämta andan.

Det här var faktiskt mitt första egenhändigt efterfrågade recensionsexemplar, tack Leopard Förlag.

Boktipset hade inget estimerat betyg, eftersom det bara var sammanlagt sex stycken satta. Genomsnittet var 3.0. Jag ger den 4.5.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Torsdagsänkorna: Lotten, TinaO och Böcker emellan.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

fredag 14 december 2012

Bokbloggsjerka 14 – 17 december

Fredag igen och då är det ju dags för Annikas bokbloggsjerka. Detta är också den sista jerkan innan jul, så det blir en lätt fråga.

Veckan uppgift är: Vad läser du just i dag?

Jag har en väldigt underlig förmåga att köpa massor av böcker, gärna hela serier, av författare som jag ännu inte läst men som jag tror är bra. Ibland går det inte speciellt bra. Därför sitter jag nu med fjärde boken av Denise Mina, trots att jag inte gillat de andra tre jättemycket. De är inte dåliga på något sätt, men jag gillar helt enkelt inte sättet hon skriver på.

Jag har tagit mig igenom tre böcker om Paddy Meehan och nu läser jag den första i serien om Alex Morrow, I midnattens stillhet. Den verkar inte passa mig jättebra den heller. Jag ska i alla fall inte läsa nästa bok. Men ännu en bok, eller egentligen tre, av Denise Mina har jag köpt på mig, Garnethill-trilogin råkade få följa med hem också.

Dessutom har jag en novellsamling som jag läser i om jag skulle råka läsa ut en bok och inte genast orka ta upp en ny. Det är I avgrunden och andra noveller av H G Wells. Den är väldigt ojämn och man märker tydligt att novellerna är skrivna för över 100 år sedan.

torsdag 13 december 2012

Min nya läshörna

I mitten av september i år gick ju flyttlasset från liten håla till större stad och både sambo och jag trivs riktigt bra. Personligen tycker jag att detta borde ha gjorts för många år sedan, speciellt som jag pendlade i ungefär tre timmar varje dag för att jobba i den stad där vi numera bor.

I alla fall, det blev ju ett nytt bokrum och ny läshörna. Tyvärr får det inte plats så många bokhyllor som jag hade hoppats och räknat med. Jag glömde helt enkelt av att ta hänsyn till strömkontakter och liknande.

Så här blev det till slut. Och notera gärna den fina klockan till höger om bokhyllorna...